www.mediaclub.cg.yu
www.medijaklub.cg.yu---------------------------
Prognoza vremena za Podgoricu
---------------------------

 


home

Mediji i drzava
"NOVOSTI", NISTA NOVO!

   o se sada iznenadjuje zbog pokusaja drzave da preotme "Vecernje novosti" taj mora da ima kratko pamcenje. Zar nije na isti nacin sahranjeno i malo i veliko: od "Ekonomske politike" u istoj toj Saveznoj javnoj ustanovi (SJU) "Borba", preko dnevnog lista "Borba", stamparije ABC Grafika, pa sve do ICN Jugoslavija. U svim slucajevima nadlezni privredni sud osporio je vec formalizovanu privatizaciju. Komplikovani pravni jezik moze se u ovim slucajevima uprostiti do iskaza: priznali smo da je to vase, a sada smo se predomislili!

   "Vecernje novosti" pokusavaju da odbrane ono sto misle da je njihovo nesporno pravo. U casu kada ovaj tekst nastaje ocekuje se saopstenje Skupstine akcionara "Vecernjih novosti". Formiran je Odbor za zastitu ovog najstarijeg vecernjaka u Jugoslaviji; sastav je dosta sirok – od Matije Beckovica do Milovana Ilica Minimaksa. "Novosti" tvrde da su narodni list, pa je valjda prirodno da se u Odboru nadje dosta saroliko drustvo – od akademika do sportista. Ima tu onih koji su u Odboru a tvrde da se politikom ne bave (Milovan Danojlic, Momo Kapor...), a cela ova prica nije nista drugo do – politika. Otuda slutnja da ni Odbor koji politika, eto, ne zanima, ni svi advokati i akcionari nece uspeti da jedno prvenstveno politicko nasilje obuzdaju, kao sto to nije uspelo ni u prethodnim slucajevima.

   Slucaj "Novosti" zanimljiv je i bez ove drame. Radi se o listu koji je do ne tako davno bliskost sa rezimom placao padom tiraza, sto je sasvim nesaglasno s prirodom jednih vecernjih novina. Pritisnute ostrom konkurencijom na trzistu ("Blic", "Glas javnosti"... "Ekspres" je u toj trci odavno zrtvovan), "Novosti" su uravnotezile pristup sveukupnoj jugoslovenskoj stvarnosti i dokazale povecanjem tiraza vitalnost i redakcije i koncepta. Onda su pocele prozivke i trpanje "Novosti" u kos nepratiotskih medija, u cemu je prednjacio Vojislav Seselj, kao i u svakoj drugoj sumnjivoj radnji.

   Realizacija odmazde je ovde stvar rutine. SJU je navodno tek pre neki dan saznao da su "Novosti" privatizovane, zalio se nadleznima i eto resenja kojim se ponistava ono sto vec godinama traje. "Novosti" imaju prosecan dnevni tiraz oko 200.000 primeraka, pa sad, kad se pridodaju "Borbi", moci ce da se kaze da dva izdanja pomenutog SJU – "Vecernje novosti" i dnevni list "Borba" – imaju po 100.000 dnevnog tiraza, te eto sanse da JUL svoje stavove plasira adekvatno svojoj umisljenoj velicini, mada ova stranka nikada nije imala glasaca koliko " Novosti" dnevno nastampaju primeraka novine. Naslo bi se tu mesta i za radikale, da stampaju proglase i saopstenja, patriotska naravno.

   Ali, ako se taj scenario realizuje do kraja, jasno je da tiraz "Novosti" nece biti koliki je sada. Pokazace se, jos jednom, da su trzisni zakoni neumoljivi i da politicko jednoumlje nije roba koja se dobro prodaje. Disciplinovanje "Novosti" uslo je tako u krajnju fazu, a neka se spremi...

Preuzeto iz nedeljnika “Vreme”

Beograd, 6. marta

navrh.GIF (544 bytes)

 

- - - - - - - - - - -

-ARHIVA-

Amerika distribuira u BIH i Srbiju postere i letke sa potjernicama za glavnim optuzenim za ratne zlocine
ZA INFORMACIJU KOJA BI OMOGUCILA HAPSENJE MILOSEVICA, KARADZICA
I MLADICA PO PET MILIONA DOLARA

Zlocin u Strbcima, sedam godina kasnije
SIMBOL ZLOG VREMENA

Da li je SR Jugoslavija pred opasnoscu jos jednog unutrasnjeg sukoba
SLOVENACKI SCENARIO ZA CRNU GORU

Dan poslije masovnog hapsenja u Novom Sadu
CANAK:
OBZNANJUJE SE VANREDNO STANJE

Analiza
praskih Lidovih novina:

OVK HOCE DA STVORI “VELIKU ALBANIJU”

Vojne rampe na granicama Crne Gore
IGRE RATA-TA-TA

Poslije demanta iz inostranstva da je na bilo koji nacin vezan za trostruko ubistvo u Hotelu „Interkontinental“ USKOKOVIC SE VRATIO U BEOGRAD

Zasto je ratna psihoza zahvatila naciju
SIRENA – SIMBOL MODERNE SRBIJE

Paznja zvanicnog Pariza i francuskih medija koncentrise se na Crnu Goru
TROJANSKI KONJ U PODGORICI

Jastrebovi u NATO jedva cekaju, planovi vec postoje:
OVK NA PROLJECE KRECE U RAT ZA JUZNU SRBIJU

Vojska Jugoslavije u procjepu
PAVKOVIC SA STITOM AKO NE BUDE RATA

-ARHIVA-


mediaclub. All rights reserved.
webmaster