Diep
 
Inge Diepman en Sylia de Graaf schrijven indringende roman.
Lees hun columns.


Lifestyle
Een Frans avontuur met routes, wijntips en logeeradressen
Het drukke-damesdieet
Franse vrouwen in alle seizoenen
Aardig zijn is een kunst
Kleed je anders, gedraag je anders en voel je anders

Gezondheid & Geluk
Laat me los!
Waardeer jezelf
De nieuwe tien geboden
Goeroe van de rust is terug
Violet Falkenburg in gesprek met alleenstaande werkende moeders

Werk
Gebruik de kracht van je emotionele intelligentie
Benut je verborgen kracht met De beer is los
Het geheim van lifestylegoeroe Martha Stewart
Nooit te oud om te dromen

Midden in de wereld
Natascha van Weezel over Magere jaren
Topmannen langs de Feministische Meetlat
Fragment uit Zij maakt het verschil
De geheime dagboeken van Jackie O.
Het leven van Audrey Hepburn

Romans
Het ergste wat ik ooit gedaan heb
Dodelijk bemind van Robert Ellis
De meiden van Riaad
Scènes uit een stiefgezin
Fragment uit Astrid & Veronika van Linda Olsson


Print
Reacties week 3
 Topmannen langs de Feministische Meetlat


In De maat genomen zijn voor het eerst de partners of andere naasten aan het woord gelaten: Was hij eerlijk? Zeurde hij over het cijfer? Had zij hem herkend uit het interview?

De reacties van deze week zijn van Mari-Anne Marijnissen, Kitty Saal (Harry Mulisch) en Winnie van Rossem .

Jan Marijnissen
Mari-Anne Marijnissen (1951)

De reactie
Jan had beslist geen spijt van het interview. Hij is altijd heel spontaan en neemt geen blad voor de mond zoals ook in dit interview te lezen is. Hij vond het een heerlijk gesprek.
Ik ben niet vaak op het interview aangesproken, maar de enkele keer dat het wel gebeurde kreeg ik reacties in de trant van ‘die Jan van jou’, ‘Gelijk heeft-ie’ en ‘Opzij is in de loop der jaren wel wat veranderd’.

Het cijfer (+1)
Wat we van het cijfer vonden? Is geheel ter beoordeling van de redactie. Ieder denkt er het zijne van. Als je onder de meetlat wilt, moet je niet piepen. Het is gewoon een leuk format.

Eigen mening
Het was Jan ten voeten uit. Zo eerlijk als goud. Hij verbloemt of verhult nooit wat hij denkt. Wie er ook tegenover hem staat (gelet op zijn uitspraak over het parelkettinkje van Cisca Dresselhuys). Overigens windt hij zich nog steeds op over die tijd. De tijd van het doorgeslagen feminisme (ik zat zelf bij de Dolle Mina’s, veel minder elitair. Anja Meulenbelt is nu trouwens SP senator in de Eerste Kamer). De tijd van Fortuin en de manier waarop Fortuin door de andere politieke partijen werd bejegend. De tijd van de ‘gastarbeiders’, waarin de SP ver voor de troepen uit liep met haar mening over het allochtonenbeleid. Al met al dus allemaal nog zeer actueel!

Harry Mulisch
Kitty Saal (1956)

De reactie
Harry heeft niet meer of minder gezegd dan hij zich had voorgenomen. Hij is inmiddels zo door de wol geverfd door al die interviews, dat hij precies weet wat hij wel en niet kwijt wil.
Ik kan niet met zekerheid zeggen of ik destijds reacties op het interview heb gehad. Het is zo lang geleden. In ieder geval niet iets wat me is bijgebleven. Daarbij komt dat ik niet echt mensen ken die Opzij lezen. Of misschien durfden mensen niet te reageren, omdat hij zo’n slecht cijfer had.

Het cijfer (-3)
Een laag cijfer had hij wel verwacht. Die -3 viel hem zelfs nog mee.
Toen ik hoorde dat hij hiervoor geïnterviewd zou worden, had ik wel het vermoeden dat hij niet hoog zou scoren. Maar ik til daar niet zwaar aan. Dat was misschien anders als er een duidelijke checklist was geweest. Dan kun je zeggen dat je het er niet mee eens bent, maar hiervan weet ik helemaal niet hoe het tot stand is gekomen. Tja, en als je dan het interview leest, kun je er niet onderuit. Het is allemaal niet erg feministisch wat Harry daar zegt. Of ik hem zelf een hoger cijfer had gegeven, weet ik niet. Ik beoordeel niet zo in cijfers.

Eigen mening
Het is een heel amusant interview. Een beetje provocerend, maar zo is Harry. Dat begint al als hij hoort dat hij langs de feministische meetlat wordt gelegd. Dat woord is voldoende voor hem om een soort verzet te gaan plegen. Dan wordt hij toch een beetje baldadig en provocerend. Zo wekt hij in het interview de suggestie dat hij maar achter vrouwen aanhobbelt en geen normaal gesprek met ze kan voeren, maar zo is het gewoon niet. Het is meer en beeld dat hij van zichzelf heeft, want het is echt niet zo dat hij bij iedere rok die hij ziet, er achter aan moet. Misschien toen hij jonger was, maar nu niet meer.
Als Cisca Dresselhuys van het Joods Historisch Maandblad was geweest en dezelfde vragen had gesteld, had ze een ander interview gehad. Toch was hij eerlijk in het interview, het is meer de manier wáárop hij het zegt en waarschijnlijk ook hoe Cisca de vragen heeft gesteld.

Maarten van Rossem
Winnie van Rossem (1943)

De reactie
Mijn man had geen spijt van het interview. Hij neemt zich overigens nooit voor om zaken onbesproken te laten. Komt hij tijdens een gesprek toch tot die conclusie, dan zal hij dat duidelijk laten weten.
We zijn door een paar vrienden aangesproken op het interview, onder wie Karina Wolkers. Zij was een beetje verontwaardigd. ‘Hoe kun je een man, die jaren achtereen om zeven uur opstaat om met de kinderen te ontbijten en hun schoolboterhammen te smeren het cijfer + 3 geven?’

Het cijfer (+3)
Mijn man zeurt zelden over interviews, dus ook niet over dit cijfer. Zelf vond ik het erg laag. Cisca Dresselhuys heeft zijn m/v gedrag kennelijk anders beoordeeld. Dat is ook niet zo gek. In een interview van een uur of zes, zie je minder dan in een huwelijk van 36 jaar. Vooral toen de kinderen klein waren, heeft hij heel veel moeten doen in huis. Maar ook moeten slikken. Ik had een pittige baan. Hij was de man van… Daar heeft hij nooit over gezeurd. Sterker nog, hij heeft mij altijd gestimuleerd om carrière te maken.

Eigen mening
Leg ik dit interview langs mijn meetlat (interessant of niet) dan krijgt het een zeventje.
Als van Rossemkenner en aanhangster van Cisca ben ik een beetje teleurgesteld.

© Tekst reacties: Sasja Jansen (Opzij)