ZF » Eveniment » Numar record de functionari publici, dar macar vom sti cum se numesc
 

Numar record de functionari publici, dar macar vom sti cum se numesc

Autor: Mihai Bobocea, Mirabela Tiron | Data: 13 Iul 2007
 
Functionarii vor purta ecusoane iar ghiseele vor fi reamenajate astfel incat contribuabilul sa nu se mai aplece
 
Functionarii vor purta ecusoane iar ghiseele vor fi reamenajate astfel incat contribuabilul sa nu se mai aplece
 
Articole recente:
Cele mai citite articole:
Statul isi pastreaza reputatia de cel mai activ angajator din economie, numarul functionarilor depasind la sfarsitul lunii mai 200.000 de persoane, conform Institutului National de Statistica.

Pentru acestia premierul a pregatit conditii noi de munca: vor purta ecusoane cu propriul nume, ghiseele vor fi reamenajate astfel incat contribuabilul sa nu mai stea aplecat si vor avea panouri prin care cetatenii sunt informati ca nu se primesc "atentii".

Nivelul de 200.000 de birocrati reprezinta, conform statisticilor, un record absolut in istoria Romaniei. Comparativ cu inceputul anului, numarul salariatilor din administratie este cu 10% mai mare, adica cu 17.000.

Administratia publica a crescut continuu ca numar de angajati in ultimii ani, batand record dupa record, tendinta accelerandu-se odata cu 2005.
 

 
 
De cand a ajuns la putere, actuala administratie a angajat peste 42.000 de birocrati, adica o crestere cu 27%, in numai doi ani si jumatate.

Spre comparatie, in urma cu zece ani administratia numara 130.000 de functionari publici, iar in 1990, imediat dupa Revolutie, birocratii erau doar 80.000.

Statul s-a dovedit astfel unul dintre cei mai importanti angajatori (la nivel procentual) din 1990 incoace, mai ales in ultimii ani. De altfel, numarul mediu anual de salariati din administratie a avut doar doua momente de scadere, in 1996 si in 2001.

"Solutia pentru administratia publica nu este cresterea numarului de angajati, ci informatizarea acesteia. Numai astfel se pot reduce costurile pentru toata lumea, iar calitatea serviciilor va fi mai buna", a declarat pentru ZF Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El a adaugat ca la acest capitol Romania sta "foarte prost" si ca este un domeniu unde s-ar putea face apel la parteneriate public-private.

Administratia are perspective sa creasca in continuare, dupa cum reiese atat din declaratiile oficiale, cat si din masuri precise luate de guvernanti. Un exemplu este faptul ca administratia a inceput sa angajeze functionari specializati pentru atragerea de fonduri europene, dar si alte proiecte.

"Cresterea numarului de angajati in administratia publica nu poate decat sa duca la cresterea potentialului de coruptie", a mai spus Parvan.

Pentru angajatii din administratia publica premierul Calin Popescu Tariceanu a impus o serie de conditii. Astfel, toti angajatii serviciilor publice care deservesc cetatenii vor trebui sa poarte un ecuson cu propriul nume, iar ghiseele pentru pasapoarte, caziere judiciare, permise si inmatriculari auto vor fi reamenajate astfel incat solicitantul sa nu mai stea aplecat pentru a discuta cu functionarul. Masurile sunt incluse in anexa unei decizii semnate de premier privind imbunatatirea activitatii serviciilor publice.

"Trebuie sa oferim cetatenilor numele interlocutorilor din serviciile publice. De aceea, toti angajatii care deservesc publicul trebuie sa poarte ecuson", se arata in anexa la decizia premierului.

Seful Guvernului se refera, in decizie, si la ghiseele pentru servicii publice, aratand ca acestea trebuie reamenajate astfel incat persoana solicitanta sa nu mai fie obligata sa stea aplecata, pentru a putea discuta, prin geam, cu functionarul, potrivit Mediafax.

"In cel mai scurt timp, aceste ghisee vor fi reamenajate astfel incat cetatenii sa nu mai fie pusi in situatii umilitoare", cere Tariceanu in document.

Premierul mai solicita ca in birourile de servicii publice sa fie amplasate si panouri prin care cetatenii sa fie informati ca in unitatea respectiva nu sunt acceptate "atentii".

"De astfel de lucruri nu trebuie sa se ocupe premierul sau presedintele. Astfel de lucruri se pot rezolva foarte bine prin regulemente de ordine interioara", a mai spus reprezentantul AOAR".

Reprezentantii functionarilor publici spun ca aceste masuri sunt bune in principiu, dar ca activitatea personalului din administratie ar fi mult mai eficienta daca la aceste decizii s-ar adauga si o marire salariala.

"Decizia ca toti angajatii serviciilor publice care deservesc cetatenii sa poarte ecusoane ar trebui amanata pana la inceputul anului 2008, cand va aparea legea salarizarii functionarilor publici care ar putea aduce salarii mai mari functionarilor", a declarat pentru ZF Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP). El a adaugat ca a fost negociat un salariu minim de 8 milioane de lei vechi.

In ceea ce priveste reamenajarea ghiseelor, Oprescu spune ca este un inceput pentru imbunatatirea relatiei dintre contribuabil si functionar public, dar aceasta depinde de fondurile care vor fi alocate pentru aceasta actiune.

mihai.bobocea@zf.ro,
 
 Print  e-mail RSS feed  RSS feed
 

Editia ZF din data de:
 
 
Alte suplimente
 
Login
Cursuri valutare
EURO 3.1348
USD 2.2743
din data de 14 Iul 2007
Indici bursieri
ZF 8206.41
BET 10.128
RASDAQ 5.563
din data de 12 Iul 2007
Prima pagina
Calendar INS
ZF.ro va ofera calendarul anunturilor Institutului National de Statistica asupra principalilor indicatori macroeconomici. click aici
INTREBATI ZF DESPRE PENSIILE PRIVATE
Ziarul Financiar va raspunde la intrabarile privind fondurile private de pensii care vor intra in functiune de anul acesta. Trimiteti intrebarile dumneavoastra la pensiiprivate@zf.ro si veti citi raspunsurile in ziar. click aici
LINKURI UTILE
Toate Editiile ZF.ro
Lista Autorilor ZF
Index Companii
Index Persoane Erate si Precizari