Ga direct naar de tekst

 

 

Donorshow BNN

01-06-2007

- PERSSTATEMENT NIERSTICHTING mbt. DE BNN DONORSHOW -

De Nierstichting is blij met alle aandacht voor het onderwerp orgaandonatie. De aangekondigde BNN Donorshow heeft de discussies aangewakkerd en het probleem wederom op de kaart gezet. Namelijk dat nierpatiënten in Nederland soms jarenlang moeten wachten op een donornier. In dat opzicht levert De Grote Donorshow een forse bijdrage aan de nationale discussie over het belang van orgaandonatie én geeft de show hopelijk helder inzicht in het vaak moeilijke leven van nierpatiënten. De Nierstichting hoopt dat deze discussies resulteren in een toename van het aantal orgaandonoren, zodat patiënten die vaak lang, soms te lang, moeten wachten op een donororgaan eerder worden geholpen.

De Nierstichting benadrukt dat de wijze waarop BNN het onderwerp van orgaandonatie aan de orde stelt – in een showprogramma - , beslist niet de manier is waarop de Nierstichting dat zou doen. De Nierstichting is op geen enkele wijze betrokken bij deze show. Dit is de reden dat de Nierstichting BNN dringend heeft gevraagd het Nierstichting logo niet meer te gebruiken in de naam van de show. BNN had overigens voor het eerdere gebruik van het logo geen toestemming aan de Nierstichting gevraagd.

De Nierstichting vindt dat de uitzending van De Grote Donorshow geen structurele oplossing is voor het probleem van het tekort aan donororganen. De enige manier om het tekort aan donornieren structureel op te lossen is een actieve opstelling van het Ministerie van VWS om te komen tot een ‘Masterplan Orgaandonatie’. De Nierstichting heeft vertegenwoordigers van de Tweede Kamer én het Ministerie van VWS dringend verzocht zo spoedig mogelijk met voorstellen voor dit masterplan naar buiten te komen.


- EINDE STATEMENT -