Nimi ::: Roomeo
Kutsumanimi ::: Roomeo
Rekisterinumero ::: VH-11818
Syntymäaika ::: 12.3.2006
Ikä ::: vuotias (1 IRL kk = 1 v-vuosi)
Rotu ::: Suomenhevonen
Väri ::: Musta
Sukupuoli ::: Ori
Säkäkorkeus ::: 161 cm
Kasvattaja ::: Laura Yli-Mikola, Rovaniemi (evm)
Omistaja ::: Emmi L.
Kotitalli ::: Langehoft
Koulutustaso ::: Va A, 100cm
Painotuslaji ::: Kouluratsastus • KTK-III 69p., R-suunta
 • KRJ III 66p.
 • VIR MVA Ch-palkittu
 • hyväksytty virtuaaliseen esikantakirjaan
 • 6p. KRJ:n rankingissa [28.4.2007]
 • 18p. VVJ:n rakingissa [28.4.2007]
 • Kisakalenteri  Yleisesti Roomeo on erittäin hyväluonteinen ori, joka on omistajansa kultakimpale. Ori on näyttävä niin koulu -kuin esteratsastuksessakin, ja on jo nuorena näyttänyt kykynsä lajissa kuin lajissakin. Roomeo on rauhallinen ja turvallinen ori, eikä siitä huomaa orimaisia piirteitä kuin ulkonäössä. Luonteeltaan se on toisaalta kiltti ja lauhkea lammas, kuin hurja, villi ja kouluttamaton varsa. Onneksi varsamaiset piirteet jäävätkin vain tarha -ja laidunleikkeihin, joten ne eivät ole harmiksi ihmisille. Roomeo on lähes sanoinkuvaamattoman upea tapaus, jolle ainakin omistaja odottaa syntyvän jonkinverran jälkipolvea toivossa, että sekä orin ulkonäkö kuin luonnekin periytyisi tuleviin polviin.

  Hoitaessa Roomeo on rauhallinen ja tyyni. Ori ei erityisemmin nauti harjauksesta, muttei usei pistä silti vastaankaan. Roomeo ojentaa kiltisti päänsä päänharjausta varten, ja seisoo kiltisti paikallaan riehumatta mahanalustaakin harjatessa. Suihkepulloja Roomeo ei pelkää, joten kaikki selvitysaineista ötökkämyrkkyihin saa suihkuttaa oriin suoraan pullosta. Kaviot Roomeo nostaa kiltisti, vaikka pitääkin jalkaansa melko vetelästi ylhäällä. Käytännössä hoitaja saa itse kannatella orin jalkaa puhdituksen ajan. Kengittäjä on kehunut Roomeon rauhallista ja kilttiä luonnetta, mutta naureskelee sen "leväperäisyyttä", kun kengittäessä ori suorastaan nojaa puolella painollaan kengittäjän pidellessä tämän jalkaa.

  Ratsastaessa Roomeo on näyttävä ja suuriliikkeinen, joka komeasta ulkonäöstään huolimatta ei kuitenkaan ole helppo ratsastaa. Ori on kevyt ratsastaa edestä, mutta takaosa on ollut sen heikkous alusta asti. Vaikka lihakset olisivatkin kehittyneet hyvin takaosaan, Roomeo jää helposti laahaamaan takaosaansa eikä polje kunnolla mahan alle takaa. Virhehän on helposti korjattavissa osaavan ratsastajan kanssa, ja siksi juuri Roomeon selkään ei kokemattomia päästetä laisinkaan. Orilla on näyttävät, isot liikkeet aina käynnistä kiitolaukkaan asti. Orin koulutustaso kouluratsastuksessa on vaativa B, lisäksi ori hallitsee joitakin vaativan A:n liikkeitä. Roomeo hyppää myös erittäin hienolla tekniikalla ja korkeitakin esteitä, vaikkei sillä esteratsastuksen parissa kilpaillakaan. Orilla on hypätty rataesteitä aina 120 senttimetriin asti. Roomeo on järkevä ja selväpäinen ratsastaa, eikä siitä oikeastaan huomaa orimaisia piirteitä selästä käsin laisinkaan. Ori on myös rohkea, se ylittää kaikki erikoisesteet ja toimii erinomaisesti myös maastossa. Maastoesteetkin ovat tulleet Roomeolle vapaa-ajan viihteenä tutuksi, ja ori hyppääkin vauhdikkaasti kaikki maastoesteet epäröimättä. Roomeo toimii myös hyvin vaellusreissuilla ja maastoretkillä niin johtajahevosena kuin perää pitävänä hevosena.

  Tarhassa Roomeo on varsamaisen leikkisä ja huomionkipeä. Ori tulee toimeen melkein kaikkien hevosten kanssa, myös muiden orien kanssa. Roomeo on kuitenkin tarhattu yksin, sillä sopivaa tarhakaveria ei ainakaan toistaiseksi ole löydetty. Ori pärjääkin mainiosti yksin, ja viihtyy tarhassaan täysin tyytyväisenä yksinkin. Oritarhaan se on laitettu ainoastaan sen kovan esiintymistarpeen vuoksi, orilla kun ei meinaa aina nuo tarhan aidat riittää kun se innostuu esittämään pukkisarjojaan ohikulkijoille, varsinkaan, jos seurassa on tammavieraita. Laitumella Roomeo ei ole pomotyyppiä, vaan se varsamaisen leikkisästi tulee kaikkien kanssa toimeen ja alistuu pomottaville oreille melko tyynesti.
  Kuvissa oikeasti sh-o. Kuningas Ässä. Kolmesta ensimmäisestä koulukuvasta kiitos Sanna I! • I Justus
  evm, m, 162cm
  II Julius II
  evm, rn, 155cm
  III Julius
  evm, trt, 160cm
  IIE Lindan Loiste
  evm, trn, 152cm
  IE Kaunokainen
  evm, rt, 158cm
  IEI Lordi
  evm, trn, 163cm
  IEE Emmi
  evm, m, 155cm
  E Nooran Pirpana
  evm, trn, 159cm
  EI Lasipeli
  evm, trt, 165cm
  EII Ooppeli
  evm, m, 160cm
  EIE Roosan Sateellinen
  evm, rt, 154cm
  EE Pyrstötähti
  evm, rn, 157cm
  EEI Lohjalainen
  evm, prt, 161cm
  EEE Mandriini
  evm, m, 150cm
  Roomeolla on 10 jälkeläistä (6 oria ja 4 tammaa). Roomeo ottaa suomen(pien)hevostammoja vastaan!

  28.6.2006 o. SV Riekkuja (e: Täydellisen Kukkivainen)
  6.7.2006 t. Symbioosin Helmeilevä (e: Satuolento)
  14.9.2006 o. Rottinki v. Sto (e: Kuoleman Kauniit Kasvot)
  1.11.2006 t. Symbioosin Julia (e: Bellin Hengetär)
  16.11.2006 o. Heilan Viimeinen Roomeo Ev (e: Herulin-Heila)
  19.11.2006 t. Bellin Hipparilla (e: Hienohelma)
  1.12.2006 o. Ristin Kekkulanappula (e: Ajotar)
  15.12.2006 o. Ellenin Sammakkoprinssi (e: Tiiti)
  8.2.2007 t. Haarautuvan Ikikeiju (e: Suven Ballerina)
  23.3.2007 o. Varjon Kuumint Hottii (e: Kaipuun Taiga)  Valjakkoajovalmennus 1.1.2007 Ruiskukassa
  Kiitoksia valmennukseen osallistumisesta ja palautteesta! Voin heti kättelyssä vakuutella sinut, että aivan varmasti Roomeossa on ainesta avoimiin luokkiin ja pidemmällekin, jos vaan olet valmis itse tekemään kärsivällisesti työtä asian eteen. Roomeo on näyttävä näky astellessaan tomerana valjakkovaljaissa kärryjen edessä, etenkin kouluosuudella olisi varmasti mahdollista yltää parempiin pisteisiin, kun vaan itse opit ajamaan hevosta sen vaatimalla tavalla. Toki myös maratonilla ja tarkkuudessa tulette kehittymään, mutta nuo osuudet vaatiivat hieman toisenlaista työskentelyä.

  Huomasin yhteistyössäsi Roomeon kanssa selviä puutteita valmennuksen aikana, onneksi nämä ovat helposti korjattavissa. Itse asiassa olette ajautuneet jonkinnäköiseen oravanpyörään, josta haluan ehdottomasti saada sinut irti! Kerroit heti kättelyssä, että ori on kovasuinen ja malttamaton kärryjen edessä. Hevosen luonteesta sain kuitenkin sen käsityksen, että se muutoin on melko kiltti ja rauhallinen, myös ratsastaessa kuuliainen ja hyväkäytöksinen. Oletko ikinä miettinyt, mistä tämä ero kärryjen edessä johtuu? Ilmeisesti hevonen on opetettu valjakkoajoon vasta ratsukoulutuksen jälkeen?

  Tästä voisin päätellä, että ainakin jollain asteella Roomeon on vaikea ymmärtää apuja yhtä selkeästi kuin selästä käsin. Hevonen ei saa pohjeapuja laisinkaan, ratsastaessahan ne ovat jopa ohjasotetta tärkeämmät, valjakossa lähes kaikki avut kohdistuvat hevosen suuhun.

  Huomasit myös itse istuvasi etukenossa. Teet tämän vain ja ainoastaan sen takia, että Roomeo on kuuma ja malttamaton kärryjen edessä, jolloin pidätät sitä enemmän ja pidät ohjat mahdollisimman lyhyenä. Ori kokee tämän paineena suussaan ja heittelee päätään yrittäessään vapautua ohjien kiristävästä otteesta.

  Kaikkein selkeimmin tämä tuli esille lisätyn ravin harjoittelun jälkeen. Huomasit itsekin, että ori oli rauhallinen ja kuuliainen. Kerrankin annoit sen ravata kaikessa rauhassa, komean lisäyksen kera, kiskomatta ohjista! Lähes koko tunnin sain huomautella pidemmästä ohjasta, ja kuten todettu, tämä tehosi. Tuntumalla hevonen tulee tietysti olla, etteivät ohjat ihan löysänä roiku. Kovemman kuolaimen vaihtamista en teille suosittele, vaikka esim. maastossa se saattaisikin olla hyödyllinen. Vai onko teillä maastossa samaa ongelmaa, meinaako hevonen lähteä käsistä? Oikeastaan pahin mitä voit tehdä, on jäädä ohjiin roikkumaan yrittäessäsi hidastaa vauhtia. Kunnolliset ja suht lyhyet pidätteet tasaisin väliajoin toimivat huomattavasti paremmin, myös maneesissa.

  Ajotreenin lisäksi suosittelisin sinulle ja Roomeolle harjoituksia maasta käsin. Juoksutusta, talutusta, mitä vain, missä käytät selkeitä ääniapuja. Valjakkohevosen tulee osata lisätä ja hidastaa vauhtinsa pelkän äänen perusteella, vaikka periaatteessa esim. kouluradalla ajaessa ollaankin mahdollisimman hiljaa. Etenkin hidastavan äänen merkitys on tärkeä, osaahan hevonen juoksuttaessa pysähtyä kun niin haluat?

  Esimerkkinä tästä voisin kertoa tapauksen, kun olin yksin maastossa ajamassa nuorella orilla, hevonen pelästyi jotain (vieläkään en ole keksinyt mitä), ja lähti pukkilaukkaa viilettämään eteenpäin kärryt perässä. Molemmat ohjat putosivat käsistäni hevosen jalkoihin. Toisen ohjan sain noukittua käteeni toisen jäädessä takajalan ympärille. Pelkillä ääniavuilla sain hevosen hidastamaan täydestä laukasta metsätiellä. Luojan kiitos se tiesi mitä ääniavut tarkoittavat. (tämä on muuten tositapahtuma!)

  Hevosen rauhoittamisen lisäksi tulisi sinun pystyä pitämään itsesi rauhallisena. Oravanpyöräänne liitty sekin, että alat itse hermostua hevosen ollessa levoton, jolloin entistä enemmän hinkkaat sitä ohjilla ja käytät epämääräisiä apuja. Jos asia on niin, kuten epäilin, että Roomeo on vasta ratsukoulutuksen jälkeen opetettu ajolle, on tämä entistä tärkeämpää. Hevosen tulee saada selkeä palaute siitä, että se on tehnyt oikein. Roomeon tapauksessa paineen poistaminen, eli ohjien löysääminen on luultavasti paras palkka.

  Kaiken kaikkiaan olette ehdottomasti kehityskelpoinen pari! Kuskilla ja hevosella on molemmillaan vielä paljon opittavaa, mutta kun yhteinen sävel löytyy, alkaa touhu varmasti sujua paremmin. Muista, että Roomeo ei ole automaatti, vaan se vaatii sinulta paljon ajaessasi. Se ei korjaa virheitäsi, eikä tiedä mitä haluat, ellet osaa sitä itse selkeästi hevoselle kertoa. Ajattele tätä, kun ori seuraavan kerran alkaa teputtaa päätään viuhkoen kärryjen edessä. Volttityöskentely on hyvä tapa saada hevonen rauhoittumaan, samalla voit itse pohtia ohjasotetta myötäämällä kunnolla ulko-ohjalla, ja ennen kaikkea, antamalla hevoselle tilaa liikkua.

  Valmentajana: marjo  Kokonaisuudeltaan tyypillinen sh, mutta hieman kevyt runkoinen. Hyvin eteenpäin pyrkivä kokonaisuus. Hyvin asettuva kaula ja pyöreät liikkeet. Liikeet muuten pehmeät ja mahtipontiset, jotka ovat näyttävät, ja rauhalliset. Erittäin hyvin hoidettu hevonen, ei pinttyneitä kohtia juurikaan. Jalat ovat hieman liian pitkät kokoon nähden.
  Arvostelija: Wau

  Erittäin kevytrakenteinen. Etupainoisuutta. Korkeajalkainen. Kaulan ja pään liittymä ohut. Iso pää. Ryhdikäs. Hyvä skpl leima.
  Arvostelija: Eija P.


  Sivustoa suojaa Suomen tekijänoikeuslaki. Kaiken materiaalin kopioiminen on ehdottomasti kiellettty! Ulkoasusta suuret kiitokset Jonnalle. Kaiken muun materiaalin omistaa Emmi L.