sreda, 9. avgust 2006.
Dva nova Samsungova monitora: wide SYNCMASTER 940BW i SYNCMASTER 931BF
Tehnologija magične brzine
SYNCMASTER 940BW
Novi Samsung-ov "wide" monitor namenjen je vlasnicima PC računara koji očekuju da osete prednosti High Definition-a kao i skori dolazak Blu-ray ili HD DVD uređaja. Ovaj model je među prvim monitorima na tržištu koji ima ugrađenu podršku za HDCP preko DVI porta. (Do sada je ovakva podrška ugrađivana u hi-def. televizore i DVD plejere). HDCP ili High-bandwidth Digital Content Protection je tip digitalnih prava koja su potrebna za gledanje nekih high-definition programa kao i Blu-ray ili HD DVD filmova. HDCP podrška bi Samsung SYNCMASTER-u 940BW trebalo da u budućnosti obezbedi reprodukciju zaštićenog sadržaja sa ostalim kompatibilnim hardverom onog trenutka kad Windows Vista i grafičke kartice sa već ugrađenim HDCP budu dostupni na tržištu. (U slučaju da monitor nema podršku za HDCP moguće je da dođe do degradacije kvaliteta slike ili čak nemogućnosti reprodukcije high-def
SYNCMASTER 931BF
DVD-ja).

Sa TN panelom koji radi u standardnoj rezoluciji od 1,440 x 900 piksela, 940BW ima osvetljenost od 300 cd/m2, kontrast od 500:1 kao i ugao gledanja od 160 stepeni. Brzina odziva od 4ms (u spektru sive) zadovoljiće sve igrače. Dodatni softver, ergonomija i postavljanje u različite položaje, predefinisani modovi prikaza čine 940BW monitorom koji pruža više od nekih budžetnih modela i dobrom kupovinom za igrače ili one koji reprodukuju multimedijalne sadržaje na širokom ekranu.
Odnedavno je na našem tršištu u prodaji najnapredniji Samsung-ov igrački monitor - SYNCMASTER 931BF. Samsung SYNCMASTER 931BF je 19-inčni analogni i digitalni TFT LCD monitor sa fantastično visokom vrednosti kontrasta od 2000:1 (kada je aktiviran dinamički kontrast), niskim odzivom od svega 2 milisekunde (‚‚2ms with RTA technology"), osvetljenošću od 300 cd/m2, rezolucijom 1280 x 1024 tačaka kao i uglom gledanja od 160/160 stepeni. Podržava opcije MAGICTUNE, MAGICBRIGHT II, MAGICCOLOR.
Samsung je u ovaj model ugradio tehnologiju MAGICSPEED, odnosno Response Time Accelerator čip - posebno kreiran mikroprocesor i softver koji dodatno optimizuju prikaz brzih scena na standardnim TN+Film panelima (od 4-8 ms) a na SYNCMASTER 931BF obezbeđuju i dinamički kontrast od 2000 : 1.
Dinamički kontrast je novi mod Magic Bright sistema (pored custom, text, internet, game, entertain i movie moda). Dinamički kontrast prikazuje oštar i kontrastan desktop i jarke boje. Ovaj sistem radi u realnom vremenu - algoritam proračunava osvetljenost scene i ujednačenost boja, a onda kalkuliše optimalnu vrednost kontrasta i menja je. U igri se kontrast, na primer, menja u zavisnosti od "okruženja".
SYNCMASTER 931BF je dovoljno brz za bilo koju igru, čak i za WCG ‚‚profesionalca‚‚ a sa druge strane zbog niskog odziva ne žrtvuje ostale aspekte prikaza, kao što je vidljivi ugao ili ujednačenost pozadinskog osvetljenja. Pozadinsko osvetljenje je ravnomerno i ne probija ni na ivicama niti pri prikazu crne, što SM 931BF čini odličnim za igranje tamnih igara i gledanje filmova pa ovaj monitor predstavlja odličan izbor i za igrača, ali i za korisnike kojima je bitna multimedija ili čak neki ozbiljniji posao.
U paketu se, osim drajvera i uputstva (32 jezika, a među njima i srpskog), nalaze i DVI-I, D-Sub i klasičan naponski kabl kao i CD sa programima: Magic Color, Magic Zone, Magic Bright 2 i Magic Tune 4.0 .
Oba modela mogu se naći na našem tržištu posredstvom autorizovanog distributera Samsung IT opreme, beogradskog ERC Commerce Computers (www.erccommerce.co.yu).
Indija možda neće prihvatiti Negroponteov program
Indija se možda neće priključiti programu "Jedan prenosivi računar za svako dete" (One Laptop Per Child, OLPC), koji je pokrenuo Nikolas Negroponte sa ciljem da svaki učenik dobije prenosiv računar čija je cena sto dolara.
Indijski ministar za obrazovanje Sudep Banerđi poslao je vladi dopis u kome se navodi da bi dodeljivanje prenosivog računara svakom detetu imalo sumnjiv pedagoški efekat i da bi loše uticalo na razvoj kreativnosti i analitičnosti. Taj dopis objavljen je i u najvećem indijskom dnevnom listu, The Times of India.
U Banerđijevom pismu stoji i da bi bilo bolje kada bi se novac koji bi bio potrošen za program OLPC uložio u drugostepeno obrazovanje u zemlji. Banerđi tvrdi da su Indiji potrebniji nastavnici i učionice od računara, a takođe i voda i hrana.
Nikolas Negroponte je doskora bio direktor MIT Media Laboratorije, koja se nalazi u masačusetskom Institutu za tehnologiju (MIT). Ako Indija ne prihvati projekat OLPC, to će biti drugi put da je Negroponte odbijen u ovoj zemlji - pod sličnim okolnostima, 2003. godine MIT se povukao iz programa koji je trebalo da približi savremene tehnologije ruralnim krajevima Indije. N. M.
Takmičenje studenata u pravljenju bespilotnih automatskih aviona
Leteći roboti za spasavanje
Let ispod ruševina: Studenti i eksponati na takmičenju u Fort Beningu (gore i dole)
Najnoviji razvoj vazdušne robotike usmeren je ka spasavanju ljudskih života na lokalitetima gde se vode vojničke borbe ili za vreme velikih prirodnih nepogoda i katastrofa.
Neke od tih minijaturnih letelica odgovaraju jedenomotornim aviončićima kakve puštaju njihovi pasionirani skupljači tokom vikenda, ali su potpuno opremljeni kompjuterskim uređajima najrazličitije vrste. Drugi su minijaturni helikopteri, a treći su, pak, potpuno izmešteni iz svoje "kutije" Takav je i žuti, četvoropropelerski vazduhoplov koji liči na "hoverkraft", koji su konstruisali studenti sa Koledža za inženjering u Delhiju, Indija.
Svaka od letelica programirana je da obavlja jedinstvene zadatke - bez daljinskih upravljača kojima bi ljudi iz daljine kontrolisali njihovo kretanje i funkcije. Razlikuju se od sličnih bespilotnih letelica kao što su predator i Global Hawk, kojima moraju da upravljaju ljudi.
Pod pokroviteljstvom međunarodne asocijacije bespilotnih letelica iz Arlingtona, Virdžinija, održano je takmičenje ovih robotizovanih vazduhoplovnih uređaja u Fort Beningu.
Njihovi konstruktori tvrde da se ove letelice mogu upotrebiti u vojsci, za proveru područja koje bi moglo biti opasno za vojnike, zatim za proveru eventualne biološke ili hemijske zatrovanosti i za lociranje žrtava prirodnih katastrofa i slično. Možda će jednog dana postati dovoljno male da se nose u policijskim kolima, gde bi služile kao oruđe za proveravanje unutrašnjosti zgrada u kojima se drže taoci.
Najbolji izumi među prikazanim u Fort Beningu, čiji su autori studenti iz čitavog sveta, dobili su nagrade u ukupnom iznosu od 47.000 evra. Stručnjaci ocenjuju da studenti, neopterećeni trkom za kapitalom, čine nemoguće poduhvate, za čije bi usavršavanje kompanije morale da utroše milione dolara.
Ove godine, zadatak takmičara bio je da njihovi avioni lociraju selo sa udaljenosti od 2 kilometra i pronađu određenu zgradu u njemu. Zatim je trebalo da avioni uđu u tu zgradu i naprave snimke njene unutrašnjosti i, najzad, da proslede slike natrag do posmatrača, udaljenih 2 kilometra. Na taj način, letelice prikupljaju podatke za koje bi bilo rizično da ih prikupljaju ljudi, a uz to su programirane da razmišljaju kao ljudi.
Univerzitet Orlando sa Floride predstavio je futurističkog četvoropropelerskog robota napravljenog od aluminijumskih cevi. Letelica ima satelitski navigacioni sistem, žiroskopske stabilizatore i digitalne signalne procesore, kao i starinsku crnu kutiju.
Tim univerziteta Alabama doneo je helikopter težak 9 kilograma, koji može da lansira još manji vazdohoplov za spasilačke misije unutar građevina.
Prikazan je i helikopter sa ogromnom video kamerom u svom prednjem špicu za pravljenje fotografija neophodnih spasiocima.
Wi-Fi kartice čine laptop ranjivim na napade hakera
Istraživači koji se bave bezbednošću računara su otkrili da korisnici bežičnog interneta na laptop korisnicima mogu biti ranjivi na napade hakera, i da lako mogu izgubiti svoje lozinke za bankovne račune i druge privatne informacije i kada sistem nije priključen na globalnu kompjutersku mrežu.
Prema Dejvidu Mejnoru i njegovom kolegi Džonu "Džoniju" Kešu, iz firme SECUREWORKS, problem je u softveru koji je ugrađen u hardver za bežično povezivanje i koji dozvoljava komunikaciju sa operativnim sistemom kompjutera. Hakeri mogu da iskoriste taj deo nezaštićenog laptopa kako bi stekli kompletnu kontrolu nad njim preko Wi-Fi kartice. Oni su imali i video demonstraciju kako se ovaj bezbednosni propust koristi kod MACBOOK laptopa kod Eplovog X operativnog sistema. Slične stvari su moguće i kod Windows i Linux sistema, pa su problematični i desktop računari. Inače, pošto Wi-Fi kartice stalno odašilju signal bilo kojoj mreži koja je u blizini i spremne su da se povežu na njega, u opasnosti je bilo koji računar sa bežičnim mrežnim mogućnostima, čak i kada je isključen.
Da bi haker mogao da iskoristi ovu mogućnost mora da bude u dometu Wi-Fi signala, što je razdaljina do trideset metara. Međutim, i ta razdaljina se povećava kako se značajno pojačava domet Wi-Fi signala, što samo dodatno može olakšati posao hakerima. Specifični detalji kako dolazi do upada nisu otkriveni da se neko ne bi okoristio ovakvim saznanjem u kriminalne svrhe.
Prema Majnoru glavni problem je što bežične kartice kontroliše miks od nekoliko hardverskih i softverskih proizvođača. Pošto su oni pod velikim pritiskom da što pre iznesu proizvod na tržište nemaju dovoljno vremena da svoj softver "ispeglaju". V. T.
INFO
WIKIPEDIA VIŠE VOLI KVALITET OD KVANTITETA: Osnivač besplatne internet enciklopedije Wikipedia, Džimi Vejls (40), je zatražio od svih koji daju svoj doprinos člancima da obrate više pažnje na kvalitet umesto na kvantitet. Samo na engleskom jeziko ova enciklopedija ima preko 1,2 miliona članaka, i već samim tim postiže cilj - da bude sveobuhvatna. Ipak, iako širina Wikipedia projekta nadmašuje tradicionalne enciklopedije, bila bi daleko dragocenija da su članci pisani tečnije ili da su bolje identifikovani izvori. Ipak, stanje sa Wikipedia projektom uopšte nije tako loše - prema istraživanju časopisa Nature, Wikipedia ima malo više grešaka nego čuvena Enciklopedija Britanika. Vejls je, povodom ovoga primera, rekao da je Wikipedia imala sreće jer su iz časopisa Nature pregledali samo naučne članke - polje u kojem Wikipedia "briljira". Wikipedia sajt je pokrenut 2001. godine, i svako ima mogućnost da doprinese nekom članku u zavisnosti od toga koliko dobro poznaje datu materiju. Pored engleskog Wikipedia se proširila i na desetine drugih jezika. Nova unapređenja se najavljuju, a pre svega u domenu izmena sa novom alatkom "Wikiwyg" kojom će biti olakšana izmena članaka. Ako sada neko klikne na "edit this page" biće suočen sa delom programskog koda koji može da uplaši korisnike koji nisu baš tehnološki nastrojeni.
"CONTOUR" ZA REALISTIČNIJU SIMULACIJU LJUDSKOG TELA: Prošle nedelje je prvi put demonstriran novi sistem koji obećava najrealističniju animaciju ljudskog tela koji će se moći koristiti u filmovima i video igrama. U pitanju je "Contour Reality Capture System" koji je razvila firma Mova LLC iz San Franciska. Za razliku od tradicionalne tehnologije, korišćene prilikom snimanja uloge Toma Henksa za "Polarni ekspres" gde je glumac nosio specijalno odelo prekriveno specijalnim senzorima koje je snimala kamera, ovde se koristi fosforecentna šminka. Tradicionalni sistem je dobar za snimanje samog tela, ali i dalje ne donosi zadovoljavajuće rezultate kod snimanja lica. Novim sistemom, gde svetla jako brzo osvetljavaju glumca, kamera može da uhvati odsjaje i kada više nema svetla, dok druge kamere snimaju samog glumca. Kombinovanjem ta dva snimka dobija se animacija dovoljno kvalitetna da se realno prikazuju usne koje se pomeraju prilikom razgovora ili podizanje obrve. Slike mogu da se pregledaju već sledećeg dana, i nje potrebno čekati mesecima na skupe specijalne efekte. Pojeftinjenje korišćenjem ovog procesa je veliko. Stiv Perlman, čovek koji je bio istraživač u firmi Epl, zatim radio na QUICKTIME video tehnologiji, planira da "Contour" tehnologiju ove godine ponudi filmskoj i igračkoj industriji. "Ova tehnologija izuzetno mnogo obećava", izjavio je reditelj Dejvid Finčer, koji je slične efekte koristio u svojim filmovima "Borilački klub" i "Soba panike".
AMERIKA SE PRIKLJUČUJE BORBI PROTIV SAJBERKRIMINALA: Američki Senat je ratifikovao sporazum kojim se SAD pridružuju grupi od preko 40 zemalja, uglavnom iz Evrope, u borbi protiv kriminala koji se počini preko interneta. U pitanju je Konvencija o sajberkriminalu Saveta Evrope kojom se želi postići harmonizacija zakona zemalja i unapređenje tehnika istraživanja, kao i saradnja između zemalja na rešavanju ovog problema. Konvenciju je potpisalo 38 evropskih nacija, SAD, Kanada, Japan i Južna Afrika, a uz pomoć nje bi trebalo da se poboljša borba protiv onih koji šire destruktivne viruse, dečju pornografiju, rasističke materijale i čine terorističke pokušaje u napadu na infrastrukturu ili finansijske institucije.
IZDAVAČI MUZIKE TUŽE LIMEWIRE: Četiri najveća svetska izdavača muzike - Universal, Soni BMG, EMI i Vorner su tužili tvorce programa LIMEWIRE pošto taj softver omogućava korisnicima da daunlouduju muziku a da za nju ne plaćaju. Tužba podneta u Njujorku je poslednja u nizu koraka koje muzička industrija pokušava u borbi protiv internet piraterije. U tužbi se traži odšteta od 150.000 dolara za svaku daunloudovanu pesmu preko LIMEWIRE sistema. Na udaru su firma LIMEGROUP LLC, kao i izvršni rukovodilac Mark Gorton i prvi čovek operacija Greg Bildson, uz napomenu da su svi oni imali "finansijskih koristi"od toga što su dozvolili razmenu materijala za koje postoji kopirajt.     Priredio: V. T.
Copyright © 2002-2005 Danas - preduzeće za novinsko izdavačku delatnost DAN GRAF d.o.o.
  SADRŽAJ  
Tehnologija magične brzine

Indija možda neće prihvatiti Negroponteov program

Leteći roboti za spasavanje

Wi-Fi kartice čine laptop ranjivim na napade hakera
  U Com_medi@  
Hakeri mogu da kloniraju čipove sa ličnim podacima

Šta si to obukla

Sintetička slika s alarmom

Svaki četvrti računar - laptop

Pokretne muzičke kutije sa senzorima

Majkrosoft izaziva hakere da testiraju Vista OS

Model alfa 100, izazov za profesionalce i fanove

Studenti Računarskog fakulteta iz Beograda na Imagine Cup 2006 u Delhiju

Brošura za iseljenike na sajtu Ministarstva za dijasporu Republike Srbije

EURID je suspendovala upotrebu 74.000 imena Internet domena
 
samo po danas.co.yu
po celom SCG web-u