Arla.se
Bildarkiv
Orderwebben
Företaget Arla Foods
För restaurang & storkök
Unga kockar
 


Arla genom åren

1881
Sveriges första mjölkandelsförening bildas på Stora Arla Gård i Odensvi socken i Västmanland.
1887
Arlakons tidigaste föregångare var "Skyddsmärket flickan med kon" som Stockholms Mjölkförsäljnings AB fick inregistrerat som varumärke 1887. Den tjänsteman på Kongl. Patentbyrån som skrev under registreringsbrevet var Salomon August Andrée, senare känd som nordpolenfarare.

1913
Mejeriet på Torsgatan/Dalagatan i Stockholm börjar byggas.
1915
Lantmännens Mjölkförsäljningsförening upa bildas på hotell Kronprinsen i Stockholm. I dagligt tal kallas den Mjölkcentralen (MC).
1917
Den nybildade Mjölkcentralen får ofta skulden för de prishöjningar och den mjölkbrist s om första världskriget för med sig. I april går ett stort protesttåg från Södermalm till Mjölkcentralens huvudkontor på Dalagatan med krav på mer och billigare mjölk.
1927
Namnet Mjölkcentralen registreras nu som firmanamn.
1929
Frödinge Mejeri tas i bruk. Den första dagen i mejeriets historia invägdes 1200 liter mjölk, och den första månaden fick bönderna 13 öre per liter för den mjölk de levererade.
1937
Storbrand i Mjölkcentralens lokaler på Torsgatan den 8 februari. En brandman omkommer och SF gör en dramatisk film om räddningsarbetet, som försvårades av den stränga kylan. Dagen efter branden var hela byggnaden förvandlad till ett ispalats.
1938
Mjölkcentralen lanserar vanlig mjölk i glasflaskor.
1945
Mjölkcentralen övertar NEN:s landsortsmejerier.
1949
MC-kossan, som ritats av Mjölkcentralens reklamman Karl Thunberg, registreras som varumärke.
1950
Mjölk i glasflaska börjar säljas inom Växjöortens Mejeriförening. Endast ursköljda originalflaskor tages i utbyte.
1952
Den första pappersförpackningen, den trekantiga Tetran för 1 dl grädde, börjar säljas. Samma år lanseras gräddfilen.
1953
MC:s minsta mejeri, Normlösa, läggs ned den 1 september. Mejeriet hade sista året endast 68 leverantörer och var mest känt för tillverkningen av Normlösa Stiltonost.
Rostfria smörkärnor tas för första gången i bruk av Mjölkcentralen i Eskilstuna och Söderköping.
1955
Mjölk i den pyramidformade Tetran börjar säljas i halvlitersförpackning, först ett par år senare i enlitersförpackning.
Frödinge Mejeri börjar tillverkningen av sin numera så berömda ostkaka.
1957
Mjölkcentralen börjar i augusti på försök med bruna glasflaskor för konsumtionsmjölk i Stockholm och Södertälje. Anledningen är att den så kallade solsmaken vållat större bekymmer än tidigare.
Den första Tetramaskinen för 1-liters trekantsförpackning installeras på Linköpingsmejeriet i februari. På samma mejeri tas också landets sista Tetramaskin ur produktion den 8 november 1973.
Keso, som är Arlas registrerade varumärke för cottage cheese, lanseras.
1958
Mjölkcentralen gör de första försöken med tankhämtning på gårdarna.
1959
Mejeriföreningarna inom Skaraborgs län börjar fusionera med Mjölkcentralen.
1962
Mjölkcentralen övertar NEN:s mejeri AB i Stockholm.
1963
Den tegelstensformade Tetran, Brik, och den avlånga Pure Pak lanseras.
1964
En mjölkautomat installeras i Örebro. Den rymmer 96 stycken 3-dl tetraförpackningar med sugrör och temperaturen är cirka +5C.
1967
Distributionsturer med hästskjuts upphör den 17 augusti. Det är Vedums mejeri inom MC:s västgötaområde som haft kvar äktahästkrafter för mjölkdistributionen.
Fruktyoghurt lanseras.
Kaffe- och vispgrädde introduceras i 3 dl fyrkantsförpackning.
1968
Jönköpings mejeriförening är först i landet med att tillverka Kefir.
1969
Mjölkcentralen fusionerar med Jönköpings mejeriförening.
Lättmjölken lanseras, liksom Bregott.
1970
Helst heter en ny produkt som MC börjar sälja. Det är apelsinjuice, och nu inleds den stora produktboomen.
1971
MC:s sammanslagning med Lantbrukarnas Mjölkcentral i Göteborg, Sydöstmejerier och Örebro-Ortens Mejeriförening påbörjas.
1972
De så kallade Skärholmsfruarna drar igång en proteströrelse mot de höga matpriserna, där mjölken är i centrum. Närmare 6 000 männsikor demonstrerar på Sergels Torg den 26 februari. I december beslutar regeringen att införa prisstopp på bland annat mjölk, grädde och ost.
1973
Lättyoghurt lanseras och säljs i 0,5 liters Purepak i smakerna jordgubb, hallon och aprikos.
1974
Den 16 januari lanseras JO-juice, som är en helt ny produkt: en juice i koncentrat som inte behöver tinas innan användning.
Lätt & Lagom, det första lättmargarinet lanseras och slår snabbt igenom.
1974
Rullpallar introduceras på mejerierna i februari.
1975
Mjölkcentralen byter namn till Arla och får sin nya logotype: Arlakon.
Från och med Arlaintroduktionen läggs allt större vikt vid mjölkförpackningarnas dekor. De första enhetliga dekorerna för hela Arlaområdet ritas av Harald Wiberg. Samtidigt börjar Arla med faktakunskaper på mjölkpaketen.
1976
Priset för en liter mjölk ligger på 1:43 kr.
1980
I reklamen börjar Arla med engelska för att nå ungdomarna och årets stora kampanj stavas således MILK. Häftiga prylar ingår i marknadsföringen.
1981
Mjölkpriset spränger för första gången 3-kronorsvallen och från den 1 juli kostar en liter mjölk 3:01 kr.
1982
Crème fraiche börjar säljas och blir snabbt oumbärlig i matlagningen i många svenska hem.
1983
Den första mellanmjölken introduceras, men kallas Mjölk 1% fett. Stig Claesson har ritat dekoren, en liggande ko, som allmänt kallas älgen.
1984
"Mjölk är livet" är namnet på en stor och omtalad försäljningskampanj. Affischerna med diande djur får en strykande åtgång.
A-filen lanseras.
1985
Nya dekorer på mjölkpaketen med Arlakossan i helformat och nya signalfärger: rött för den gamla "gulmjölken" (standardmjölk), grönt för mellanmjölk och blått för lättmjölk.
Arla lanserar café au lait, som blir en stor succé på kaféer och restauranger.
1990
Stålkossan, ett slags mjölktank ute i butik, införs på prov i fem butiker i stockholmsområdet men blir ingen stor succé.
I november köper Arla salladsföretaget Rydbergs.
1991
Den 1 oktober får mjölkpaketen ny dekor. Nu är det randigt som gäller. Även grädden och filen får nya randiga dekorer.
1992
Returflaskor för mjölk provas i Hallsberg (glas) och Arboga (plast). Intresset är till en början ganska stort, men dalar snart.
Arla börjar förpacka kvalitetsost i kupor.
Arla ger sig in på en ny marknad och börjar sälja källvattnet Carl von Linné, som tappas på en egen källa i Helsingborg.
1993
En helt ny ost, Blå Gotland, föds. Den ser ut som en blåvaxad gatsten och blir snabbt mycket populär.
Mild Yoghurt med honung, allmänt kallad honungsyoghurt, lanseras och blir en jättesuccé.
Arla börjar licenstillverka den franska fruktyoghurten Yoplait.
1994
Ekomjölk lanseras i liten omfattning, men med ökande antal leverantörer ökar försäljningen och produktsortimentet utökas successivt.
A-mjölken lanseras.
1995
En ny ekologisk mejeriprodukt ser dagens ljus: Ekologisk Herrgårdsost.
1997
Smaksatt filmjölk; jordgubbsfil, lanseras lagom till sommaren och slår alla rekord, mycket tack vare det varma sommarvädret.
1998
Arla lanserar på rekordtid Dröm Yoggi sedan avtalet med Yoplait upphört. Gaio, ett margarin inom functional foods-sortimentet, lanseras. MUU-mjölk, smaksatt hållbarhetsbehandlad mjölk, är en annan nyhet, liksom smaksatt crème fraiche.
1999
Planerna på att fusionera med danska MD Foods börjar ta form och under hösten säger Arlas ägare ja till förslaget. Arla lanserar kokbok på nätet som blir en succé. Smoothies och nya smaker på Keso och filmjölk är andra nyheter detta år.

2000
Arla och det danska mejeriföretaget MD Food fusionerar den 17 april och blir Arla Foods.
2001
Yoggi Yalla! lanseras, en drickfärdig yoghurt i fyra olika smaker. Alexander tas i bruk - ett höglager för ost och smör i Götene. Arla Foods ostsortiment utökas med specialostar från Danmark och Italien.
2002
Arla Foods lanserar ett nytt produktmärke, Arla Mega Brand, som ska användas som ett gemensamt märke för en rad viktiga Arlaprodukter.
2003
Första spadtaget tas för Arlas största enskilda satsning efter fusionen - bygget av en mjölkpulverfabrik i Vimmerby. I slutet av 2004 ska produktionen vara igång.
2004
Flytande smör och rapsolja lanseras och blir den första flytande smöret på marknaden. Efter 30 år byter Lätt & Lagom recept för att få ännu bättre smak och bättre bredbarhet.
I Storbritannien invigs mejeriet i Stourton utanför Leeds som har en kapacitet på 250 miljoner liter mjölk om året.
Arla Foods och holländska Campina lämnar in en avsiktsförklaring om att fusionera och bilda mejeriföretaget Campina Arla.
2005
Den planerade fusionen mellan Arla Foods och holländska Campina avbryts i april och Arlas vd. Åke Modig avgår. I juni tillträder Peder Tuborgh som ny koncernchef i Arla Foods.
Lågprismjölken Klöver lanseras på den svenska marknaden för att möta importhotet och erbjuda konsumenter ett svenskt alternativ i lågprishyllan. Under året lanseras också lokal mjölk i Hjo och på Gotland.
Nasa ger klartecken till Arlas rymdprodukter.