E-könyvek (3) Gazdasági (1) Gyerekeknek (2) Hobbi (0) Idegen nyelvű (1) Irodalom (2) Krimi (3) Romantikus (15) Sci-fi (5) Horror (3) Művészet (4) Régi könyvek (7) Számtech (1) Szótár, lexikon (1) Tankönyv (4) Társ.tudomány (1) Term.tudomány (2) Utazás (1) Vallás, ezoterika (2) Folyóiratok (1) Könyves honlapok (2) Könyvkedv. (3) Egyéb (11)
Apró feladása
Könyvismertetések


Stephen W. Hawking - Roger Penrose: A tér és az idő természete

Fordította (The Nature of Space and Time, 1996-os eredetiből) Both Előd. Lektorálta és szerkesztette: Abonyi Iván. 2. kiadás. Budapest, 2003. Akkord Kiadó, Borsodi Nyomda Kft. 191 old. Ára: 2190 Ft. /Talentum tudományos könyvtár sorozat/

A nagy vita 1927-ben tört ki az Einstein vezette konzervatívok (Schrödinger, Broglie), és Bohrék (Heisenberg, Pauli, Born) között, utóbbiak az újszerű kvantummechanika hívei voltak. A nagy kérdés, amelytől függött világunk szerkezete, amely eldöntötte Világegyetemünk keletkezését, felépítését, így hangzott: megdöglik-e Schrödinger macskája, vagy sem?

Csak a laikusok hihették, hogy ez a probléma megoldódott, pedig a fizikus társadalmat megosztó izzó feszültség évtizedek óta a hamu alatt parázslott. Ezért 1994-ben Cambridge-ben újra hat hónapig tartó vitát folytatott ez ügyben az Einstein-párti Penrose, és a Bohr-párti Hawking. És mi volt most a fő kérdés? Igen: vajon megdöglik-e Schrödinger macskája? (Aki azt hiszi, hogy én hülyéskedek, nézze meg a könyvet, a mutató szerint a "Schrödinger-macskája" kérdés a 97, 98, 99, 137, 139, 150, 168, 171, 175, 176 oldalakon részletezve van!)

Igen kérem: Univerzumunk legnagyobb problémáját, minden titok megfejtését rejtették ebbe a szegény (78 éves) macskába. A dolog úgy áll, hogy Bohr-Hawking szerint a világ alapvetően a kvantummechanika szerinti, az események határozatlanul, kiszámíthatatlanul történnek, Isten egy szerencsejátékos, és a fizikában semmi sem biztosan, csak bizonyos valószínűséggel történik. Viszont a vaskalapos, konzervatív Einstein- Penrose szerint, ezen világot világos, egyértelmű törvények irányítják, ezek időben előre-és visszamenően biztos eseményeket jelentenek, Isten nem egy kockázó szerencsejátékos.

Hawking és Penrose felváltva tartotta előadásait, egymásra is reagálhattak, a hallgatóság is feltehetett kérdéseket. A könyv ezt a vitát örökítette meg. A vita nagyon magas (hő)fokon zajlott. Jómagam a felét se értem. Csak azt, hogy miről is van szó: megismerhető-e a Világegyetem, amelyben éppen élünk? Megtudhatjuk-e mi fog történni benne? Természettudományunkkal kikutatható-e milyen volt ez a leges- legkorábbi állapotában? Káoszban élünk-e, vagy Rendben? Vulgárisabban: mi ez a kupleráj körülöttünk?

Kicsit fizika, és kicsit matematika ez. Nagyrészt csillagászat, vagy olyan nagyméretű objektumokkal foglalkozik fizikus szemmel, melyeket a csillagászok vizsgálnak: csillagok, galaxisok, fekete lyukak, gravitációs terek, ősrobbanás, szingularitás, Minkowski-tér, pulzárok, háttérsugárzás, stb.

Hawking itt elemében van, sziporkázik, sokat gondolkodhatott ezeken a kérdéseken, komoly kutatásokkal is szolgálta a tudományt - de látom, hogy szívesen teszi humorával elviselhetővé ezeket a nehéz kérdéseket. Penrose nyugodtabb, szerepe szerint ő a konzervatívabb, aki elfogadja a Platontól Newtonon át Einsteinig ívelő, hagyományos természettudományos gondolkodást. Szépen hagyja, hogy a másik teremtsen itt újszerű fizikát. Ha tud!

És, hogy ki a győztes? Nos a furcsaság: éppen a konzervatívabb nem tud mit kezdeni a kezdeti szingularitással, ott törvényei azt mondják: a törvények nem érvényesek. És éppen a határozatlanabb elvet vallók képesek ezekben a nagyon extrém viszonyok (fekete lyukak, ősrobbanás pillanata) esetén konkrétumokat leírni. Nagyon szépen leírható tehát a fekete lyukba hulló fekete macska sorsa!

Keszthelyi Sándor

Ismertetéseimet bárki felhasználhatja, újraközölheti, szűkebb-bővebb lére eresztheti, illusztrálhatja bárhol.

Könyv apró

Észrevetted már, hogy a legtöbb apróhirdető oldalon nincs 'könyv' rovat?
Itt csak az van.

Fejlesztési ötleteid megírhatod a konyvapro [kukac] uw.hu címre!

Partnerünk:
7 apró