Kisfaludi Strobl Zsigmond-emlékszoba

 

 

Helyszíne:                        Polgármesteri Hivatal, 8767 Alsórajk, Kossuth L. u. 29.

Látogatható:                        hétköznap 8-16 óráig (munkaidőben)

Elérhetőség:                        telefon: 93/354-014

Jegyárak:                        díjmentesen látogatható

 

 

Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975), a 20. századi klasszicizáló magyar szobrászat kiemelkedő, nemzetközileg is ismert és elismert képviselője Alsórajkon született. Édesapja, mint szegény sorsú falusi tanító az iskola épületében lakott (az a mai emlékszobától kicsit távolabb fekszik). Bár a későbbi művész alig három éves volt, amikor apját Nagypáliba nevezték ki, Alsórajk mindmáig büszke nagy szülöttére, akinek 1944-ben, hatvanadik születésnapján díszpolgári címet adományozott, s ő – akinek alkotásait a világ legkülönbözőbb pontjain őrzik megbecsült értékként az indonéziai Djakartától a szentpétervári Ermitázson vagy a londoni Viktoria és Albert Múzeumon keresztül a kaliforniai Santa Barbaráig – is mindig ragaszkodott zalai gyökereihez.

A néhány alkotását, az édesapjáról és őróla készült portrékat, valamint fotódokumentumokat bemutató emlékszoba 1979-ben nyílt meg az egykori szülőházban. Az 1990-es évek elején a község önkormányzata az egykori Koller-kastély épületébe költözött, és itt biztosított helyet az emlékszobának, amely ma is itt látogatható. A bemutatott alkotások a Göcseji Múzeum gyűjteményének részét képezik.

 

 

Irodalom:

Kisfaludi Strobl Zsigmond: Emberek és szobrok, Bp. 1969.

Kostyál László: Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975). A zalaegerszegi Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjtemény katalógusa, Zalaegerszeg 2004.

Prohászka László: Kisfaludi Strobl Zsigmond egyházművészeti alkotásai. Vigília 2006/1.