www.mediaclub.cg.yu
www.medijaklub.cg.yu---------------------------
Prognoza vremena za Podgoricu
---------------------------

 


home

Trodnevni americko-hrvatski vazdusni manevri pocinju danas
PRVI POLIJECU "F-14" 

   rodnevna zajednicka vojna vezba pripadnika hrvatskog i ratnog vazduhoplovstva SAD, najavljena jos prosle nedelje kao izraz podrske Vasingtona novoj hrvatskoj vlasti, pocinje u utorak pre podne.

   Prema pisanju zagrebackog "Vecernjeg lista", "iako su jos u ponedeljak prije podne americki transportni helikopteri slijeteli u zracnu luku u Cilipima, gdje su se u njih ukrcali hrvatski piloti i casnici za vezu kako bi odletjeli na nosac zrakoplova 'Ajzenhauer', a nakon toga istim se helikopterom na kopno prebacila ekipa slicnog sastava samo u americkim vojnim odorama, prava vojna vjezba, kojoj se jos ne zna ime", pocinje tek u utorak.

   Prema do sada raspolozivim informacijama, vezba ce poceti tako sto ce, uz pomoc hrvatske kontrole leta i americkog centra za logisticku podrsku, dva americka lovca tipa "F-14 tomket" s mesovitom americko-hrvatskom posadom poleteti s nosaca aviona "Ajzenhauer" iz sastava americke Seste flote koja, inace, redovno patrolira Sredozemljem.

   Planirano je da dva borbena aviona SAD prelete Jadran i to prema severu, sve do Pule, gde ce se u vazduhu sresti s dva hrvatska "miga- 21" i modernizovanim verzijama ruskog borbenog aviona odnosno letelicama tipa "BIS" hrvatskih vazdusnih vojnih snaga.

   Osmorica pilota, smestenih u cetiri lovca, trebalo bi zatim da nisko prelete hrvatsko kopno, a ukoliko meteoroloski uslovi budu povoljni, postoji mogucanost da uz Gorski kotar i Liku prelete i iznad Zagreba.

   Posle tog, tzv. vizuelnog leta, pise "Vecernji list", cetvorka bi se ponovo razdvojila s tim sto bi se Amerikanci vratili na svoj nosac aviona, a hrvatski "migovi" prizemljili na aerodrom u Puli.

   Ovaj scenario, s mogucim manjim izmenama o kojima se za sada nista ne zna, trebalo bi da bude ponavljan sve do cetvrtka, poslednjeg dana manevara. U pitanju je, kako tvrde hrvatske vojne vlasti, samo provera kompatibilnosti vojnih sistema dveju zemalja, dodajuci da "bojevih delovanja nece biti".

   Posto su u pitanju kombinovane vazdusne operacije, atase americke mornarice Pit Smit je jos prosle nedelje nagovestio da postoji mogucnost da piloti obeju zemalja provere svoje letacke sposobnosti medusobno razmenjujuci letelice.

   Planirano je, naime, da se americki vojni piloti "provozaju" u ruskom "migu 21", avionu u redovnom sastavu hrvatskog RV, a hrvatski u lovcima "F-14".

"Tomket" vredan 40 miliona dolara

   Americki lovac "F-14 tomket" pripada tipu supersonicnog dvomotornog borbenog aviona koji u prvom redu sluzi za precizne napade na kopnene ciljeve, ali i za borbu u samom vazduhu. Proizveden je 1970, ali je u sastav americke vojske usao tek tri godine kasnije kao zamena poznatom lovcu "F4 fantom". Uz brojne modernizacije, i danas je deo redovne flote americkog ratnog vazduhoplovstva. Rec je o cetrdesetak miliona dolara vrednom borbenom avionu sa dvoclanom posadom koji je opremljen najsavremenijim radarskim sistemima i naoruzan citavim arsenalom. "F-14" leti u sastavu americke mornarice, a koriscen je i tokom operacije Pustinjska oluja u Persijskom zalivu.

Bez poruke Jugoslaviji

   Americki ambasador u Hrvatskoj Vilijem Montgomeri je posle proslonedeljne izjave da ovi manevri nisu ni u kakvoj vezi s trenutnom situacijom u Crnoj Gori, juce ponovio za "Jutarnji list" da zajednicka americko-hrvatska vojna vezba "nije poruka SR Jugoslaviji". On je kazao da je cilj vezbe pocetak procesa medusobnog vojnog uskladivanja kako bi vojne snage razlicitih zemalja mogle zajednicki da uspesno deluju. "Mislim da je to malen, ali izuzetno vazan korak u procesu zblizavanja Hrvatske i NATO", rekao je Montgomeri.

Preuzeto iz “Glasa javnosti

Beograd, 7. marta

navrh.GIF (544 bytes)

 

- - - - - - - - - - -

-ARHIVA-

NATO razmatra mogucnost intervencije u Presevskoj dolini
VOJSKA I POLICIJA NE SMIJU SA TESKIM ORUZJEM NI BLIZU KOSOVA

Kosovo - Crna Gora - jug Srbije
TROUGAO RATNOG RIZIKA

Mediji i drzava "NOVOSTI",
NISTA NOVO!

Stalni komitet Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope: ZAGADJENJA PANCEVA NOVOG SADA, KRAGUJEVCA I BORA - PRIJETNJA ZDRAVLJU LJUDI

Predsjedavajuci Dume, Genadij Seleznjov:
O PRISTUPANJU BEOGRADA SAVEZU MOSKVE I MINSKA TEK NAKON IZBORA U JUGOSLAVIJI

Amerika distribuira u BIH i Srbiju postere i letke sa potjernicama za glavnim optuzenim za ratne zlocine
ZA INFORMACIJU KOJA BI OMOGUCILA HAPSENJE MILOSEVICA, KARADZICA
I MLADICA PO PET MILIONA DOLARA

Zlocin u Strbcima, sedam godina kasnije
SIMBOL ZLOG VREMENA

Da li je SR Jugoslavija pred opasnoscu jos jednog unutrasnjeg sukoba
SLOVENACKI SCENARIO ZA CRNU GORU

Dan poslije masovnog hapsenja u Novom Sadu
CANAK:
OBZNANJUJE SE VANREDNO STANJE

Analiza
praskih Lidovih novina:

OVK HOCE DA STVORI “VELIKU ALBANIJU”

Vojne rampe na granicama Crne Gore
IGRE RATA-TA-TA

Poslije demanta iz inostranstva da je na bilo koji nacin vezan za trostruko ubistvo u Hotelu „Interkontinental“ USKOKOVIC SE VRATIO U BEOGRAD

Zasto je ratna psihoza zahvatila naciju
SIRENA – SIMBOL MODERNE SRBIJE

Paznja zvanicnog Pariza i francuskih medija koncentrise se na Crnu Goru
TROJANSKI KONJ U PODGORICI

Jastrebovi u NATO jedva cekaju, planovi vec postoje:
OVK NA PROLJECE KRECE U RAT ZA JUZNU SRBIJU

Vojska Jugoslavije u procjepu
PAVKOVIC SA STITOM AKO NE BUDE RATA

-ARHIVA-


mediaclub. All rights reserved.
webmaster