15.1.06 - 4.5.07

Rakas tuulitukkaorimme sairastui vairhain aamulla 4.5.2007 suolitukokseen. Rauður kiidätettiin klinikalle, mutta pitkän hoidon jälkeen mitään ei enää ollut tehtävissä.

» Virallinen nimi: Rauður frá Mosegård [röidurr]
» Kutsumanimi: Rauður, Duri
» Suomeksi: rautias ori tai ruuna
» Sukupuoli: ori
» Rotu: islanninhevonen
» Säkäkorkeus: 138cm
» Syntynyt, ikä: 15.01.06, kuoli 15.6 vuotiaana
» Rekisterinumero: VH-000000
» Askellajit: 5-käyntinen
» Väri / merkit: rautias / tähtipiirto
» Kasvattaja: Mosegård Islandhästar, Ruotsi
» Omistaja: Kianor. / Demantur
» Saavutukset: ARJ-III

LUONNEHDINTA

» Rauður voi vaikuttaa aluksi ilkeältä, mutta kovan ulkokuoren ale kätkeytyy huomionkipeä ja utelias islanninhevosori. Kun Duri huomaa jonkun lähestyvän karsinaansa, se yleensä tulee ovelle vastaan. Jos tulija on Durille tuntematon, se kääntää korvansa luimuun ja tekee tulijalle selväksi, ettei hän ole tervetullut karsinaan. Huonoa vastaanottoa ei pidä kuitenkaan pelästyä, mutta varansa kannattaa pitää. Rauður saattaa nimittäin näykkäistä kädestä tai yrittää livistää ulos karsinasta,jos ovi jää vahingossa auki. Duri onkin aikamoinen kahlekuningas, varsinkin solmujen suhteen. Tavallisen vetosolmun ori avaa alta aikayksikön ja luikkii niine hyvineen tiehensä. Durin karsinaa ei kannata ikinä jättää auki (vaikka ori olisi sidottu narulla), jos itse poistut sieltä hetkeksikään. Kaviot Rauður nostaa niin vauhdikkaasti, että se joskus yllättää liian lähellä kyyristelevän hoitajan. Seurauksena varomattomuudesta voi saada kavionnapautuksen otsaansa. Duri ei tee tätä tahallaan, sille on vain jostain tullut tapa nostaa jalkansa vauhdilla. Rauður ei kuitenkaan jaksa pitää jalkaansa kovin kauaa ylhäällä, yleensä se yrittää polkaista jalkansa takaisin maahan kesken puhdistuksen. Harjaamisesta Duri nauttii ja se seisookin hyvin paikoillaan. Joskus Rauður saattaa vähän pyöriä, varsinkin jos se on hermostunut. Ori nauttii myös kaikenlaisesta rapsuttelusta ja huomionosoituksista. Satulan Duri antaa ihan kiltisti laittaa selkäänsä eikä se vyön kiristyksestäkään paljon mitään sano. Kuolaimia ori ei haluaisi ottaa suuhunsa ja siksi se yrittää nostaa päänsä korkealle hoitajan ulottumattomiin. Pienen kokonsa takia pään nostaminen ei paljoa auta. Kun Durin vie tarhaan, se kulkee todella reippaasti, ehkä vähän liiankin. Duri sitten aina yrittää vetää tammalaitumelle päin ja ori riistäytyy helposti käsistä, jos taluttaja ei ole tarkkana. Yleensäkin tammojen läheisyydessä Rauður on kuin toinen hevonen. Se hirnuu tammoille innokkaasti ja alkaa hyppimään ja pomppimaan kuin superpallo. Laitumelta Duri on vähän hankala hakea, sillä se riekkuisi mielummin laitumella kuin seisoisi tallissa. Herkuilla ori yleensä saadaan houkuteltua portille.
» Selkäännousussa Duri saattaa pyöriä tai olla levoton. Se pitää asettaa vain kärsivällisesti paikoilleen ja nousta sitten kyytiin. Duri saattaa lähteä liikkeelle heti kun ratsastaja on satulassa. Tämä herra onkin hyvin vauhdikas ratsu. Rauður liikkuu aina reippaasti, oltiin sitten kentällä, baanalla tai maastossa. Duri on melko herkkä ratsu ja se reagoi pieniinkin apuihin. Kannuksia tai raippaa Durille ei tarvitse, eikä saakkaan ottaa. Durilla täytyy olla kokoajan jotain tekemistä, muuten se kyllästyy ja alkaa keksimään omia juttujaan viihdykkeeksi. Myöskään samaa harjoitusta Duri ei jaksa kovin pitkää harjoitella. Herra taitaa olla vähän kärsimätön ^__^ Duri ei ole mikään huippuluokan kouluratsu, sillä kyseistä lajia oriilla ei oikeastaan harjoiteta. Taidot riittävät kuitenkin Helppoon B:hen asti. Rauður onkin notkea ja tottelevainen hevonen, ainakin hyvinä päivinä. Esteitä Duri hyppää aika kivasti, kunhan esteet eiät ole liian suuria. Herra osaa hyvin arvioida oikean ponnistuskohdan, jolloin kamalia kenguruloikkia tai pieniä "pystyhyppyjä" ei tule. Durilla on tapana hypätä vähän ylimääräistä, ettei se vain osu puomiin. Passin ja töltin Duri hallitsee hyvin, orin töltti on hyvin tasaista, mutta niin on sen ravikin. Laukka ei ole ihan Durin vahvimpia askellajeja, mutta Duri kyllä painelee ja kovaa jos vain lupa annetaan. Maastossa Rauður on rauhallinen, varma sekä reipas. Ori saattaa säpsähdellä välillä, mutta muuten se on pomminvarma maastoilija. Maastoesteitäkin Duri hyppää oikein mielellään.
Luonne © Kianor.

SUKUTIEDOT

I: Depill frá Silverkedjan
EVM
Ii: Fjölvi frá Stubberup-Kro Iii: Gjafar frá Stubberup-Kro
Iie: Folda frá Sunna
Ie: Hrína frá Sötofte Iei: Hrynjandi frä Heimi
Iee: Björk frá Heimi
E: Brúnka frá Birkholt
EVM
Ei: Haléggur frá Birkholt Eii: Brellir frá Birkholt
Eie: Dögg frá Löfkulla
Ee: Eik frá Ártánum Eei: Eldir frá Höffstoðum
Eee: Freysting frá Trollbacka

I: Depill frá Silverkedjan on upea rautias jalostusorii, jolta Rauður on perinyt paitsi kauniin värinsä myös rohkeuden ja upean ulkomuodon. Depill on muistaakseni saanut melkein parikymmentä jälkeläistä, joista suuri osa on menestynyt ihan hyvin askellajikisoissa. Tämä pienikokoinen herra esittää 5-askellajia ja asuu nykyään Hollannissa, mutta se on syntynyt Islannissa Silverkedjanin tilalla. Depillillä itsellään on takana lukuisia askellajikisoja, joista se on monta voittanutkin.
E: Brúnka frá Birkholt on taas kaunis hallakko siitostamma, joka omaa myös kaikki islanninhevosten 5 vaihdetta, joista passi on tammalla vahvin ja se muös heijastuu muihin askellajeihin. Viimeisten tietojeni mukaan asuu islannissa kasvattajansa luona. Brúnka viettää jo eläkepäiviään, sillä tamma on saavuttanut kunnioitettavan 26 vuoden iän. Nuorempana Brúnka oli hyvä siitostamma, jolla on paljon kisakentillä hyvin menestyneitä jälkeläisiä.
EI: Haléggur frá Birkholt on taas väriltään punaruunikko 4-käyntiori. Haléggurin mieleenpainuvin piirre on sen valtavan suuret ja eloisat silmät. Silmiä vielä korostaa päässä hohtava valkoinen läsi ja takajalkojen puolisikat. Haléggur on kisannut jonkin verran, mutta pääasiassa se on toiminut siitoshevosena pienellä Tanskalaisella siittolalla.

JÄLKIKASVU

» Stígandi frá Demantur -- e. Brella frá Demantur -- as. 13.08.06 -- synt. 27.08.06
» Magni frá Rindi -- e. Úa frá Syndur -- as. 16.10.06 -- synt. 30.10.06
» Naðra frá Demantur -- e. Tindra frá Baldur -- as. 02.12.06 -- synt. 13.12.06
» Gnýfari frá Demantur -- e. Röskva frá Eyrarlandi -- as. 02.01.07 -- synt. 13.01.07
» Dúfa frá Demantur -- e. Fifill frá Bakkakoti -- as. 15.04.07 -- synt. 26.04.07

KISAKALENTERI


» askellajiratsastus

"Paras ravi" - Demantur 24.9.06

Kalenteriin on jätetty vain sijoitukset.

24.09.06 -- ARJ -- Demantur -- Töltti T.2 -- 1 / 17
28.09.06 -- ARJ -- Rowea`s Dynamices -- Passikoe PP.1 -- 2 / 20
28.10.06 -- ARJ -- Branwen Farm -- 5-käynti -- 1 / 20
30.10.06 -- ARJ -- KK Pakokauhu -- Speedpassi P.2 -- 4 / 19
01.11.06 -- ARJ -- Hjargórn -- Passikoe PP.1 -- 2 / 23
07.11.06 -- ARJ -- Demantur -- Passikoe PP.1 -- 2 / 23
29.11.06 -- ARJ -- Branwen Farm -- 5-käynti -- 2 / 20
13.12.06 -- ARJ -- Rowea`s Dynamices -- Kouluratsastus FS.1 -- 5 / 27