Noora on rekisteröity numerolle VH-7572 (Rekisteröi oma hevosesi!)

Ch-arvonimi myönnetty 6.2.'05!
VIR MVA-arvonimi myönnetty 15.3.'05!
KTK-II - 79 p.
ARJ-II - 59 p.
YLA-2 - 112 p.

1 x BIS-1, 1 x BIS-2, 1 x BIS-3, 2 x LKV3
3 x MVA-sert, 1 x irtoSERT, 1 x KUMA, 5 x JS

Kutsumanimi >> Noora
Sukupuoli >> Tamma
Syntymäaika >> 17.2.2004
Ikääntyminen >> 1 kk = 1 vuosi
Ikä >> 27 vuotta (17.5.)
Rotu >> islanninhevonen
Väri >> rautias
Säkäkorkeus >> 137 cm
Koulutustaso >> KO: He A, RE: 50 cm, ME: 60 cm
ARJ-taso >> 5-askellajinen
Painotus >> askellajiratsastus, näyttelyt, siitos
Omistaja >> Henkku, Suomi
Kasvattaja >> Islanninhevostalli Vinur, Suomi


Sukutaulu

i. Vinur frá Gleymmerei
Isl, rautias, 133 cm
ii. Gleymúr frá Trendúr
Isl, 135 cm
iii. Trendúr frá Blikkár (EVM)
Isl
iie. Mislá frá Efúr (EVM)
Isl
ie. Polcrá frá Anton
Isl, 136 cm
iei. Anton frá Presús (EVM)
Isl
iee. Jérim frá Urdwén
Isl
e. Blástjarna frá Súhuolti
Isl, harmaankimo, 138 cm
ei. Sepétir frá Slephnír
Isl, 136 cm
eii. Drec frá Jurétir (EVM)
Isl
eie. Aprill frá Rébeler
Isl, 136 cm
ee. Shíray frá Blómmas
Isl, 139 cm
eei. Milká frá Túndras (EVM)
Isl, 137 cm
eee. Niclér frá Flicrás
Isl, 138 cm


Sukuselvitys
Noran suku on melko tuntematon, sillä vain isä ja emä ovat Suomesta kotoisin. Loppu suku asustaa Islannissa, josta olen saanut tietoa erään Islannissa sijaitsevan islanninhevostallin kautta.
Isä, Vinur frá Gleymmerei, asuu Vinurin islanninhevostallilla ja on ensimmäinen jalostusori siellä :>. Rauhallinen, suloinen ja sympaattinen ori on kuitenkin jo siirtynyt taivaaseen. Ori oli erittäin hieno, joka tienasi lukuisia sijoituksia varsinkin askellajipuolella.
Isän isä Gleymúr frá Trendúr on erään Islannissa asuvan islanninhevoslauman johtaja, jonka varsoja on tuotu Suomeen vain muutama kappale. Isän emä Polcrá frá Anton kuuluu samaan laumaan kuin Noran isän isä. Tamma omaa upean luonteen ja hienon rakenteen.
Emä Blástjarna frá Súhuolti oli todellakin tutustumisen arvoinen tapaus. Se hurmasi kaikki rakenteellaan ja ihanalla luontellaan. Tamma on poistunut iki-vihreille niityille. Kaipaamaan tamman ihanaa olemusta jäivät niin Noora kuin minäkin.
Emän isä Sepétir frá Slephnír on kisannut Islannissa tölttikisoissa ja kahminut monia palkintoja. Se on todella hieno ori, ja olen erittäin ylpeä että rakkaan tammani suvussa on sellainen nimi <3. Emän emä Shíray frá Blómmas on hieman arka, mutta kiltti tamma, joka on välillä mukana islanninhevosvaelluksilla Islannissa.


Luonnekuvaus

"Hei. Tuolta kuului kolinaa, taidanpa mennä katsomaan..."
”Ei siellä mitään ole hölmö.”

Nora on valloittava ilmestys, monella tapaa. Uskomattoman utelias se on. Niin utelias, että se saa kokeneemmankin hevosihmisen välillä ymmälle. Mistäs sitä tietää, onko tuolla pusikossa porkkana? Tai mistäs sinä muka tiedät, kuka tuolla kävelee? Onko tuo este, vai mikä halkokasa se on?” Joskus uteliaisuus ja itsepäisyys ärsyttää, kun pikku neiti pysähtyy kesken ratsastuksen ja töllöttää pusikkoa porkkanakasan toivossa. Useimmiten se saa vain nauramaan, koska yleisestihän Nora on tottelevainen ja ihmisrakas.

”Rapsuta vähän sieltä. Just sieltä. Hyvää..”
Nora on kiltti hoitaa, utelias jääräpää, mutta kiltti. Se nauttii rapsutuksesta ja nostelee huvittavan näköisesti lyhyitä takajalkojaan rapsutusten toivossa. Korvista se on herkkä ja tuhahtelee, ”älä koske”, mutta muuten Noraa saa helliä ja rapsuttaa joka paikasta. Se nauttii suuresti, kun sitä harjataan kumisualla. Sillä Nora kutiaa herkästi, eikä sitä näin ollen saakaan kutitella harjalla. Eihän vaikka? Mahan alta harjatessa saattavat sirot korvat painautua luimuun, ”menes pois häiritsemästä”. Hampaat naksuvat ja uhkaavan näköinen neiti irvistää pahasti. Mutta ei huolta, ei se pure. Ihan totta, uhkailee vain. Sana ”ei” riittää ja Nora laskee tuhahtaen päänsä rapsutusten toivossa. Kaviot nousevat ilman ongelmia.
Pesu on se juttu. Se juttu, mistä Nora ei pidä. Ei ollenkaan. Kuka hieno neiti nyt antaisikaan vesiletkun kastella itsensä tuosta vaan? Ei kukaan. Pienen tutustuttamisen jälkeen Noran saa kuitenkin pestyä, ainakin jalat jotka nousevat yksitellen pesua varten.

”Se karkas taas.”
”Hahaa. Vapaus koittaa!!”
”Ottakaa se tamma kiinni.”

Vaikka Nora on huomattavasti rauhoittunut sen ensimmäisistä talutuskerroista, jotka olivat silkkaa kidusta kaikille, se on silti välillä omapäinen. Ne ensimmäiset pystyyn nousemiset ja karkaamiset ovat karsiutuneet, mutta säikähtäessään Nora saattaa silti olla sietämätön. Se nousee silloin edelleen pystyyn, vetää päänsä ylös ja pinkaisee karkuun tuli hännän alla. Mistä se johtuu? Jaa, sitä ei kukaan tiedä. Ehkä tammalla on vain huonoja kokemuksia. Sillä käytetään kuitenkin aina riimunnarua, jossa on pikalukko. Ja taluttamisesta huolehtivat vain isot ja kokeneet ratsastajat. Tarhassa Noralla pidetään aina kangasriimua, ja osa pitää sitä varmuuden vuoksi karsinassakin. Hieno neiti se on, kehitytään vähitellen.

”Vaude mikä poni!”
”Älä vaan nosta sitä raippaa.”
”Liikkuu kuin unelma.”
”Täys possu.”

Nora on oikein mukava ratsastaa, monen suosikki. Se käy monenlaisille, antaa vastusta kaikentasoisille. Nora kuuntelee hienosti. Se on aika herkkä pohkeelle ja ohjalle, mikä on hyvä asia. Liikkuu kuin unelma, kuten moni ratsastaja sitä kehuukin. Lisää hyvin, toisaalta myöskin antaa koota itsensä hyvin ja osaa lyhentää askeleitaan vaikka miten paljon. Raippa saa tamman sekopäiseksi, eikä kukaan tiedä miksi. Onneksi Nora on niin reipas kaveri, ettei se raippaa edes tarvitse. Muuten sen kanssa voisikin olla vähän ongelmissa. Nora hallitsee Helppo A:n tasoiset koululiikkeet ja esteitäkin se hyppää hienosti. Maastossa käytän aina varmuuden vuoksi vahvempia kuolaimia, sillä Nora lähtee herkästi viemään. Pienemmillä kovat kuolaimet otetaan käyttöön myös kentällä, ettei vaan ylitetä tai pahimmassa tapauksessa aliteta aitaa sujakalla liikkeellä.
Noralla on ihanan pehmeä käynti, mutta ravi tekee merisairaaksi useimmat. ”Täys possu, ravaa kuin norsu.” Kun Noran saa rauhoittumaan ja keskittymään, ravaaminenkin luonnistuu paremmin. Laukka on matkaa voittavaa, tosin useimmiten pukkien säestämää. Töltti menee ilman mitään ongelmia, ja passikin sujuu puhtaasti. ”Hieno neiti, kertakaikkisesti.”

”Hermostuttaa. Hermostuttaa. Hermostuttaa. Hermostuttaa.”
”Kivastihan tämä kulkee.”

Nora on vähän ”päivästä kiinni –hevonen.” Jotkut päivät se hermoilee, jotkut menee kuin... Kuin Milton. Nora ei erityisemmin välitä kilpailu-hyörinästä, ennemminkin hermostuu turhasta hössöttämisestä ja puunaamisesta. Se antaa kuitenkin lastata hyvin, ainakin enimmäkseen. Muutaman kerran Nora on kiskaissut itsensä irti ja juossut kauravarastolle. Siinä on sitten ratsastajalla ollut ihmettelemistä, kun poni tulee paikalle kauran jyviä huulissaan.
Nora vaikuttaa kisapaikalla hermostuneelta, ihan kuin ihmisetkin. Tuntuu, että se jännittää hirveästi ja steppailee paikallaan koko ajan. Verryttelyssä se voi olla tahmea ja varovainen, mutta yleensä suorituksessa antaa parastaan. Ja onhan niitä sijoituksiakin napsittu kiitettävästi.

”Hieno neitihän tämä on.”
”Jalka-automaatti.”
Kengittäessä Noralla ei ole ongelmia. Se pitää jalat ylhäällä hienosti ja antaa kengittäjän vuolla ja laittaa uudet kengät hyvin. Eräs kengittäjä keksi kutsua Noraa automaatiksi sen takia, koska tamman jalat tuntuvat nousevan itsestään. Se pitää ne itse ylhäällä, nostaa käskystä ja käyttäytyy muutenkin esimerkillisen hyvin. Noran kaviot kasvavat aika nopeasti eli sen kaviot vuollaan melko usein. Samoin kengät se saa kulumaan ihmeen nopeasti.


Jälkeläiset
Tarkka lista löytyy tallin yhteisestä kasvatti-kalenterista.

Yhteensä 10 jälkeläistä, joista 4 oriia ja 6 tammaa.

1. t. Pérla frá Glóra (synt. 7.11.'04, i. Kjarni frá Gygjarhóli)
2. t. Brúnka frá Ekráne (synt. 8.12.'04, i. Höttur frá Vinur)

Pientalli Glóran aikana syntyneet varsat
3. o. Álfur frá Glóra (synt. 22.4.'05, i. Svali frá Divetta)
4. o. Muskur frá Glóra (synt. 26.5.'05, i. Dimur frá Descoti)
5. o. Hlýja frá Glóra (synt. 28.5.'05, i. Dimur frá Descoti)
6. t. Monika frá Glóra (synt. 5.6.'05, i. Neri frá Gorawen)
7. t. Rinda frá Glóra (synt. 12.6.'05, i. Neri frá Gorawen)
8. t. Belynda frá Glóra (synt. 5.8.'05, i. Neri frá Gorawen)
9. o. Náttfari frá Glóra (synt. 7.8.'05, i. Snögaldur frá Vinur)
10. t. Lúka frá Glóra (synt. 10.11.'05, i. Svallari frá Halastjarn)


Tekijänoikeus

Layout Henkku
Tekstit Henkku

Kuvat Rock Ranch - luvat on !

KAIKENLAINEN KOPIOINTI NÄILTÄ SIVUILTA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTY !