Nieuws
Wedstrijden
Forum
Selectie
De Toekomst
Columns
Analyse
Links


Ajax naar halve finale Gatorade Cup door zege op Heerenveen
2 februari 2006

Ajax heeft zich donderdagavond in en tegen Heerenveen geplaatst voor de halve eindstrijd van het toernooi om de Gatorade Cup. De Amsterdammers wonnen in Friesland met 0-3. Klaas-Jan Huntelaar produceerde zijn eerste treffer in dienst van Ajax. De andere doelpunten kwamen op naam van Mauro Rosales en Urby Emanuelson. Eerder deze week plaatsten ook AZ, PSV en Roda JC zich al voor de halve finales van het bekertoernooi.

Heerenveen, dat nog niet kon beschikken over de van Leicester City overgekomen Mark de Vries, begon sterk aan de wedstrijd. Al na zeven minuten kreeg de ploeg van trainer Gertjan Verbeek een goede mogelijkheid om de score te openen. Na een fout van Thomas Vermaelen verzuimde verdediger Petter Hansson Ajax op een vroege achterstand te zetten. Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak na een blunder in de defensie van Heerenveen. Waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing schoof Michel Breuer de bal in de voeten van Ajacied Rosales, die met dat buitenkansje wel raad wist: 0-1.

Na een kwartier spelen kreeg Ajax opnieuw een goede mogelijkheid. Aanvoerder Tomás Galásek produceerde een fraai afstandsschot, maar Heerenveen-keeper Brian Vandenbussche bracht redding. Vijf minuten later toonde Arnold Bruggink zich gevaarlijk voor het doel van Ajax, maar zijn kopbal ging over het doel van Maarten Stekelenburg. Gedurende de eerste helft was het meeste balbezit voor Heerenveen, maar de Friezen waren nogal onzorgvuldig in de opbouw. Daardoor kwam Ajax nooit echt in de problemen.

Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar in duel met Michel Breuer

In de tweede helft bleef het spelbeeld onveranderd. De zwak spelende Wesley Sneijder was in de 53e minuut dichtbij een doelpunt, maar zijn schot belandde naast het doel van Heerenveen. Zeven minuten later had Stekelenburg veel moeite met een schot van Marcel Seip en dat leidde tot een hachelijke situatie voor het Ajax-doel. De aanvallers van Heerenveen konden de defensie van Ajax echter onvoldoende verontrusten, waardoor de ploeg van trainer Danny Blind alsnog vrij gemakkelijk overeind bleef.

De thuisploeg ging op jacht naar de gelijkmaker en nam daardoor steeds meer risico's. Voor Ajax ontstond daardoor veel ruimte. Dat leidde in de 79e minuut tot een goede kans voor Klaas-Jan Huntelaar, die na een pass van Hedwiges Maduro zijn schot tegen de paal zag eindigen. Twee minuten later schreeuwde alles wat Heerenveen was om een strafschop na een duel in het zestienmetergebied tussen Vermaelen en Lasse Nilsson. Scheidsrechter Haverkort wuifde de smeekbedes weg en liet doorspelen.

In de slotfase fleurde Ajax de zege op door de 0-1 voorsprong uit te bouwen. Na voorbereidend werk van invaller Ryan Babel belandde de bal in de 89e minuut via Galásek bij Huntelaar. De spits schoot het leer beheerst binnen en deed zijn voormalige werkgever daarmee de das om: 0-2. Uit respect voor Heerenveen besloot Huntelaar om de treffer niet uitgebreid te vieren. In blessuretijd zorgde Urby Emanuelson vervolgens voor het slotakkoord na een mooie één-twee met Huntelaar.

De Ajacieden zijn opgelucht "Dit kan heel belangrijk zijn", sprak Ajacied Hedwiges Maduro na afloop. Toch was de middenvelder niet geheel tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg. "De laatste pass was vaak niet goed, waardoor we toch bijna in de problemen zijn geraakt. Sowieso zijn we de laatste wedstrijden erg kwetsbaar. Maar ik ben blij dat het vandaag een keer meezat."

Het was fraai om te zien hoe Klaas-Jan Huntelaar werd ontvangen door het Heerenveen-publiek. De aanvaller, ruim een maand geleden nog speler van de Friezen, werd na afloop zelfs hartstochtelijk toegezongen door zijn oude fans. "Dit was mooi", vertelde Huntelaar na afloop aan SBS6. "Het was kort geleden en ik ben hier goed weggegaan, denk ik." Over het spel van Ajax én over zijn eigen spel was de jongeling echter niet tevreden. "Het kan allemaal nog beter."

SC HEERENVEEN - AJAX
9. Rosales 0-1
89. Huntelaar 0-2
90. Emanuelson 0-3

Scheidsrechter
Ben Haverkort

Kaarten
Geen

Opstelling SC Heerenveen: Vandenbussche; Seip, Breuer, Hansson, Jeroen Drost (74. Derveld); Kissi (74. Hanssen), Bosvelt, Pranjic; Yildirim (61. Tarvajärvi), Bruggink, Nilsson.

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Grygera, Maduro, Vermaelen, Emanuelson; Galásek, Lindenbergh, Sneijder (67. Heitinga); Rosales (72. Babel), Huntelaar, Rosenberg.

terug


Home

terug


De redactie van Ajax Online kent de in actie gekomen Ajacieden de volgende cijfers toe:
Basis
Stekelenburg 6
Grygera 7
Maduro 6
Vermaelen 6
Emanuelson 7
Galásek 6
Lindenbergh 7
Sneijder 5
Rosales 6
Huntelaar 6
Rosenberg 6
Invallers
Heitinga 6
Babel -

© Ajax Online 2001-2005  -  info@ajaxonline.org  -  Adverteren  -  Design door Ben van der Eijk  -  Partner: Ajax.Headliner.nl