American College of Sofia - IYPT

The American College of Sofia

 
Турнир Програма Настаняване Контакт Класиране Правила Регистрация Задачи Галерия

Отборът на Американския колеж в София

победи в Националния турнир на младите физици

(in english) 

Тази година Националният турнир на младите физици е посветен на Световната година на физиката 2005 – обявена от ООН, ЮНЕСКО и други международни организации. В нея се честват 100 години от публикуването на трите революционни статии на Алберт Айнщайн през 1905 г.

 Оспорваната битка между седемте най-добри отбори от цялата страна се проведе на 26 и 27 февруари в Американския колеж в София. Отборите бяха от математически и езикови гимназии от Велико Търново, Русе, Бургас, Шумен и София. Решителният двубой се състоя в неделя на 27 февруари между отборите финалисти от Американски колеж в София (53,2 точки), Природо-математическа гимназия „Ненчо Попович” – Шумен (50,9 точки), Природо-математическа гимназия „Васил Друмев” - Велико Търново (47,1 точки).

Професионално жури от 12 члена оценяваше представянето на отборите. То включваше доценти и научни сътрудници от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и БАН.

Сред официалните лица на церемонията по награждаването на победителите присъстваха г-жа Василка Николова, Началник на Регионалния инспекторат – София, доценти и научни сътрудници от БАН и Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. „Когато получих списъка с условията на задачите констатирах, че решенията им изискват изключително сериозна теоретична подготовка, защото това бяха задачи не просто за гимназиалния курс. За някои от тях дори и аз нямах отговор веднага.” – сподели проф. Тончев, заместник-председател на Съюза на физиците в България

 Момчетата и момичетата от Американския колеж в София за трета поредна година спечелиха първото място и правото да представят България на 18-ия Международен турнир на младите физици. Тази година той ще се проведе от 14 до 21 юли във Винтертур, Швейцария.

Членовете на отбора на Американския колеж в София са Явор Костов и Милослава Евтимова от 12 клас, Калин Димитров, Велин Джиджев и Йордан Иванчев от 11 клас. Всяка година отборът се избира от голяма група ученици, проявили интерес към задачите. Преподавателите по физика г-жа Ваня Ангелова и г-жа Красимира Чакърова вече две години ръководят подготовката под формата на свободно избираем курс.

За турнира

Международният турнир на младите физици е най-престижното международно състезание по физика за ученици. Обявен е за Световна купа по физика. Турнирът е уникален с това, че отборите влизат в „битки” по предварително формулирани от Международния организационен комитет задачи. В края на август 2004 г. 17-те задачи бяха публикувани на официалната страница на турнира в интернет: www.iypt.org. Оттогава, в продължение на 6 месеца, най-запалените млади физици от цяла България започнаха активно да проучват условията на задачите. За да подготвят своите презентации на решенията, участниците провеждаха експерименти, обработваха данни, анализираха грешки и създаваха теоретични модели.

 Въпреки че всички отбори решават едни и същи задачи, турнирът е изключително атрактивен и вълнуващ за публиката, заради уникалния формат на „битките”. В една битка участват три, максимум четири отбора. Работният език е английски. По време на една битка всеки отбор взема роля, която се определя чрез жребий. Ролите са на Докладчик (Reporter), Опонент (Opponent), Рецензент (Reviewer) и евентуално Наблюдател (Observer). В една група всеки отбор последователно изпълнява тези роли, съгласно схема. Така в една битка се докладват 3 или максимум 4 задачи. Отборът Опонент предизвиква Докладчика на задача от известния списък. След около 12 минутно представяне на задачата, Опонентът задава първо кратки уточняващи въпроси, след което дава оценка на представеното решение и дискутира с Докладчика по задачата /общо около 18 мин/. Рецензентът има около 5 мин. за кратки въпроси към Докладчика и към Опонента и за обобщена оценка на двата отбора. Наблюдателят не взема отношение към битката, само наблюдава. Журито също има право на кратки въпроси към всички участници, след което оценява всеки отбор по 10-бална схема.

 Според броя на участниците се провеждат няколко "битки" като отборите се срещат с възможно най-голям брой различни противникови отбори и се оценяват от различно жури при всяка битка.

На финала се класират трите отбора набрали най-голям брой точки от предварителните "битки". Финалът се провежда в отделен ден, като финалистите предварително заявяват задачата, която ще представят.

Лични впечатления от членове на отбора-победител

„Изправени сме пред предизвикателството да защитим завоюваното през миналата година трето място в света и имаме амбицията да се класираме още по-напред”, заяви г-жа Красимира Чакърова, един от двамата ръководители на отбора от Американския колеж в София.

 „Беше много трудно. Паралелно с редовните ни училищни задължения се подготвяхме и за турнира. Повече от месец преди състезанието започнахме да прекарваме и почивните си дни в колежа. Когато се стигна до самото състезание, бяхме вложили толкова много от себе си, че трябваше на всяка цена да спечелим. И спечелихме! Разбира се, както при всяко състезание, имахме и малко късмет. На финала спечелихме, защото бяхме малко по-добри. За разлика от шуменци, най-силният ни противник, никой от нас не беше участвал в този турнир преди. Отборът им беше нападателен, което ни мобилизира и успяхме да покажем най-силните си страни и да победим. Най-после изпитахме удовлетворение. Можехме спокойно да се приберем в къщи, да подготвим домашните и най-сетне да се наспим. Последното, уви, не се случи, есето по английски се оказа твърде дълго.” – Калин Димитров.

„Успяхме да се справим благодарение на усилената ни подготовка. Искаме сърдечно да благодарим на всички, които ни помогнаха, на целия СИП и нашите чудесни ръководителки!” – Велин Джиджев.

„На състезанието изключително много ни помогнаха уменията, получени в колежа. В училище часто ни възлагат презентации. Ние много добре знаем колко важен е начинът, по който се поднася информацията. Опитахме се да демонстрираме и защитим по най-добрия начин нашите теоретични и експериментални модели по физика. Докато решавахме задачите, се сблъскахме със съвършено непознати за нас области на физиката, нов математичен апарат и предизвикателствата на сериозните научни експерименти.” – Явор Костов.

История на турнира

Идеята за провеждането на състезание по физика по толкова атрактивен начин възниква преди 18 години в Москва. България участва през 1988 г. и печели първо място. След дълго отсъствие, преди 6 години, България отново се включва по инициатива на Шуменската математическа гимназия. По това време турнирът се провежда само на регионално ниво. Първото участие на Американския колеж в София е на международния турнир през 2003 г. в Швеция. Колежът положи усилия, и с подкрепата на Министерството на образованието и науката, създаде регламент за разширяване на турнира до национално участие.

Вече две години подред Американският колеж в София е домакин на националния подборен кръг. Единодушната оценка за организацията и провеждането е висока: „Няма разлика между международния и националния турнир като технически условия и ниво на журиране”, сподели г-жа Силвина Симеонова, представител на България в Международния организационен комитет на турнира.:: contact us :: credits :: search :: site map::