Brabants Dagblad
 
16 juni 2007

Erdinç Saçan blijft voor de PvdA lid van provinciale staten in Brabant

door Stephan Jongerius

Zaterdag 21 oktober 2006 - Den Bosch.

Erdinç Saçan blijft in de Brabantse fractie van de PvdA. „Het is voor het functioneren in provinciale staten niet nodig een standpunt over de Armeense kwestie in te nemen of uit te dragen“, aldus een verklaring van het fractiebestuur en het gewestelijk bestuur.Bosschenaar Saçan werd eerder van de landelijke PvdA-lijst geschrapt omdat hij weigerde zich te conformeren aan het strikte partijstandpunt over de Armeense genocide van 1915. De Brabantse fractievoorzitter Ingrid van Breda is teruggekomen op haar uitspraak dat hij dat alsnog zou moeten doen. „Ik heb onderschat hoezeer deze kwestie een taboe is, ook in de Turkse gemeenschap hier. Ook allerlei raadsleden wilden zich er niet over uitspreken.“
Het besluit staat volgens Van Breda los van de dreigende verkiezingsboycot door Turken.
Saçan liet eerder in een persverklaring weten dat hij zich door zijn partij ’geslachtofferd en afgeserveerd’ voelde. Niettemin heeft hij al aangegeven in de staten te blijven en herkiesbaar te willen zijn voor de volgende periode vanaf maart 2007. Nadere toelichting wilde de hij gisteren niet geven.
Voor Van Breda heeft Saçans identiteit nimmer ter discussie gestaan. „Hij is een bruggenbouwer, iemand die werk maakt van integratie en opkomt voor zwakkeren in de samenleving.“

Stemmenverlies


De kwestie rond de Armeense genocide lijkt de PvdA en het CDA toch stemmen van Turkse kiezers te kosten. In eerste instantie leek dat niet het geval. Uit een peiling van onderzoeksbureau Foquz blijkt dat 34,5 procent van de Turkse Nederlanders op de PvdA stemt, tegen 46 procent twee weken geleden. Het CDA zou 4 procent halen, bij de vorige peiling 9. Volgens Foquz krijgen SP en GroenLinks juist meer Turkse stemmen.
REACTIES laatste eerst

Jammer dat iemand die een genocide ontkent toch een formele functie kan vervullen, alsof ook de shoah ter discussie mag worden gesteld.
En dat dit in ons land gebeurt is des te pijnlijker zeker het gaat om een genocide waarvan de ontkenning in Belgie en Frankrijk, westerse democratieen , strafbaar is gesteld.
Een gemiste kans voor PvdA om kleur te bekennen en tegen onrecht te ageren op een gepaste wijze, los van de pijn die dit bij de overlevenden achterlaat.Zonder de Armeense genocide was de Shoah nimmer mogelijk geweest.In en in triest en onder het mom van tolerantie.

L.Pancini - 23/10/06 - 19:25:16 Citeer >