english | kontakti Add to favoritesAdd to favorites Kontaktirajte nasKontaktirajte nas Pošalji stranuPošalji stranu Mapa sajtaMapa sajta Odštampaj stranuOdštampaj stranu  Pretraga
 
Saopštenja Aerodroma
Arhiva saopštenja Aerodroma
Mailing lista
Snimanje na aerodromu
Zanimljivosti
Kontakt za avio kompanije, Marketing, PR, Protokol
Foto galerije

Pogledajte sajt B92
Pogledajte sajt RTS-a
Pogledajte sajt RTV Pink
Normalizovan saobraćaj na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd
Beograd, 29.novembar 2006.godine

Na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd od 11 časova normalno se odvija aviosaobraćaj i avioni poleću i sleću po planiranom redu letenja.

Jutros je, zbog smanjene vidljivosti i bezbednosti svih učesnika u aviosaobraćaju, došlo do izmene u redu letenja na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd: otkazani su letovi JAT Airways-a za Dizeldorf, Rim, Podgoricu, Tivat, Berlin, let Alitalia-e za Milano, let Lufthansa-e za Frankfurt, let Austrian Airlines-a za Beč.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd nastaviće kao i uvek do sada, da redovno i pravovremeno informiše svoje putnike i celokupnu javnost o odvijanju aviosaobraćaja.

Kompletni red letenja možete preuzeti sa sajta JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, www.beg.aero.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Izmena u redu letenja na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd
Beograd, 28. novembar 2006. godine

Zbog smanjene vidljivosti na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd, kao i radi bezbednosti svih učesnika u avio saobraćaju, došlo je do izmene u redu letenja:

• Otkazan je let za Ljubljanu JAT Airways-a
• Otkazan je let za Minhen aviokompanije Lufthansa
• Dva aviona Jat Airways-a iz Trsta i Podgorice, kao i avion Swiss Air-a iz Ciriha i avion Air France-a iz Pariza preusmereni su na druge aerodrome

Iako je ugrađena nova svetlosna signalizacija za Kategoriju IIIB u pistu, rulnice i spojnice, trenutno JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd funkcioniše sa režimom Kategorije I, sve dok ne proradi Master software Agencije za kontrolu letenja i sa Demo moda pređe u normalno funkcionisanje.

Neophodno je i da operateri koji su završili obuku što pre dobiju licence za upravljanje Master software-om za CAT IIIB Agencije za kontrolu letenja, što se očekuje da će Direktorat za civilno vazduhoplovstvo izdati u što skorijem vremenskom roku.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd očekuje tokom dana poboljšanje vremenskih uslova i potpunu normalizaciju avio saobraćaja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Da podsetimo, da bi se se koristio sistem Kategorije IIIB u uslovima smanjene vidljivosti, neophodno je da osim osposobljenosti Aerodroma i Agencije za kontrolu leta, i letelice imaju ugrađen ovaj sistem, kao i da piloti poseduju licencu za korišćenje ovog sistema.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Nastavlja se trend uspešnog poslovanja na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd!
Beograd, 23. novembar 2006. godine

Za prvih 10 meseci 2006. godine JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd zabeležio je porast prometa aviona za 16 %, robe za 4 %, a broj prevezenih putnika veći je za 10 % u odnosu na isti period prošle godine.

Kroz zgradu beogradskog Aerodroma do sada je već prošlo 2.034.476 putnika, dok je tokom 12 meseci prošle godine usluge beogradskog Aerodroma koristilo ukupno 2.032.357 putnika.

Ukupni prihodi ovog javnog preduzeća porasli su čak 21 % u odnosu na isti period 2005. godine, a najbolji pokazatelji poslovnog uspeha su parcijalni indeksi produktivnosti koji pokazuju da je:

• Produktivnost merena brojem putnika po zaposlenom viša je za 41 % u odnosu na isti period 2005. godine

• Produktivnost merena prometom robe u tonama je porasla za 35%

• Povećanje produktivnosti merene odnosom ukupnog prihoda i broja zaposlenih iznosi 51%

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd očekuje da će se nastaviti trend uspešnog poslovanja i da će rezultati na kraju godine pokazati da je 2006. najuspešnija u radu ovog javnog preduzeća u proteklih nekoliko godina.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Na Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd stigao dvomilioniti putnik!
Beograd, 14. novembar 2006. godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd dočekao je i svog dvomilionitog putnika ove godine!

Sam
o 4 meseca nakon prolaska milionitog putnika, kroz zgradu beogradskog Aerodroma, Gospodin Michael Kucharski, poreklom Nemac krenuo je danas redovnom linijom "Austrian Airlines-a" za Beč i postao dvomilioniti putnik JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd.

Gospodin Nebojša Nedeljković, generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd poklonio je gospodinu Kucharskom prigodan poklon u znak sećanja na beogradski Aerodrom i "priznanje" da je dvomilioniti putnik.

"Jako sam impresioniran ovim događajem najpre što mi se nešto slično do sada nije desilo, a potom zato što vodite računa i o tome. Drugi put sam na beogradskom Aerodromu, a prvi put u novom Terminalu 2, koji liči na svetske aerodrome. U potpunosti sam zadovoljan radom osoblja zaposlenog na beogradskom Aerodromu, koje je ljubazno i profesionalno", ocenio je gospodin Kucharski.

Prolaskom dvomilionitog putnika kroz zgradu beogradskog Aerodroma još jednom je potvrđen rekord u broju putnika i avio-operacija ove godine.

Zaključno sa prošlom nedeljom ostvareno je 38.882 avio-operacije, dok je u 2005. godini ukupno bilo 38.493 avio-operacija.

Prošle godine usluge beogradskog Aerodroma koristilo je 2.032.357 putnika, a u ovoj godini već sada 2 miliona putnika.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd radi i stalno insistira da u saradnji sa svim ostalim učesnicima u vazdušnom saobraćaju pruži putnicima komfornu, brzu i kvalitetnu uslugu, kao i da sa naše najveće srpske vazdušne luke saobraća što više avio-kompanija.

Kapaciteti JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd projektovani su za veći obim avio-operacija, pošto novi Terminal 2, može da primi i otpremi 5 miliona putnika godišnje.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd

Komentari | Ostavite komentar

Primena novih bezbednosnih pravila na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd
Beograd, 03. novembar 2006. godine

Od ponedeljka, 06. novembra 2006. godine, stupaju na snagu nova bezbednosna pravila Evropske unije u vezi sa dozvoljenim i nedozvoljenim stvarima/predmetima u ručnom prtljagu putnika na aerodromima u zemljama Evropske unije, Švajcarske, Norveške i Islanda.

Nova bezbednosna pravila EU primenjivaće se za sve putnike koji započinju putovanje sa bilo kog aerodroma u EU ili koji su u transferu ka nekoj od destinacija u EU odakle dalje putuju ka svom sledećem odredištu.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd reagovaće u skladu sa preporukama i standardima Evropske unije i u skladu sa posebnim zahtevima avio-kompanija koje lete sa beogradskog Aerodroma.

Novim bezbednosnim merama ograničava se količina tečnih materija koje mogu biti unete u putničku kabinu kao ručni prtljag na aerodromima u EU sa ciljem zaštite od mogućih pretnji tečnim eksplozivima.

Prema novim pravilima, putniku je dozvoljeno da unese male količine artikala koji su u tečnom stanju u ručnom prtljagu. Artikli u tečnom stanju moraju biti u pojedinačnom pakovanju sa maksimalnom zapreminom do 100 ml po artiklu i smešteni u posebne providne kesice koje sadrže žljeb za otvaranje/zatvaranje (kese sa zipom), maksimalne zapremine do 1 litra po putniku. Takođe, svaki artikal iz plastične kese mora se pregledati na rendgen uređaju, a osim toga putnik je obavezan da skine kaput/jaknu radi posebnog pregleda, dok će lap-top kompjuteri i drugi električni uređaji biti posebno pregledani rendgen uređajem.

Ukoliko putnik kupi tečnosti u duty free shop-u, te artikle potrebno je da spakuje u posebne zapečaćene kese i ne sme ih otvarati pre bezbednosnog pregleda, inače mu artikli mogu biti oduzeti prilikom bezbednosne kontrole.

Putnik i dalje u predatom prtljagu, odnosno prtljagu koji predaje prilikom registracije za let, može da nosi tečnosti prema do sada važećim ograničenjima. Takođe, u ručnom prtljagu može da nosi: lekove, medicinske artikle, posebnu medicinsku hranu uključujući i hranu za bebe koju će koristiti u toku putovanja (prilikom bezbednosne kontrole na aerodromima u EU od putnika se može zahtevati da potvrdi opravdanost njihovog unošenja i korišćenja).

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd nastaviće kao i uvek do sada, da redovno i pravovremeno informiše svoje putnike i celokupnu javnost o novinama u radu koje uvodi na osnovu obaveza proisteklih iz aktivnog učešća u međunarodnoj avijacijskoj industriji.

Podsećamo, detaljnije informacije o tome šta nije dozvoljeno putem prtljaga uneti u avion, putnici mogu pronaći na svojim avio-kartama, na informativnim tablama prilikom registracije za let, kao i na sajtu našeg preduzeća www.beg.aero.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Stupa na snagu zimski red letenja na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd
Beograd, 28. oktobar 2006. godine

Od nedelje, 29. oktobra 2006. godine, stupa na snagu zimski red letenja za sezonu 2006/2007. godine
, koji će važiti do 24. marta 2007. godine.

Zimskim redom letenja, broj poletanja sa Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd povećan je za 8,3 % u odnosu na prethodnu godinu. Sa Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd trenutno leti 17 avio-kompanija, koje su povećale broj poletanja za 24 leta. Inostrane avio-kompanije povećale su broj svojih letova za 7, a nacionalni avio-prevoznik "Jat Airways" povećao je broj poletanja prema Crnoj Gori za 12 i za 5 letova prema drugim destinacijama.

Na povećanje frekvencije avio-saobraćaja uticale su dve nove avio-kompanije: "Germanwings" koja leti za Keln tri puta nedeljno i "Turkish Airlines" koja leti za Istanbul, takođe tri puta nedeljno.

"Olimpic Airways" imaće dva leta više za Atinu (ukupno 7 letova), u odnosu na prethodni zimski red letenja, dok je "British Airways" povećao broj letova iz Beograda za London sa dosadašnja 4 na 5. "Jat Airways" uveo je 7 letova više za Tivat, 5 letova više za Podgoricu i po 1 let više za Berlin, Brisel, Istanbul, Larnaku, Štutgart i Cirih, kao i dva leta više za Ljubljanu. Takođe, nacionalni prevoznik uveo je novu destinaciju - jednom nedeljno let za Bazel i promenio rutu leta za Dubai - umesto preko Kuvajta, leteće via Bejrut.

Mađarska avio-kompanija "Malev" i norveška avio-kompanija "Norwegian Air Shuttle" najavile su letove za Budimpeštu (7 puta nedeljno) i Oslo (jednom nedeljno), ali do sada još nemaju odobrenje za letenje od vazduhoplovnih vlasti Republike Srbije.

Kompletni red letenja možete preuzeti sa sajta JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, www.beg.aero.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Završeni radovi na saobraćajnici ispred Terminala 2
Beograd, 27. oktobar 2006. godine

Problem slivanja vode u Terminal 2, JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd rešio je završetkom radova na rekonstrukciji gradske saobraćajnice u tom delu.

Čitava investicija vredna 18 miliona dinara, realizovana je u sklopu glavnog projekta rekonstrukcije Terminala 2, a projektantskim nadzorom je rukovodio prof. dr Mirko Aćić.

Po prvi put na našim prostorima, na površini od oko 3.600 kvadratnih metara postavljena je hidroizolaciona traka sa 3 sloja, debljine 5 milimetara, kao i zaštitni armirano-betonski sloj.

Prilikom rekonstrukcije saobraćajnice, proširen je i trotoar između Terminala 1 i Terminala 2, koji je sada 5,5 metara širok, a postavljena je vertikalna i horizontalna signalizacija.

Za potrebe pravljenja "one minute" parkinga, uklonjene su određene zelene površine ispred odlaznog dela Terminala 2. Postavljenjem novih belih ivičnjaka na celoj površini sa odgovarajućim prelazima, omogućeno je nesmetano kretanje osoba sa posebnim potrebama ispred svih ulaza u zgradu Terminala 2.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd kao i do sada trudiće se da podigne kvalitet usluga i omogući putnicima prijatan i udoban boravak na celom kompleksu Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Prekid rada jedne od Solari Tabli
Beograd, 20. oktobar 2006. godine

Dragi putnici,

Obaveštavamo vas da će u noći između petka i subote, u periodu od 21.30 do 6.00 časova doći do prekida rada jedne od Solari Tabli (tabla reda letenja), koja se nalazi u tranzitnoj čekaonici Terminala 2. Do prekida će doći zbog radova na unapređenju sistema i poboljšanju kvaliteta usluge.

Hvala vam na razumevanju.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Nastavlja se trend uspešnog poslovanja JP Aerodrom “Nikola Tesla“ Beograd
Beograd, 10. oktobar 2006.godine

Osmomesečni izveštaj JP Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd pokazuje da se nastavlja trend uspešnog poslovanja.

U prvih osam meseci 2006. godine zabeležen je porast prometa aviona za 17 %, prevezenih putnika za 9 %, a robe za 4 % u odnosu na isti period prošle godine.

Kroz zgradu beogradskog Aerodroma u ovom periodu prošlo je 1.520.954 putnika, obavljeno je 28.944 avio-operacija, a otpremljeno je 6.538 tona robe.

Najbolji pokazatelji poslovnog uspeha su parcijalni indeksi produktivnosti koji pokazuju da je:

•     produktivnost merena brojem putnika po zaposlenom viša za 41 % u odnosu na isti period prošle godine,
•     produktivnost merena prometom robe u tonama po zaposlenom porasla za 35 %,
•     rast produktivnosti merene odnosom ukupnog prihoda i broja zaposlenih iznosi 48 % u prvih osam meseci ove godine u odnosu na isti period 2005.

Domaće avio-kompanije u međunarodnom saobraćaju imale su 27 % više avio-operacija u odnosu na prošlu godinu, što je za 25 % više od planiranog, dok su inostrane avio-kompanije u međunarodnom saobraćaju zabeležile rast od 29 % u odnosu na isti period prošle godine.

JP Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd očekuje da će poslovni rezultati na kraju godine pokazati da je 2006. najuspešnija u radu ovog javnog preduzeća u proteklih nekoliko godina.

Informativna služba
JP Aerodrom «Nikola Tesla» Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Nastavak saradnje JP Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd i JP Aerodrom “Konstantin Veliki”
Beograd, 5. oktobar 2006. godine

U okviru projekta saradnje i stvaranja jedinstvene nacionalne mreže aerodroma u Srbiji, danas, 5. oktobra 2006. godine, stigli su na Aerodrom ”Konstantin Veliki” ček-in šalteri i transprotni sistemi koji su donacija JP Aerodrom „Nikola Tesla”.

Upravni odbor JP Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd je, na osnovu Zakona o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa Statuta JP Aerodrom „Nikola Tesla”, donirao Aerodromu u Nišu:

•     4 šaltera za prijem prtljaga sa vagajućom trakom,
•     4 prijemne trake za prtljag ispred šaltera,
•     4 trake za prtljag od šaltera do kolektorske trake,
•     8 kreveta za kolektorsku traku,
•     2 pogona za kolektorsku traku i
•     25 metara kolektorske trake odgovarajuće dužine.

Procenjena vrednost donirane funkcionalne opreme je 1.687.945 dinara, sa prosečnom frekvencijom prihvata 100 putnika i prtljaga na sat.

JP Aerodrom „Nikola Tesla” Beograd želi da, prema svom strateškom planu razvoja domaćeg vazdušnog saobraćaja, doprinese formiranju mreže aerodroma u Srbiji u okviru koje bi, pored aerodroma u Beogradu, funkcionisali i aerodromi u Nišu, Užicu, Sjenici, kao i niz drugih manjih aerodroma.

Ova donacija je korak napred u ostvarivanju saradnje između JP Aerodroma „Konstantin Veliki“ i JP Aerodrom “Nikola Tesla“, kao i način da se poboljša nivo usluga i da se svetskom tržištu nametne jedinstven sistem domaćih aerodroma, a ne svaki aerodrom zasebno.

Informativna sluzba
JP Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Radovi na finalizaciji Kategorije III B
Beograd, 26. septembar 2006. godine

Radovi na finalizaciji Kategorije III B na rulnim stazama beogradskog Aerodroma počeli su juče, 25. septembra, uz nesmetano odvijanje redovnog avio – saobraćaja.

Sredstva u iznosu od 71 milion dinara za celokupnu investiciju na završnim radovima Kategorije III B na Aerodromu, obezbedilo je JP Aerodrom „Nikola Tesla” Beograd. Ovi radovi izvode se na osnovu saglasnosti resornog Ministarstva za kapitalne investicije, saglasnosti Agencije za kontrolu letenja i Direktorata civilnog vazduhoplovstva, a u skladu sa standardima ICAO (International Civil Aviation Organization).

Predviđeno je fazno dnevno, bez uticaja na redovno odvijanje avio-saobraćaja i noćno izvođenje radova od ponoći do 05 časova, u periodu kada inače nema avio-saobraćaja na Aerodromu “Nikola Tesla” Beograd.

Po završetku finalizacije Kategorije III B na rulnim stazama, počeće provera celog sistema, kao i obuka operatera za korišćenje Kategorije III B u Agenciji za kontrolu letenja i radnika Tehnike JP Aerodrom „Nikola Tesla” Beograd koji su zaduženi za održavanje implementiranog sistema.

Informativna služba
JP Aerodrom „Nikola Tesla” Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Pripreme Zimskog štaba Aerodroma Banja Luka uz stručnu podršku Službi JP Aerodrom „Nikola Tesla” Beograd
Beograd, 20. septembar 2006. godine

Danas je stručna grupa JP Aerodrom „Nikola Tesla” Beograd, koju predvodi gospodin Nikola Volarević dipl. ing, direktor Delatnosti tehničkog održavanja, obavila merenje koeficijenta sile trenja na Poletno-sletnoj stazi Aerodroma Banja Luka. Glavni cilj današnjeg merenja je da banjalučki aerodrom do početka zimske sezone i obimnih snežnih padavina znatno unapredi kapacitete svog Zimskog štaba.

Tokom merenja koeficijenta sile trenja na pisti banjalučkog aerodroma, korišćeno je specijalizovano vozilo „saab 9000” JP Aerodrom „Nikola Tesla” Beograd.

U okviru tehničke saradnje dva aerodroma, predstavnici JP Aerodrom „Nikola Tesla” Beograd pružili su i odgovarajuće tehničke upute stručnjacima Aerodroma Banja Luka za nabavku specijalnog vozila za zimsku eksploataciju i održavanje piste.

Aktivna pomoć u tehničkom smislu, kao i razmena znanja JP Aerodrom «Nikola Tesla» Beograd sa aerodromima u Srbiji i regionu odvija se u skladu sa jednim od strateških ciljeva ovog javnog preduzeća - objedinjavanje svih aerodroma u jedinstvenu nacionalnu mrežu aerodroma, koja će rezultirati efikasnijim protokom putnika i robe.


Informativna služba
JP Aerodrom «Nikola Tesla» Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Radovi na saobraćajnici ispred Terminala 2
Beograd, 19. septembar 2006. godine

JP Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd obaveštava javnost da su danas počeli radovi na sanaciji sobraćajnice ispred Terminala 2 koji će trajati 21 dan. Sanacijom saobraćajnice - ulice ispred aerodromske zgrade biće zamenjena i obnovljena hidroizolacija, kao i postavljena nova vertikalna i horizontalna signalizacija.

Sanacijom ovog dela saobraćajnice i promenom hidroizolacije, u sklopu projekta rekonstrukcije Terminala 2 JP Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd, biće otklonjen problem slivanja vode sa gradske saobraćajnice – ulice iznad u dolazni deo Terminala 2, do čega je dolazilo u uslovima obimnih padavina.

Tokom izvođenja radova, saobraćaj će biti preusmeren na alternativnu saobraćajnicu paralelnu sa terminalnom zgradom, koju će koristiti putnici u odlasku i njihovi pratioci, dok će putnici u dolasku kao i do sada, nesmetano moći da koriste postojeću saobraćajnicu ispred dela terminalne zgrade za dolaske.

Ujedno, ovaj projekat povezan je i sa daljim planom razvoja i širenja JP Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd, time što će pored rekonstrukcije puta – saobraćajnice, biti otvoren i „one minute“ parking po ugledu na svetske vazdušne luke. Za ovaj projekat Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd izdvojio je 250 hiljada evra.

Za JP Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd i dalje jedan od prioriteta je što brži i komforniji prolaz kroz aerodromsku zgradu, a završetkom radova na rekonstrukciji ovog dela saobraćajnice putnicima će biti obezbeđen kvalitetniji prilaz modernoj aerodromskoj zgradi Terminalu 2.


Informativna služba
JP Aerodrom «Nikola Tesla» Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Radovi na zameni glavnog vodomera na kompleksu JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Beograd, 01. septembar 2006. godine

Shodno obaveštenju JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", obaveštavamo sve putnike i korisnike usluga JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd da će u noći između petka 01. septembra i subote 02. septembra 2006. godine, u periodu od 24 do 02 časa na Aerodromskom kompleksu biti isključena voda, zbog zamene glavnog vodomera.

Radove na stanici Galovica izvodi JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Iako su nadležne službe JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd obezbedile rezervne količine vode tokom isključenja, najljubaznije molimo sve putnike i korisnike usluga koji budu na Aerodromu u periodu od 24 do 02 časa, da imaju strpljenja i razumevanja. Izmena na vodomeru je neophodna i doprineće daljem unapređenju usluga i poslovanja JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Aerodromska taksa za letove prema Crnoj Gori
Beograd, 24. avgust 2006.godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd obaveštava sve putnike da će od 1. septembra 2006. godine, aerodromska taksa za letove prema Crnoj Gori izražena u evrima iznositi 16,5 € po putniku, kao i za sve ostale međunarodne letove.

Cena aerodromske takse uključena je u cenu avionske karte i Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd naplaćuje je direktno od avio-komanije, a ne od putnika. Na dan kupovine avio-karte iznos putničkog servisa obračunava se u dinarima.

Aerodromskom taksom predviđeno je korišćenje svih usluga koje JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd pruža putnicima počev od trenutka kada putnik uđe u pristanišnu zgradu pa do ulaska u avion, a koje obezbeđuju komforan, siguran, i bezbedan boravak putnika na Aerodromu.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Izuzetni poslovni rezultati JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Beograd, 22. avgust 2006. godine

U prvih šest meseci ove godine JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd zabeležio je značajno bolje rezultate u svim segmentima poslovanja u odnosu na isti period prošle godine.

Za prvih šest meseci 2006. godine ostvaren je porast prometa aviona za 21%, prevezenih putnika za 12%, a robe za 3% u odnosu na isti period prethodne godine.

Rast od 47% kada je u pitanju produktivnost merena brojem putnika po zaposlenom, povećanje produktivnosti merene prometom robe u tonama po zaposlenom za 35 % i za 65% veća produktivnost merena odnosom ukupnog prihoda i broja zaposlenih, najbolji su pokazatelji uspešnog poslovanja.

Učešće neto dobiti u ukupnom kapitalu ovog javnog preduzeća uvećano je čak 2,5 puta u odnosu na prvo polugodište 2005. godine!

S obzirom da navedeni podaci ne obuhvataju letnju sezonu tokom koje je prisutna ekspanzija čarter letova, JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd očekuje da će poslovni rezultati na kraju godine pokazati da je 2006. najuspešnija u radu ovog javnog preduzeća u proteklih nekoliko godina.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Radovi na asfaltiranju obilaznog puta kompleksa beogradskog Aerodroma
Beograd, 16. avgust 2006. godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd je tokom jula počeo sa izvođenjem radova na asfaltiranju obilaznice Aerodroma, koji će se završiti do kraja ove sedmice.

Izvođenje radova na asfaltiranju obilaznog puta oko perimetra kompleksa beogradskog Aerodroma, vrši se, po prvi put u Srbiji primenjenom tehnologijom – preradom već korišćenog asfalta.

Put je ukupne dužine 12 kilometara i širine tri metra. Do sada je asfaltirano oko 9.5 kilometara puta, odnosno 28.500 kvadratnih metara, a kvalitet prerađenog asfalta je odgovarajući za tu vrstu saobraćajnice (koja nije ni autoput, ni magistralni, regionalni put).

Nakon završetka rekonstrukcije poletno-sletne staze JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd prošle godine, ostalo je 9.000 tona struganog asfalta, koji je dovoljan za asfaltiranje obilaznice Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd.

Plan JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd je da se asfalt koji preostane nakon završetka asfaltiranja obilaznice, uloži u popravku onih delova puteva na Aerodromu gde za to postoji potreba.

Obilazni put je vrlo značajan, jer je uz graničnu ogradu, a svakodnevno ga koriste službe koje kontrolišu ovu zonu.

Izvođenje radova prijavljeno je Ministarstvu za kapitalne investicije, a radovi se izvode prema idejnom projektu prof. Cvetanovića sa Građevinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Modernizacija i ulaganje u razvoj kapaciteta i podizanje kvaliteta usluga Javnog preduzeća Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd jedan je od strateških ciljeva ovog preduzeća.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Pojava lažnih menica Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd!
Beograd, 15. avgust 2006. godine

Upozoravamo kompanije i javnost da su se poslednjih nekoliko dana na tržištu pojavile lažne menice JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd! Ove menice sadrže falsifikovan potpis i pečat beogradskog aerodroma.

Pozivamo sve u čijem se posedu nalaze bilo kakve menice JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd da njihovu verodostojnost provere u finansijskoj službi Aerodroma, na beojeve telefona:
011/ 22 86 408 ili 011/ 22 86 197.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Intervju sa Brunom Rogovićem, generalnim i izvršnim direktorom "Zračne luke Pula" d.o.o.
Beograd, 15. avgust 2006.godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd nastavlja da radi na realizaciji strateških ciljeva – stvaranju jedinstvene nacionalne mreže aerodroma u Srbiji, kao i povezivanju aerodroma u regionu. U prilog tome svedoče i potpisani ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd sa Aerodromom "Konstantin Veliki" u Nišu, Aerodromom Banja Luka, kao i saradnja koju JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd ima sa drugim aerodromima u Srbiji.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd ovih dana intenzivirao je saradnju i sa aerodromom u Puli. "Zračna luka Pula" d.o.o. i JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd istražuju i analiziraju avio-saobraćaj između ova dva grada. Postoji veliko interesovanje putnika za avio-liniju Beograd-Pula, a o tome govori i podatak da se svakoga dana iz Istarske regije ka Beogradu uputi čak četiri autobusa, ne računajući ostale gradove u Srbiji, ka kojima autobuski saobraćaj takođe postoji.

U poseti JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd prošle nedelje bili su gospodin Bruno Rogović, generalni i izvršni direktor "Zračne luke Pula" d.o.o. i gospodin Ivica Kurilić, direktor tehničkog sektora i razvoja "Zračne luke Pula" d.o.o.

Saradnja Zračne luke Pula i JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd je odlična. Imamo zajednički interes, a to je uspostavljanje avio-saobraćaja između Beograda i Pule. Ta linija je i ranije postojala, a koliko je važno da se let između ova dva grada obnovi, svedoče podaci o broju autobusa koji svakodnevno iz Istarske regije kreću za Srbiju. Radimo na tome da ponovo aktiviramo avio-saobraćaj između Pule i Beograda i oba aerodroma su zainteresovana. U toku su razgovori sa turističkim agencijama i avio-kompanijama povodom početka prvih letova. Možemo da kažemo da smo dosta odmakli u sprovođenju te namere – rekao je Bruno Rogović, generalni i izvršni direktor "Zračne luke Pula" d.o.o.

Bruno Rogović, ocenio je saradnju sa JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd:

I do sada je postojala saradnja dva aerodroma na bazi razmene iskustava i znanja. Stalno radimo na tome da inoviramo aerodrom u tehnološkom smislu, kako bi terminal ispunio kriterijume današnjice. Rast prometa nameće nam jaku konkurenciju, koju već imamo u okruženju, a to su aerodromi u Veneciji, Trstu, Ljubljani.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Otkazani letovi za London
Beograd, 10. avgust 2006.godine

Nakon sprečavanja terorističkih akcija i podizanja stanja bezbednosti na najviši nivo na Aerodromu Hitrou, JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd obaveštava putnike da su avio-kompanije "Jat Airways" i "British Airways" danas otkazale sve letove za London.

Otkazani su sledeći letovi:

Let kompanije Jat Airways za London, broj leta JU 210 u 10:45 časova;
Let kompanije Jat Airways iz Londona, broj leta JU 211 u 17:20 casova;
Let kompanije British Airways iz Londona, broj leta BA 888 u 13:00 časova;
Let kompanije British Airways za London, broj leta BA 889 u 14:10 časova;

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd će blagovremeno obavestiti putnike ukoliko dođe do izmena u redu letenja ovih avio-kompanija narednih dana.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Predstavnici JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd posetili Aerodrom Banja Luka
Beograd, 4.avgust 2006. godine

U prisustvu ministra za saobraćaj i veze Vlade Republike Srpske, Nedeljka Čubrilovića, generalni direktor Aerodroma Banja Luka, Velimir Bobić, svečano je potpisao danas, 04. avgusta 2006. godine, ugovor o rekonstrukciji piste banjalučkog aerodroma sa direktorom preduzeća Integral inženjering, Slobodanom Stankovićem, koji će biti glavni izvođač radova.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Nebojša Nedeljković, generalni direktor Javnog preduzeća Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, koje već duže od godinu dana ima potpisan Ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji sa Aerodromom Banja Luka.

Rekonstrukcija piste banjalučkog aerodroma počeće sredinom avgusta, a rok za završetak radova kraći je od dva meseca. Sredstva za rekonstrukciju piste u celini obezbedila je Vlada Republike Srpske.

Ministar Nedeljko Čubrilović na održanoj konferenciji za novinare u Vladi Republike Srpske pozdravio je potpisivanje ugovora i podržao ideju regionalnog povezivanja aerodroma u jedinstvenu mrežu vazdušnog saobraćaja, što je i jedan od strateških ciljeva JP Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd.

"Jedno od strateških opredeljenja JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd je stvaranje regionalne mreže aerodroma uz postepeno uspostavljanje regionalnog avio – saobraćaja. Mi radimo na postepenom povezivanju čitavog regiona što će rezultirati efikasnijim protokom putnika i robe. Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd prema potpisanom Ugovoru o poslovno – tehničkoj saradnji sa Aerodromom Banja Luka, pomaže banjalučki aerodrom razmenom znanja i iskustva, kao i donacijama u vidu opreme", rekao je Nebojša Nedeljković, generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd na održanoj konferenciji za medije.

Direktor Aerodroma Banja Luka, Velimir Bobić zahvalio se na pomoći JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd i na brzini kojom se uvek ta pomoć realizuje.

"Od septembra biće i konkretnijih rešenja povodom letova na relaciji Banja Luka – Beograd", najavio je Ministar Čubrilović tokom konferencije za medije.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Pobedom na međunarodnom tenderu za izgradnju i upravljanje aerodromskim terminalom u Bodrumu JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd izvozi svoje znanje
Beograd, 3. avgust 2006. godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd i turska kompanija "TEKNOTES Technological Plants Inc"
pobedili su na međunarodnom tenderu za izgradnju i upravljanje aerodromskim terminalom u Bodrumu.

Ovaj međunarodni tender tipa BOT (Built and Operate Transfer) što znači izgradnja i upravljanje aerodromskim objektom, raspisala je turska država. Od ponuđača je zahtevano da pored plana i realizacije izgradnje 100.000 m2 terminala, obezbede stručnost i konsalting u upravljanju novoizgrađenim terminalom. Jedan od glavnih kriterijuma prilikom izbora najpovoljnijeg ponuđača bio je vremenski period upravljanja budućim aerodromskim terminalom.

Ugovorom o zajedničkom učešću na tenderu, predviđeno je da turska kompanija izgradi terminal, a da JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd njime upravlja 45 meseci. Početak izgradnje aerodromskog terminala u Bodrumu, predviđen je za 1. januar 2007. godine, a radovi će trajati dve godine.

Po završetku jučerašnjeg tendera, dalji postupak predviđa davanje saglasnosti turske države, turske vlade, kao i pregovore JP Aerodrom "Nikola Tesla" i "TEKNOTES Technological Plants Inc"-a o sklapanju "joint venture" ugovora, kojim je predviđeno osnivanje zajedničke firme. Učešće JP Aerodrom "Nikola Tesla" u investiciji biće predmet pregovora sa turskim partnerom, za sada je planirano da turski partner ima 80% učešća, a JP Aerodrom "Nikola Tesla" 20 % učešća.

Vlada Srbije takođe treba da da svoju saglasnost na ugovor o osnivanju zajedničke kompanije, koja će biti osnovana u Bodrumu, kao i da da saglasnost na nivo ulagačkog kapitala.

Novi aerodromski terminal u Bodrumu biće projektovan da primi 5 miliona putnika godišnje. Vrednost investicije je 80 do 85 miliona evra, i obuhvata izgradnju terminala i kompletnu oprema terminala.

Ovo će biti prvi put da JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd izvozi svoje znanje, stručnost i umeće u oblasti upravljanja aerodromskim terminalima van naše zemlje.
Da podsetimo, ugovor o saradnji i zajedničkom učešću na tenderu JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd i turske kompanije "TEKNOTES Technological Plants Inc." potpisan je u oktobru 2005. godine.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Stručno usavršavanje u Singapurskoj Vazduhoplovnoj Akademiji
Beograd, 3. avgust 2006. godine

Jedan od ciljeva poslovodstva JP Aerodrom "Nikola Tesla" je redovno unapređivanje znanja i stručno usavršavanje zaposlenih koji se posebno ističu svojim radom, stručnošću i sposobnostima. Jedna od njih je Ana Juzbašić, rukovodilac Školskog centra JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, inače student generacije 1999. godine Saobraćajnog fakulteta.

Na poziv Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Srbije, a u ime JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, kao jedini predstavnik naše zemlje (i Evrope), Ana Juzbašić pohađala je kurs pod nazivom "Airport Terminal Operations and Management" u Singapuru.

Na kursu je bilo ukupno 15 predstavnika svetskih aerodroma, uglavnom zemalja Bliskog i Dalekog Istoka, čiji se aerodromi veoma brzo razvijaju poslednjih godina. Ovaj kurs organizovan je u okviru programa tehničke saradnje država Srbije i Singapur iz oblasti aerodroma, pod nazivom "Singapore Cooperation Programme". Singapurski aerodrom se u protekloj deceniji, nalazi na prvom mestu svih svetskih aerodroma po kriterijumima ICAO (Međunarodne organizacije za civilnu vazdušnu plovidbu) i IATA (Međunarodnog udruženja avio prevozilaca).

Učestvujući u ovom programu, nakon kojeg je dobila dva sertifikata, sertifikat Vazduhoplovne Akademije Singapura i sertifikat Ministarstva inostranih poslova Singapura, Ana Juzbašić pripremiće za beogradski aerodrom sledeće preporuke:

- izradu standardnih operativnih procedura
- izradu planova kontigencije za sve situacije
- uspostavljanje telekomunikacionih sistema na aerodromu
- merenje performansi i nivoa usluga
- inicijativu za kontinualnim obukama zaposlenih
- uspostavljanje sopostvenih standarda u opsluzi
- kriterijume za efikasnije upravljanje aerodromskom infrastrukturom
- unapređenje usluga za putnike i njihov prtljag, i dr.

Povodom pohađanja kursa, Ana Juzbašić kaže:

"Izuzetno sam zadovoljna nivoom nastave. Neke od tema su mi već poznate, neke su bile nove, a što je najvažnije učili smo kako da sve to primenimo u praksi. Pre podne su se održavala teoretska predavanja, a posle podne praktični deo nastave, tokom kojeg smo dobijali zadatke kako da određenu tematiku primenimo na svoj matični aerodrom. Tri puta nam je organizovan obilazak aerodroma u Singapuru. Osim putničkih tokova obišli smo i sortirnicu, platformu, restriktivne zone, u sva tri terminala. Singapurski aerodrom je perfektan u organizaciji poslova, efikasnosti procesa i pristupu putnicima, koji su im najvažniji."

Kurs je bio sastavljen iz dva dela: "operacije- procesi" i "upravljanje".
Prvi deo obuhvatio je teme: važnost prvog utiska putnika u kontaktu sa aerodromom, upravljanje očekivanjima putnika, najvažniji učesnici u procesu operacija aerodroma, planiranje infrastrukture i kapaciteta aerodromskih terminala, komponente aerodroma i njihove funkcije, putnički prihvat i otprema, opsluga prtljaga, dodela parking pozicija, gejtova i traka za izdavanje prtljaga, sistem obeležavanja aerodroma, aerodromski informacioni sistemi, produktivnost aerodromskih usluga, plan akcija u vanrednim situacijama, bezbedonosne mere na aerodromu i standardne operativne procedure. U okviru tog dela, sagledane su sve komponente funkcionisanja aerodroma.
Drugi deo kursa ticao se upoznavanja sa načinima upravljanja aerodromom, a obrađene su sledeće teme: povećanje efikasnosti, dugoročne strategije unapređivanja i novi trendovi, razvoj postojećih putničkih terminala i nivoa usluga, upravljanje terminalom (organizacija posla), odnosi sa avio-kompanijama, vladinim i drugim agencijama (policija, carina, i dr), komercijalni poslovi i upravljanje prihodima, upravljanje kvalitetom usluga, upravljanje odnosima sa javnošću i izrada scenarija za razne situacije, upravljanje bezbednošću na aerodromu (standardi, regulativa, organizacija), upravljanje krizama (regulativa, organizacija i obaveze), pejzažna arhitektura u terminalu, održavanje aerodromske infrastrukture, strateški menadžment (benchmarking, indikatori performansi i unapređenje).


Saradnja JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd i singapurskog aerodroma nastavlja se do sledećeg kursa naredne godine, putem "on-line" foruma na kome registrovani stipendisti mogu učestvovati u debatama na teme koje ih interesuju. Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd zasigurno ima svog predstavnika.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd nominovan za najbolji regionalni aerodrom u 2006. godini
Beograd, 2. avgust 2006 godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd nominovan je od engleskog renomiranog Instituta za upravljanje transportom (Institute for Transport Management) za najbolji regionalni aerodrom u 2006. godini.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" prikupiće i poslati neophodnu dokumentaciju, kako bi "Awards Committee" imao bolji uvid u poslovanje beogradskog Aerodroma i na osnovu toga doneo konačnu odluku o kojoj će javnost blagovremeno biti obaveštena.

Nominacija Aerodroma sama po sebi je priznanje radu i zalaganjima svih zaposlenih JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, koji svakodnevno nastoje da Aerodrom bude rame uz rame sa najuspešnijim svetskim vazdušnim lukama.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Putnici ocenjivali nivo usluga na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd
Beograd, 28. jul 2006. godine

Za JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd jedan od glavnih prioriteta u svakodnevnom poslovanju je bezbedan, komforan i efikasan prolazak putnika kroz aerodromski kompleks. Ove godine, beogradski Aerodrom zabeležio je rekord u broju obavljenih avio – operacija i broju putnika koji su koristili njegove usluge u poslednjih sedam godina.

Poslednji podaci govore da se u proseku 144 avio-operacija obavi dnevno, što je 7 % više u odnosu na prošlu godinu, a svaki dan usluge JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd koristi više od 8.500 putnika.

Tokom prošle, 2005. godine, Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd koristilo je 2.032.357 putnika. Otvaranjem rekonstruisanog Terminala 2, kapaciteti Aerodroma podignuti su na 5 miliona putnika godišnje. Svakodnevno, oko 600 zaposlenih JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd trudi se da svoj posao obavi maksimalno profesionalno, da bi boravak putnika na Aerodromu bio udoban i siguran, uz brz i efikasan prolazak kroz sve procedure.

Svesni činjenice da upravo Aerodrom ostavlja prvi ili poslednji utisak na jednog putnika o zemlji u koju dolazi ili iz koje odlazi, mišljenja putnika i njihove sugestije uvek su nam od velikog značaja.

U ovogodišnjoj anketi učestvovalo je oko 400 putnika različitih avio-kompanija, vodilo se računa o pravilnoj raspoređenosti ispitanika u odnosu na godine starosti, pol, da li Aerodrom koriste prvi put ili su ga već koristili nekoliko puta.

Rezultati ankete pokazali su da su putnici dali najvišu ocenu čistoći na Aerodromu. U poređenju sa prošlom godinom, čistoća je zabeležila najveći rast ocene zadovoljstva putnika. Sledi, ljubaznost osoblja na "ček-inu" (na šalterima za registraciju putnika i prtljaga pred let), koja je zabeležila blagi rast u odnosu na 2005. Kao treću stavku, putnici su rangirali ljubaznost radnika u Kontra-diverzionoj kontroli, dok je na četvrtom mestu dobijanje informacija na Aerodromu. Iako zadovoljni, putnici su tražili više savremenijih informativnih tabli i njihov bolji raspored.

U pojedinačnim primedbama, gde su putnici "slobodnim stilom" mogli da komentarišu usluge beogradskog Aerodroma, naveli su i zadovoljstvo muzikom ali je jedan putnik, na primer, tražio specifičnu vrstu muzike – tihi izvorni folk. Bežični internet je još jedna nova usluga Aerodroma, a jedan putnik poželeo je da Aerodrom omogući više utičnica za punjenje baterije mobilnog telefona.

Putnici su poželeli da dobiju i vidikovac odakle će moći da posmatraju poletanje i sletanje aviona, što je JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd već prepoznao kao potrebu i uvrstio ovaj projekat u dalje razvojne planove preduzeća.

Rezultati ankete govore da je opšti utisak putnika o beogradskoj vazdušnoj luci poboljšan, bez obzira na to što statistička obrada podataka pokazuje da ima još dosta posla kojeg treba obaviti da bi putnici bili još zadovoljniji našim uslugama.

Tabele nekih rezultata:

Uporedna tabela odgovora na pitanje čime su putnici najviše zadovoljni na aerodormu:

Dobili smo sledeće podatke (izražene u procentima):

2005.

2006.

1) Check in

43.5

33.4

2) Informisanost

26.6

15.2

3) Ćistoća

12.7

23.9

4) Prodavnice

12.0

 4.9

5) Kdk

 0.3

 5.7

6) Restoran

 1.9

 2.3

Nedostaje odgovora

12.0

14.7


Uporedna tabela odgovora na pitanje čime su putnici najmanje zadovoljni na aerodormu:

Dobili smo sledeće podatke (izražene u procentima):

2005.

2006.

1) Restoran

36.35

11.80

2) Ćistoća

31.80

 8.7

3) Check in

15.90

10.0

4) Informisanost

 8.70

15.9

5) Prodavnice

 7.25

 8.7

6) Kdk

0.09

 4.4

Nedostaje odgovora

17.00

40.4

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd

Komentari | Ostavite komentar

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd pomogao crkvu Sv. Arhangela Gavrila kod Bujanovca
Beograd, 26. jul 2006. godine

U prisustvu brojnih žitelja Bujanovca danas, 26. jula 2006. godine na dan Sv. Arhangela Gavrila, generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd Nebojša Nedeljković, posetio je crkvu Sv. Arhangela Gavrila i zajedno sa Starešinom hrama Novicom Nikolićem zvanično obeležio realizaciju donacije ovog javnog preduzeća.

Zahvaljujući sredstvima koje je donirao JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, crkva Sv. Arhangela Gavrila u selu Lopardinci kod Bujanovca, izgradila je prilazni put i dva mosta ka crkvi, popravila zvonik, sanirano je korito reke kako ne bi i dalje ugrožavalo temelje crkve, izgrađen je plato za odmor svih putnika namernika, a priprema se i obnova dve freske.

Prilikom obilaska crkve Sv. Arhangela Gavrila, generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, Nebojša Nedeljković rekao je: "JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd pre svega je domaće i javno preduzeće, koje je pomagalo i nastaviće da pomaže institucije kojima je ta pomoć potrebna. Ovi skromni i vredni ljudi odavde obratili su nam se sa molbom da ih podržimo, a mi se nadamo da će ono što smo uradili služiti na dobrobit stanovnicima ovog kraja."

Ranije, umesto sadašnja dva kamena mostića, postojao je samo jedan drveni prelaz preko potoka koji protiče između crkve i konaka.

Sportski centar Bujanovac bio je oraganizator ovih radova na čelu sa direktorom, Zoranom Dimitrijevićem. "Zahvaljujemo se JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd koje je na ovaj način pokazalo da su Beograd i Bujanovac blizu. Nadam se da će se ovako dobra saradnja nastaviti" rekao je okupljenima i novinarima Zoran Dimitrijević.

Starešina hrama Novica Nikolić se u ime crkvenog odbora zahvalio na svemu što je beogradski Aerodrom učinio za ovu svetinju, podstakavši i sve ostale da učine sve što je u njihovoj moći da učvrste međusobnu saradnju.

Pored već realizovanog, upravo danas je u prisustvu domaćina, odabrano i obeleženo mesto gde će donacijom JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, biti postavljen jarbol sa srpskom zastavom.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentarMinistar finansija Republike Srbije Mlađan Dinkić obišao JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Beograd, 18. jul 2006. godine

Ministar finansija Republike Srbije Mlađan Dinkić posetio je danas 18. jula 2006. godine JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd. Generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd Nebojša Nedeljković i zamenik generalnog direktora JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd Goran Kaličanin sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem i u prisustvu brojnih novinarskih ekipa, obišli su rekonstruisani Terminal 2, kao i rekonstruisanu poletno-sletnu stazu.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izrazio je svoje zadovoljstvo poslovanjem beogradskog Aerodroma, ocenjujući JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd kao naše najuspešnije javno preduzeće, uz "Telekom Srbija".

Ministar finansija Mlađan Dinkić, obilazeći beogradski Aerodrom izjavio je:

"Impresioniran sam onim što je na Aerodromu "Nikola Tesla" urađeno tokom poslednjih nekoliko godina, čime će Aerodrom konačno ličiti na moderne evropske vazdušne luke. Izgradnjom kargo terminala, on će postati regionalni centar ne samo za putnički već i za teretni saobraćaj. Vlada Srbije trenutno dorađuje nacrt ugovora beogradskog Aerodroma i američke kompanije "Dyn corp" za izgradnju Kargo centra. U planu je i raspisivanje tendera za izgradnju hotela i poslovnog centra Aerodroma, koji uključuje i stvaranje novog shopping mall-a ovde pored sadašnje pristanišne zgrade i sigurno je da će to doprineti atraktivnosti Beograda i Srbije u celini. Novim Zakonom o carinama omogućeno je otvaranje modernih free shop-ova i shopping molova po ugledu na velike evropske aerodrome.

Sve ove investicije značiće otvaranje novih 20.000 radnih mesta u narednih pet godina. JP Aerodrom "Nikola Tesla" pomaže i osposobljavanje aerodroma u Nišu i Ponikvama za čarter ali i za kargo saobraćaj. Namera Ministarstva poljoprivrede je da putem ovih regionalnih aerodroma, koje pomaže Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, počne transport i izvoz malina u zemlje EU. Poznato je da je cena svežih malina viša od zamrznutih.

Ministarstvo finansija podržaće učešće Aerodroma "Nikola Tesla" na tenderu za izgradnju aerodroma u Bodrumu.

Mislim da je jako važno da se pozitivni primeri kao što je beogradski Aerodrom istaknu, imajući u vidu da je, po izveštajima Međunarodnog monetarnog fonda, JP Aerodrom "Nikola Tesla" najuspešnije javno preduzeće u restrukturiranju. Kroz kvalitet ovakvih usluga, ogleda se brzina našeg napredovanja u ekonomiji i pristupanja Evropskoj uniji".

Generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd Nebojša Nedeljković
zahvalio se ministru finansija Mlađanu Dinkiću na poseti JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, tom prilikom rekavši:

"Veliko mi je zadovoljstvo što je ministar finansija Srbije posetio danas Aerodrom kako bi se upoznao sa realizovanim investicijama i onima koje su pred nama. Sa Ministarstvom finansija Srbije imamo izvanrednu saradnju, pružaju nam podršku u svim našim razvojnim i investicionim planovima. To se, pre svega, odnosi na Kargo projekat i unapređenje putničkog saobraćaja, ali i izvoza znanja i stručnosti Aerodroma "Nikola Tesla", kao i razvoja regionalne mreže aerodroma u Srbiji. Razvoj ove mreže aerodroma tiče se Aerodroma u Nišu, Užicu, ali i Aerodroma u Banja Luci, sa kojima Aerodrom "Nikola Tesla" ima ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji. Mi ćemo, kao i do sada, nastaviti sa unapređivanjem i daljim razvojem Aerodroma "Nikola Tesla".

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd

Komentari | Ostavite komentarJP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd za "Male velike ljude"
Beograd, 11. jul 2006. godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd je danas 11. jula 2006. godine, donacijom automobila "zastava 101" pomogao je Organizaciju za pomoć i brigu o deci sa posebnim potrebama "Mali veliki ljudi".

Generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd Nebojša Nedeljković predao je ključeve automobila predstavnicima Organizacije za pomoć i brigu o deci sa posebnim potrebama "Mali veliki ljudi". Automobil su preuzeli Milena Bogdanović, Milica Stanojević i Srđan Ćorković iz Organizacije za pomoć i brigu o deci sa posebnim potrebama "Mali veliki ljudi", koji do sada nisu raspolagali nikakvim vozilom.

"Automobil nam je jako potreban, pošto naša organizacija "Mali veliki ljudi" najčešće i radi za decu sa posebnim potrebama koji žive po gradovima i mestima u Srbiji. Zato dosta putujemo, prenosimo stvari i pomoć za decu u tim mestima pa nam je vozilo stalno potrebno. Veoma smo zahvalni na ovoj pomoći JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd i pozivamo vas da budete naši gosti i da zajedno obiđemo decu koja žive u domovima po Srbiji i u Beogradu" – kazala je Milena Bogdanović iz Organizacije za pomoć i brigu o deci sa posebnim potrebama "Mali veliki ljudi".

Generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd Nebojša Nedeljković tom prilikom je rekao: "JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd nastaviće da pomaže Organizaciji za pomoć i brigu o deci sa posebnim potrebama "Mali veliki ljudi": Opredeljenje čitavog našeg kolektiva je da pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Mi jesmo državno preduzeće i želimo da pomognemo svima, a posebno najnezaštićenijim članovima našeg društva, kao što su deca".

Organizacija za pomoć i brigu o deci sa posebnim potrebama "Mali veliki ljudi" bori se za poboljšanje kvaliteta življenja dece sa posebnim potrebama bez roditeljskog staranja. U Srbiji je, posle odlaska velikih fondacija koje su do 2003. godine pomagale ovu decu, nastao prazan prostor u kojem deca smeštena u domovima i specijalnim institucijama teško preživljavaju.

Donacija automobila izvršena je na osnovu odluke Upravnog odbora JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, a u sklopu strateškog opredeljenja ovog preduzeća da pomaže onima koji svojim radom ne mogu da ostvaruju profit, kao što su dečije, školske, zdravstvene i druge ustanove.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar


Na beogradskom Aerodromu otkriven spomenik Nikoli Tesli
Beograd, 10. jul 2006. godine

U sklopu proslave 150 godina od rođenja naučnika Nikole Tesle, danas 10. jula 2006. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" otkriven je spomenik posvećen ovom velikanu. U prisustvu brojnih zvanica, ministar energetike i rudarstva Srbije Radomir Naumov svečano je otkrio spomenik Nikole Tesle, vajarsko delo Drinke Radovanović.

Spomenik je visine 3,10 metara, težine oko 1.000 kilograma, izliven je u bronzi i patentiran je.

Tom prilikom ministar energetike i rudarstva Srbije Radomir Naumov između ostalog je rekao:
"Nadam se da će spomenik Nikoli Tesli biti svetionik svim putnicima namernicima, a posebno mladima koji sa Aerodroma dolaze i odlaze u Srbiju, kao i da im ukaže na to da je riznica našeg civilizacijskog doprinosa mnogo bogatija nego što se čini".

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Vladimir Đorđević pozdravio je prisutne rečima:
"Srbija ima posebnu obavezu da obeleži Teslin jubilej, ne samo zato što je Tesla srpskog porekla, već i zato što je, po njegovoj ličnoj želji, Srbija i čuvar njegove zaostavštine, koja se zajedno sa njegovom urnom čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Pre dva dana u centru Zagreba postavljen je spomenik Nikoli Tesli, otkriven je juče i na kanadskoj strani Nijagarinih vodopada, a danas je Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd takođe dobio spomenik Tesli".

Generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd Nebojša Nedeljković obratio se prisutnima rekavši:
"Novo ime beogradskog Aerodroma – Nikola Tesla, danas dobija i svoje materijalno obličje – spomenik ovom izuzetnom i velikom svetskom naučniku, pronalazaču i vizionaru. Teško bi bilo zamisliti da Aerodrom funkcioniše bez Teslinih pronalazaka. Manje je poznato da se bavio i projektovanjem bespilotnih letelica. Mi na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd ulažemo maksimalne napore da prikupimo tehničku dokumentaciju da bi napravili bespilotnu letelicu. JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, kao i do sada, nastaviće sa implementacijom i primenom najnovijih tehnologija u svom poslovanju".

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentarNa Aerodromu "Nikola Tesla" letove realizovala prva regionalna avio – kompanija "Centavia"
Beograd, 08. jul 2006. godine

Na beogradski Aerodrom stigao je prvi avion kojim će i naši građani moći da lete po "low cost" sistemu. Već danas 08. jula, obavljen je prvi let domaće regionalne avio – kompanije ka Krfu, dok je za kasnije u toku dana planiran i drugi let za Bodrum.

Prva regionalna kompanija "Centavia" iznajmila je mlaznjak, četvoromotorac, britanskog proizvodjača "British Aero Systems". Avion, serijske oznake BAe 146-200, ušao je u saobraćaj pod registracijom YU-AGL, pošto su završene carinske i sve druge uobičajene i neophodne procedure koje zahtevaju vazduhoplovne vlasti naše zemlje.

"Centavia" u svojoj floti ima dva iznajmljena aviona BAe 146-200. Prvi koji je stigao na Aerodrom "Nikola Tesla" prima 98 putnika, opremljen je udobnim, kožnim sedištima. Postoji jedna klasa i svako može da sedne gde želi. Destinacije na koje će tzv. "džambolino" leteti ovog leta su Turska, Grčka, Egipat i Španija. Neće biti besplatnih obroka ni pića tokom leta. Karte će se kupovati putem Interneta, turističkih agencija sa kojima "Centavia" saradjuje ili preko "Call centra". Cene karata menjaće se iz dana u dan, u zavisnosti od toga kada se kupuju (mogu se kretati u rasponu od 5, 10, pa do, na primer, 100, 150 evra ...). U cenu putovanja ne uračunavaju se aerodromske i druge takse.

Od jeseni kompanija "Centavia" planira letove iz Beograda ka destinacijama u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji i Slovačkoj... Zbog toga se očekuje da će uskoro iz Britanije stići još jedan "džambolino".

Piloti koji će upravljati avionima "Centavie", i pored posedovanja velikog iskustva, završili su specijalno školovanje u Australiji, u Melburnu. "Centavia" u ovom momentu raspolaže sa sedam posada.

Niskotarifne kompanije funkcionišu isključivo na principu striktnog smanjenja troškova, ali nikako i štednjom na tehničkom održavanju. Nivo bezbednosti i tehničke opremljenosti mora biti na najvišem nivou, pa je zato tehničko održavanje povereno Britancima. Oba iznajmljena aviona iz "Centavia" flote trenutno su najmlađi u Srbiji.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Milioniti putnik na Aerodromu "Nikola Tesla"!
Beograd, 7. jul 2006. godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd već je dočekalo svog milionitog putnika!

Posle samo pola godine, 7. jula 2006. godine, kroz beogradski Aerodrom prošao je milioniti putnik – dečak po imenu Tean Pavao, koji je sa roditeljima iz Crne Gore, putem Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd pošao za Dizeldorf.

Gospodin Nebojša Nedeljković, generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd poklonio je mališanu "srebrnjak" sa likom Nikole Tesle, u znak sećanja na beogradski Aerodrom i "priznanje" da je milioniti putnik.

"Prvi put smo na beogradskom Aerodromu, ali smo primetili da je terminal u kojem smo se "čekirali" nov. Brzo smo prošli kroz pasošku i carinsku kontrolu i evo, sačekali let u udobnoj čekaonici. Sve vreme u Terminalu čula se vrlo prijatna muzika" - rekli su njegovi roditelji veoma prijatno iznenađeni.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd ove godine zabeležio je rekord u broju obavljenih avio-operacija i broju putnika za poslednjih sedam godina.

Sa JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd u proseku dnevno se obavlja 144 avio-operacija, što je za 7% više u odnosu na 2005. godinu. Dnevno usluge beogradskog Aerodroma koristi više od 8.500 putnika.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd očekuje još veći broj letova, pošto su u septembru svoj dolazak i rad najavile još dve avio-kompanije. Osim toga, ove letnje sezone JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd očekuje ekspanziju čarter letova.

Kapaciteti JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd projektovani su za veći obim avio-operacija kao i za veći broj putnika, čiji je komfor i efikasan prolazak prioritet u poslovanju. Otvaranjem rekonstruisanog Terminala 2, kapacitet Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd podignut je na 5 miliona putnika godišnje.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar


Od 10. jula 2006. godine, sav avio-saobraćaj na Terminalu 2
Beograd, 05. jul 2006. godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd obaveštava javnost i putnike da će se od ponedeljka 10. jula 2006. godine, sav avio-saobraćaj odvijati na Terminalu 2.

U novom, savremenom i rekonstruisanom Terminalu 2 uz celokupan međunarodni avio-saobraćaj ka 26 zemalja, od 10. jula obavljaće se i avio-saobraćaj prema Crnoj Gori. JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd u saradnji sa Upravom granične policije MUP-a i Upravom carina dogovorio je i usaglasio način prihvata i otpreme putnika za sve letove ka Crnoj Gori. Svi putnici za Crnu Goru prolaziće kroz jedinstveni koridor, prelazeći granicu Srbije uz ličnu kartu, kako bi se olakšao i ubrzao postupak prihvata i otpreme putnika.

Imajući u vidu Odluku o obavezama državnih organa Republike Srbije u ostvarivanju nadležnosti Republike Srbije, kao sledbenika državne zajednice Srbije i Crne Gore, Narodne skupštine Republike Srbije i Odluku o priznavanju Republike Crne Gore Vlade Republike Srbije, JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd utvrdio je status letova na linijama ka Podgorici i Tivtu kao stranih letova. S tim u vezi, JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd preduzeo je mere iz svoje nadležnosti.

Upravni odbor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd doneo je odluku kojom je utvrdio rokove početka primene mera u odnosu na ranije domaće letove prema Podgorici i Tivtu, kao stranih letova.

Javnom preduzeću Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd i dalje je jedan od prioriteta bezbednost, komfor i efikasan prolazak putnika od ulaska u aerodromsku zgradu do izlaska iz nje.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Rekordan broj letova i putnika na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd
Beograd, 3. jul 2006. godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd zabeležio je rekord u broju obavljenih avio-operacija i broju putnika koji su koristili usluge ovog Aerodroma za poslednjih sedam godina!

Sa JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, tokom prošle nedelje obavljeno je 1.007 avio-operacija, u proseku 144 avio-operacija dnevno, što je za 7% više u odnosu na 2005. godinu.

Poređenja radi, u istoj nedelji 2005. godine, ostvarene su 942 avio-operacije, što je u proseku iznosilo 135 avio-operacija dnevno. Dok je u 2004. godini iste nedelje broj avio-operacija iznosio je 817, u proseku 117 avio-operacija dnevno.

Na prošlonedeljnom nivou, zdanje JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd koristilo je 59884 putnika, što je u proseku iznosilo više od 8500 putnika dnevno u dolascima i odlascima.

Poslednji put ovaj obim avio-saobraćaja sa beogradskog Aerodroma zabeležen je u periodu 1996/1997. godine, od kada je frekvencija avio-saobraćaja naglo "opala" u našoj zemlji.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd očekuje još veći broj letova, pošto su u septembru svoj dolazak i rad najavile još dve avio-kompanije. Osim toga, ove letnje sezone JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd očekuje ekspanziju čarter letova.

Sa svojim kapacitetima JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd projektovan je da primi i veći obim avio-operacija i broj putnika, čiji je komfor i efikasan prolazak prioritet u poslovanju. Sa otvaranjem rekonstruisanog Terminala 2, kapacitet Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd za prihvat i otpremu putnika podignut je na 5 miliona putnika godišnje.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

Humanitarni rad JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Beograd, 30. jun 2006. godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd obezbedio je sredstva i angažovao deo svojih zaposlenih iz Delatnosti tehničkog održavanja radi renoviranja i poboljšanja uslova za rad u "Institutu za mentalno zdravlje" u Beogradu.

Renoviranje "intenzivne nege i dnevnog boravka odeljenja" u kojem se leče pacijenti sa najtežim duševnim poremećajima i renoviranje soba za lekare i medicinske sestre, realizovano je zahvaljujući donaciji od 2,5 miliona dinara JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd nastaviće da pomaže svima, a posebno članovima našeg društva koji su u najnezavidnijem i najzavisnijem položaju, poput dece i bolesnih na najefikasniji mogući način.

Kao kompanija u državnoj svojini koja svojim radom i profesionalnošću ostvaruje profit, ima uslove da pomogne najširim slojevima stanovništva, kojima je pomoć neophodna, stav je ovog javnog preduzeća. Kroz pomoć koju JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd pruža najugroženijima, vidi se i zalaganje države za poboljšanje životnih uslova za sve članove našeg društva.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd podstiče i nada se da će i druge uspešne kompanije, privatne i državne, kao i uspešni pojedinci, pomoći i pomagati one kojima je pomoć zaista potrebna.

Na svečanom otvaranju renoviranog odeljenja prisutnima se obratila prof. dr Dušica Lečić Toševski, direktor "Instituta za mentalno zdravlje" u Beogradu:

"Renoviranje kliničkog odeljenja za psihotične poremećaje Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu obavljeno je zahvaljujući JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd. Donacija ovog javnog preduzeća, u iznosu od 2,5 miliona dinara, ne računajući uloženi rad zaposlenih Aerodroma "Nikola Tesla", humanizovala je i ulepšala prostor intenzivne nege i dnevnog boravka odeljenja u kojem se leče pacijenti sa najtežim duševnim poremećajima, kao i soba za lekare i medicinske sestre."

"Renoviranje Instituta uz podršku Ministarstva zdravlja, Skupštine grada Beograda i opštine Stari grad je u toku, pomažu ljudi dobre volje, a među njima posebno se ističe JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd. Naročito se zahvaljujemo poslovodstvu JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd koje nam je omogućilo renoviranje pomenutog odeljenja, kao i svim stručnjacima i radnicima ovog javnog preduzeća koji su u tome predano učestvovali."

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Komentari | Ostavite komentar

JP Aerodrom “Nikola Tesla” na tenderu za izgradnju aerodroma u Bodrumu
Beograd, 20. jun 2006.godine

Objavljivanjem tendera za izgradnju novog terminala u Bodrumu, započela je realizacija ugovora o saradnji i zajedničkom učešću na tenderu između JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd i turske kompanije "TEKNOTES Technological Plants Inc." koji je potpisan u oktobru 2005. godine.

Aerodromska uprava Bodruma dala je rok do 02. avgusta 2006. godine za dostavljanje tenderske dokumentacije za učešće na tenderu. Od ponuđača se zahteva da pored plana i realizacije izgradnje 85.000 m2 terminala obezbede stručnost i konsalting u upravljanju novoizgrađenim terminalom.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd u saradnji sa "TEKNOTES Technological Plants Inc."-om formirao je radnu grupu koja će u naredne tri nedelje napraviti zajedničku ponudu.

U okviru zajedničke ponude JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd biće zadužen za konsalting prilikom izgradnje u tehnološkom smislu i postizanje optimalnih uslova za funkcionisanje putničkog terminala.

Ukoliko bude izabran, JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd upravljaće celim kompleksom, sastaviti lokalni menadžment novog putničkog terminala i učestvovati u daljoj ekspanziji i poslovanju terminala u Bodrumu.

Predviđeno je da novi putnički terminal u Bodrumu primi pet miliona putnika.

Ovo će biti prvi put da JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd izvozi svoje znanje, stručnost i umeće u oblasti upravljanja aerodromskim terminalima van zemlje.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Međunarodni monetarni fond pozitivno ocenio rad JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd
Beograd, 19. jun 2006. godine

Prema izveštaju MMF, JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd je profitabilna kompanija i jedino javno preduzeće u Srbiji koje je realizovalo proces restrukturiranja i proces odlaska viška zaposlenih iz preduzeća.

U izveštaju su navedeni podaci o finansijskom poslovanju, dobijenim pozitivnim inspekcijskim izveštajima, rukovođenju ovim preduzećem i odnosima sa osnivačem preduzeća, Vladom Republike Srbije.

Ispunjeni su zahtevi MMF-a koji se odnose na restrukturiranje kompanije, jer je izvršeno odvajanje poslova koji ne spadaju u osnovnu delatnost preduzeća. JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd obrazovao je 4 privredna društva: Aerodrom ketering d.o.o., Aerodrom poljoprivredna operativa d.o.o., Aerodrom čistoća terminali d.o.o. i Aerodrom parking d.o.o.

MMF precizira da beogradski Aerodrom ima pozitivan operativni bilans na bazi gotovine i da nema neizmiranih novčanih dugovanja u odnosu na dobavljače i poreske vlasti. Zahvaljujući monopolskoj poziciji ostvario je čist maržni profit od 11 do 17% od pružanja usluga u 2004. i 2005. godini. Investicioni radovi delimično se finansiraju putem zaduživanja.

Od 13 miliona evra koje je Evropska investiciona banka dodelila Aerodromu 2001. godine, šest miliona evra uzeto je u periodu od 2002. do 2004. godine, a preostalih sedam miliona evra, namenjenih za modernizaciju Aerodroma, odobreno je decembra 2005. godine. JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd ne dobija dodatne subvencije i prenos sredstava od Vlade Srbije, a kompanija, naglašeno je, redovno plaća takse.

Podaci o saobraćaju JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd koje prezentuje MMF, pokazuju da je prošle 2005. godine izvršen prihvat i otprema 37.374 aviona i dva miliona putnika.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Informacija za javnost
Beograd, 19. jun 2006. godine

JP Aerodrom “Nikola Tesla” obaveštava javnost da je preduzeo sve mere koje su u njegovom domenu kako bi se izbeglo stvaranje gužve prilikom prihvata i otpreme putnika od ulaska u pristanišnu zgradu do ulaska u avion.

Otvaranjem rekonstruisanog Terminala 2, povećan je broj check-in šaltera sa 24 na 33, dok je uvođenjem CUTE (Common Use Terminal Equipment) sistema, omogućena registracija putnika i prljaga za sve avio kompanije na istom šalteru.

Međutim, JP Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd, uočio je da druge službe koje rade na prihvatu i otpremi putnika, a koje ne pripadaju ovom, već drugim preduzećima, nisu u potpunosti ažurne u svom poslu.

Zbog toga JP Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd skreće pažnju svim nadležnima na pojavu stvaranja gužvi ispred nekih šaltera za check-in ili ispred pasoške i carinske kontrole, a takođe i podseća putnike da je predviđeno vreme za dolazak na Aerodrom dva sata pre međunarodnog leta, odnosno u vreme koje je propisano na avionskim kartama.

Informativna služba
JP Aerodrom “Nikola Tesla”
Komentari | Ostavite komentar

Potpisan ugovor između JP Aerodrom “Nikola Tesla” i turske kompanije “TEKNOTES Technological Plants Inc.”
Beograd, 1. jun 2006. godine
Danas je svečano potpisan ugovor o zajedničkom učešću na tenderu za izgradnju međunarodnog aerodroma u Izraelu, između JP Aerodrom "Nikola Tesla" i turske kompanije "TEKNOTES Technological Plants Inc."

Ugovor su potpisali gospodin Nebojša Nedeljković, generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" i gospodin Oral Bajtok, generalni direktor i predsednik borda direktora "TEKNOTES Technological Plants Inc."

JP Aerodrom "Nikola Tesla" i turska kompanija "TEKNOTES Technological Plants Inc." pripremiće projekat za učešće na tenderu koji je raspisala Aerodromska uprava Izraela. Izgradnja aerodroma je planirana u blizini najvećeg izraelskog aerodroma "Eilat"-a.

Kako je ugovorom predviđeno, "TEKNOTES Technological Plants Inc." će voditi i koordinirati sve tehničke i komercijalne pregovore sa izraelskom Aerodromskom upravom, dok će JP Aerodrom "Nikola Tesla" pripremiti neophodnu tendersku dokumentaciju.

Ukoliko Aerodromska služba Izraela prihvati zajednički projekat, saradnja između ove dve kompanije nastaviće se kroz pripreme i samu realizaciju projekta. JP Aerodrom "Nikola Tesla" će pružiti operativnu logističku podršku, stavljajući na raspolaganje svoj tim stručnjaka i njihovo znanje iz oblasti upravljanja aerodromskim terminalima.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar


Svetski atletičari u Beogradu 07. juna
Beograd, 26. maj 2006. godine

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Skupštine Grada Beograda, 7. juna 2006. godine na Partizanovom stadionu, održaće se "Beogradski internacionalni miting 2006, memorijal Artur Takač".

Značaj jedne ovakve manifestacije potvrđen je učesnicima iz 38 zemalja, kojima će u Beogradu domaćini biti naši atletičari, kao i činjenica da je 7. jun proglašen za "sportski dan" u beogradskim osnovnim i srednjim školama. Očekuje se dolazak direktora Svetske atletske federacije Pjera Vajsa, direktora za organizaciju Gran prija Sandra Đovanelija, dvostrukog olimpijskog šampiona u trčanju na 400 i 800 metara Alberta Huantorene, menadžera Roberta Vagnera, vlasnika Međunarodne sportske agencije koja se bavi vrhunskim sportskim atletičarima.

Promoteri ove manifestacije su aktuelni svetski rekorder na 110 metara sa preponama Kolin Džekson iz Engleske i Jolanda Čeplak iz Slovenije, aktuelna svetska rekorderka na 800 metara u dvorani.

Predsednik Organizacionog odbora je ministar finansija Republike Srbije Mlađan Dinkić, a predsednik Počasnog odbora je premijer Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica. Članovi Organizacionog odbora su eminentni privrednici i uspešni poslovni ljudi, poput direktora Uprave za sport Aleksandra Šoštara, generalnog direktora JP Aerodrom "Nikola Tesla" Nebojše Nedeljkovića, generalnog direktora "Telekom Srbija" Draška Petrovića, ministra nauke i zaštite životne sredine Aleksandra Popovića i predsednika kompanije "Si&Si" Vojina Đorđevića.

Učesnici "Beogradskog Internacionalnog mitinga 2006, memorijal Artur Takač" takmičiće se u 15 disciplina, a jedna od njih je memorijalna, u čast Arturu Takaču, našem najvećem sportskom ambasadoru svih vremena. Reč je o disciplini "trčanje na 800 metara", a pobedniku će trofej sa likom Artura Takača uručiti članovi Takačeve porodice.

"Beogradski Internacionalni miting 2006, memorijal Artur Takač" održava se po prvi put, sa namerom organizatora da ova manifestacija postane tradicionalna, kao i da za par godina, ona bude u seriji Gran-pri mitinga.

"Nagradni fond na Mitingu najveći je u istoriji atletike na jednom sportskom mitingu održanom kod nas" kaže Slobodan Branković, izvršni direktor "Beogradskog Internacionalnog mitinga 2006, memorijal Artur Takač" i dodaje: "Nivo kulture jedne nacije ogleda se u kvalitetu atletike jedne zemlje, pošto atletika, uz plivanje i gimnastiku, spada u tri bazična sporta. Beogradski Aerodrom je vrlo bitan faktor u organizaciji ovog Mitinga, pošto je on prva slika našeg grada i naše zemlje, koju stranac vidi".

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Beograd je idealan centar za razvoj kargo saobraćaja
Intervju sa Džonom Sejlorom, direktorom i predsednikom kompanije "Cargo Transport, Inc." iz Vašingtona i predsednikom Poslovnog kluba SAD-Srbija i Crna Gora

Beograd, 19. maj 2006. godine

Džon Sejlor, direktor i predsednik kompanije "Cargo Transport, Inc." iz Vašingtona i predsednik Poslovnog saveta SAD - Srbija i Crna Gora, koji je prošle nedelje boravio u Beogradu, procenjuje da je beogradski Aerodrom glavna tačka jugoistočne i centralne Evrope za razvoj kargo avio-saobraćaja.

- Važnost transporta robe putem kargo avio-saobraćaja u Beogradu, prema onome što smo videli i procenili, jeste da je Beograd centralna "hub" tačka za ovaj deo Evrope. Osim geografskog položaja koji ima Beograd, odlična pozicija vašeg aerodroma tiče se i vremenske zone - istog dana, preko noći možete da transportujete robu u drugi deo sveta, gde će ona stići istog dana, ujutru, na primer u Ameriku. Video sam inicijalnu studiju napravljenu pre nekoliko godina, kada je reč o potencijalima ovog Aerodroma.
- Izgradnja Kargo centra na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" je odlična poslovna prilika, ne samo za Aerodrom, već i za celu zemlju, za Vladu Republike Srbije. Da bi se zemlja razvila u privrednom i ekonomskom smislu, potrebno je da se utiče na razvoj kargo avio-saobraćaja. Najveći privredni rast u zemljama u svetu, desio se upravo i na osnovu ulaganja u razvoj transporta robe u svim vidovima saobraćaja, tako i u vazdušnom, što se vidi u primeru razvoja Dubaija – navodi Džon Sejlor.

Kakav Kargo centar treba da postoji na beogradskom Aerodromu?

- Ovde treba da se izgradi centralni terminal sa višestrukim pružanjem usluga, da to ne bude samo jednostavan i striktan transport robe od vrata do vrata. Nego da se vrši transport svih vrsta materija i robe. Na taj način stvara se mogućnost obavljanja svih vrsta usluga, a prevoz robe i materija koje zahtevaju specifične uslove rukovanja tokom transporta bi predstavljalo dodatnu uslugu za ovdašnji Kargo terminal. Prema razgovorima koje sam obavio sa vodećim ljudima ovde, a to je i moje mišljenje, treba ponuditi kompletnu uslugu, "pokriti" sve, jer ako će se ovde napraviti Kargo "hub", onda treba pokriti sve aspekte – kaže Džon Sejlor.

Gospodin Sejlor naglašava da je poenta Kargo centra, pružanje svih mogućnosti prevoza robe putem vazdušnog transporta, te da zato treba voditi računa o svim detaljima.

- Kargo terminal koji vi ovde u Beogradu budete napravili, pružaće potpun sklop usluga, sve što nekome bude trebalo, kada je reč o kargo avio-prevozu, moći će da nađe u Beogradu.
Koncept koji ja vidim kao posao za ovdašnji "hub" je da pokrije jugoistočnu i centralnu Evropu. Roba će dolaziti iz svih zemalja ovde, gde će se vazdušno transportovati u druge gradove. Sve zemlje Evrope biće upućene na ovaj Kargo terminal.

Sa kim ste razgovarali u Srbiji povodom Vašeg koncepta rada Kargo centra?

- U Srbiji sam sa svima pričao, počev od poslovodstva beogradskog Aerodroma, ministra za kapitalne invsticije Velimira Ilića, premijera, predsednika Srbije, razgovarao sam sa ministrom inostranih poslova Vukom Draškovićem, sa drugim ministrima. Vrlo blisko sarađujemo sa svim predstavnicima srpskih vlasti, sa ambasadorom SCG u Vašingtonu Ivanom Vujičićem, sa kojim sam vrlo detaljno razgovarao o koceptu i razvoju kargo avio-saobraćaja i "hub"-a u Beogradu.

Kada Kargo centar bude izgrađen, kojem stručnjaci neosporno daju veliki značaj, šta će se desiti?

- Kargo terminal nije samo bitan za Beograd, Srbiju, već za čitav ovaj region. To će privući investitore, posao, distribuciju. To je magnet koji će privući velike kompanije da dođu ovde upravo zbog svih mogućnosti koje beogradski Aerodrom ima. Ovo je glavni koridor. Sve imate na jednom području. Kargo terminal privući će mnogo poslova, biće stvorena nova radna mesta. Neko treba da napravi korak napred i da Vlada Srbije to podrži. U suštini treba samo pogledati u mapu i videti da je Beograd centar, i to idealan za razvoj kargo saobraćaja.

Vaša kompanija "Cargo transport, Inc." posluje na aerodromima širom sveta.

- Izvozimo i uvozimo putem vazdušnog i morskog saobraćaja, koristimo i kamione, železnicu, sve vrste prevoza. Naš glavni posao ipak je prevoz putem avio kargo saobraćaja. Naša ideja je pružanje svih vrsta usluga. Naša kompanija je jako zainteresovana za rad na beogradskom Aerodromu.

Intervju obavila Anamarija Matić

Poslovni savet SAD-SCG oformljen je pre dve godine, nakon normalizacije odnosa između SAD i SCG. Osnovni cilj Saveta je promocija i razvoj trgovine između dve zemlje, kao i posredovanje između privatnog sektora i obe Vlade, SAD i SCG. Poslovni savet okupio je najznačajnije kompanije poput "Motorala, Inc.", "Galaxy tire", "Dyn corp", "US Steel", "Hemofarm", JP Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu…
Komentari | Ostavite komentar

Poseta predstavnika JP Aerodrom "Nikola Tesla" Aerodromu u Sjenici
Beograd, 19. maj 2006. godine

U okviru nastavka realizacije projekta objedinjavanja svih aerodroma u Srbiji u jedinstvenu mrežu nacionalnog avio-saobraćaja, generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla", Nebojša Nedeljković, zajedno sa ekipom stručnjaka ovog javnog preduzeća, juče je posetio Aerodrom u Sjenici.

Tokom posete, generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla", Nebojša Nedeljković, upoznao se sa potencijalom ovog aerodroma i saznao šta je potrebno uraditi da bi poletno-sletna staza, inače teško oštećena u NATO bombardovanju, postala aktivna za početak civilnog avio-saobraćaja.

U susretu sa najeminentnijim privrednicima ovog regiona, konstatovano je da bi "oživljavanje" sjeničkog Aerodroma bilo korisno za stanovništvo i privredu ove oblasti. U Sjenici postoji potencijal za izvoz poljoprivrednih i tekstilnih proizvoda putem kargo avio-saobraćaja. Ova oblast ima i dobre mogućnosti za stvaranje turističkog centra.

Sjenički efendija Mustafa Makić na sastanku je ocenio:
Aktiviranje Aerodroma u Sjenici za nas će značiti jako mnogo. Podići će privredu ovog regiona putem izvoza, jer proizvodimo najzdraviju hranu na svetu, imamo najkvalitetniju vodu, proizvodimo med koji se svuda u svetu ubraja u najbolje.

Mehmed Nišić, vlasnik fabrike "Sanateks" koja upošljava 600 radnika, najveći je proizvođač tekstilne robe ovog regiona i šire. Svoju robu plasira na tržite zemalja Zapadne Evrope, a za ovu godinu predviđen je izvoz u vrednosti od šest miliona evra. "Privrednici ovog regiona veoma su zainteresovani za rad ovog Aerdoroma. Učinićemo sve da do toga dođe što pre", konstatovao je Nišić.

Savezni poslanik, Mehmed Slezović iz Novog Pazara rekao je:
- Moramo da skrenemo pažnju na ovo područje. Problem koji ovde imamo tiče se putne mreže. Pitanje rešenja i aktiviranje Aerodroma u Sjenici, budi nadu da će ovaj deo Srbije "oživeti". Verujem da je današnji sastanak, epohalni događaj. Stanovništvo odavde podržaće ovu ideju i dati sve od sebe da se nađe modus za oživljavanje ovog Aerodroma.

Adem Ramičević, javni pravobranilac opštine Tutin:
- Za ovaj projekat biće potrebno dosta novca. U ime Tutina mogu da kažem da smo spremni da pomognemo kako materijalno, tako i stručno. Ima puno naših ljudi koji žive u inostranstvu i koji bi želeli ovde da se vrate i ulažu.


Nebojša Nedeljković, generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" rekao je:
Naš osnovni strateški cilj je da povežemo sve aerodrome u Srbiji u jedinstven sistem avio-saobraćaja. U našem Planu i programu Strategije razvoja Aerodroma "Nikola Tesla" zacrtali smo dva osnovna cilja. Prvi je da postanemo regionalni lider u putničkom i kargo saobraćaju, a drugi koji proizilazi iz prvog, je stvaranje nacionalne mreže aerodroma u Srbiji, što je verifikovao Upravni odbor preduzeća, kao i naš vlasnik, Vlada Srbije.

Kroz jedinstvenu mrežu aerodroma, predstavili bi se konkurenciji u okruženju. Vreme je da Sjenici vratimo Aerodrom. U našoj Strategiji razvoja prepoznali smo nekoliko centara koji imaju izuzetan privredni potencijal. U Sjenici postoji potencijal za izvoz poljoprivrednih proizvoda putem kargo avio-saobraćaja, turistički potencijal. Takođe, sa ovih prostora ima dosta ljudi koji žive u inostranstvu čija pomoć nam je potrebna.

Kod nas postoji dobra volja i ekonomsko opravdanje i siguran sam da ćemo naći najbolji način da što pre ovaj Aerodrom pustimo u funkciju. Naši inžinjeri su već bili ovde, a sledeći prvi korak je da se utvrdi imovinsko-pravni odnos, tj. ko je nosilac prava korišćenja ovog Aerodroma. Nakon toga, napravićemo projekt-plan. Posao lokalnih vlasti je da animiraju sve zainteresovane privrednike ovog regiona I brojnu emigraciju za realizaciju ove ideje – rekao je Nebojša Nedeljković, generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla".

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

"Montenegro Airlines" otkazao letove za 19., 20., 21. i 22. maj 2006. godine
Beograd, 15. maj 2006. godine

JP Aerodrom Beograd "Nikola Tesla" obaveštava putnike da, na osnovu obaveštenja kompanije "Montenegro Airlines", ova avio-kompanija otkazuje ukupno 34 leta predviđena za 19., 20., 21. i 22. maj 2006. godine
. Avio-kompanija "Montenegro Airlines" otkazala je letove za Beograd, Cirih, Tivat i Podgoricu tokom navedena četiri dana prema sledećem rasporedu:

U petak 19. maja 2006. godine otkazani su letovi: iz Podgorice za Beograd u 09.30 sati (broj leta YM 104), iz Beograda za Tivat u 11 sati (broj leta YM 201), iz Tivta za Beograd u 12.30 sati (broj leta YM 200), iz Beograda za Tivat u 14.50 sati (broj leta YM 203), iz Tivta za Beograd u 16.10 sati (broj leta YM 202), iz Beograda za Podgoricu u 17.40 sati (broj leta YM 105), iz Podgorice za Beograd u 19 sati (broj leta YM 102), iz Beograda za Cirih u u 9 sati (broj leta YM 350), iz Ciriha za Beograda u 17.30 sati (broj leta YM 351), iz Beograda za Podgoricu u 20.05 sati (broj leta YM 103).

U subotu 20. maja 2006. godine otkazani su letovi: iz Podgorice za Beograd u 7.30 sati (broj leta YM 100), iz Beograda za Podgoricu u 9 sati (broj leta YM 101), iz Beograda za Cirih u 8.30 sati (broj leta YM 350), iz Ciriha za Beograd u 11 sati (broj leta YM 351), iz Beograda za Tivat u 13.30 sati (broj leta YM 203), iz Tivta za Beograd u 15 sati (broj leta YM 202), iz Beograda za Podgoricu u 17.30 sati (broj leta YM 105), iz Podgorice za Beograd u 19 sati (broj leta YM 102).

U nedelju 21. maja 2006. godine neće biti sledećih letova "Montenegro Airlines"-a: iz Podgorice za Beograd u 20.30 sati (broj leta YM 102), iz Beograda za Cirih u 09.05 sati (broj leta YM 352), iz Ciriha za Beograd u 18.10 sati (broj leta YM 351), iz Beograda za Podgoricu u 20.45 sati (broj leta YM 103).

U ponedeljak 22. maja 2006. godine neće biti sledećih letova ove avio-kompanije: iz Beograda za Podgoricu u 08.15 sati (broj leta YM 101), iz Podgorice za Beograd u 09.30 sati (broj leta YM 104), iz Beograda za Tivat u 14 sati (broj leta YM 203), iz Tivta za Beograd u 15.30 sati (broj leta YM 202), iz Beograda za Podgoricu u 17.05 sati (broj leta YM 105), iz Podgorice za Beograd u 18.40 sati (broj leta YM 102), iz Podgorice za Beograd u 8 sati (broj leta YM 100), iz Beograda za Tivat u 9.30 sati (broj leta YM 201), iz Tivta za Beograd u 11 sati (broj leta YM 200), iz Beograda za Cirih u 15 sati (broj leta YM 350), iz Ciriha za Beograd u 17.30 sati (broj leta YM 351), iz Beograda za Podgoricu u 20.35 sati (broj leta YM 103).

S obzirom na ovakvu odluku avio – kompanije "Montenegro Airlines", JP Aerodrom Beograd "Nikola Tesla" se nada da će svi putnici uspeti da blagovremeno obezbede alternativna prevozna sredstva ka Crnog Gori.

Molimo putnike da za sve bliže informacije kontaktiraju predstavnike avio – kompanije "Montenegro Airlines".

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Otvoren međunarodni Terminal 2 na Aerodromu "Nikola Tesla"
Beograd, 14. maj 2006. godine

JP Aerodrom "Nikola Tesla" je danas svečano otvorio i pustio u rad međunarodni Terminal 2 – međunarodne odlaske. Puštanjem u rad međunarodnog Terminala, beogradski aerodrom ponovo posluje sa 100% raspoloživih kapaciteta.

Rekonstrukcija međunarodnog Terminala urađena je u skladu sa najvišim svetskim standardima, uključujući i sisteme protivpožarne zaštite, uz korišćenje negorivih materijala i čelične konstrukcije, otporne na deformaciju i uvijanje u uslovima visoke temperature. U ceo projekat uloženo je oko 17 miliona evra.

Terminal 2 čine tri etaže: suteren, prizemlje i sprat, ukupne površine 24.000m². Rekonstrukcijom Terminala 2, u funkcionalnom smislu, dobijena je nova tehnološka šema, čime je znatno poboljšan protok putnika i prtljaga, dok je godišnji kapacitet prihvata i otpreme podignut na 5 miliona putnika.

U centralnom holu za čekiranje nalaze se 33 "check-in" šaltera najmodernijeg dizajna kompanije "Van Der Lande". Na kraju niza šaltera predviđen je šalter za prijem vangabaritnog prtljaga. Kapacitet sva tri bloka za registraciju iznosi oko 1000 putnika na sat.

Sortirnica odlazećeg prtljaga nalazi se u nivou prizemlja, sa tri kružna karusela koji se pune prtljagom sa tri bloka šaltera. Kapacitet transportnog sistema obrade prtljaga u odlasku je oko 1500 prtljaga na sat. Povećana površina i nova tehnološka oprema omogućavaju istovremeno opsluživanje 10 aviona na sat.

Samo u okviru Terminala 2, nabavkom novih metalnih stolica za javne prostore dobijeno je oko 270 mesta za sedenje. Na spratu objekta, nalazi se najveća "retail" zona sa predviđenih 28 lokala, 2 restorana i 3 kafe bara.

U okviru graničnog prelaza postavljeno je 5 pasoških kabina u odlascima i 5 u dolascima, za potrebe granične policije, sa 20 radnih mesta ukupno. Ove pasoške kabine postavljene su prema svetskim standardima – anfasni pogled.

Tehnološki gledano, međunarodni Terminal 2 opremljen je i sa:

CUTE (Common Use Terminal Equipment) sistemom, koji pruža mogućnost registracije putnika i prljaga za sve avio kompanije na istom šalteru. Sa CUTE sistemom pozicije šaltera više nisu bitne, jer "handling" osoblje može registrovati putnika za bilo koji let na bilo kom šalteru. Na Terminalu 2 postavljena su 33 šaltera sa CUTE opremom.

FIDS (Flight Information Display System) sistemom, koji informiše putnike o letovima. Informacije se nalaze na displejima koji se nalaze na raznim lokacijama u zgradi. Zavisno od pozicije, FIDS displeji prikazuju podatke o letu koji su na toj poziciji neopohodni putniku: npr. iznad "check in" šaltera će se ispisivati informacije o letu koji se čekira, ispred gejtova o letu za koji se vrši "boarding" sa vremenom poletanja, itd.

Realizacijom projekta rekonstrukcije međunarodnog Terminala, JP Aerodrom "Nikola Tesla" korača sigurnim koracima ka ostvarenju svog cilja – da postane regionalni lider u prihvatu i otpremi putnika i robe u vazdušnom saobraćaju.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar
Ambasador SAD Majkl Polt u poseti Aerodromu „Nikola Tesla“
Beograd, 04. maj 2006. godine
JP Aerodrom „Nikola Tesla“ ugostio je danas Njegovu ekselenciju gospodina Majkla Polta, Ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Crnoj Gori. Prilikom svoje posete, Ambasador Polt imao je priliku da se upozna sa novim kapacitetima našeg aerodroma kao i sa planovima za dalju modernizaciju Aerodroma „Nikola Tesla“.

Jedna od centralnih tema posete Ambasadora Majkla Polta bila je i upoznavanje sa napretkom projekta za izgradnju Kargo i logističkog centra sa strateškim partnerom, kompanijom „DynCorp International LLC“ sa kojim je potpisan Memorandum o nameri u januaru ove godine.

Potpisivanjem Memoranduma o nameri verifikovan je i usvojen predloženi nacrt Ugovora o strateškom partnerstvu dve kompanije. One će formirati novo „joint venture“ preduzeće na bazi zajedničkog ulaganja državnog i privatnog kapitala. Zajedničko preduzeće izgradiće Kargo terminal i logistički centar, a kasnije i upravljati transportom robe na Aerodromu „Nikola Tesla“.

Realizacija projekta izgradnje Kargo i logističkog centra je u skladu sa redefinisanom namenom Aerodroma «Nikola Tesla» od čisto terminalnog u terminalno-tranzitni aerodrom, što je prag razvoja jedne vazdušne luke. Samo potpisivanje ugovora biće realizovano nakon što svi nadležni organi ratifikuju predloženi Ugovor o saradnji.

Ova “grinfild” investicija, kao direktno inostrano ulaganje, osim neposrednih pozitivnih efekata na razvoj Aerodroma, što je primarni cilj, obezbediće i zapošljavanje ljudi i angažovanje domaće građevinske i elektro-mašinske industrije.

Poseta ambasadora Polta JP Aerodromu „Nikola Tesla“ predstavlja još jednu potvrdu uspešnog poslovanja naše kompanije i podršku u naporima koje preduzimamo u permanentnom investiranju, podizanju kvaliteta naših usluga kao i u održavanju visokog nivoa bezbednosti i sigurnosti.

Svi ti napori zajedno vode ostvarenju dugoročnog cilja da JP Aerodrom „Nikola Tesla“ postane regionalni lider u oblasti transporta putnika i robe u vazdušnom saobraćaju.


Informativna služba
JP Aerodrom „Nikola Tesla“Ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori gospodin Majkl Polt, posle obilaska beogradskog Aerodroma 04. maja 2006. godine, na konferenciji za novinare održanoj u VIP salonu na Aerodromu Beograd Nikola Tesla je izjavio:

«Pre svega želim da se zahvalim generalnom direktoru JP Aerodrom Beograd Nikola Tesla Nebojši Nedeljkoviću i njegovim kolegama što su nam pružili mogućnost da dođemo i posetimo beogradski Aerodrom.

Moram biti potpuno otovoren prema vama i reći da sam veoma prijatno iznenađen svim onim što sam video ovde danas. Puno puta sam bio na beogradskom Aerodromu, odlazio i dolazio sa ovog Aerodroma. I uvek sam smatrao da je ovom Aerodromu potrebno rukovodstvo sa vizijom i da je potrebna modernizacija i rekonstrukcija postojećih postrojenja. Nakon onog što sam danas saznao u razgovorima sa rukovodstvom Aerodroma i tokom posete Aerodroma, bilo mi je jasno da ovo rukovodstvo zaista ima pravu viziju i da čini sve što može da ovaj Aerodrom postane ekonomska prednost Srbije.

Veliko mi je zadovoljstvo što je američka kompanija deo svega ovog na beogradskom Aerodromu. Danas smo posetili i mesto na kojem će biti izgrađen Kargo terminal sa američkom kompanijom «Din korp». Takođe smo razgovarali o ugovoru o «otvorenom nebu», koji još nije potpisan, ali koji će omogućiti da se poveća broj avio kompanija koje lete sa Aerodroma Beograd i da se stovri konkurencija.

Nadam se da će svi ti koraci pomoći da se modernizuje i unapredi ovaj Aerodrom. Svakako očekujem da će SAD nastaviti da pomaže ekonomiji Srbije. Radujem se nastavku saradnje SAD sa ovom zemljom i ulaganju u ekonomski deo vaše privrede. U razgovorima sa gospodinom Nedeljkovićem, izrazio sam našu obavezu i nameru da smo spremni da uradimo sve što možemo s ciljem da pomognemo i u obuci i u tehničkom smislu ovom Aerodromu, povezujući ovo preduzeće sa američkim kompanijama, radi postizanja globalnih, važećih standarda kako bismo što više pomogli ovom Aerodromu.

Nastavićemo da pozivamo američke investitore u Srbiju. I u prilog tome, pokazaćemo im ovakve primere kao što je Aerodrom».
Komentari | Ostavite komentar

Studenti na Aerodromu "Nikola Tesla"
Beograd, 20. april 2006. godine
U nastojanju da podrži stručno usavršavanje mladih, JP Aerodrom "Nikola Tesla" danas počinje sa organizovanim posetama za grupe studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Dvočasovne posete na beogradskom aerodromu za više od 200 studenata četvrte godine studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu biće organizovane svakog četvrtka.

Studenti će, na čelu sa svojim profesorima i predstavnicima Delatnosti investicija i razvoja, kao i Delatnosti saobraćaja JP Aerodrom "Nikola Tesla", moći bliže da se upoznaju sa radom beogradskog aerodroma i investicionim projektima koji su u toku. Prilikom posete, visokoškolci će imati priliku da obiđu i poletno-sletnu stazu koja je prošle godine rekonstruisana po najvišim svetskim standardima.

Saradnja sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu biće nastavljena, a studenti će na osnovu obilaska JP Aerodrom "Nikola Tesla" izraditi projektne zadatke u okviru svog nastavnog programa.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Bilbordi na aerodromu prilaznom putu
Beograd, 19. april 2006. godine
Aerodrom "Nikola Tesla" nije nadležan za postavljanje bilborda na prilaznom putu do Aerodroma, od isključenja sa auto-puta do Muzeja vazduhoplovstva. U nadležnosti Aerodroma su samo bilbordi i njihovo postavljanje na potezu od Muzeja vazduhoplovstava do aerodromskih terminala.

Za proceduru postavljanja bilborda i sklapanje ugovora sa oglašivačima zadužena je služba za Marketing i komercijalno poslovanje Aerodroma "Nikola Tesla".

Kontakt osobu i telefone Delatnosti marketinga i komercijalnog poslovanja možete naći u adresaru menadžmenta Aerodroma Nikola Tesla, na našem web sajtu.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Rekordan broj putnika na Aerodromu "Nikola Tesla"
Beograd, 19. april 2006. godine
U prvih četrnaest nedelja 2006. godine broj putnika na Aerodromu "Nikola Tesla" povećan je za petinu u odnosu na isti period prethodne godine. Činjenica da je u zimskom periodu njegove usluge koristio rekordan broj putnika u 21. veku, pokazuje da se beogradska vazdušna luka ubrzano razvija i postaje lider u regionu.

Usluge beogradskog Aerodroma, u prvih četrnaest nedelja 2006. godine, koristilo je 430.276 putnika ili prosečno 30.734 putnika nedeljno, dok je u istom periodu prošle godine taj broj bio manji i iznosio je ukupno 358.532 putnika, što je u proseku 25.609 putnika nedeljno.

Povećan je i ukupan broj avio-operacija, tako je u prvih četrnaest nedelja ove godine bilo 10.331 poletanja i sletanja, u proseku 738 nedeljno, dok je u istom periodu prošle godine bilo 8.334 ili u proseku 595 poletanja i sletanja nedeljno.

Sa Aerodroma "Nikola Tesla" putnike prevozi ukupno 17 avio-kompanija, među kojima je najnovija kompanija "Turkish Airlines", koja leti tri puta nedeljno na na relaciji Istanbul-Beograd-Istanbul.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Aerodromska taksa
Beograd, 18. april 2006. godine
Uoči početka letnje sezone, Aerodrom "Nikola Tesla“ naglašava da cena putničkog servisa – aerodromske takse iznosi 8.5 evra po putniku za domaće letove i 16.5 evra po putniku za međunarodne letove. U cenu je uračunat porez na dodatu vrednost – PDV.

Da podsetimo, cena aerodromske takse uključena je u cenu avionske karte i Aerodrom "Nikola Tesla“ je naplaćuje direktno od avio-komanije, a ne od putnika. Na dan kupovine avio-karte iznos putničkog servisa obračunava se u dinarima.

Aerodromskom taksom predviđeno je korišćenje svih usluga koje Aerodrom "Nikola Tesla“ pruža, a koje obezbeđuju komforan, siguran, i bezbedan boravak putnika na Aerodromu.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Protok putnika i robe neometan
Beograd, 14. april 2006. godine
JP Aerodrom "Nikola Tesla" obaveštava da se danas, 14. aprila 2006. godine, u 12:05h, u delu Terminala 2 koji je pod rekonstrukcijom, pojavila manja količina dima.

Sve nadležne službe, vatrogasno - spasilačka, sanitetska, električari, bravari, radnici na održavanju klima - komora, službe za održavanje zgrade odmah su bile u Terminalu 2 i ispitale pojavu.

Ustanovljeno je da je, obzirom na radove u odlaznom delu Terminala 2 koji su u toku, prilikom varenja došlo do pregrevanja nekih delova, što je prouzrokovalo pojavu gasova, koji su putem ventilacionog sistema dospeli u hol međunarodnih dolazaka na Terminalu 2.

Svi sistemi i podsistemi Aerodroma, koji su izuzetno osetljivi na bilo kakva kolebanja napona, sve vreme su normalno funkcionisali. Zato je odmah isključena mogućnost da su uzrok neispravne električne instalacije.

Iz preventivnih razloga, a radi bezbednosti i sigurnosti putnika, u dogovoru sa MUP Srbije i Upravom Carina na 10 minuta zaustavljen je tok putnika od pasoške do carinske kontrole u Terminalu 2.

Pošto je ustanovljeno da je reč o gasovima nastalim prilikom varenja, protok putnika kroz pasošku i carinsku kontrolu ubrzo je nastavljen.

Na JP Aerodromu "Nikola Tesla" protok putnika i robe, kao i avio – saobraćaj odvija se nesmetano i bez zastoja. Kao i do sada, bezbednost putnika, posetilaca i aviona ostaće prioritet na Aerodromu "Nikola Tesla".

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

POTPISAN SPORAZUM O POSLOVNO – TEHNIČKOJ SARADNJI IZMEĐU JP AERODROM „NIKOLA TESLA“ I SEDAM DOMAĆIH GRAĐEVINSKIH I PROJEKTANTSKIH FIRMI
Beograd, 12. april 2006. godine
Predstavnici JP Aerodrom "Nikola Tesla" potpisali su danas, 12. aprila 2006. godine, sporazume o poslovno-tehničkoj saradnji sa sedam uspešnih, domaćih građevinskih i projektantskih firmi. Sklopljeni su ugovori sa preduzećima "Energoprojekt", "Minel", "Planum", Institutom "Mihajlo Pupin", preduzećima "Projektmontaža", "Telefonija" i "Mašinoprojekt".

Sporazumom je predviđeno formiranje radne grupe, sastavljene od po jednog predstavnika svakog preduzeća, sa ciljem budućeg zajedničkog nastupa u postupcima za dobijanje poslova na domaćem i inostranim tržištima, kao i proširenje tehnoloških kapaciteta.

JP Aerodrom "Nikola Tesla", kao inicijator zajedničke saradnje, na ovaj način, okuplja domaću građevinsku i elektro-mašinsku operativu radi konkurentnijeg nastupa na našem i inostranim tržištima.

JP Aerodrom "Nikola Tesla" je kompanija sa brojnim potencijalima, što je i potvrđeno pozivima za učešće na nekoliko međunarodnih tendera. JP Aerodrom "Nikola Tesla" kao jedan od inicijatora ekonomskog razvoja zemlje, kroz ovakav vid saradnje intenzivno utiče na veće upošljavanje privrede u Srbiji.

Nakon potpisivanja sporazuma sa gospodinom Goranom Kaličaninom, zamenikom generalnog direktora JP Aerodrom "Nikola Tesla", potpisnici ovih sporazuma izjavili su:

Branimir Bošković, direktor "Telefonije":
"Rukovodstvo JP Aerodrom "Nikola Tesla" iniciralo je ovo okupljanje. Ovo je pozitivan primer koji treba da slede i druga javna preduzeća. Posle 15 godina, osnovan je konzorcijum u kojem su objedinjene komplementarne firme, koje se dopunjuju. Čast nam je da budemo deo jednog ovako velikog tima. Nadamo se da ćemo uspeti da pokažemo komparativnost u odnosu na druga, strana preduzeća".
Dragan Marković, inž. "Energoprojekt":
"Ovo je izuzetna prilika da se domaće firme, kao srpska preduzeća iskažu na ovaj način. Nama je veoma drago što smo prisutni u ovom projektu".
Vladan Batanović, direktor Instituta "Mhajlo Pupin":
"U ovom konzorcijumu okupile su se firme sa dugogodišnjim stažom u poslovanju. Ovo je jedan od prvih primera u zemlji da jedan ovako značajan operater kao što je JP Aerodrom "Nikola Tesla", okupi ovoliko firmi oko jednog projekta. Današnje potpisivanje sporazuma je poziv i drugim javnim preduzećima da naprave sličan poduhvat".
Slobodan Knežević, potpredsednik "Minela":
"Izražavam zadovoljstvo što je "Minel" deo jednog ovakvog konzorcijuma. Ovaj konzorcijum je jedinstvena prilika za nove, razvojne projekte. To je priprema za velike investicije u našoj zemlji. Strani kapital polako dolazi u Srbiju, a domaća industrija treba da bude spremna da iskoristi tu šansu".
Ratomir Todorović, generalni direktor "Planum":
"Ovim modelom saradnje, svi zajedno nastupamo jer smo tako jači".
Svetislav Stamenović, "Projektomontaža":
"Od ovog projekta očekujemo i nadamo se novim, velikim poslovima".

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Svečani doček na Aerodromu „Nikola Tesla“
Predstavnici 11 zemalja članica Organizacije crnomorsko-ekonomske saradnje doputovali u Beograd

Beograd, 04. april 2006. godine

Ove nedelje je na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ posebna pažnja posvećena dolasku 11 državnih delegacija iz zemalja našeg okruženja povodom sastanka Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja Organizacije crnomorsko ekonomske saradnje.

Poslanik Skupštine Srbije i Crne Gore, gospodin Jan Husarik i generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla", gospodin Nebojša Nedeljković poželeli su dobrodošlicu predstavnicima Rusije, Ukrajine, Gruzije, Moldavije, Jermenije, Azerbejdžana, Turske, Albanije, Bugarske, Grčke i Rumunije koji su u sklopu Crnomorsko-ekonomske saradnje, stigli u Beograd na treću sednicu Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja ove organizacije koja će biti održana 05. i 06. aprila 2006. godine.

Srbija i Crna Gora, zemlja crnomorskog sliva, primljena je pre godinu i po dana u Organizaciju crnomorsko-ekonomske saradnje. Neposredno po prijemu, Jan Husarik, poslanik Parlamenta Srbije i Crne Gore, izabran je za predsednika Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja ove organizacije.

„Za našu državu izuzetno je važno što je došlo vreme povratka u međunarodne organizacije. Crnomorsko-ekonomska saradnja priprema je za članstvo u drugim međunarodnim organizacijama i buduće integracije. Prisustvo Grčke kao članice Evropske unije, Turske kao članice NATO-a, daje težinu ovoj organizaciji“.
(Jan Husarik)

Prve dve sednice Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja održane su u Izmiru i Solunu. Treći sastanak organizovala je Skupština Srbije i Crne Gore u Beogradu. Jan Husarik ocenio je, prilikom dočeka na Aerodromu, da je značaj Crnomorsko – ekonomske saradnje sve veći i da je održavanje treće sednice Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja jedan od najznačajnijih događaja u Saveznoj skupštini.

Tema zasedanja u Beogradu biće multikulturalni dijalog kao sredstvo stvaranja i postizanja poverenja između zemalja članica Organizacije crnomorsko - ekonomske saradnje. Članovi odbora provešće prvi dan u celodnevnom razgovoru u Saveznoj skupštini, dok će drugog dana obići Beograd, Smederevo i Kovačicu.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar

Drugu godinu za redom JP Aerodrom „Nikola Tesla“ najkomunikativniji
Beograd, 04. april 2006. godine
JP Aerodrom „Nikola Tesla“ drugi put je za redom, prošle i ove godine, izabran za jednu od privrednih organizacija sa naboljim odnosima sa medijima, najnoviji su rezultati istraživanja agencije Pragma „Novinar – Vaš prijatelj“.

Istraživanje agencije Pragma provedeno je među urednicima i novinarima beogradskih medija, koji su dali svoju ocenu o tome koji su pojedinci, privrednici, privredne organizacije, državne institucije, političke organizacije i neprivredni subjekti, imali najkvalitetnije odnose sa medijima u proteklom periodu.

JP Aerodrom „Nikola Tesla“ će, kao i do sada, nastaviti da sve vreme i bez izuzetka informiše sve zainteresovane i javnost o radu ovog javnog preduzeća.

Informativna služba
JP Aerodrom „Nikola Tesla“
Komentari | Ostavite komentar

Novi UHF radio sistem na beogradskom aerodromu
Beograd, 04. april 2006. godine
Danas je na beogradskom aerodromu pušten u rad novi repetitorski radio sistem, odmah pošto je svečano predata dozvola za novi UHF radio sistem Aerodroma „Nikola Tesla“. Prof. dr Jovan Radunović, predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL), uručio je dozvolu za radio stanice i radio sistem gospodinu Nebojši Nedeljkoviću, generalnom direktoru JP Aerodrom "Nikola Tesla".

Za mesec dana izvedeni su kompletni radovi na zameni i uvođenju novog UHF radio sistema, a specijalnom procedurom i naporima zaposlenih, omogućeno je da se sa starog sistema, pređe na novi bez zastoja saobraćaja i veza.

Instaliranjem novog repetitorskog radio sistema, svim aerodromskim službama omogućena je nesmetana komunikacija putem pet nezavisnih UHF frekvencija u radijusu od 30 km. Time je postignuta bolja opreativnost i kvalitetnije funkcionisanje svih aerodromskih službi, od vozila koje servisiraju avione, do službi za registraciju putnika. Novim repetitorskim radio sistemom povećana je sigurnost i pouzdanost u komunikacijama na Aerodromu „Nikola Tesla“.

Aerodrom „Nikola Tesla“ jedan je od prvih velikih sistema koji su regulisali funkcionisanje svoje radio mreže u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama, zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa RATEL-om. Ovaj korak je početak dobre saradnje započete između RATEL-a i Aerodroma koja će se nastaviti i u budućnosti.

Informativna služba
JP Aerodrom "Nikola Tesla"
Komentari | Ostavite komentar


Obuka za radnike Službe kontradiverzione kontrole
Beograd, 29. mart 2006. godine

Danas 29. marta 2006. godine počela je obuka radnika Službe kontradiverzione kontrole Javnog preduzeća Aerodrom «Beograd», na novim «Smits-Haiman» sistemima za automatsku detekciju eksploziva u prtljagu.

Radnici Službe KDK biće obučeni za rad na trenutno u svetu najsavremenijim uređajima za kontrolu prtljaga, koji su inače već postavljeni u sortirnici Terminala 2. Reč je o takozvanim sistemima EDS i EDTS putem kojih se proverava prtljag, koji se odvojeno od putnika transportuje u avion. Ovaj sistem jedinstven je u odnosu na sisteme za kontrolu prtljaga, koji postoje na aerodromima u našem okruženju.

Trodnevnu obuku na Aerodromu «Beograd» vodi predstavnik firme «Smits-Haiman» iz Visbadena Kolja Štajnec. Deo radnika Službe KDK bio je na obuci u Visbadenu u oktobru 2005. godine.

Informativna služba
JP Aerodrom «Beograd»
Komentari | Ostavite komentar

Letnji red letenja stupa na snagu od 26. marta 2006. godine
Beograd, 24.mart 2006. godine

Od nedelje, 26. marta 2006. godine, stupa na snagu letnji red letenja na Aerodromu «Beograd».

Letnjim redom letenja, broj poletanja povećan je za 23,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Inostrane avio-kompanije imaće 20,2 odsto letova više ili 107 poletanja sa beogradskog aerodroma nedeljno, dok će «Jat Airways» nedeljno imati 182 leta za inostranstvo i 58 na domaćim destinacijama.

Turska avio-kompanija «Turkish Airlines» pridružila se inostranim avio-kompanijama koje lete sa Aerodroma «Beograd». Od 13. marta 2006. godine ova avio-kompanija saobraća dva puta nedeljno na relaciji Beograd-Istanbul.

Novosti u letnjem redu letenja su da svakodnevne letove sa Aerodroma «Beograd» uvode ruska avio-kompanija «Aeroflot» koja će na relaciji Beograd-Moskva povećati broj letova sa dosadašnjih 5 na 7, kao i «British Airways» koji je sa beogradskog aerodroma za London do sada leteo 5 puta nedeljno.

Nemačka avio-kompanija «Lufthansa», pored dosadašnjih letova, počinje da saobraća i na relaciji Beograd-Dizeldorf i to 5 puta nedeljno.

«Olimpic Airlines» povećao je broj letova iz Beograd za Atinu sa dosadašnja 4 na 6, dok «Tunis air» uvodi dva leta za Monastir i jedan novi let za Derbu.

Informativna služba
JP Aerodrom «Beograd»
Komentari | Ostavite komentar

JP Aerodrom „Beograd“ uložiće 3,5 miliona dinara u rekonstrukciju Aerodroma «Ponikve»
Beograd, 21. mart 2006. godine
JP Aerodrom „Beograd“ uložiće 3,5 miliona dinara u rekonstrukciju Aerodroma „Ponikve“. Ovo je jedan od prvih koraka koje JP Aerodrom „Beograd“ preduzima u okviru projekta promene namene Aerodroma „Ponikve“ iz vojne u civilne svrhe.

Planirana sredstva biće uložena u deaktiviranje i uništavanje sedam zaostalih avio-bombi na pisti Aerodroma «Ponikve“. Ovom odlukom UO JP Aerodrom „Beograd“ započet je proces rekonstrukcije manjih aerodroma i njihovo objedinjavanje u jedinstvenu nacionalnu mrežu avio-saobraćaja u Srbiji.

Prema ranije postignutom dogovoru, Aerodrom „Beograd“ pružiće materijalnu i logističku pomoć za rekonstrukciju Aerodroma „Ponikve“ kako bi se što pre stvorili uslovi za normalno obavljanje civilnog avio-saobraćaja sa užičkog aerodroma.

Informativna služba
JP Aerodrom “Beograd”

Komentari | Ostavite komentar

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Beograd, 13. mart 2006. godine

Turska avio-kompanija «Turkish Airlines», posle 15 godina, ponovo je počela da leti sa Aerodroma „Beograd“.

Ambasador Republike Turske u SCG, Hasan Sevet Oktem, pozdravio je ponovnu saradnju «Turkish Airlines»-a i JP Aerodrom «Beograd». Avio-kompanija «Turkish Airlines» leteće dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom na relaciji Istanbul-Beograd-Istanbul. „Do 1. maja važiće promotivne cene karata“, rekao je Halil Tokel, zamenik direktora za komercijalne poslove «Turkish Airlines»-a na današnjoj konferenciji za novinare na Aerodromu «Beograd».

Povratna karta Beograd-Istanbul-Beograd koštaće 139 evra, do Ankare ili Izmira biće 199 evra. U ove cene nisu uračunate aerodromske takse.

Goran Kaličanin, zamenik generalnog direktora JP Aerodrom «Beograd» ocenio je da se uspostavljanjem i dovođenjem još jedne avio-kompanije na Aerodrom «Beograd» ostvaruje jedan od ciljeva ovog javnog preduzeća, a to je širenje mreže avio -kompanija koje lete sa Aerodroma «Beograd».


Informativna služba
JP Aerodrom «Beograd»
Komentari | Ostavite komentar

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Beograd, 13. mart 2006. godine

Javno preduzeće Aerodrom «Beograd» saopštava da je danas, 13. marta 2006. godine, oko 13.40 časova došlo do napuknuća zadnje leve poluosovine kamiona za «Dei-iceing i Anti-iceing» kompanije «Jat Tehnika» na aerodromskoj platformi.

Tehničke službe JP Aerodrom «Beograd» odmah su priskočile u pomoć ekipi kamiona za «Dei-iceing i Anti-iceing» kompanije „Jat Tehnika“ i pomogle da se taj kamion skloni sa platforme i prebaci u tehničku bazu „Jat Tehnike“. Ovaj kvar nije prouzrokovao poremećaj u avio - saobraćaju sa beogradskog aerodroma.

U skladu sa međunarodnim standardima i propisima, JP Aerodrom «Beograd» insistira da svi korisnici platforme dostavljaju uverenja o tehničkoj ispravnosti svojih vozila. Vozila Zimskog štaba Aerodroma «Beograd» su u besprekornom stanju. Javno preduzeće Aerodrom «Beograd» svim kompanijama sa kojima ima sklopljene ugovore, pruža uslugu «Dei-iceing i Anti-iceing-a».

Kamioni za «Dei-iceing i Anti-iceing» koriste se za skidanje leda i čišćenje snega sa aviona, kao i postavljanje zaštitnog sloja na letelicama neposredno pred poletanje u zimskim uslovima.

Informativna služba
JP Aerodrom «Beograd»
Komentari | Ostavite komentar

Nastavljena saradnja JP Aerodrom Beograd i Aerodroma Banja Luka
Beograd, 08. mart 2006. godine

U okviru projekta povezivanja aerodroma u jedinstvenu mrežu u regionu, JP Aerodrom „Beograd“ nastavlja aktivnu saradnju sa regionalnim aerodromima. Danas su predstavnici Aerodroma Banja Luka i beogradskog aerodroma nastavili pripremne aktivnosti za izradu priručnika Aerodrom Banja Luka.

JP Aerodrom «Beograd» osim stručne pomoći, omogućio je predstavnicima Aerodroma Banja Luka pristup tehničkoj dokumentaciji koja je neophodna za izradu aerodromskog priručnika.

Na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji su potpisali JP Aerodrom «Beograd» i Aerodrom Banja Luka, Zoran Injac, izvršni direktor Aerodroma Banja Luka, započeo je pripremu priručnika u saradnji sa Školskim centrom i Delatnostima investicija i bezbednosti JP Aerodroma «Beograd».

Izrada aerodromskog priručnika neophodna je za ispunjavanje uslova za sertifikaciju Aerodroma Banja Luka, koja je planirana za mart 2006. godine. Sertifikacijom, koju izdaje Direktorat za civilnu vazdušnu plovidbu Republike Srpske, potvrđuje se da je organizacija rada na Aerodromu Banja Luka usklađena sa međunarodnim propisima i standardima u civilnom vazduhoplovstvu.


Informativna služba
JP Aerodrom «Beograd»
Komentari | Ostavite komentar

Zimski štab radi u punom obimu na čišćenju snega sa piste
Beograd , 06 mart 2006. godine
Usled obimnih snežnih padavina, Zimski štab JP Aerodrom “Beograd” danas, 06. marta 2006. godine, radi u punom obimu na čišćenju snega sa poletno-sletne staze, rulne staze i platformi. Pošto sneg intenzivno pada, u periodu 10.10 - 11.35 časova, danas je izvršeno detaljno čišćenje snega sa piste, zbog čega je došlo do trenutnog odlaganja nekoliko poletanja i sletanja sa Aerodroma “Beograd”.

Po planiranom redu letenja bila su predviđena tri sletanja – i to let iz Moskve stigao je na vreme u 10.10 sati, iz Milana je kasnio pola sata, iz Tivta 45 minuta. Avion za Moskvu sa Aerodroma “Beograd” poleteo je na vreme u 11.35, dok je avion za London kasnio sat vremena i poleteo je u 12 časova.
Služba Zimskog štaba redovno pre poletanja i sletanja aviona uz čišćenje piste pomoću posebnog uređaja kontroliše i meri sile trenja tj. kočenja na poletno-sletnoj stazi, nakon čega se ocenjuje da li se sletanje i poletanje može bezbedno obavljati.

Radi bezbednog i sigurnog odvijanja aviosaobraćaja, kao i bezbednosti putnika, JP Aerodrom “Beograd” apsolutno vodi računa da Zimska služba izvršava potpuno čišćenje snega sa poletno-sletne staze, rulne staze i platforme 24 sata dnevno.

Informativna služba
JP Aerodrom „Beograd”
Komentari | Ostavite komentar

Aerodrom „Beograd“ pripremio posebno iznenađenje za sve putnike sledeće nedelje
Beograd, 03. mart 2006. godine

U toku naredne nedelje, od 6. do 12. marta, na Aerodromu „Beograd“, u Pristanišnoj zgradi Terminala 1, francuska kozmetička kuća „GUINOT“ držaće prezentaciju svojih proizvoda.

Svi putnici Aerodroma „Beograd“ imaće mogućnost da u ovom periodu isprobaju kvalitetne proizvode i šminku ove renomirane kozmetičke kuće i da se posavetuju sa stručnjacima „GUINOT“ – a. Tokom sedmodnevne prezentacije svi putnici moće će i da koriste usluga kozmetičara, pedikira i manikira ove kuće, i to po sniženim, promotivnim cenama.

Za 8. mart, Dan žena, Aerodrom „Beograd“ pripremio je posebno iznenađenje za sve putnice, jer će one, uz bording kartu, dobiti besplatan tretman i poklon proizvod kuće „GUINOT“.

Cilj ove akcije Aerodroma „Beograd“ je da svojim putnicima pruži dodatnu uslugu i da učini da vreme koje provode čekajući let, bude kvalitetnje i zanimljivije.

Informativna služba
JP Aerodrom «Beograd»
Komentari | Ostavite komentar

Nastavljena saradnja JP Aerodrom «Beograd» i Aerodroma «Ponikve»
Beograd, 03. mart 2006. godine

Predstavnici JP Aerodrom“ Beograd“ posetili su u četvrtak 2. marta 2006. godine Aerodrom „Ponikve“ u Užicu kako bi se dogovorili o pružanju materijalne i logističke pomoći ovom preduzeću.

Stručna grupa JP Aerodrom «Beograd» koju su činili gospodin Nikola Volarević, direktor tehničkog održavanja, gospodin Dragan Nestorović, direktor saobraćaja, gospodin Goran Jovičić, direktor bezbednosti i gospodin Vladimir Mićić, šef službe fizičkog obezbeđenja sastali su se sa predstavnicima lokalnih vlasti i privrednicima opština Užice, Čajetina i Bajina Bašta i razgovarali o otvaranju Aerodroma «Ponikve» i za civilni saobraćaj.

S ciljem da se u Srbiji oformi nacionalna mreža aerodroma na čelu sa JP Aerodrom «Beograd», stručna grupa ovog preduzeća izvršila je analizu postojećeg stanja poletno-sletne staze Aerodroma «Ponikve» u Užicu. Zajedno sa komandantom-majorom Vladanom Matovićem i predstavnicima Agencije za kontrolu letenja, stručna grupa ustanovila je da je prvi korak deminiranje piste. Do sada je završena rekonstrukcija 2.300 metara piste, ali je potrebno da se dovrši još 800 metara.
Kada pista na “Ponikvama” bude osposobljena za prihvat i otpremu aviona, moći će da primi avione do 40 tona težine.

Poletno-sletna staza Aerodroma „Ponikve“ u vlasništvu je Vojske Srbije i Crne Gore, čiji su se predstavnici u sredu, 01. marta 2006. godine sastali sa gospodinom Nebojšom Nedeljkovićem, generalnim direktorom Aerodroma „Beograd“ i razgovarali o svim koracima neophodnim da se preduzmu kako bi pista, osim za vojni, bila osposobljena i za civilni avio-saobraćaj.

Otvaranje piste na Aerodromu “Ponikve” za civilni saobraćaj imaće pozitivan efekat na razvoj regiona, kao i celokupne Raške oblasti, jer će na pisti biti omogućeno odvijanje i kargo-saobraćaja.

Informativna služba
JP Aerodrom ”Beograd”
Komentari | Ostavite komentar

Manevarske površine omogućavale bezbedno kretanje vazduhoplova
Beograd 02.mart 2006. godine
Služba za čišćenje i održavanje manevarskih površina,platformi i sistema svetlosnog obeležavanja na Aerodromu „Beograd“, pre iskliznuća Lufthanzinog aviona 9. februara, izvršila je svoje obaveze na propisan način i manevarske površine su omogućavale bezbedno kretanje vozila - zaključak je izveštaja koji je Direktorat civilnog vazduhoplovstva dostavio Aerodromu „Beograd“.

Potvrda da je sve bilo u redu je i činjenica da na letu za Milano, 20 minuta pre leta Lufthanzinog aviona, nije bilo nikakvih primedbi na stanje poletno-sletne i rulne staze.

Avion Lufthanse je 9. februara u 5.45 ujutro skliznuo sa rulne staze Aerodroma Beograd.

Informativna služba
JP Aerodorm „Beograd"
Komentari | Ostavite komentar

Aerodromska taksa
Beograd, 1. mart 2006. godine
Aerodromska taksa na Aerodromu „Beograd“ biće izražena u evrima, i iznosiće, kao i do sada, 8.5 evra po putniku za domaće letove i 16.5 evra po putniku za međunarodne letove.

Izražavanjem cene aerodromske takse u evrima Aerodrom „Beograd“ uskladio je propise za naplaćivanje putničkog servisa sa drugim aerodromima u Evropi.

Cena aerodromske takse uračunata je u cenu avionske karte i Aerodrom „Beograd“ naplaćuje je od avio-komanije.

Informativna služba
JP Aerodrom «Beograd»
Komentari | Ostavite komentar

JP Aerodrom „Beograd“ pomaže rekonstrukciju aerodroma Ponikve
Beograd, 24. februar 2006. godine
Rukovodstvo JP Aerodrom „Beograd“, sastalo se juče, 23. februara 2006. godine, sa predstavnicima lokalnih vlasti i privrednicima opština Užice, Čajetina i Bajina Bašta u Regionalnoj privrednoj komori Užice.

Na sastanku je dogovoreno da Aerodrom „Beograd“ pomogne u izradi studije o opravdanosti za saniranje i rekonstrukciju aerodroma Ponikve.

Na konferenciji za novinare, održanoj posle sastanka, gospodin Nebojša Nedeljković, generalni direktor JP Aerodrom „Beograd“, izjavio je da se „inicijativa opština o promeni namere aerodroma Ponikve iz vojne u civilne svrhe, poklapa sa strateškim opredeljenjem Aerodroma „Beograd“ da stvori nacionalne mreže aerodroma u Srbiji“.

„U Srbiji ima više desetina aerodroma i to je naš neiskorišćeni potencijal. Ideja je da se svetu pokažemo kao celina, a ne kao jedan aerodrom“, dodao je gospodin Nebojša Nedeljković.

Ovo javno preduzeće do sada je sklopilo ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa aerodromima u Nišu i u Banjaluci.


Informativna služba
JP Aerodrom „Beograd”
Komentari | Ostavite komentar

Potpisan ugovor o upravljanju maloprodajnim objektima
Beograd, 21. februar 2006.
Javno preduzeće Aerodrom Beograd i kompanija Dufry International potpisali su danas u Beogradu ugovor o upravljanju svim objektima maloprodaje kao i hrane i pića, u bescarinskoj i carinskoj zoni Aerodroma Beograd. Ugovor su potpisali gospodin Rene Riedi, direktor saobraćaja kompanije Dufry International i gospodin Nebojša Nedeljković, generalni direktor JP Aerodrom “Beograd”.

Nakon prelaznog perioda od mesec dana, sa preuzimanjem postojećih prodavnica, Dufry će postati potpuno operativan i započeti da gradi i razvija nove maloprodajne koncepcije na terminalu koji će uskoro biti otvoren. DUFRY se obavezao da konstantno investira u proširenje i unapređenje svog poslovanja.

«Potpisivanje ugovora sa JP Aerodrom “Beograd” je veoma bitan projekat za nas. Mi snažno verujemo u ekonomski razvoj Beograda i Srbije. Takođe čvrsto verujemo u Aerodrom Beograd i njegov kapacitet da postane regionalni vodeći centar za putnike i robu. Beograd ima odličan položaj sa značajnim potencijalom za razvoj», rekao je Riedi.

Dufry je jedna od vodećih kompanija putne maloprodaje u svetu sa više od 270 prodavnica na četiri kontinenta, oko 4.000 zaposlenih u više od 50 kompanija i 30 različitih zemalja širom sveta koja posluje na aerodromima, u pomorskim lukama, na železničkim stanicama, u gradskim centrima, na brodovima za krstarenje i feribotima, na graničnim prelazima i u vazduhoplovnim kompanijama.

Dufry, grupa putne maloprodaje sa bazom u Švajcarskoj i regionalnim kancelarijama u Milanu za Evropu, Tunisu za Afriku, Emiratima za Eurasia-u i Majamiju za Ameriku i Karibe je predvođena dobrim timom rukovodioca koji upravljaju planom dugoročne ekspanzije Grupe.

Informativna služba
JP Aerodrom “Beograd”
Komentari | Ostavite komentar

Intervju sa gospodinom Rene Riedijem, Direktorom saobraćaja kompanije Dufry Eurasia
Beograd 21. februar, 2006.
Potpisan ugovor o zakupu maloprodajne zone na Aerodromu Beograd

Javno preduzeće Aerodrom Beograd i Dufry International potpisali su danas u Beogradu ugovor za upravljanje svim objektima maloprodaje i hrane i pića, u bescarinskoj i carinskoj zoni Aerodroma Beograd. Ugovor su potpisali Rene Riedi, direktor saobraćaja kompanije Dufry International i generalni direktor JP Aerodrom “Beograd” Nebojša Nedeljković.

Nakon prelaznog perioda od mesec dana, sa preuzimanjem postojećih prodavnica, Dufry će postati potpuno operativan i započeti da gradi i razvija nove maloprodajne koncepcije na terminalu koji će uskoro biti otvoren. DUFRY se obavezao da konstantno investira u proširenje i unapređenje svog poslovanja.

»Potpisivanje ugovora sa JP Aerodrom “Beograd” je veoma bitan projekat za nas. Mi snažno verujemo u ekonomski razvoj Beograda i Srbije. Takođe čvrsto verujemo u Aerodrom Beograd i njegov kapacitet da postane regionalni vodeći centar za putnike i robu. Beograd ima odličan položaj sa značajnim potencijalom za razvoj», rekao je Riedi.

Dufry će koristiti najviše standarde da ostvari prvoklasnu maloprodaju i zadovoljstvo kupaca i pomoći će u transformaciji aerodroma u privlačan i poštovan vazduhoplovni hab, što će ga učiniti poslovnom kartom Srbije.

Dufry International je jedna od vodećih kompanija putne maloprodaje u svetu sa više od 270 prodavnica na četiri kontinenta, oko 4.000 zaposlenih u više od 50 kompanija i 30 različitih zemalja šireom sveta koja posluje na aerodromima, u pomorskim lukama, na železničkim stanicama, u gradskim centrima, na brodovima za krstarenje i feribotima, na graničnim prelazima i u avio-kompanijama.

Dugry, grupa putne maloprodaje sa bazom u Švajcarskoj i regionalnim kancelarijama u Milanu za Evropu, Tunisu za Afriku, Emiratima za Eurasia-u i Majamiju za Ameriku i Karibe je predvođena dobrim timom rukovodilaca koji upravljaju planom dugoročne ekspanzije Grupe.

Informativna služba
JP Aerodrom „Beograd”
Komentari | Ostavite komentar

Na Aerodromu «Beograd» u Terminalu 2 otvorena Kancelarija za readmisiju
Beograd, 17. februar 2006. godine
Na Aerodromu «Beograd» u dolaznom delu novog Terminala 2 u utorak 14. februara 2006. godine, svečano je otvorena Kancelarija za readmisiju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
U prisustvu Ministra za ljudska i manjinska prava, Rasima Ljajića, ministarke migracije Švedske Barbro Holnberg i generalnog direktora JP Aerodrom «Beograd» Nebojše Nedeljkovića u Salonu «Beograd» na Aerodromu održana je konferencija za novinare, nakon koje su ministri i direktor JP Aerodrom «Beograd» sa novinarima obišli novu Kancelariju za readmisiju.
Ministar Ljajić zahvalio se švedskoj Vladi i Javnom preduzeću Aerodrom «Beograd» zbog pružanja neophodne pomoći za otvaranje Kancelarije.

- Zahvaljujemo se švedskoj Vladi, koja je za implementiranje ovog projekta donirala 72.000 evra. Takođe, izražavamo zahvalnost Crvenom krstu i JP Aerodrom «Beograd» na pomoći, podršci i razumevanju – rekao je na konferenciji za novinare ministar Ljajić.

JP Aerodrom «Beograd» besplatno je za potrebe rada Kancelarije za readmisiju ustupio prostor u dolaznom delu Terminala 2 i obezbedio kompletnu opremu, kompjuter i nameštaj, rekao je Zoran Panjković, pravni savetnik Kancelarije za readmisiju.

Ministarka migracije Švedske, Barbro Holnberg na konferenciji za novinare istakla je da je Kancelarija «drugi korak u međusobnoj saradnji Švedske i Srbije i Crne Gore, a prvi korak bio je potpisivanje sporazuma između dve vlade».
- Izražavam zadovoljstvo svima koji su učestvovali u ovom projektu, ministru Ljajiću i Ministarstvu i upravi Aerodroma «Beograd» - rekla je ministarka Holnberg.

Generalni direktor JP Aerodrom «Beograd» Nebojša Nedeljković obratio se ministrima i novinarima iskazujući zadovoljstvo što je na Aerodromu «Beograd» otvorena Kancelarija za readmisiju.
- Izuzetno mi je zadovoljstvo što je na Aerodromu «Beograd» otvorena Kancelarija za readmisiju. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa ministrom Ljajićem i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, uspeli smo da u najkraćem mogućem roku otvorimo Kancelariju. Nadam se da će Kancelarija za readmisiju ostvariti svoj cilj i da će se nastaviti odlična saradnja sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava – rekao je direktor JP Aerodrom «Beograd» Nebojša Nedeljković.

Funkcija Kancelarije je da pruži prvu (pravnu) pomoć povratnicima, ljudima koji se vraćaju u našu zemlju, a koji nisu ostvarili pravo na dalji boravak u nekoj od zemalja Evropske unije, sa kojima SCG ima potpisane sporazume o readmisiji. Nezvanično se procenjuje da u Evropi ilegalno boravi od 50.000 do 150.000 naših građana, uglavnom pripadnika romske, bošnjačke i srpske zajednice. U januaru ove godine, iz Nemačke se u dva čarter leta, vratilo 75 naših građana.

Informativna služba
JP Aerodrom „Beograd”

Komentari | Ostavite komentar

Avion premešten na parking poziciju
Beograd, 10. februar 2006. godine
Avio kompanija “Lufthansa” i JP Aerodrom “Beograd” saopštavaju da je avion tipa “Airbus 320”, koji je u četvrtak 09. februara skliznuo sa rulne staze, premešten tokom jučerašnjeg dana i trenutno se nalazi na parking poziciji na Aerodromu “Beograd”. U toku je istraga Direktorata civilnog vazduhoplovstva SCG i očekuje se njihov izveštaj.

Avio saobraćaj na Aerodromu “Beograd” kao i svi “Lufthansini” letovi odvijaju se prema planiranom redu letenja.

Podsećamo, avion kompanije “Lufthansa”, tipa “Airbus 320” skliznuo je sa rulne staze u Beogradu u četvrtak 09. februara oko 6.30 časova, prilikom rulanja od zgrade Aerodroma do poletno sletne staze. U avionu na letu broj LH 3409 za Frankfurt bilo je 63 putnika i 5 članova posade. Povređenih nije bilo i svi putnici su se bezbedno iskrcali i prebačeni su na druge letove.

Lufthansa i Aerodrom ‘’Beograd’’ posebnu pažnju posvećuju ovom događaju dok bezbednost putnika tokom leta ostaje glavni prioritet za obe kompanije.

Informativne službe
Avio kompanija „Lufthansa“ i
JP Aerodrom „Beograd“
Komentari | Ostavite komentar

Avion kompanije Lufthansa skliznuo, putnici nepovređeni
Beograd, 09. februar 2006. godine
JP Aerodrom "Beograd" obaveštava javnost da je avion "Airbus 320-300" avio kompanije "Lufthansa" na liniji Beograd-Frankfurt danas, 9. februara 2006. godine, neposredno pred poletanje oko 06.30 sati, skliznuo na rulnoj stazi.
Tom prilikom, povređenih putnika nije bilo, kao ni vidljivih oštećenja na avionu. Službe Aerodroma "Beograd", spasilačka, vatrogasna i ambulantna, odmah su reagovale i pojavile se na mestu događaja. Putnici su vraćeni u aerodromsku zgradu i smešteni u čekaonicu. U zavisnosti od njihovih potreba, prebačeni su na letove drugih avio kompanija, a neki su i odustali od leta.
Na mesto događaja izašao je Inspektorat Direktorata civilnog vazduhoplovstva, koji vrši uviđaj.
Avio saobraćaj na Aerodromu “Beograd” i dalje se odvija prema redovnom redu letenja.

Informativna služba
JP Aerodrom “Beograd”
Komentari | Ostavite komentar

Avion prinudno sleteo
Beograd, 07. februar 2006. godine
JP Aerodrom “Beograd” obaveštava javnost da je danas, 07. februara 2006. godine, u 17:20 časova jednomotorni avion tipa UTVA (YU DLL UTVA 66), prinudno sleteo na jednu poljanu u Ugrinovcima.

Sve službe Aerodroma “Beograd” - spasilačka, vatrogasna, sanitetska i služba bezbednosti odmah su reagovale i izašle na teren.

Samo jedan član posade nalazio se u avionu – pilot, koga je sanitetska ekipa Aerodroma “Beograd” odmah pregledala. Prema ličnim izjavama pilota on se nalazi u dobrom zdravstvenom stanju.

Neposredno pred prinudno sletanje, pilot jednomotornog aviona tipa UTVA (YU DLL UTVA 66), koji je leteo iz Zagreba za Beograd, prijavio je Kontroli leta Aerodroma “Beograd” pad pritiska u motoru.

Na licu mesta uviđaj su izvršile nadležne službe MUP-a RS i JP Aerodrom ”Beograd”.

Informativna služba
JP Aerodrom “Beograd”
Komentari | Ostavite komentar

JP Aerodrom "Beograd" dobija novo ime
Beograd, 27. januar 2006. godine
JP Aerodrom “Beograd” obaveštava javnost da je 27. januara 2006. godine na sednici Upravnog odbora ovog preduzeća, usvojen predlog o promeni imena Aerodroma „Beograd”.

Novo, puno ime najveće vazdušne luke u Srbiji i Crnoj Gori biće JP Aerodrom “Beograd - Nikola Tesla”.

Odluka Upravnog odbora JP Aerodrom „Beograd” biće prosleđena na saglasnost resornom Ministarstvu za kapitalne investicije Republike Srbije, nakon čega se očekuje verifikacija od strane Vlade Republike Srbije.

JP Aerodrom “Beograd” podržava inicijativu da naša matična vazdušna luka dobije novo ime u čast svetskog naučnika Nikole Tesle i sa zadovoljstvom konstatuje da će to značajno doprineti ovogodišnjem obeležavanju 150 godina od rođenja jednog od najvećih svetskih naučnika.

Informativna služba
JP Aerodrom “Beograd”
Komentari | Ostavite komentar

SNIŽENA CENA AERODROMSKE TAKSE ZA LETOVE KA PODGORICI I TIVTU
Beograd, 26. januar 2006. godine
JP Aerodrom "Beograd" obaveštava javnost da je od danas, 26. januara 2006. godine, snižena cena aerodromske takse za 50% za sve letove avio-kompanije "Jat Airways" ka Podgorici i Tivtu.

Aerodromska taksa u domaćem saobraćaju sada košta 300 dinara i ova cena važiće narednih deset dana za letove ka Podgorici i Tivtu.

JP Aerodrom "Beograd" doneo je ovu odluku kao podršku opštoj akciji pomoći Crnoj Gori zbog teške železničke tragedije koja se desila u mestu Bioče kod Podgorice.

Informativna služba
JP Aerodrom "Beograd"
Komentari | Ostavite komentar

POTPISAN MEMORANDUM O NAMERI IZMEĐU JP AERODROM "BEOGRAD" I KOMPANIJE "DYNCORP INTERNATIONAL LLC"
Beograd, 17. januar 2006.
JP Aerodrom "Beograd" obaveštava javnost da je u petak, 13. januara 2006. godine, potpisan Memorandum o nameri između JP Aerodrom "Beograd" i kompanije "DynCorp International LLC". Potpisivanjem ovog Memoranduma verifikovan je i usvojen predloženi nacrt Ugovora o strateškom partnerstvu dve kompanije.

JP Aerodrom "Beograd" i kompanija "DynCorp International LLC" formiraće novo “joint venture” preduzeće na bazi zajedničkog ulaganja državnog i privatnog kapitala (Public Private Partnership).

Zajedničko preduzeće koje će biti osnovano, izgradiće Kargo Terminal i logistički centar, a kasnije i upravljati transportom robe na Aerodromu “Beograd”.

Samo potpisivanje Ugovora biće realizovano nakon što svi nadležni organi ratifikuju predloženi Ugovor o saradnji.

Informativna služba
JP Aerodrom “Beograd”
Komentari | Ostavite komentar

Školski centar JP Aerodrom „Beograd“ dobio sertifikat Direktorata civilnog vazduhoplovstva države Srbije i Crne Gore
Beograd, 13. januar 2006. godine
Školski centar JP Aerodrom “Beograd” dobio je sertifikat Direktorata civilnog vazduhoplovstva države Srbije i Crne Gore o osposobljenosti tog Centra da vrši obuku osoblja koje obavlja prihvat i otpremu aviona, putnika i robe na vazduhoplovnom pristaništu.

Aerodromski Školski centar ispunio je uslove propisane Zakonom o vazdušnom saobraćaju za vršenje obuke osoblja.

Školski centar JP Aerodrom "Beograd" osim za svoje potrebe, sada ima mogućnost da obučava i izdaje uverenja o obučenosti zaposlenih i na drugim aerodromima u zemlji.

Potvrde o osposobljenosti izdavaće se za radna mesta kao što su koordinator saobraćaja, dispečer saobraćaja, koordinator letenja, supervajzer, dispečer platforme, balanser, rukovalac generatora, rukovalac aerodromskom opremom.

Sa ovim uverenjem o obučenosti, zaposleni na našim aerodromima imaće mogućnost da konkurišu za rad na aerodromima širom sveta.

Sertifikat dobijen od Direktorata civilnog vazduhoplovstva države Srbije i Crne Gore u skladu je sa jednim od glavnih ciljeva JP Aerodrom “Beograd“ da postane regionalni logistički centar za putnike i robu zemalja u okruženju. Inicijativa Aerodroma “Beograd“ o objedinjavanju svih aerodroma u Srbiji u jedinstvenu nacionalnu mrežu vazdušnog saobraćaja, upotpunjena je novom ulogom Aerodromskog Školskog centra koju je sada dobio.

Informativna služba
JP Aerodrom "Beograd"
Komentari | Ostavite komentar

Novi brojevi telefona službe informacija JP AERODROM "BEOGRAD"
Beograd, 22. novembar 2005. godine

JP Aerodrom "Beograd" obaveštava javnost da će od ponedeljka, 28. novembra 2005. godine, početi sa radom novi broj telefona službe informacija 011/ 209 4444 i broj centrale 011/ 209 4000.

Početkom oktobra, za potrebe JP Aerodrom "Beograd", počela je instalacija visokopouzdanog IP telefonskog sistema, „Communication Manager“ američkog proizvođača "AVAYA". Postavljanjem ovog sistema i njegovom upotrebom od 28. novembra, biće višestruko unapređena mogućnost komunikacije zaposlenih, putnika, kao i efikasnije poslovanje kompanija koje na lokaciji Aerodroma imaju svoje poslovne jedinice.

Uvođenjem direktnog biranja svakog priključenog telefona, biće osvarena značajno brža i efikasnija komunikacija, bez učestvovanja posrednika - operatera, kao do sada. Implementacijom modernog komunikacionog sistema, JP Aerodrom "Beograd" značajno će unaprediti nivo svojih usluga i omogućiti komforniji rad svojim zaposlenima.

Prilikom instaliranja nove telefonske centrale na JP Aerodrom "Beograd", poseban akcenat bio je na stepenu sigurnosti. Razgovori između dva priključena IP telefona biće kriptovani, nemoguće je mešanje veza, što je od posebnog značaja za poslovanje na savremenim svetskim aerodromima. Ovaj sistem omogućava korišćenje dva simultana sredstva bežične komunikacije: uvođenje „lokalne mobilne telefonije DECT“ postavljanjem baznih stanica u krugu Aerodroma i drugi, takozvani "Extension-to-Cellular".

Sa druge strane, uvođenjem nekoliko stepena kontrole troškova očekuje se da će se troškovi telefoniranja više nego prepoloviti, te da će samo na uštedi u telefonskim računima, JP Aerodom "Beograd" isplatiti ovu investiciju u roku od 12 meseci.

Informativna služba
JP Aerodrom "Beograd"

Komentari | Ostavite komentar

Potpisan ugovor o saradnji i zajedničkom učešću na tenderu za izgradnju i upravljanje aerodromskim terminalom u Bodrumu sa turskom kompanijom «TEKNOTES Technological Plants Inc.” iz Ankare
Beograd, 21. oktobar 2005. godine
JP Aerodrom "Beograd" danas je potpisao ugovor o saradnji i zajedničkom učešću na tenderu za izgradnju i upravljanje aerodromskim terminalom u Bodrumu sa turskom kompanijom "TEKNOTES Technological Plants Inc." iz Ankare.

Na inicijativu jedne od najuspešnijih turskih građevinskih kompanija, koja je JP Aerodrom “Beograd” prepoznala kao efikasno i uspešno preduzeće koje posluje u skladu sa najvišim standardima, prihvaćen je poziv za partnersku saradnju na ovom i budućim projektima.

Ovo je prvi put da će JP Aerodrom "Beograd" ponuditi i izvoziti svoje znanje, stručnost i umeće u oblasti upravljanja aerodromskim terminalima van granica SCG.

Ispred JP Aerodrom "Beograd" ugovor je potpisao generalni direktor Nebojša Nedeljković, a u ime kompanije "TEKNOTES Technological Plants Inc." zamenik generalnog direktora Mehmet Kok.

Ovom prilikom Mehmet Kok, zamenik generalnog direktora "Teknotes technological Plants Inc." izjavio je: "Želim da Vam se srdačno zahvalim u ime kompanije Teknotes i svoje lično ime. Vrlo smo srećni i zadovoljni profesionalnim i toplim stavom rukovodstva JP Aerodrom "Beograd". Danas smo, potpisivanjem ugovora, započeli kooperaciju u projektu izgradnje aerodromskog terminala u Turskoj. Želja nam je da saradnja između JP Aerodrom "Beograd" i kompanije "Teknotes" postane dugoročna. Nadamo se da ćemo pobediti, ne samo na predstojećem tenderu, već i da će nas ova saradnja odvesti ka novim zajedničkim projektima.
Hvala Vam na svemu."

Tenderom za izgradnju aerodromskog terminala u Bodrumu, zahtevano je da svi ponuđači, pored plana i realizacije izgradnje 85 hiljada kvadratnih metara terminala, obezbede stručnost i konsalting u upravljanju novoizgrađenim terminalom.

JP Aerodrom “Beograd” nudi konsalting prilikom izgradnje u tehnološkom smislu – postizanje optimalnih uslova za funkcionisanje putničkog terminala. Kasnije, ukoliko bude izabran sa turskim partnerom kao najbolji ponuđač, JP Aerodrom “Beograd” će upravljati celim kompleksom, sastaviti lokalni menadžment novog putničkog terminala i učestvovati u daljoj ekspanziji i poslovanju terminala u Bodrumu.

Informativna služba
JP Aerodrom “Beograd”
Komentari | Ostavite komentar


Započela sanacija piste JP Aerodrom “Beograd”.
Beograd, 7. oktobar 2005. godine
Radovi na rekonstrukciji poletno – sletne staze odvijaju se bez uticaja na predviđenu dinamiku avio saobraćaja - tokom noći, u terminu od 23.30 do 06.00 časova, kada po redu letenja nema planiranog saobraćaja.
Sada, u prvoj fazi sanacije piste obavljaju se elektro - radovi i uklanja se postojeća svetlosna signalizacija.
Druga faza, koja počinje početkom naredne nedelje, podrazumeva građevinske radove, kojima će biti izvršena sanacija asfaltnog sloja piste i rulne staze.
U poslednjoj fazi radova biće postavljena nova svetlosna signalizacija koja će omogućiti uvođenje Kategorije III B. Po završetku rekonstrukcije piste, saobraćaj na Aerodromu “Beograd” nesmetano će funkcionisati u svim vremenskim uslovima, uključujući i maglu.
JP Aerodrom "Beograd" će redovno obaveštavati javnost o napretku radova na rekonstrukciji piste.

Informativna služba
JP Aerodrom "Beograd"
Komentari | Ostavite komentar

Ispred check–in šaltera JP Aerodrom "Beograd" počelo emitovanje informativnog filma o dozvoljenim/nedozvoljenim predmetima u ručnom prtljagu
Beograd, 23. septembar 2005.
Obaveštavamo sve putnike i posetioce JP Aerodrom "Beograd", da je ispred check-in šaltera u holu pristanišne zgrade, počelo emitovanje informativnog filma o dozvoljenim/nedozvoljenim predmetima u ručnom i registrovanom prtljagu.

U nameri da našim putnicima pomognemo, kao i zbog njihove maksimalne bezbednosti, pripremili smo film, sastavljen od korisnih saveta o predmetima koji se u ručnom prtljagu ne mogu uneti u avion.

Prilikom prijave za let, putnici će moći da pogledaju ovaj četvorominutni film i da neposredno pred prijavu za let provere da li su se pravilno spakovali, a imaće i dovoljno vremena da se prepakuju ukoliko je neophodno.

Detaljan spisak predmeta koji zahtevaju poseban način pakovanja možete pronaći i na našem WEB portalu - www.beg.aero.

Informativna služba
JP Aerodrom "Beograd"
Komentari | Ostavite komentar


OTVOREN DOLAZNI DEO MEĐUNARODNOG TERMINALA AERODROMA “BEOGRAD”
Beograd, 16. septembar 2005.
U četvrtak, 15. septembra 2005. godine otvoren je dolazni deo međunarodnog Terminala u okviru rekonstrukcije Aerodroma "Beograd".

Rekonstrukcija dolaznog dela međunarodnog Terminala Aerodroma "Beograd" urađena je u skladu sa najvišim svetskim standardima, uključujući i sisteme protiv-požarne zaštite i pratećih službi za putnike.

Terminal za međunarodne dolaske prostire se na 10 hiljada kvadratnih metara. U renoviranom dolaznom delu međunarodnog terminala postavljeno je 10 linija pasoške kontrole, umesto sadašnjih 3, čime će dolazak putnika u Beograd biti znatno komforniji, a vreme zadržavanja na pasoškoj kontroli minimalno.

Novi dolazni deo međunarodnog Terminala opremljen je sa četiri trake za preuzimanje prtljaga, a poslednja dva karusela obezbeđuju prihvat prtljaga iz najvećih aviona, uključujući Airbus A380. Pokretne trake (karuseli) opremljene su senzorima koji obezbeđuju ekonomičnu potrošnju energije.

Senzori na karuselima programirani su da, nakon 4 minuta rada bez registrovanog opterećenja, automatski zaustave pokretnu traku, pojasnio je prisutnim gostima Nebojša Nedeljković, generalni direktor JP Aerodrom „Beograd”.

Oko 85% svih radova na rekonstrukciji već je privedeno kraju, a planirano je da celokupna rekonstrukcija međunarodnog Terminala bude završena do kraja godine, što će omogućiti funkcionisanje Aerodroma „Beograd” punim kapacitetom.

Informativna služba
JP Aerodrom "Beograd"
Komentari | Ostavite komentarVeliko spremanje
Beograd, 7. septembar 2005. godine

U sklopu priprema za Evropsko prvenstvo u košarci i otvaranja međunarodnog terminala, danas je počelo pranje
10 000m² aerodromskih fasada i staklenih površina. Čak se ni zaposleni ne sećaju kada je poslednji put sprovedena slična akcija. Prema nekim pretpostavkama, fasade Aerodroma “Beograd”, oprane su poslednji put pre 10 do 15 godina.

Informativna služba
JP Aerodrom „Beograd”

Komentari | Ostavite komentar

Tenderska komisija JP Aerodrom "Beograd" jednoglasno donela odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na rekonstrukciji poletno sletne staze
Beograd, 17. avgust 2005. godine

Obaveštavamo Vas da je Tenderska komisija JP Aerodrom "Beograd" jednoglasno donela odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na rekonstrukciji poletno sletne staze.

Najpovoljniju ponudu (najnižu cenu) dala je kompanija Strabag AG Wien sa kojom će, posle isteka žalbenog roka od 8 dana, JP Aerodrom “Beograd" potpisati ugovor o izvođenju radova.

Početak radova na rekonstrukciji piste planiran je posle završetka letnje sezone i Evropskog prvenstva u košarci, a kompletna rekonstrukcija piste biće završena u oktobru 2005. godine.

Rekonstrukcijom je predviđeno postavljanje nove svetlosne signalizacije i uvođenje Kategorije III B koja će obezbediti redovno funkcionisanje avio saobraćaja na Aerodromu "Beograd" u svim vremenskim uslovima, uključujući i maglu.

Izveštaj o izboru povoljnijeg ponuđača upućen je svim učesnicima u tenderskom postupku.

Podesećamo da su svoje ponude dostavile sledeće kompanije:

 • 1. Preduzeće za puteve "Beograd" - 279 483 348,10 dinara
 • 2. PU Konstruktor Integral – Laktaš – 200 325 638,07 dinara
 • 3. Strabag AG Wien - 160 040 644,33 dinara
 • 4. GP Planum AD - 254 425 469,90 dinara

  Informativna služba
  JP Aerodrom „Beograd”

  Komentari | Ostavite komentar

  Otvorene četiri prispele ponude za izbor izvođača radova na rekonstrukciji poletno-sletne staze
  Beograd, 11. avgust 2005. godine

  Na Aerodromu "Beograd" su u četvrtak, 11. avgusta 2005. godine otvorene četiri prispele ponude za izbor izvođača radova na rekonstrukciji poletno-sletne staze.

  Svoje ponude dostavile su sledeće kompanije:

  • 1. Preduzeće za puteve "Beograd" - 279 483 348,10 dinara
  • 2. PU Konstruktor Integral – Laktaš – 200 325 638,07 dinara
  • 3. Strabag AG Wien - 160 040 644,33 dinara
  • 4. GP Planum AD - 254 425 469,90 dinara

  Izbor najpovoljnijeg ponuđača biće objavljen najkasnije do kraja tekuće nedelje (do 19. avgusta 2005. godine).

  Početak radova na rekonstrukciji piste planiran je posle završetka letnje sezone i Evropskog prvenstva u košarci, a kompletna rekonstrukcija piste biće završena u oktobru 2005. godine.

  Rekonstrukcijom je predviđeno postavljanje nove svetlosne signalizacije i uvođenje Kategorije III B koja će obezbediti redovno funkcionisanje avio saobraćaja na Aerodromu "Beograd" u svim vremenskim uslovima, uključujući i maglu.

  Informativna služba
  JP Aerodrom „Beograd”

  Komentari | Ostavite komentar

  Cena aerodromske takse uključena u cenu avionske karte
  Beograd, 22. jul 2005. godine

  Zbog nedoumica koje su nastale u javnosti o ceni aerodromske takse, JP Aerodrom "Beograd" obaveštava javnost da je cena aerodromske takse uključena u cenu avionske karte.

  Budući da je aerodromska taksa uključena u cenu avio karte, JP Aerodrom "Beograd" ne naplaćuje aerodromsku taksu od putnika, već od avio kompanije.

  Jedina obaveza putnika prema JP Aerodrom "Beograd" je, da putnik po dolasku na aerodrom, pokaže svoju avionsku kartu na šalteru za čekiranje putnika, a nakon toga, putnik će dobiti kartu za ukrcavanje u avion (boarding pass).

  Da podsetimo, JEDINA cena aerodromske takse (putničkog servisa) koju naplaćuje JP Aerodrom "Beograd" iznosi:

  • Za međunarodni avio saobraćaj cena korišćenja usluga putničkog servisa iznosi 1200 dinara
  • Za domaći avio saobraćaj cena korišćenja usluga putničkog servisa iznosi 600 dinara.

   Informativna služba
   JP Aerodrom „Beograd”

  Komentari | Ostavite komentar

  Radovi na održavanju prilaznog puta ka JP Aerodrom “Beograd”
  Beograd, 20. jul 2005. godine

  U nameri da putnicima i posetiocima dolazak na Aerodrom “Beograd” bude što brži i efikasniji, u saradnji sa JP “Beograd put”, započeti su radovi na održavanju i zameni asfalta na deonici prilaznog puta od petlje (isključenje sa autoputa) do zgrade aerodroma.

  Radovi na zameni asfalta biće završeni do 11. avgusta 2005. godine.

  Molimo sve putnike i posetioce JP Aerodrom “Beograd” da prilikom dolaska, računaju na nekoliko minuta duže putovanje i sporiji prilaz aerodromu zbog radova koji su u toku.

  Informativna služba
  JP Aerodrom "Beograd"

  Komentari | Ostavite komentar

  Cena putničkog servisa (aerodromske takse) ostala nepromenjena
  Beograd, 8. jul 2005. godine
  Zbog čestih pitanja putnika o visini aerodromske takse, JP Aerodrom "Beograd" obaveštava da je cena putničkog servisa (aerodromske takse) ostala nepromenjena.

  Za međunarodni avio saobraćaj, cena korišćenja usluga putničkog servisa iznosi 1200 dinara, a za domaći saobraćaj iznosi 600 dinara.

  Na osnovu Ugovora o naplati putničkog servisa, sklopljenog između JP Aerodrom "Beograd" i svih avio kompanija, cena aerodromske takse uključena je u cenu avionske karte.

  Putnici, bez obzira kojom avio kompanijom putuju, aerodromsku taksu plaćaju pri kupovini avionske karte.

  Informativna služba
  JP Aerodrom "Beograd"

  Komentari | Ostavite komentar

  Novi avio mostovi na Aerodromu "Beograd"
  Beograd, 7. jul 2005. godine
  Šest najsavremenijih avio mostova marke "TEAM" danas je svečano pušteno u rad na Aerodromu "Beograd".
  "TEAM" teleskopski avio mostovi, izuzetnog su kvaliteta, i značajno će popraviti kvalitet usluga koje JP Aerodrom "Beograd" pruža avio kompanijama i putnicima.
  Ukupna vrednost avio mostova je 9 miliona evra, a zahvaljujući donaciji Vlade Kraljevine Španije, JP Aerodrom "Beograd" ih je platio upola manje - 4,5 miliona evra.
  "Deutsche banka" je za kupovinu avio mostova odobrila JP Aerodrom "Beograd", povoljan petogodišnji kredit sa početkom otplate posle prve godine, uz godišnju kamatu od 4,23 odsto.

  TEHNIČKE KAREKTERISTIKE AVIO MOSTOVA "Team":
  • Minimalni radni vek 20 godina;
  • Korišćenje 18 časova dnevno, 7 dana u nedelji;
  • Radovi su izvedeni prema planu garancije i kontrole kvaliteta u skladu sa standardom ISO 9001;
  • Otporni su na požar;
  • Konstruisani su tako da mogu da opsluže sve moderne tipove aviona koji se koriste u avio saobraćaju (od MD-80, B 737 do B 747), pa čak i najnoviji, Airbus A 380;
  • Pri brzini vetra do 150km/h mogu se nesmetano koristiti;
  • Klimatizacija u avio mostu nesmetano održava optimalnu temperaturu vazduha pri spoljašnjoj temepraturi od -30 stepeni Celzijusa do + 50 stepeni Celzijusa

   Informativna služba
   JP Aerodrom „Beograd”
  Komentari | Ostavite komentar

  Red letenja JP Aerodrom “Beograd” na teletekstu
  Beograd, 8. april 2005. godine
  Red letenja JP Aerodrom “Beograd”, redovno će se objavljivati na teletekstu RTS-a, Pink-a i Televizije B92, sa kojima je potpisan Protokol o saradnji.
  JP Aerodrom „Beograd”, kao i do sada, nastoji da unapredi svoje usluge, a najbitnije informacije učini dostupnim korisnicima usluga beogradske vazdušne luke, kao i svim zainteresovanima.

  Informativna služba
  JP Aerodrom „Beograd”

  Komentari | Ostavite komentar

  Aerodromska taksa za putnike JAT Airways-a i dalje uz avionsku kartu
  Beograd, 31. mart 2005. godine
  Aerodromska taksa za putnike JAT Airways-a, i dalje se naplaćuje zajedno sa avionskom kartom.
  Protokolom o regulisanju obaveza između JP Jat Airways i JP Aerodrom "Beograd" od 29. marta 2005. godine, utvrđeno je da će JAT Airways ispuniti sve obaveze po osnovu aerodromskih taksi prema JP Aerodrom "Beograd". Date su garancije od strane nacionalne avio kompanije da će ceo dug prema JP Aerodrom "Beograd" biti izmiren.
  Komentari | Ostavite komentar

  JP Aerodrom "Beograd" donirao Atletski klub "Surčin" sa 160.000 dinara
  Beograd, 30. mart 2005. godine
  Donacijom od 160 000 dinara, JP Aerodrom "Beograd" pomogao je odlazak Atletskog kluba "Surčin" na evropski Kup šampiona u krosu za žene koji je održan u Mantovi, u Italiji.
  U konkurenciji od dvadeset pet ekipa, Atletski klub "Surčin" zauzeo je deveto mesto u trci na šest i po hiljada metara.
  U znak zahvalnosti, AK "Surčin" je Aerodromu "Beograd" poklonio diplomu koju su takmičari dobili u Italiji.
  Komentari | Ostavite komentar

  Letnji red letenja
  Beograd, 24. mart 2005. godine
  JP Aerodrom “Beograd” obaveštava sve zainteresovane da letnji red letenja stupa na snagu 27. marta 2005. godine. Novim redom letenja broj letova sa Aerodroma "Beograd" biće povećan za 12,15 odsto u odnosu na prethodnu, 2004. godinu.

  Novosti:
  Francuska avio kompanija "AirFrance", posle višegodišnjeg odsustva sa našeg tržišta, počeće od 27. marta 2005. godine svakodnevno da saobraća sa Aerodroma "Beograd". Svakodnevnim letom do Pariza, broj letova na relaciji Beograd-Pariz biće povećan sa postojećih 2 na 3 leta dnevno.

  Italijanska aviokompanija "Al Italia" predviđa povećanje broja letova na relaciji Beograd - Milano sa postojećih 7 na 21 let nedeljno. Kanadska kompanija "Sky Service", kao i u prethodnoj letnjoj sezoni, jednom nedeljno prevoziće putnike sa Aerodroma "Beograd" do Toronta.
  Komentari | Ostavite komentar

  Predstavnici JP Aerodrom "Beograd" u Bujanovcu
  Beograd, 23. mart 2005. godine
  Predstavnici JP Aerodrom "Beograd" danas su posetili mlade rukometaše i odbojkašice, članove Sportskog centra "Mladost" u Bujanovcu.
  Za pionire i kadete rukometnog kluba "BSK – HEBA" i kadetkinje odbojkaškog kluba "BSK", JP Aerodrom "Beograd" izdvojio je 150 hiljada dinara za nabavku rukometnih lopti, trenerki i patika. Članovima SC "Mladost" iz Bujanovca, JP Aerodrom "Beograd" poklonio je sportsku opremu kao nagradu za dosadašnje dobre rezultate i još veće pobede u budućnosti.
  Komentari | Ostavite komentar

  Nelegalnost i nelegitimnost Sinidikalne organizacije JP Aerodrom "Beograd"
  Beograd, 24. februar 2005. godine
  Rukovodstvo JP Aerodrom "Beograd" utvrdilo je nelegalnost i nelegitimnost Sinidikalne organizacije JP Aerodrom "Beograd".

  Ovaj sindikat nije zakonski registrovan. On je samoinicijativno, na nezakonit način, vršio upis članova, čime je tokom 2004. godine pribavio protivpravnu korist od 6 miliona dinara, naplaćujući članarinu svim zaposlenima bez njihove saglasnosti.

  Rukovodstvo JP Aerodrom "Beograd" je o nezakonitom radu Sinidikalne organizacije JP Aerodrom "Beograd" sa sedištem na adresi 11 180 Beograd, 59 obavestilo nadležne institucije Vlade Republike Srbije.

  Jedini sindikat koji je registrovan u grani aerodromskog saobraćaja je Sindikat radnika aerodromskog saobraćaja sa sedištem u Ulici Dečanska 14, o kome predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Milenko Smiljanić u svojim javnim nastupima i govori, ne znajući da oni čija prava zastupa zapravo nisu njegovi članovi.

  U cilju legalnog organizovanja sindikalne scene u JP Aerodrom "Beograd", a u skladu sa Zakonom o radu i modernim evropskim standardima, rukovodstvo JP Aerodrom "Beograd" odlučno je u nameri da utvrdi odgovornost svih zaposlenih koji su na nelegalan način stekli protivpravnu korist.

  Rukovodstvu JP Aerodrom "Beograd" potreban je legalni sindikalni partner u rukovođenju Aerodromom "Beograd" u vreme tranzicije.
  Komentari | Ostavite komentar

  Tender za izgradnju Cargo Terminala
  Beograd, 17. februar 2005. godine
  Tender za izgradnju Cargo Terminala raspisan je i objavljen 30. maja 2004. godine u "Službenom glasniku" i 1. juna 2004. godine u dnevnom listu "Blic" (na 28. i 29. strani).

  U prvoj, restriktivnoj fazi postupka prijavilo se 7 ponuđača. Komisija je na sednici 22. juna 2004. godine konstatovala da svi prijavljeni ponuđači ispunjavaju uslove predviđene tenderom.

  U drugoj fazi tendera, ponuđačima je upućen poziv da preuzmu tendersku dokumentaciju . Svi ponuđači su dokumentaciju preuzeli u predviđenom roku, a dva ponuđača su dostavila ponudu u zakonskom roku koji je istekao 20. decembra 2004. godine.

  Pristigle ponude "DynCorp International LLC" i "Engel Europe LTD" javno su otvorene 28. decembra 2004. godine u prisustvu predstavnika ponuđača i medija.

  U zakonski predviđenom roku od 45 dana, tenderska komisija jednoglasno je donela odluku izboru najpovoljnijeg ponuđača 9. februara 2005. godine. Upravni odbor JP Aerodrom "Beograd", takođe jednoglasno, potvrdio je odluku komisije 15. februara 2005. godine.

  Izabrani ponuđač, kompanija "DynCorp International LLC" formiraće sa JP Aerodrom "Beograd" novo preduzeće na bazi zajedničkog ulaganja kapitala. To preduzeće obezbediće izgradnju i razvoj Cargo logističkog centra na Aerodromu "Beograd" u vrednosti od 60,6 miliona dolara.

  Izveštaj o izboru povoljnijeg ponuđača upućen je učesnicima u tenderskom postupku, a kompletan izveštaj upućen je Vladi Republike Srbije.

  Na odluku komisije najviše uticaja imali su ponuđena cena za investiranje u izgradnju Cargo Terminala, način odlučivanja u bordu direktora preduzeća koje će biti formirano i postojanje već izgrađenih cargo kapaciteta u radijusu od 750 km udaljenosti od Beograda.
  Komentari | Ostavite komentar

  Izabran ponuđač za igradnju za Cargo Terminala
  Beograd, 16. februar 2005. godine
  Poštovani,
  Obaveštavamo Vas da je Tenderska komisija JP Aerodrom "Beograd" u sredu, 9. februara 2005. godine jednoglasno donela odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju Cargo Terminala na Aerodromu "Beograd".

  Upravni odbor JP Aerodrom "Beograd", takođe jednoglasno, potvrdio je odluku komisije na sednici održanoj u utorak, 15. februara 2005.godine. Izabrani ponuđač, kompanija "DynCorp International LLC" formiraće sa JP Aerodrom "Beograd" novo preduzeće na bazi zajedničkog ulaganja kapitala. To preduzeće obezbediće izgradnju i razvoj Cargo logističkog centra na Aerodromu "Beograd" u vrednosti od 60,6 miliona dolara.

  Izveštaj o izboru povoljnijeg ponuđača upućen je učesnicima u tenderskom postupku, a kompletan izveštaj upućen je Vladi Republike Srbije. Javnost će o detaljima postupka pri izboru povoljnijeg ponuđača biti obaveštena na konferenciji za novinare, koja će uskoro biti održana i o kojoj ćete biti blagovremeno obavešteni.

  Za sve dodatne informacije molimo obratite se PR menadžeru Aerodroma „Beograd“ Katarini Bjelanović na brojeve telefona 2286 479, 064 84 85 205 ili Jeleni Pavlović iz Agencije "Olaf&McAteer" na telefone 3341179, 3246038 ili 3340723.
  Komentari | Ostavite komentar

  Pomoć deci Kosova i Metohije
  Beograd, 21. januar 2005. godine
  Upravni odbor JP Aerodrom "Beograd" odlučio je da izdvoji 600 hiljada dinara za pomoć deci sa Kosova i Metohije.

  Na poziv humanitarne organizacije "Luča" iz Kosovske Mirovice, JP Aerodrom "Beograd" će uplaćivati mesečno 50 hiljada dinara za pomoć deci iz sela Goraždevca, Lipljana, Novog Brda, Orahovca, Raniluga, Cernice i dr.

  Nadamo se da će i druga uspešna preduzeća učestvovati u ovoj humanitarnoj akciji i uplatom sredstava na račun humanitarne organizacije "Luča" iz Kosovske Mitrovice omogućiti bolje uslove života deci Kosova i Metohije.
  Komentari | Ostavite komentar

  Otvorene ponude za izgradnju Cargo Terminala
  Beograd, 29. decembar 2004.
  Tenderska komisija JP Aerodrom "Beograd" otvorila je dve prispele ponude za izgradnju Cargo terminala. Ponude su dostavili izraelska firma "Engel Europe LTD" i američka firma "DynCorp International LLC". Najbolji ponudjač biće izabran u roku od 45 dana. Vrednost investicije je oko 60 miliona evra.
  Komentari | Ostavite komentar


     PutniciKargoPartneriO namaMediji

  (c) Javno preduzece Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, 11180 Beograd 59, Republika Srbija
  Tel: centrala (+381 11) 209-4000; informacije (+381 11) 209 4444
  SITA ADRESA: BEGOWXH, WGS-84,
  mesto na AD: 444909, 78N 0201825, 44E / 122° GEO / 1500 m of THR 12