Lisää levyjä...

Takaisin kotisivulle

Rytmi 4/2004 sisältö

KIEKKORINKI 4/2004 osa 4

Ohi sektorin / yliastuttu: *
Ehkä ensi vuonna: **
Tyyliä muttei voimaa / voimaa muttei tyyliä: ***
Kisakonekiskaisu: ****
ME / Lippu salkoon: *****


Kesän lapsi mä oon
Villi luonteeni on

ELI JAZZ-KORNER
Nu- ja elektrojazzit by Markus Partanen

Intuit: Intuit (Compost Records)
Voileipäpöytä.
Tämän tuoreen tuttavuuden taustalta löytyvät saksalaiset tuottaja-muusikot Till Maragnoli (basso) ja Thomas Braun (rummut), jotka tekivät Compostille aiemmin musiikkia nimellä Supersempft. Nuo muutaman vuoden takaiset trackit eivät ehkä jää historiankirjoihin, mutta Intuitin todella soisi niin tekevän: debyyttialbumi on eräs viime aikojen maukkaimpia mustan musiikin eri tyylien voileipäpöytiä. Soulia, afrobeatia, jazzia, brassitunnelmia, funkia jne.
Levyltä löytyy melkoinen vierailijakaarti, jonka kirkkaimpina tähtinä loistavat Flora Purim ja Airto. Mutta kiinnostavampia ovat itse asiassa hieman oudommat nimet, esimerkiksi monien jenkkijazzareiden kanssa töitä tehnyt mutta itse paitsioon jäänyt vokalisti Andy Bey, Hammond B-3:n tuntemattomampi suuruus Doug Carn, sekä funkjazz-kitaristi Ray Obiedo. Hyvällä mielikuvituksella valittuja artisteja, joille on myös pedattu itse kullekin sopivat biisit.
Osuvien solistivalintojen lisäksi myös kappaleiden rakenteista löytyy kekseliäisyyttä, mikä yhdessä albumin musiikkityylien kirjon kanssa takaa kuuntelijalle yllätyksiä tarjoavan kyydin. Joku saattaa mieltää tuollaisen estetiikan levottomaksi poukkoiluksi, mutta Intuitilla on taito veistää tuotantoonsa oma kädenjälki, joka sitoo palaset yhteen.
Lajissaan alkuvuoden parhaita, ehdottomasti.
5 kiekkoa

Goran Kajfes: Headspin (Headspin Recordings/Amigo Music)
Ambientinsekaista elektrojazzia.
Tukholmassa vaikuttava, kroatialaistaustainen trumpetisti Goran Kajfes oli yksi linjakkaan Kaza -merkin artisteista. Nyt tuosta Ruotsin EMIn alamerkistä ei ole vähään aikaan kuulunut mitään (lienee lopetettu), mutta Kajfes on säilyttänyt linjansa: uusi Headspin on samanlaista, hieman ambientinsekaista elektrojazzia kuin Kazalla vuonna 2000 julkaistu Home.
Komppiosastosta vastaa edelleenkin Kajfesin tuottaja ja säveltäjäaisapari David Österberg, ja levyn muusikkokunta vilisee nuoria sekä jo hieman vanhempiakin tekijöitä: mainittakoon vaikkapa puhaltajat, Per’it ”Texas” ja ”Ruskträsk” Johansson sekä Jonas Kullhammar, ja vibrafonisti Mattias Ståhl. Kajfes itse ansioituu trumpetin lisäksi kosketin- ja lyömäsoittajana, sekä yhdellä raidalla varsin rouheana reggaebasistina.
Headspin on jazzlevy, jossa solistit saavat soittaa ihan tosissaan eivätkä vain maustaa downtempo -komppeja jazzikkaalla kuorrutuksella. Kokonaisuutena levy jättää mielen hieman apeaksi, sen verran melankolisia ovat useimpien biisien teemat. Kajfes lienee siis sisäistänyt pohjois-eurooppalaisen jazzin perinteen hyvin, ja vain päätösraidassa kuuluu hieman vaikutteita Balkanin suunnalta. Headspinin menopaloina tarttuvat punttiin mainio elektro-afrobeat Futi ja katu-uskottava tulkinta Sun Ran biisistä Nuclear War.
4 kiekkoa
Ylös

Blue Note Revisited (Blue Note/EMI)
Remiksauksia.
Taas on tarjolla remiksauksia maineikkaan jazzmerkin katalogista, nyt kierrätyksen kohteena on Blue Noten tuotantoa, pääasiassa 60 - 70 -lukujen vaihteen funkimmasta osastosta. Revisited -kokoelman kuraattorina ei ole ollut Madlib tai kukaan muukaan yksittäinen tuottaja-dj, vaan primus motoreina ovat hääränneet Blue Noten A&R -pomo Eli Wolf ja Ranskan Emillä työskentelevä Nicolas Pflug.
Sekä remiksaajien että orginaaliartistien lista on nimekäs: esimerkiksi Kenny Dope kohteenaan Bobby Hutcherson, 4 Heron käsittelyyn pääsevä Horace Silver sekä DJ Cam’in ja Erik Truffaz’n tulkitsema Donald Byrd. Oudommista tuottajanimistä mainittakoon vaikkapa J Dilla, joka on käsitellyt aika tyylikkäästi Jack McDuffin urkujazzia, sekä DJ Mehdi, jonka rajusta miksauksesta ei Wayne Shorterin Footprintsiä enää tunnista.
Kuten sanottu, tuottajat ovat iskeneet koneidensa kitaan paljon Blue Noten funkjazz -paloja. Se lyö leiman varsinkin albumin alkupuoleen, josta jää kaipaamaan rohkeampia otteita. Vasta viimeisellä kolmanneksella, J Dillan ja DJ Camin myötä, remiksausten kompit ja yleissoundi muuttuvat modernimmiksi, ja esimerkiksi Jazzanovan tuotannon tunnistaa heti. Kattauksen yllättäväksi lopuksi dj-vetoisesta big bändistään tunnettu Matthew Herbert leikkelee avant-elektrosaksilla Michel Petruccianin soolopianotulkintaa Caravanista.
31⁄2 kiekkoa
Ylös

The Five Corners Quintet: Different Corners (Ricky-Tick Records)
Viisi kulmaa.
Nuspirit Helsingin tekemisiin aukeaa jälleen uusi sivu: nyt Ricky-Tick Records julkaisee remiksauksia kollektiivin akustisen projektin, Five Corners Quintetin kakkossinkun kappaleista. Kolmen aika erityylisen vedon kimaran avaa Nicola Conten Sahib’s Samba Version The Devil Kicks -sinkun kääntöpuolesta, Teppo Mäkysen Three Cornerista. Remiksauksen sijaan voisi puhua paremminkin uudesta sovituksesta, jossa kuusihenkinen bändi tulkitsee alun perin tunnelmallisen valssin suoremmalla ja voimakkaammalla kompilla, ikään kuin Five Cornersin omien tanssijazz-biisien tyyliin.
12-tuumaisen vinyylin kaksi muuta raitaa ovat kotimaisia remiksauksia The Devil Kicksistä, asialla Sumo-On-Wheels -nimellä operoiva Nuspiritin päätuottaja Tuomas Kallio sekä Dharmaone eli Jouni Helminen. Kummassakin tulkinnassa orginaalibiisin tunnelma on vahvasti mukana, vaikka miksaukset ovat todella erilaisia - tosin tanssilattiakamaa molemmat. Kallion versio kulkee tyylikkäällä housekompilla hieman Nuspirit Helsingin hengessä ja antaa solistisen spotin Severi Pyysalon vibrafonille. Dharmaone Remix taas kiihdyttää heti drum’n’bass -tunnelmiin ja hyödyntää orginaalin temaattisia aineksia dub-maustein.
The Five Corners Quintet on ollut jazzahtavan klubimusiikin rintamalla hyvässä nosteessa ympäri Eurooppaa, ja varmasti nämä miksaukset - varsinkin Devik Kicksistä - päätyvät myös ihan uusien, sähköisempää materiaalia pyörittävien dj’den levylautasille.
41⁄2 kiekkoa
-nujazzit loppuu
Ylös
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Triot with John Tchicai: Sudden Happiness (TUM Records)
Äkkillisiä onnensäveliä.
Sukupolvet kohtaavat sujuvasti toisensa, kun veteraanisaksofonisti John Tchicai on nuorekkaan tanskalais-suomalaisen trion solistina tällä toukokuun 2002 yhteiskiertueella äänitetyllä levyllä. Tanskalaissyntyinen, jo lähes seitsemänkymppinen Tchicai soitti itsensä jazzin maailmanhistoriaan radikaalilla 60-luvulla New Yorkissa. Alle kolmekymppiset Mikko Innanen, basisti Nicolai-Munch-Hansen ja rumpali Stefan Pasborg tekevät vastaavaa nyt pohjoismaisella tasolla. Triot on ollut kasassa jo kohta kuusi vuotta - Innanen kun on opiskellut ja soittanut paljon Tanskassa. Vapaa ilmaisu on näitä kahta sukupolvea yhdistävä tekijä. Levyllä yhdeksi kiinnekohdaksi nousee Ornette Coleman, hänen musiikkinsa henki - jossa freen lisäksi on myös bluesia ja puhdasta pelimannihenkeä - on selkeästi mukana soitossa, vaikkei hänen sävellyksiään levyllä olekaan. Live-äänitys on tasokas, ja TUM jatkaa edelleen musiikillisesti ja tuotannollisesti korkeatasoisten julkaisujensa sarjaa.
(4 tähteä) Timo Vähäsilta
Ylös

Marilyn Crispell Trio:Storyteller (ECM)
Heavymetallin vastakohta.
Pianisti Marilyn Crispell voi tarvittaessa olla ceciltaylormainen konekiväärityyppinen flyygelin takoja (kuten mm. useilla Anthony Braxtonin levyillä) ja erilaisissa improvisoidun musiikin yhteyksissä värikäs ja energinen pianisti. Omilla levyillään hän on kuitenkin aivan toista maata oleva soittaja. Storyteller jatkaa hiljaista, hivenen mietiskelevää ja eteeristä Crispell-levyjen sarjaa. Biisit ovat järjestään hidastempoisia ja hienovaraisen hillittyjä. Usein tuntuu siltä kuin muusikot keskustelisivat keskenään eikä näissä juttutuokioissa kuule väittelyä tai riitoja. Nuorempaa ikäluokkaa edustava Mark Helias on korvannut bassonvarressa triossa pitkään olleen Gary Peacockin ja rummuissa on edelleenkin Paul Motian.
Motian on säveltänyt valtaosan levyn kappaleista, Helias on tuonut sessioon pari sävellystä ja Crispell loput. Tyylillisesti kappaleet eivät eroa toisistaan, kaikki biisit voisivat olla yhdestä ja samasta kynästä lähtöisin. Hienoinen tasapaksuus onkin ehkä tasapainoisen ja tyylikkäästi toteutetun levyn pieni heikkous.
(3 tähteä) Timo Vähäsilta
Ylös

Charles Lloyd / Billy Higgins: Which Way is East
(ECM)
Kahdestaan 20 soittimella.
Harvemmin kuulee niin monimuotoista ja sekä tyylillisesti että soitinyhdistelmältään vaihtelevaa musiikkia kuin tällä levyllä. Koko tupla-CD on sitä paitsi tehty ”vain” kahden miehen voimin. Kahden ja puolen tunnin sessio alkaa Afrikasta ja poukkoilee matkalla vaikka minne ja ison soitinarsenaalin lisäksi kuullaan myös molempien miesten laulua.
Kokemusta ja näkemystä näillä vanhoilla herroilla (Charles Lloyd 66, Billy Higgins 67) riittää. Eri soitinyhdistelmien muodostamien duettojen lisäksi molemmat heittävät sekaan myös omia soolonumeroitaan. Monta makupalaa tällä tuplalla löytyy. Yksi niistä on Windy Mountains, duetto tenorisaksofonilla ja rummuilla, molemmat tuolloin siis perussoittimiensa kimpussa.
Mutta vanhat herrat jaksavat myös yllättää. Lloyd on aina ollut nimenomaan tenoristi-huilisti, mutta nyt hänellä on altto hyppysissään huomattavasti tenoria useammin (silloin kun hän ei soita erilaisia huiluja, tiibetiläistä oboeta, pianoa tai lyömäsoittimia). Entäpä suoran kompin suorastaan legendaarinen svengihirviö Billy Higgins? - Hän hätkähdyttää etenkin soolobiiseissään laulaessaan oman kitaransa säestyksellä. Brasilialaistunnelmissa oikeaoppisesti vielä portugalinkielisin tekstein ja kaiken kukkuraksi hän räväyttää aivan oikeaoppisesti yhden agraarisen bluesin. Tyylillisesti varsinaista sekametelisoppaa koko levy siis. Mutta nautittavaa sellaista.
(4 tähteä) Timo Vähäsilta
Ylös

Heikki Sarmanto: The Touch of Your Voice (Long Play Records)
Sarmantomaista Sarmantoa.
Säveltäjä Heikki Sarmannon uusimmalla levyllä esiintyy Sarmannon pitkäaikainen luottoryhmä, joiden kanssa hän on tehnyt yhteistyötä jo vuosia, useimpien kanssa vuosikymmeniä. Eturivissä melodioita ovat esittämässä laulaja Maija Hapuoja ja tenoristi-huilisti Juhani Aaltonen. Komppipuolta työstävät velipoika Pekka bassossa, rumpali Matti Koskiala sekä Tapio ”Mongo” Aaltonen lyömäsoittimissa. Jos ryhmä on tuttu ja turvallinen, niin sitä on musiikkikin. Juuri tällaisia kappaleita Sarmanto on säveltänyt jo ties kuinka pitkään ja kuinka monta. Mitään uutta häneltä ei ole vuosikausiin kuultu. Mutta hyvä: jos tämä on Sarmannon sävelkieli, niin mikäs siinä sitten. Maija Hapuojan kaunista ääntä on aina ilo kuunnella, ja Aaltonen soittaa muutamia kerrassaan upeita sooloja, joissa on jälleen kerran sanomaa. Myös hänen huilunsa soi upeasti monien kappaleitten teemoissa.
(2 tähteä) Timo Vähäsilta
Ylös

Cannonball Adderley: Cannonball Plays Zawinul (Capitol)
The Jazz Crusaders: At The Lighthouse ’68 (Pacific)
Klassikoiden paremmat painokset.
Capitolin ja Pacificin levystöstä tihkuu verkkaisesti julki diggarien kokoelmiin huvenneita albumeja. Julian “Cannonball” Adderleyn nimiin pantuun Cannonball Plays Zawinul -kokoelmaan on valittu kymmenen altistin levytystä pianistin sävellyksistä kaudelta 1961-71. Zawinul itse soittaa poiminnoista yhdeksässä - 1971 Los Angelesissa keikalla purkitetussa, Herbie Hancockille omistetussa Dr. Honorus Causassa pallille istuu George Duke. Läpileikkaus peilaa samalla jazzin kehitystä muotouskollisesta varhaistyöstä One Man’s Dream aina fuusion avaruudelliseen, salaperäistä väreilyä huokuvaan fuusion ääniluotaukseen. Levyllä jatkumo näyttäytyy hyvin luontevana, sillä sekä Cannonball että Zawinul aistivat tarkkaan, missä milloinkin mennään ja siirsivät vaikutelmansa suoraan musiikkiin. Jazz Crusadersin livelevy nauhoitettiin marraskuussa 1967 Yhdysvaltain länsirannikon kuuluisassa Lighthouse-klubissa. Nyt julkaistussa laitoksessa on mukana neljä ennen julkaisematonta soitetta, mm. bändin ainoa levytys tenoristi Wilton Felderin sävellyksestä Third Principle. Omien luomusten ohella groovaava kvintetti kävi illan aikana läpi Coltranen Impressionsin rivakkana vetona sekä Lennon-McCartneyn Eleanor Rigbyn, joka todisti sekä eri tulkintoihin koskettavasti taipuvan sävelmän nerokkuutta että Jazz Crusadersin taitoa päästä oleelliseen myös popin saralla. Beatles-hitti niin ikään teki kiekosta aikoinaan halutun. Oleellisempaa levyssä on kuitenkin viisikon pidättyvyys: rumpali Stix Hooper ja basisti Buster Williams saivat pidettyä pulssin kurissa jopa kiitolaukkaan kiihottavassa Ooga-Boo-Ga-Loo -piiskauksessa konserttitilanteessa, mitä voi luonnehtia saavutukseksi.
Cannonball ***/ Crusaders **** Matti Komulainen
Ylös

John Abercrombie: Class Trip (ECM)
Höyhenmiehet luokkaretkellä.
John Abercrombie tunnetaan hivelevästä kitarasaundistaan. Class Tripillä Abercrombie saa seuraa samanmielisistä soittajista (viulisti Mark Feldman, kontrabasisti Marc Johnson ja patteristi Joey Baron). Miehistö on tuttua vuosien takaa, mikä mahdollistaa aineiston intuitiivisen tutkailun. Viululla on kokonaisuudessa huomattava rooli ja otsikon voi mieltää myös viittaavan klassiseen musiikkiin. Rakenteissa on loogista selkeyttä, vaikka ainakin osa levystä on syntynyt improvisoimalla. Abstrakti ilmaisu risteää usein esittävän taiteen kanssa, onhan mukana parikin omistusta: ilkikurinen Cat Walk kitaristin lemmikille ja lyyrinen Jack And Betty miehen edesmenneille vanhemmille.
*** Matti Komulainen
Ylös

Miles Davis: Ascenseur pour l’échafaud - Complete Recordings (Fontana)
Soundtrack-klassikko uusin kansin.
Miles Davis oli vuonna 1957 uransa vedenjakajalla. Trumpetisti oli huumeaddiktiosta vapauduttuaan levyttänyt sarjan hyvin vastaanotettuja albumeja Prestigelle ja saanut neuvoteltua itselleen uransa parhaan levytyssopimuksen Columbian kanssa. ‘Round About Midnight oli kohottanut soittajan profiilia mutta Kind Of Bluen mahdollistanut askel oli vielä ottamatta. Davis oli kysytty konsertoija ja monen amerikkalaisen jazzmiehen tavoin hänkin viihtyi Euroopassa, missä alan miehiä arvostettiin taiteilijoina kotikenttää korkeammalle. Vanhan mantereen katselmuksen lopulla joulukuussa 1957 Davis loi musiikin Louis Mallen tummasävyiseen rikosdraamaan. Studioon saapuivat Davisin turneellaan käyttämän ranskalais-amerikkalaisen bändin Barney Wilen, tenorifoni, René Urtreger, piano, Pierre Michelot, basso ja Kenny Clarke, rummut. Konserteissa Davis kierrätti edelleen Prestige-kauden standardeja mutta Mallen innostamana trumpetisti tarttui uudenlaiseen haasteeseen. Lopullinen score koottiin kahdessa yöllisessä sessiossa syntyneistä improvisoiduista töistä. Musiikki oli oleellinen osa rikostrilleriä ja kymmenen raidan soundtrack ilmestyi 1958. Nyt kaikki sessioissa syntyneet soitteet on niputettu digipak-kansiin. Kyseessä on uusintajulkaisu, sillä sama kokonaisuus lanseerattiin perinteisessä jewelcase-pakkauksessa jo 1988. Tuossa editiossa kappaleet oli laitettu alkuperäisten sessionauhojen mukaiseen soittojärjestykseen ja lopullinen soundtrack oli sijoitettu albumin loppuun. Nyt marssijärjestys on käänteinen: kymmenen vinyyliraitaa löytyy alusta ja niiden perään on liitetty teokset työstöjärjestyksessä. Kansivihkot ovat identtiset layoutia ja yhtä Miles Davisin ja Jeanne Moreaun yhteisvalokuvaa lukuun ottamatta. Levyt myös soivat yhtä loisteliaasti, joten on makuasia, kumpaa arvostaa enemmän. Joka tapauksessa musiikki on muodoltaan 1950-luvun coolia puhtaimmillaan. Davisin ryhmä kutoo vähäisistä aineksista vereviä tutkielmia, jotka istuivat elokuvaan täydellisesti. Eri otoista käy ilmi, miten teemoja kehitettiin ja mihin lopulta päädyttiin. Sävelistö on kestänyt aikaa itse asiassa elokuvaa paremmin: film noirin kukkanen vaikutti vastikään katsottuna löysältä ja pitkitetyltä mutta musiikin sävyt olivat säilyneet haalistumattomina.
***** Matti Komulainen
Ylös

Marilyn Crispell Trio: Storyteller (ECM)
Täydellisen muodon jäljillä.
Pianisti Marilyn Crispell, basisti Mark Helias ja rumpali Paul Motian ovat ottaneet vaativan tehtävän etsiessään triosointiin tuoretta lähestymistapaa. Kolmikko liikkuu varmoin askelin improvisatorisen tradition ja abstraktin modernismin reuna-alueilla. Sävellysten luonnosmainen lyyrisyys ja äänitteistä huokuva välittömyys silaavat albumiin haurautta ja herkkyyttä. Storyteller kannustaa mielikuvitusleikkiin, jossa juonellisten tarinoiden sijaan esiin ylimmäksi kohoaa haikumaisia, viitteellisiä runoja - jo otsikot kuten The Sunflower, Alone ja Harmonic Line sytyttävät. Ratkaisu on samalla rasite: kiteytymistään huolimatta viitteellisyys saattaa jakaa kuulijat jyrkästi - musiikki kun ei jätä kylmäksi.
*** Matti Komulainen
Ylös

Stefon Harris & Blackout: Evolution (Blue Note)
Ajattoman ilmaisun jäljillä.
Stefon Harris tuntuu parantavan otettaan levy levyltä. Evolutionilla vibrafonisti muotoilee monitahoisesta sävelmateriaalista määritelmiä pakenevaa ilmaisua, jonka kuitenkin tunnistaa “jazziksi” ensi-iskusta. Harrisin kvintetti soi akustisvoittoisesti. Lämmin klangi hitsaa yhteen mm. Bobby Hutchersonin Montaran sekä George Gershwinin Summertimen kaltaiset lainat Harrisin omiin luomuksiin. Ryhmä operoi intuitiivisella varmuudella ja mikä parasta, ilman ilmeisiä suuntaviittoja. Spontaani, kuulijan muotopuhtaalla kauneudellaan lumoava lähestymistapa on kenties koskettavimmillaan levyn yllättävimmässä valinnassa, Stingin Until-valssissa, joka vaikuttaa toteutukseltaan hätkäyttävän riisutulta. Harrisin Blackout taas käy osoitukseksi niin tradition sisäistämisestä kuin äärimmäisen hienovaraisen ilmapiirin varmaotteisesta hallinnasta.
**** Matti Komulainen
Ylös

Julia Hülsmann Trio With Anna Lauvergnac: Come Closer
(ACT)
Laulunikkari ruuvipenkissä.
Pianisti Julia Hülsmann ja laulaja Anna Lauvergnac tulkitsevat Come Closerilla Randy Newmania. Lauluntekijäveteraanin patinoituneet työt heräävät tuoreessa käsittelyssä uuteen elämään. Pienyhtye (naisten lisäksi basisti Marc Muellbauer ja rumpali Heinrich Köbberling) pääsee useimmissa tapauksissa kappaleiden ytimeen ja silaa Let’s Burn Down The Cornfieldin tapaisiin vetoihin intiimiä värinää. Tutuista yhteyksistä irrotettuina laulut myös saavat uusia merkityksiä, ei vähiten solistin vuoksi. Jos vertaa Mama Told Me Not To Comea vaikka Tom Jonesin verekseen coverointiin, komennossa on aivan toinen sävy. Hülsmannin pianismi on monkmaisen kulmikasta ja jopa huoletonta - lähestymistapa istuu aineistoon nasevasti. Jos vielä antaa anteeksi Lauvergnacin ilmeisesti kokeneisuutta tavoittelevat maneerit, Come Closeria voi suositella paitsi Newmanin, myös eurooppalaisen jazzlaulun ystäville.
**** Matti Komulainen
Ylös

Peggy Lee: Things Are Swingin’
(Capitol)
Nancy Wilson: Something Wonderful (Capitol)
Laulajadiivat svengaavat.
Peggy Lee (1920-2002) lauloi mm. Benny Goodmanin orkesterin solistina ennen siirtymistään sooloartistiksi 1950-luvulla. Things Are Swingin’ syntyi keväällä 1958, kun Lee vietti vuoden sapattia keikkailusta. Yleensä viihdetähdeksi luokiteltu Lee antaa levyllä huutia vähättelevälle stereotyypittämiselle. Laulaja on kotonaan swing-sävyisen bigbandin keulilla ja suoriutuu moitteetta hyvin kirjavasta materiaalivalikoimasta: Cole Porterin kevyesti ravaavasta Ridin’ Highsta on matkaa tiheään balladiin You’re Getting To Be A Habit With Me. Hienoinen käheys tekee fraseerauksesta seksikkään - viileän vaalea imago ja äänen siihen tuoma kontrasti olivat tehokas yhdistelmä. Selkeimmät esimerkit tästä löytyvät bonusraitoina soivista, samoissa sessioissa taltioiduista kappaleista You Don’t Know ja Fever, joista jälkimmäinen oli samalla Leen menestynein yksittäinen tulkinta. Nancy Wilson (s.1937) saavutti laajan kuulijakunnan bluesista johdetulla, hienostuneella tyylillään. Toukokuussa 1960 Los Angelesissa nauhoitettu Something Wonderful oli Wilsonin toinen Capitol-albumi. Sinatran ja Fitzgeraldin tasolle arvostettu solisti sai tuekseen luottokvartetin (mm. tenoristi Ben Webster ja rumpali Shelly Manne) sekä Billy Mayn johtaman ison orkesterin. Korkea profiili kuuluu huolitelluissa arreissa sekä loisteliaassa toteutuksessa. Wilson korjasi potin tulkinnoillaan puhuttelevista teksteistä, joista esimerkiksi Guess Who I Saw Today kumpusi martineineen tuolloin ihaillun elämäntyylin idealisaatiosta. Kun taas Wilson kujertaa miehelleen (He’s My Guy), esitys ei voisi olla juuri vakuuttavampi.
Lee ****/ Wilson *** Matti Komulainen
Ylös

Joe Lovano: I’m All For You - Ballad Songbook
(Blue Note)
Harry Connick Jr.: Only You (Columbia)
Musiikkia lähikontaktiin. Tenoristi Joe Lovano ja monitoimimies Harry Connick Jr. versioivat balladeja uusilla levyillään ja päätyvät teemassa hyvin erilaisiin näkemyksiin. Muhkealla ja patinoituneella saundilla soittava Lovano on perinnemiehiä: Ballad Songbook keskittyy vankkoihin standardeihin Monkista Coltraneen. Jälki lämmittää kuin hyvä viini, uhkeimmin kenties aloitusvedossa I’m All For You, joka on Lovanon käsialaa. Pianisti Hank Jones on kvartetin sielu soittaessaan vain oleelliset soinnut - näytönpaikallaan Monk’s Moodissa kaikki palat tuntuvat loksahtavan kohdalleen. Kokonaisuuden sinetöi äänitteen käsinkosteteltava läsnäolon tuntu: bändi tuntuu vetävän ihan tuossa edessä. Connick tulkitsee ikivihreitä tunnelmapaloja erilaisilla kokoonpanoilla. Trion lisäksi mukana on jousia Hollywoodista sekä bigband. Arsenaalista riittää moneen mutta ratkaisulla on haittansakin: intiimeimmässäkin kohtauksessa on paikalla leegio porukkaa, mikä sävyttää tunnelmiin melodramaattisia painotuksia. Connick laulaa nuoren Sinatran fraseerausta jäljitellen, mikä vahvistaa vaikutelmaa, että nyt tehdään isoa estradiviihdettä. Jos isottelua ei pane pahaksi, toteutus on napakymppi.
Lovano ****/ Connick *** Matti Komulainen
Ylös

The New Tony Williams Lifetime: Believe It (Columbia)
Legendan rääppiäiset.
Tony Williams Lifetime oli sähköisen fuusion kärkiryhmiä. Trio levytti maineikkaimmat työnsä 1969 ja 1970 mutta toiminta jatkui aina 1970-luvun puoliväliin. Matkalla miehistö uusiutui tiheään ja Believe It valmistui 1975, kun patteristi kutsui studioon brittikitaristi Alan Holdsworthin, pianisti Alan Pasquan ja Motownin sessiobasisti Tony Newtonin. Tuossa vaiheessa fuusio tuntui käyttäneen pääosan energiastaan. Kun vielä vuosikymmenen alussa eri sointimaailmojen luotaus oli uutta ja virkistävää, Believe It puhutteli lähinnä samanmielisiä. Musiikki vaikutti muusikoille tehdyltä ja rajankäynti jäi viitteelliseksi. Ilma oli progen myötä kyllästetty ylipitkillä (kitara)sooloilla eikä Lifetimekaan onnistunut rikkomaan sisäänlämpiävyyden kierrettä - esimerkiksi Holdsworthin hauistelu kuulostaa yksinomaan tylsältä. Uudelleenjulkaisu on kuitenkin perusteltu, sillä mestarirumpalin elämäntyön hahmottamisen kannalta on paikallaan tutkia myös harha-askeleet.
*** Matti Komulainen
Ylös

Jimmy Smith: Rockin’ The Boat (Blue Note)
Jimmy Smith With Stanley Turrentine: Prayer Meetin’ (Blue Note)
Stanley Turrentine: Never Let Me Go (Blue Note)
Urut paraatiasemassa.
Hammondin muhkea äänirekisteri on määräävässä roolissa kolmella tuoreella Blue Noten Rudy Van Gelder -editiolla. Jimmy Smith hallitsi instrumentin niin suvereenisti, että alan labelit kilpailivat taiturista. Verve kaappasi Smithin 1962 lupaamalla Blue Notea pulskemmat budjetit levyttää mm. tuolloin arvostettuja orkestroituja sessioita. Smith palasi kuitenkin New Jerseyn Englewood Cliffsin studioon tammi-helmikuussa 1963, jotta Blue Note -sopimuksen edellyttämä teosmäärä täyttyisi. Tuloksena olivat jo aiemmin ilmestyneet trioteokset I’m Movin’ On ja Bucket! sekä nyt lanseerattavat albumit Rockin’ The Boat ja Prayer Meetin’. Kvartettilevypari kihisee samaa väreilevää tunnelmaa kuin Smithin aiemmat työt, uuvuttavasta työtahdista huolimatta. Sekä urkuri että Hammond B-3 tuntuivat pääsevät parhaiten esille juuri vastaavissa pienyhtyesessioissa. Ydinryhmää Smith, kitaristi Quentin Warren ja rumpali Donald Bailey täydensi Rockin’ The Boatilla altisti Lou Donaldson (sekä muutamalla raidalla tamburiiniin tarttunut, niin ikään urkurina tunnettu John Patton). Jälkimmäisellä levyllä pilli vaihtui Stanley Turrentinen tenoriin. Soitto kumpuaa usein bluesista (esimerkiksi Prayer Meetin’in uhkea I Almost Lost My My Mind) mutta Smith haki sen rinnalle tietoisesti dynamiikkaa Matilda, Matildan -kalypson sekä tuon hetken popsävelmien (Rockin’ The Boat) tyyppisistä irtiotoista. Etenkin jälkimmäinen kiekko murisee mehukkaasti, sillä Smith komppasi (silkkaa uupumustaan?) tavanomaista tuhdimmin bassorekisterillä rankan rupeaman päätteeksi. Turrentine poikkesi äänittämössä alkuvuodesta 1963 myös vaimonsa, urkuri Shirley Scottin kanssa. Never Let Me Go oli ensimmäinen neljästä albumista, jonka pariskunta teki yhdessä Blue Notelle. Totutusta urkukokoonpanosta poiketen Scott suosi kitaratonta, bassolla täydennettyä miehitystä. Niin nytkin. Oman iskun klangiin lyö congisti Ray Barretto, joka tosin on mukana lähinnä komppaamassa. Yhtye soi Smithin comboa kevyemmin mutta luotaus ulottuu yhtä syvälle sekä sielukkuudessa että tyylillisesti. Levyllä on poimintoja omista luomuksista (Sara’s Dance, Major’s Minor) jazzin klassikoihin (verevä tulkinta Billie Holidayn God Bless The Childista) ja suosikki-iskelmiin (Without A Song). Session tuhdein soite Never Let Me Go soi hitaana, teeman sisimpään pureutuvana bluesina.
Rockin’ ****/ Prayer *****/ Never *** Matti Komulainen
Ylös

Greg Osby: Public (Blue Note)
Tutkimusmatkailija palaa kotiin. Sähköisiä, urbaaneja tyylejä runsas vuosikymmen sitten kokeillut Greg Osby tuntuu löytäneen läheisimmän ilmaisumuodon akustisesta klangista. Konserttitallenne Public sijoittuu altistin lähivuosien tuotannon terävimpään kärkeen. Osby sekä pianisti Megumi Yonezawa, basisti Robert Hurst, rumpali Rodney Green sekä neljässä kappaleessa vieraileva trumpetisti Nicholas Payton saavat kiinnostavia sävyjä niin Summertimen tapaiseen standardiin kuin uudempaan soitteistoon kuten avauspala Rising Sign. Lähes 14-minuuttinen jänteikäs Visitation on illan kohokohtia. Sävellysten sisimpään kurkottavista moderneista tulkinnoista henkii 1960-luvun tyylien kaleidoskooppi. Hauska kuriositeetti on jätetty levyn loppuun. Billie Holidayn bravuureihin kuuluvan Lover Manin tulkitsee monenlaisiin lauluihin taipuva Joan Osborne ja vieläpä hyvin.
**** Matti Komulainen
Ylös

Olmarin Unioni: Original Finnish Jazz (Alba Records)
Olmarin urhot.
Tamperelainen Olmarin Unioni on debyyttilevyn kautta uusi tuttavuus, vaikka
bändi on ollut olemassa jo puoli vuosikymmentä. Perustajista ovat jäljellä
saksofonisti Masa Orpana ja basisti Ville Rauhala, joiden lisäksi
nykyisessä kokoonpanossa soittavat pianisti Saku Järvinen ja rumpali Juppo
Paavola. Musiikillista taustaa herroille löytyy mm. Groove Eyesista,
Jazzgangsterseista ja One O’Clock Humphista.
Tämä kvartetti on kuitenkin puhtaasti jazzbändi ja vieläpä kultakauden eli
50 - 60 -lukujen hengessä. Mistään historiaan kaihoten katsovasta
neotraditionismista ei kuitenkaan ole kyse, vaan Olmarin Unionin
muusikoiden sydämet tuntuvat vain sykkivän konstailemattoman perusjatsin
suuntaan. Innoittajiksi listataan esimerkiksi Charles Mingus, Sonny Rollins
ja Dexter Gordon.
Kahdelta viimeksi mainitulta on myös lainattu biisit levylle, mutta muuten
kiekko tarjoaa Rauhalan, Järvisen ja Orpanan sävellyksiä. Rotevan alun,
Rauhalan Applicationin jälkeen annostellaan pitkään leppoisan rekisterin
tunnelmia, kunnes taas otetaan vauhtia Järvisen kappaleessa Kaukokiito.
Kaiken kaikkiaankin levyllä ote on enemmän tunnelmoivalla kuin paahtavalla
puolella, mikä jättää kokonaisuudesta tasapainoisen ja tyylikkään maun.
Tuntuu siltä, että Olmarin Unioinilla ei ole turhaa näyttämisen tarvetta,
pikemminkin mukavaa.
4 kiekkoa Ylös

Cheryl Bentyne: Talk of the Town (Telarc)
Teknikkaa muttei tyyliä.
Jo legendaarisen Manhattan Transferin toinen naislaulaja Cheryl Bentynen tuorein soololevy on äänitetty vuonna 2002. Bentynen lahjoilla jälki ei voi olla paljon muuta kuin – ainakin teknisesti – erinomaista. Tyylillisesti levy on kuitenkin melkoinen pettymys. Suuri osa levyn kappaleista on perin pohjin kaluttua ohjelmistoa, esimerkkeinä You’d Be So Nice to Come Home to, Love Me or Leave Me ja They Can’t Take That Away from Me. Sovituksissa ei ole nähty erityisemmin vaivaa muokata näitä uuteen uskoon, vaan on luotettu Bentynen ja kovien taustamuusikkojen lahjoihin niiden tulkinnassa.
Kaikin puolin kaunista ja taitavaa musiikkiahan tämä on, vaikea tästä on mitään negatiivista sanoa -paitsi juuri tuo yllätyksettömyys.
John Pattituccin basso, Kenny Barronin piano ja Lewis Nashin rummut hivelevät korvaa, ja kyllähän Bentyne kauniisti laulaa. Jotenkin vain odotin tuoreempaa näkemystä. ”Peruslaulujazzin” ystäville varmasti mannaa. Hyvin svengaavalla raidalla Girl Talk Bentynen taustalla laulavat Unit 6:n Mark Kibble ja Alvin Chea.
****_ (neljä tähteä ja miinus jos mahdollista antaa!) Ylös

John Pizzarelli: bossa nova (Telarc)
Hattarajatsia.
Päätoimittaja pyysi toimittajilta tähän lehteen listaa kesälevyistä. Yksi sille aivan nappiin sopiva olisi tämä kitaristi-laulaja John Pizzarellin levy, joka on kevyttä ja makeaa kuin hattara
Linnanmäellä.
Levylleen Pizzarelli on valinnut kolmetoista bossa novan tunnettua ja vähän vähemmän tunnettua kappaletta. Pizzarelli on erittäin taitava ja kaunissoundinen kitaristi, mutta hänen laulunsa on hieman liian yökerhomaisen ohutta ja sävytöntä ainakin minun makuuni (tosin tämän tyylilajin laulajat edustavat enimmäkseen tätä linjaa). Pizzarellin kitarointi tosiaankin miellyttää korvaa, ja monien kappaleiden sovitukset ovat hienosti toteutettuja ja tyylikkäitä. Yhtye tekee kokonaisuutena oikein hienoa työtä. Mukavaa, hyvin tehtyä ja miellyttävää musiikkia vaikka kesäiselle brunssille… Itse asiassa ei hassumpaa kuunneltavaa.
**** (neljä)
Leena Isbom

Ylös

Lisää levyjä...

Takaisin kotisivulle

Rytmi 4/2004 sisältö