www.mediaclub.cg.yu
www.medijaklub.cg.yu---------------------------
Prognoza vremena za Podgoricu
---------------------------

 


home

Deveti mart, simbol otpora, gradjanskog rata,
terora i neuspjeha
DATUM ZA NEZABORAV I OPOMENU

    "ecu da vam pricam sta je sve odjutros bilo; svi smo se probijali kroz obruce i pokazali da nema obruca koji danas necemo probiti - ja vam cestitam, junaci! Rekao sam, ima mesec dana - nisu verovali boljsevici - da cemo danas, kod nasega cestitoga kneza, a narocito za koji trenutak kad krenemo da uzmemo TV Bastilju, pokazati srpsko srce i srpsku izdrzljivost. Nazalost, drugoga nam puta nema", izgovara tog suncanog i vetrovitog 9. marta 1991. godine predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic sa balkona Narodnog pozorista u Beogradu, prekidan ovacijama vise od 150 hiljada demonstranata, ponetih dobijenim bitkama sa policijom na beogradskim ulicama i probijanjem policijskog kordona ispred bioskopa "Jadran". Na trgu koji ce od tog dana, zaslugom pokojnog Borislava Mihajlovica Mihiza, za opozicionu Srbiju postati Trg Slobode.

    "Vuce, Vuce", "Slobo, Sadame!", cuje se gromoglasno skandiranje i u tom trenutku vec je izvesno da u Srbiji vise nista nece biti isto, bez obzira na ishod " mirnih demonstracija za slobodu informisanja", kako je na ovo okupljanje pozvao SPO svojim plakatima.

    - Predsednik Republike ima pred sobom dva tasa: na jednom su vasi zivoti, zivoti mnogih milicionara (jer cujem da su u okrsaju nasi momci zarobili automatsko oruzje) - na tom tasu je toliko zivota, sloboda Srbije, cast, mir, a na drugom je samo pet ostavki i jedan demanti. Neka predsednik Republike odluci sta ce, ja sam odlucio: vodicu vas na Televiziju, resen da poginem! - saopstava predsednik SPO. Svi mu veruju, pogotovu policijski vrh koji panicno trazi izlaz iz situacije koja je izmakla kontroli.

Pocetak tuzne price

    Okupilo se tog dana saroliko drustvo srpskih opozicionara, govorili su Milan Paroski, Leon Koen, Milan Komnenic i drugi, a njihove poruke, na momente prozete izrazito nacionalnom linijom, odisale su, pre svega, jedinstvom u osnovnim zahtevima koje su uputili rezimu: ostavke direktora i urednika u tadasnjoj Televiziji Beograd, Dusana Mitevica, Sergeja Sestakova, Predraga Vitasa, Ivana Kriveca i demanti SPO na komentar sada vec pokojnog Slavka Budihne (o SPO kao eksponentu Tudjmanove politike).

    - U poslednjih pedeset godina komunisticke strahovlade kod nas je izniklo nakazno drvo neslobode. I sve dok se sa njega kostrese i ne otpadnu slugeranjstvo i laz, mi cemo to drvo lomiti, lomiti i na kraju ga polomiti - izgovara Borislav Mihajlovic Mihiz recenicu koja ce u drzavnim medijima biti falsifikovana kao poziv na vandalizam. Milan Paroski izrazava nadu da ce "rukovodstvo koje je doslo na vlast recenicom ‘niko ne sme da vas bije’ razumeti argument 200 hiljada ljudi" i biva prekinut u pola recenice salvama suzavca ispaljenog u masu na Trgu. Vuk Draskovic komanduje juris, pocinje krvavi okrsaj i rusenje svega lomljivog u gradskom jezgru koji ce potrajati do kasnih vecernjih sati, odnosno do izlaska na ulice tenkova iz beogradske kasarne "4. juli".

    U popodnevnim casovima policija hapsi Vuka Draskovica pri izlasku iz Skupstine Srbije. Slobodan Milosevic se obraca naciji recima "Snagama haosa i bezumlja Srbija se mora suprotstaviti svim ustavnim sredstvima". SPO konstatuje da je rec o "pocetku surovog obracuna sa opozicijom" Zahtevi organizatora demonstracija se sele u republicki parlament gde, angazovanjem dvotrecinske skupstinske vecine, dobijaju karikaturalni smisao.

    Visednevni studentski protest na Terazijama, zapocet 11. marta nakon obracuna s policijom na Brankovom mostu, okoncace se, kao i opozicione demonstracije, bez rezultata, a naslov Borbe od 12. marta "Roditelji na Uscu, deca na Terazijama" oslikace prvi kontramiting sa kojeg je Dusan Matkovic zapretio obracunom sa "malobrojnijim" studentima.

Tenkovi nekad i sad

    - A zasto je prosle subote otvorena nova jugoslovenska etapa? Zbog blatnjavih tenkova JNA na beogradskim ulicama i trotoarima. Zapravo, zbog cinjenice da su tenkovi Armije cuvali "srpsku bastilju od srpskog naroda". Razvoj dogadjaja bi mogao pokazati da je upravo to najrelevantnija politicka cinjenica bliske buducnosti - konstatovao je pokojni Slavko Curuvija u osvrtu pod naslovom "Od Kosova polja do Terazija" (Borba, 12. mart 1991.).

    Devet godina kasnije aktuelizovanje devetog marta kao datuma za pocetak novog talasa suprotstavljanja Milosevicevom rezimu nije ostvareno. Nije realizovan predlog SPO koji je poslednjih godina najcesce isticao devetomartovsku tradiciju. Razlozi "za" i "protiv" ostali su manje - vise daleko od javnosti, a epilog devetomartovskog bunta, neuspeh, pokrice evidentnog, trenutnog ili hronicnog, odsustva "akcionog jedinstva" novoobjedinjene opozicije. Sujeverje je, nesumnjivo, na strani opozicionara kojima ovaj datum ne lezi za novi pocetak - 9. marta 1996. godine prvi ozbiljniji javni nastup imala je docnije rastavljena Koalicija "Zajedno".

    Deveti mart 1991. ostaje "datum za istoriju", za nostalgicno podsecanje na sirom belog sveta rasute mlade ljude, ucesnike jedne neuspesne pobune. Na pokusaj da se, uz rizik, izbore promene tada vec vidljive u ostatku Evrope i spreci destrukcija svih naznaka demokratskih institucija drustva. Ispostavilo se da upozorenje koje ovaj datum nosi, mogucnost unutrasnjeg sukoba koji se placa ljudskim zivotima, nije ukorenjeno u ovdasnje odnose politickih oponenata.

    U atmosferi kontinuirane represije, gusenja nerezimskih medija, politizacije armije i policije, nerasvetljenih ubistava i citko potpisanih prebijanja neistomisljenika - odbacen kao dan za novi pocetak - 9. mart je, nesumnjivo, datum koji treba obeleziti. Pre svega podsecanjem na zrtve cije je stradanje moglo biti izbegnuto. Fatalisticki stihovi ubijenog Branivoja Milinovica mogli bi, vec koliko sutra, da se valjaju ulicama srpskih gradova: "A kada dodje vreme da te i Bog proda/ Shvatis/ Da je i smrt sloboda".

Zrtve i simboli

     Dva mrtva, osamnaestogodisnji srednjoskolac Branivoje Milinovic i pedesetcetvorogodisnji policajac Nedeljko Kosovic, tenkovi na beogradskim ulicama prvi put posle Drugog svetskog rata (ne racunajuci parade), desetine tesko i stotine lakse povredjenih demonstranata i policajaca - tek su deo epiloga devetomartovskog bunta.

     Toga ce dana, medjutim, srbijanski rezim pokazati sve odlike koje ce sledecih godina biti iz dana u dan radikalizovane. Najmocnije oruzje, drzavna televizija olicena u zloglasnom direktoru Dusanu Mitevicu, ostace u Milosevicevim rukama, bas kao i tadasnja Jugoslovenska narodna armija koja ce, nedugo zatim, zapoceti svoj neslavni ratni put. Na jednoj od sesija "putujuceg cirkusa" sestorice predsednika republika bivse Jugoslavije Milosevic ce dobiti prvu javnu podrsku pokojnog hrvatskog predsednika Franje Tudjmana koji saopstava da je beogradska opozicija trazila pomoc u njegovom uredu.

     Neki od devetomartovskih simbola preselice se u nezaborav: redovi za prvi broj "Borbe" smanjenog formata (10. marta), pomenuti balkon Narodnog pozorista, informativni programi Studija B i Radija B 92, covek koji sa iscupanom jelkom nasrce na oklopni transporter. Slika zene koja sa podignuta tri prsta prkosi vodenom topu, autora Predraga Mitica nalazi se u Muzeju primenjenih umetnosti kao kulturno dobro.

Preuzeto iz dnevnika “Danas

Beograd, 9. marta

navrh.GIF (544 bytes)

 

- - - - - - - - - - -

-ARHIVA-

Politicki zivot u Srbiji definitivno je podvucen plavim, policija hapsi, privodi, tuzi
PROLJECE STRAHA

Najpopularniji srpski TV voditelj, nakon sto su njegove emisije ukinute na Pink televiziji
OSJECAM SE KAO DA SAM UMRO, A ZENA MI SE SJUTRADAN UDALA ZA ZIKU OBRATKOVICA

“Frankfurter algemajne cajtung”
o politickoj nemoci opozicije u Srbiji
SRPSKA OPOZICIJA
STOJI SAMOJ SEBI NA PUTU

Blokada na Kolovratu omela nabavku repromaterijala za crnogorsku privredu, a ministar Vojin Djukanovic optuzuje Saveznu vladu: BULATOVIC BI DA EKONOMSKI ISCRPI CRNU GORU

Da li su u SRJ sivene uniforme za zapadnu vojnu alijansu
NOVINARI KRIVI ZBOG “UNIFORMI ZA NATO”

Svjedocenje Miroslava Kvocke, jednog od optuzenih
za zlocine u logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm
KAO COVJEK I POLICAJAC UCINIO SAM SVE,
I VISE OD TOGA

Lazne obnove i javne obmane
IZBORNE “MOSTALOGIJE

Ekipa "Vijesti" na blokiranoj srpsko-crnogorskoj granici kod Prijepolja
STO NAM MILO NE JAVI KAD PUTUJE NA ZAPAD...

Trodnevni americko-hrvatski vazdusni manevri pocinju danas
PRVI POLIJECU "F-14"

NATO razmatra mogucnost intervencije u Presevskoj dolini
VOJSKA I POLICIJA NE SMIJU SA TESKIM ORUZJEM NI BLIZU KOSOVA

Kosovo - Crna Gora - jug Srbije
TROUGAO RATNOG RIZIKA

Mediji i drzava "NOVOSTI",
NISTA NOVO!

Stalni komitet Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope: ZAGADJENJA PANCEVA NOVOG SADA, KRAGUJEVCA I BORA - PRIJETNJA ZDRAVLJU LJUDI

Predsjedavajuci Dume, Genadij Seleznjov:
O PRISTUPANJU BEOGRADA SAVEZU MOSKVE I MINSKA TEK NAKON IZBORA U JUGOSLAVIJI

Amerika distribuira u BIH i Srbiju postere i letke sa potjernicama za glavnim optuzenim za ratne zlocine
ZA INFORMACIJU KOJA BI OMOGUCILA HAPSENJE MILOSEVICA, KARADZICA
I MLADICA PO PET MILIONA DOLARA

Zlocin u Strbcima, sedam godina kasnije
SIMBOL ZLOG VREMENA

Da li je SR Jugoslavija pred opasnoscu jos jednog unutrasnjeg sukoba
SLOVENACKI SCENARIO ZA CRNU GORU

Dan poslije masovnog hapsenja u Novom Sadu
CANAK:
OBZNANJUJE SE VANREDNO STANJE

Analiza
praskih Lidovih novina:

OVK HOCE DA STVORI “VELIKU ALBANIJU”

Vojne rampe na granicama Crne Gore
IGRE RATA-TA-TA

Poslije demanta iz inostranstva da je na bilo koji nacin vezan za trostruko ubistvo u Hotelu „Interkontinental“ USKOKOVIC SE VRATIO U BEOGRAD

Zasto je ratna psihoza zahvatila naciju
SIRENA – SIMBOL MODERNE SRBIJE

Paznja zvanicnog Pariza i francuskih medija koncentrise se na Crnu Goru
TROJANSKI KONJ U PODGORICI

Jastrebovi u NATO jedva cekaju, planovi vec postoje:
OVK NA PROLJECE KRECE U RAT ZA JUZNU SRBIJU

Vojska Jugoslavije u procjepu
PAVKOVIC SA STITOM AKO NE BUDE RATA

-ARHIVA-


mediaclub. All rights reserved.
webmaster