CRNOGORSKI KNJIŽEVNI URBANITET

 

Riječ je o izvanrednoj generaciji ne samo pisaca već književnih kritičara i teoretičara, novinara, publicista, filozofa. To je atipična generacija u crnogorskom književnom i intelektualnom iskustvu XX vijeka. Prva generacija koja je bez oklijevanja izašla ispod starateljstva književnog i svakog drugog – svojih očeva, sa ličnim stavom i sa nekonformističkim odnosom prema stvarnosti. Tek s njima avangardne strategije dobile su prednost u crnogorskoj književnosti. To je i prva generacija crnogorskih pisaca i stvaralaca koja je svoj ukupan angažman otpočela i vezala za Crnu Goru i promovisala identitet crnogorskog postmodernističkog duha. Pomalo anarhična, ali za crnogorsku autoritarnost neophodna. Sa ovom generacijom, uz logistiku starije generacije, crnogorska književnost je iz, uglavnom, autsajderske pozicije, prešla u konkurentski odnos. U crnogorsku literaturu je unesen veći stepen intelektualnosti, kompetentnosti, teoretičnosti. Tek tih devedesetih godina raskinulo se sa kolonijalnim duhom.


Ova generacija pisaca (u čemu nijesu, naravno, zaostali ni pisci starije generacije) beskompromisno je govorila (i govori) o zločinima, klerofašizmu, krvavom kiču, populizmu i pošastima našeg vremena. Konačno, radi se o generaciji koja je imala intelektualne i moralne hrabrosti da kaže Crnogorcima (dakle svojim očevima, a i ne samo njima) da su kukavice. Imajući, svakako, u vidu ovovremeno, odnosno, prošlovjekovno crnogorsko iskustvo. Prema naslijeđu, mladi pisci su imali kritički odnos, tražeći u njemu transestetske vertikale.


Istovremeno, riječ je o generaciji koja je dugo ostala van izdavačke potpore državnih institucija. Tu generaciju čine Balša Brković, Andrej Nikolaidis, Pavle Goranović, Dragan Radulović, Aleksandar Bečanović, Ognjen Spahić, Predrag Sekulić, Milovan Radojević i drugi, kao i nešto stariji: Ognjen Radulović i Ljubeta Labović, te ponajmlađi Danilo Lompar. Ovi pisci koje sam povodom knjige Zaliveni fikus Momčila Zekovića, nazvao “djecom cvijeća” crnogorske literature, u svojim prozama iščitavala je, prije svega, sopstveno vrijeme – Crnu Goru na bespućima postkomunizma, i njenu sveopštu dekadenciju.

 

Borislav JOVANOVIĆ

(kraći izvadak iz istoimene knjige)

    

 
Copyright 2006. Sa(n)jam knjige u Istri. Sva prava pridržana. Web development: E-scape Internet usluge