Nieuws
Wedstrijden
Forum
Selectie
De Toekomst
Columns
Analyse
Links


Ajax in Arena ruim langs Feyenoord
20 april 2006

Ajax heeft donderdag in de eerste van twee play-offs met 3-0 gewonnen van Feyenoord. Mauro Rosales scoorde voor rust, Johnny Heitinga en Klaas-Jan Huntelaar deden dat na de pauze. Zondag volgt de return in Rotterdam. De winnaar van beide duels speelt tegen FC Groningen of AZ om een plaats in de voorronde van de Champions League. De Groningers verdedigen in Alkmaar een 3-1 voorsprong.

Feyenoord beëindigde het duel met negen spelers: André Bahia kon met twee keer geel naar de kant, terwijl Romeo Castelen rood kreeg na een overtreding op Huntelaar. Ajacied Steven Pienaar moest ook voortijdig het veld verlaten na een charge op Dirk Kuijt. Arbiter Eric Braamhaar trad zodoende kordaat op tegen het harde spel.

Het stadion in Amsterdam was lang niet uitverkocht, maar De Arena barstte na afloop wél uit zijn voegen. Dat gebeurde dit seizoen slechts in de eerste Champions League-wedstrijd tegen Internazionale, niet toevallig ook een duel volgens het knock-outprincipe. De topper leek dan ook in alles op een Europa Cup-wedstrijd. Ajax - Feyenoord stond bol van de spanning, gekleurd door meeslepende momenten en drie rode kaarten.

De bezoekers begonnen goed aan de wedstrijd. Feyenoord was voetballend de baas in De Arena, Ajax beperkte zich vooral tot reactievoetbal. Drie grote kansen in het eerste kwartier waren echter niet aan Castelen (twee keer) en Serginho Greene besteed. De verdediger profiteerde bijna van een slechte uittrap van Ajax-keeper Maarten Stekelenburg, maar de sluitpost maakte zijn fout met een uitstekende redding goed. Sowieso was het Stekelenburg die zijn wankelende ploeg overeind hield in de openingsfase.

Een uitbundig juichende Mauro Rosales na de fortuinlijke 1-0

Naarmate de eerste helft vorderde kwam Ajax steeds meer onder de druk van Feyenoord vandaan. Een plompverloren hoge bal werd door Huntelaar bij Rosales gerommeld, die van dichtbij over schoot. Na 27 minuten kwamen de Amsterdammers zelfs op voorsprong. Ron Vlaar speelde de bal naar Bahia, die het leer onder zijn voet door liet glippen. Rosales jaagde goed door en ontsnapte, raakte in eerste instantie de lat en vond in de rebound via Vlaar wel het net. In het slot van de eerste helft voetbalde Feyenoord meer naar voren, maar grote kansen leverde dat niet meer op.

Na rust sloeg de vlam in de pan. Na kansen voor Tomás Galásek en Markus Rosenberg pakte Bahia in de 61e minuut zijn tweede gele kaart. Scheidsrechter Braamhaar floot voor een ingooi van Ajax, maar de Feyenoord-verdediger hield zelfs na aandringen van de arbiter de bal vast. Tot woede van alle Feyenoorders werd Bahia van het veld gestuurd. De Amsterdammers konden slechts tien minuten van de overtalsituatie genieten. Patrick Paauwe en Nourdin Boukhari deelden elkaar een tik uit, waarna de Ajacied geblesseerd bleef liggen. Feyenoord speelde daarop de bal niet uit, wat de irritatie van invaller Pienaar opwekte. De Zuid-Afrikaan uitte dit via een grove charge op Kuijt en ging vervolgens met rood van het veld.

De reorganisatie van de Feyenoord-verdediging na de twee uitsluitingen verliep niet naar wens en Ajax profiteerde optimaal. Een vrije trap van Boukhari belandde in de 79e minuut achter de verdediging van de Rotterdammers en Heitinga kon van dichtbij al vallend binnen schieten. Een minuut later strooide Huntelaar nog meer zout in de Rotterdamse wonden. De topscorer van de Eredivisie kopte een voorzet van Rosales tegen de touwen. In het vervolg was Boukhari via een vrije trap nog dichtbij een treffer, maar de 3-0 bleef op het scorebord staan.

De gifbeker van Feyenoord was echter nog niet leeg. Castelen kreeg drie minuten voor tijd rood na het neerhalen van de doorgebroken Huntelaar. De wedstrijd was toen echter allang beslist. Ajax speelde de bal eenvoudig rond, Feyenoord doolde compleet verlamd over het veld. De Rotterdammers staan voor de vrijwel onmogelijke opgave de 3-0 stand aanstaande zondag in de return in de eigen Kuip goed te maken.

De Ajacieden vieren feest na een treffer tegen Feyenoord Door de zege van Ajax lijkt de nachtmerrie van elke Feyenoord-fan werkelijkheid te worden. Tweemaal winnen in één seizoen van Ajax, boven de Amsterdammers eindigen maar alsnog Champions League-voetbal mislopen. 'Helemaal niets in Rotterdam', strooide het Amsterdamse thuispubliek nog wat extra zout in de wonden. De twee overwinningen van Feyenoord in de competitie waren plots weinig meer waard, wilde De Arena er maar mee zeggen.

Na afloop van het duel was Huntelaar nog betrokken bij een incident met Feyenoorder Pascal Bosschaart. Op tv-beelden was te zien hoe Bosschaart met het hoofd naar het hoofd van Huntelaar stootte. "Ik wilde hem een handje geven", zei Huntelaar na afloop. "Maar daar was hij blijkbaar niet zo blij mee. Ach, het viel allemaal wel mee. Het was niet genoeg om knock-out te gaan. Een kusje, meer niet."

Johnny Heitinga toonde zich na de wedstrijd euforisch. De verdediger maakte zelf Ajax' tweede doelpunt. "Als collectief speelden we vandaag heel sterk. Dit mogen we niet meer weggeven", aldus de Ajacied, die voor de camera van Versatel van een fantastische wedstrijd sprak. "Voor ons en voor het publiek."

"We waren strijdbaar als team", verklaarde Ajax-trainer Danny Blind na afloop het goede spel van zijn ploeg. "Bahia maakte een fout die eigenlijk niet op dit niveau thuishoort, maar een 1-0 voorsprong heeft de ploeg nodig in deze fase. Als je eenmaal met 3-0 voorstaat, wordt het twijfelen: voor de vierde gaan of de bal rondspelen. Ik begrijp wel hoe mijn ploeg het heeft opgelost." Toch temperde de coach naderhand de vreugde. "We hebben buiten een prima uitgangspositie nog helemaal niks. Al is dit natuurlijk wel een behoorlijke ruggensteun."

Ook Huntelaar, de maker van de 3-0, hield nog een slag om de arm. Hij refereerde aan het duel RKC Waalwijk - Vitesse (4-4) van woensdagavond. In dat duel gaf Vitesse een voorsprong van 0-4 uit handen. "We moeten nog een wedstrijd spelen, maar natuurlijk mag dit niet meer fout gaan. Dit is een lekkere opsteker. En het is wel duidelijk dat wij geen middenmoter zijn", aldus de topschutter, die met Ajax pas op het laatste moment een klassering bij de beste vijf in de Eredivisie veiligstelde. Voor Ajax, dat in de competitie 42 punten morste, zijn de play-offs niet meer dan een extraatje dat nog wel eens de redding voor volgend seizoen kan zijn.

AJAX - FEYENOORD
27. Rosales 1-0
79. Heitinga 2-0
80. Huntelaar 3-0

Scheidsrechter
Eric Braamhaar

Kaarten
Rood: 61. Bahia (Feyenoord, 2x geel)
71. Pienaar (Ajax, grove charge)
87. Castelen (Feyenoord, neerhalen doorgebroken speler)
Geel: Vlaar (Feyenoord)

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Boakye, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson; Maduro (65. Pienaar), Galásek, Boukhari; Rosales, Huntelaar, Rosenberg.

Opstelling Feyenoord: Lodewijks; Gyan, Vlaar, Bahia, Bosschaart; Greene, De Guzman, Paauwe; Castelen, Kuijt, Kalou (81. Boussaboun).

Bijzonderheden

* De wedstrijd werd geboycot door een groot aantal supporters uit Vak 410. Al vanaf de introductie beschouwt de groep fans de play-offs als een commercieel product dat alleen als doel heeft om meer wedstrijden te kunnen houden. Door de afwezigheid van de groep waren er geen vlaggen en bandieri's te zien op Vak 410. Ook trommels en andere sfeermiddelen ontbraken.

terug


Home

terug


De redactie van Ajax Online kent de in actie gekomen Ajacieden de volgende cijfers toe:
Basis
Stekelenburg 7
Boakye 7
Heitinga 7
Vermaelen 8
Emanuelson 5
Maduro 6
Galásek 7
Boukhari 7
Rosales 7
Huntelaar 7
Rosenberg 5
Invallers
Pienaar -

© Ajax Online 2001-2005  -  info@ajaxonline.org  -  Adverteren  -  Design door Ben van der Eijk  -  Partner: Ajax.Headliner.nl