ZF » Eveniment » Cele doua salarii minime in vigoare bulverseaza autoritatile si angajatorii
 

Cele doua salarii minime in vigoare bulverseaza autoritatile si angajatorii

Autor: Mihai Bobocea | Data: 17 Ian 2007
 
Gheorghe Barbu, ministrul muncii: Contractul colectiv de munca produce efecte de la data inregistrarii la minister (Ministerul Muncii, n. red.), adica este in vigoare in prezent.
 
Gheorghe Barbu, ministrul muncii: Contractul colectiv de munca produce efecte de la data inregistrarii la minister (Ministerul Muncii, n. red.), adica este in vigoare in prezent.
 
Articole recente:
Cele mai citite articole:
In Romania sunt valabile in prezent doua reglementari diferite privind salariul minim pe economie, care pun probleme de aplicare chiar si autoritatilor.

Cele doua salarii minime coexista in Romania de mai mult timp, teoretic fara sa incurce pe nimeni. In realitate insa, legislatia neclara a creat adevarate blocaje pe piata muncii.

"Conform contractului colectiv de munca la nivel national, de la 1 ianuarie este valabil salariul minim brut de 440 de lei. Contractul a fost inregistrat la Ministerul Muncii pe 29 decembrie anul trecut si produce efecte in prezent", spune Ovidiu Jurca, vicepresedinte al Blocului National Sindical (BNS). In pofida acestei declaratii, autoritatile nu reusesc sa se puna de acord privind nivelul salariului minim.
 

 
 


Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) al Bucurestiului, institutie aflata in subordinea Ministerului Muncii, sustine insa ca prevederile contractului colectiv de munca nu sunt valabile "decat dupa publicarea in Monitorul Oficial", dupa cum au declarat pentru ZF reprezentantii directiei juridice a institutiei.

In schimb, cei din departamentul juridic al Ministerului Muncii spun ca prevederile contractului colectiv de munca sunt in vigoare de la 1 ianuarie 2007, data convenita de Guvern cu sindicalistii prezenti la negocieri. Informatia este confirmata chiar si de ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

"Contractul colectiv de munca produce efecte de la data inregistrarii la minister (Ministerul Muncii, n. red.), adica este in vigoare in prezent", a spus Gheorghe Barbu. Cu alte cuvinte, Inspectoratul Teritorial de Munca al Bucurestiului nu stie exact cat este salariul minim. "Daca nu este publicat in Monitorul Oficial, noi de unde sa stim care este salariul minim negociat prin contractul colectiv?", au intrebat retoric cei de la directia juridica a ITM Bucuresti. De fapt, institutia este in subordinea ministerului unde este inregistrat acest contract, conform legilor in vigoare.

Conform legii, salariul minim brut pe tara garantat in plata (390 de lei) este stabilit prin hotarare de guvern si se aplica tuturor salariatilor din sectorul bugetar care au salariul reglementat prin lege. In acelasi timp, salariul minim brut pe tara negociat de Guvern cu sindicatele, prin contractul colectiv de munca la nivel national (440 de lei), se aplica tuturor salariatilor din sectorul privat, indiferent de apartenenta sau nu la vreo organizatie sindicala.

Informatiile contradictorii ale autoritatilor creeaza riscul unor noi blocaje pe piata muncii, la nivelul inregistrarii contractelor de munca. Anul trecut, de exemplu, inspectoratele teritoriale de munca au refuzat sa mai inregistreze contracte de munca la nivelul salariului minim stabilit de Guvern (330 de lei la acea vreme), pentru ca prevederile contractului colectiv de munca, negociat cu sindicatele, au intrat in vigoare in luna aprilie 2006, stipuland un salariu minim brut de 370 de lei.

Mai mult, sindicalistii spun ca angajatii cu studii superioare beneficiaza, in premiera de la 1 ianuarie 2007, de un salariu minim brut de 880 de lei, dublu fata de cel national, conform aceluiasi contract colectiv de munca.

"Contractul prevede ca angajatii cu studii superioare au un coeficient de incadrare dublu, adica un salariu minim brut de 880 de lei", a mai spus vicepresedintele BNS.

In prezent, numarul salariatilor care declara ca incaseaza salariul minim pe economie se apropie de jumatate de milion de angajati, adica putin peste 10% din totalul salariatilor din economie (circa 4,7 milioane de persoane). In totalul fortei de munca din Romania (populatia activa de 9,2 milioane de persoane), doar 12%-13% au studii superioare, adica aproximativ 1,1 milioane de persoane.

Cei mai afectati de problema celor doua salarii minime sunt angajatorii din domenii cu o pondere mai ridicata a angajatilor remunerati cu salariul minim. La nivelul actual al economiei, aceste domenii sunt industria usoara, industria hoteliera si altele.

"Ar trebui sa existe un singur salariu minim la nivel national, in niciun caz doua. La fel, ar trebui lasata libertatea negocierilor intre angajat si angajator, in locul unui contract de munca negociat de sindicate la nivel national", a comentat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara.

"Prevederile privind salariul minim mi se par desuete, ele fac parte dintr-o alta epoca. La fel ca si prevederea unui salariu mai mare pentru cei cu studii superioare, care pune bazele unui al treilea salariu minim. Legislatia tinde sa devina ridicola", considera Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

mihai.bobocea@zf.ro
 
 Print  e-mail RSS feed  RSS feed
 
DOWNLOAD
Descarcati acum varianta electronica! click aici

Editia ZF din data de:
 
 
Alte suplimente
 
Login
Cursuri valutare
EURO 3.1348
USD 2.2743
din data de 14 Iul 2007
Indici bursieri
ZF 8206.41
BET 10.128
RASDAQ 5.563
din data de 12 Iul 2007
OFERTA SPECIALA
COMANDATI ACUM CD Best Rating!
GRATUIT primiti un abonament la ZF pe 12 luni
click aici
Prima pagina
Calendar INS
ZF.ro va ofera calendarul anunturilor Institutului National de Statistica asupra principalilor indicatori macroeconomici. click aici
INTREBATI ZF DESPRE PENSIILE PRIVATE
Ziarul Financiar va raspunde la intrabarile privind fondurile private de pensii care vor intra in functiune de anul acesta. Trimiteti intrebarile dumneavoastra la pensiiprivate@zf.ro si veti citi raspunsurile in ziar. click aici
LINKURI UTILE
Toate Editiile ZF.ro
Lista Autorilor ZF
Index Companii
Index Persoane Erate si Precizari