>Nieuws

Hof brengt geen rust

Karel De Gucht
Bart De Wever

"Misschien moeten we René Magritte vragen om de crisis te ontmijnen. Ceci n'est pas une formation". Zo vatte Open Vld-onderhandelaar Karel De Gucht gisteren de politieke toestand samen. Terwijl koning Albert ten rade gaat bij enkele oude wijzen van de Wetstraat, zeggen Open Vld en CD&V/N-VA weer snel aan tafel te willen gaan. "Het is tijd voor B-H-V".

Albert II is gisteren gestart met de consultatie van enkele ministers van staat met communautaire ervaring, zoals Jean-Luc Dehaene (CD&V) en Philippe Moureaux (PS). Het uitzonderlijke koninklijke initiatief kwam er nadat de rooms-blauwe partijen het dit weekend niet eens raakten over de aanstelling van een bemiddelaar.

De schampere kritiek uit de hoek van het kartel CD&V/N-VA op Herman De Croo (Open Vld), die aanvankelijk met Raymond Langendries (cdH) in het veld zou worden gestuurd, leidde gisteren tot een heftig dispuut tussen Vlaamse liberalen en christen-democraten. Toen bij aanvang van het partijbureau van CD&V kamerlid Hendrik Bogaert zich op zijn beurt tot denigrerende commentaren liet verleiden, liet Open Vld in een vlammend communiqué weten dat het genoeg was. CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen greep in, zette Bogaert op zijn plaats en streek de plooien met de liberalen opnieuw glad.

Even tevoren hadden de liberalen trouwens een persconferentie gehouden, de eerste in lange tijd, die zeer constructief moest zijn. Ze riepen iedereen op om niet langer commentaar te geven op het werk van de koning en zo de nodige rust te creëren om uit de impasse te geraken. Alvast aan Bart De Wever ging dit pleidooi voorbij. In Terzake gaf hij openlijk kritiek op de rol die de vorst de voorbije dagen speelde.

Mocht het toch opnieuw tot onderhandelingen komen, vinden de liberalen dat het hoog tijd wordt om Brussel-Halle-Vilvoorde op tafel te leggen. Formateur Yves Leterme (CD&V) hield dat knelpunt tot nu zorgvuldig uit de besprekingen, maar zou nu toch een voorstel klaarhebben én dat meteen willen behandelen als de onderhandelingen terug opgestart worden.

Dat laatste kan nog even op zich laten wachten. De onverwachte beslissing van het paleis om nu een rondje met oudere staatslieden te organiseren, zorgde niet voor optimisme onder de onderhandelaars. De démarche kan enkel de verdienste hebben dat er tijd gewonnen wordt. Een oplossing wordt van deze consultatieronde niet verwacht.

De passage van Jean-Luc Dehaene bij de koning zorgde trouwens alweer voor een nieuw incident. Toen hij met de wagen bij Belvédère aankwam, werd een foto gemaakt van een nota in zijn handen waarin achter de samenwerking met N-VA een vraagteken staat. Dehaene zei "verbijsterd" te zijn dat op dergelijke manier privé-documenten op straat belanden. (dm)

28/08/2007 07u18
Mail een vriend   Printversie

deGedachte

De beste gedachten verschijnen in de krant