Nieuws
Wedstrijden
Forum
Selectie
De Toekomst
Columns
Analyse
Links


Ajax plaatst zich in slotfase voor voorronde Champions League
3 mei 2006

Ajax heeft zich woensdagavond met hangen en wurgen geplaatst voor de voorronde van de Champions League. De Amsterdammers wonnen de finale van de eerste editie van de play-offs. Na een 2-0 overwinning in Amsterdam op FC Groningen verloor het team van trainer Danny Blind in het noorden met 2-1. Dat was echter genoeg voor Ajax om zich te verzekeren van een plaats in de voorronde van de Champions League.

FC Groningen begon furieus aan de wedstrijd. In de beginfase leverde de drang naar voren meteen een grote kans op. Na acht minuten stuitte Erik Nevland op doelman Maarten Stekelenburg, die ook de rebound van de Noor maar met pijn en moeite kon verwerken. Daarna zakte de storm even, maar in de 21e minuut mocht Ajax opnieuw van geluk spreken. Gijs Luirink raakte met een hard schot de lat. De rebound was niet besteed aan Bruno Silva.

Pas in de 31e minuut kreeg Ajax de eerste mogelijkheid. De inzet van Angelos Charisteas na een goede actie van Emmanuel Boakye was echter niet hard genoeg. Twee minuten later deed opnieuw FC Groningen van zich spreken. Mark-Jan Fledderus schoot hard en zuiver in, maar Stekelenburg redde subliem. Even leken de Amsterdammers met een gerust hart te kunnen gaan rusten, maar Nevland dacht daar anders over.

De bank van Ajax wacht gespannen af

Twee minuten voor het einde van de eerste helft bracht hij Groningen op 1-0. Thomas Vermaelen verlengde onbedoeld een corner, waardoor de spits de bal in de korte hoek kon pegelen. Zelfs daarna kregen de noorderlingen nog twee goede mogelijkheden om nog voor het begin van de tweede helft op 2-0 te komen. Fledderus en Nevland hadden het vizier echter niet op scherp staan.

In de tweede helft was de eerste actie van Ajax een smerige. Olaf Lindenbergh ging met opzet op de kuit van Fledderus staan, maar scheidsrechter Ben Haverkort ontging het voorval. Ajax kreeg daarna ook een grote kans. Markus Rosenberg schoot van dichtbij in de handen van doelman Bas Roorda. Vervolgens was het Silva die namens de thuisploeg op de juiste plek stond toen een vrije trap werd afgeslagen. De Uruguayaan vuurde een kanonskogel af en zag het leer in de kruising verdwijnen. FC Groningen had op dat moment de tussenstand die het wilde: 2-0.

In de 75e minuut had Ajax desalniettemin de wedstrijd kunnen beslissen. Charisteas en Ryan Babel draalden echter veel te lang en de kans ging verloren. Maar omdat FC Groningen gas terugnam, kreeg Ajax toch weer mogelijkheden. Invaller Wesley Sneijder werd vrijgelaten en kon twee minuten voor tijd de belangrijke 2-1 binnenschieten.

Na een massale vechtpartij kregen Danny Buijs en Nourdin Boukhari vervolgens de rode kaart, maar dat mocht de pret in Euroborg niet drukken. De Groningen-supporters beseften dat het over was en gaven een staande ovatie aan de ploeg van coach Ron Jans en Ajax wist dat ze zich hebben geplaatst voor de voorronde van de Champions League.

FC GRONINGEN - AJAX
43. Nevland 1-0
61. Silva 2-0
88. Sneijder 2-1

Scheidsrechter
Ben Haverkort

Kaarten
Rood: 90. Buijs (FC Groningen, betrokken bij opstootje)
90. Boukhari (Ajax, betrokken bij opstootje)
Geel: Luirink, Van de Laak, Fledderus (FC Groningen), Vermaelen (Ajax)

Opstelling FC Groningen: Roorda; Silva, Luirink, Sankoh, Van der Linden; Buijs, Lindgren, Fledderus (90. Cornelisse), Levchenko (62. Van de Laak); Salmon, Nevland.

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Boakye, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson; Galásek, Lindenbergh (64. Sneijder), Boukhari; Charisteas, Huntelaar, Rosenberg (64. Babel).

terug


Home

terug


De redactie van Ajax Online kent de in actie gekomen Ajacieden de volgende cijfers toe:
Basis
Stekelenburg 7
Boakye 6
Heitinga 5
Vermaelen 6
Emanuelson 6
Galásek 6
Lindenbergh 5
Boukhari 6
Charisteas 5
Huntelaar 6
Rosenberg 5
Invallers
Sneijder 7
Babel 6

© Ajax Online 2001-2006  -  info@ajaxonline.org  -  Adverteren  -  Design door Ben van der Eijk  -  Partner: Ajax.Headliner.nl