PERUSTIEDOT

Nerian Donald
"Aku"
s. 22.09.2004, 14v. (VHKR)
connemara-ori
säkäk. 143cm
heA, re 110cm, me 100cm
om. Emmi L., hoitaja -
kasv. Heini H., Nerian

Kisakalenteri


Fionell's Carusello Snowflower's Precious One
Oakwood's Cranberry
Lajka II (missä?) evm
evm

Perusluonteeltaan Aku on kiltti ja teräväpäinen, mutta ajoittain myös melko orimainen. Aku vaatiikin varman ja kokeneen käsittelijän, joka näyttää sille heti alussa, missä se kaappi oikein seisoo. Voisi lainata vanhaa sananlaskua, että ulkonäkö voi pettää. Aku ei todellakaan ole mikään ratsastustunneille sopiva pikku pullaponi, joka antaisi jokaisen pikkutytön lääppiä ja paijailla itseään.

Hoidettaessa Aku käyttäytyy siltä puolen ihan nätisti, että se ei missään tilanteessa pure tai potki hoitajaansa. Välillä pieni taputtaminen on herran mielestä ihan okei, mutta paijailusta ja muusta lääppimisestä se ei pidä ollenkaan - monet pikkutytöt ovatkin supisseet, että Aku olisi luonnevikainen. Karsinassa hoidettaessa poni pysyy kiltisti paikoillaan, mutta jos tallissa on ylimääräistä melskettä, se saattaa vauhkoontua hyvin helposti. Kaviot Aku nostaa pyydettäessä, ei hermostu vaikka joutuisikin pitämään yhtä jalkaa hieman pitempään ylhäällä. Varusteiden laitto sujuu hyvin mikäli ihminen on Akulle tuttu, vieraille se esittelee innoissaan kaikki mahdolliset temput mitkä osaa, jotta kamojen laitto olisi mahdollisimman vaikeaa. Talutettaessa herralla on aina hieman liikaa energiaa, eikä sitä annetakaan kokemattomille käsittelijöille. Tammojen läheisyydessä Akulla on tapana hieman steppailla ja höristä, välillä esitellään jopa pystyyn nousemista, kaikkea mistä etenkin taluttaja pitää. ;) Riimunnarusta on pidettävä tiukasti kiinni, sillä irti päästessään Akua saa jahdata koko loppupäivän.

Ratsastettaessa Aku saattaa alussa hieman laiskotella, mutta alkuverryttelyn aikana sen suhtautuminen muuttuu kokonaan ja siitä tulee erittäin reipas, eteenpäin pyrkivä ja iloinen poni, johon saa ravin ja varsinkin laukan aikana hakea kontaksia, ettei se ala sähläämään tai pahimmassa tapauksessa ryöstämään. Kouluponina oikein hyvä, Helppo A:n rata menee kuin leikkiä olisi, ja liikkeet ovat oikein kaunista katseltavaa. Akun hyppytekniikkaa voisi kutsua melkein täydelliseksi ja kapasiteettiä löytyy vaikka kuinka paljon. Aku onkin esteiden puolella helppo ratsastaa, se osaa itsekin sovittaa askeleensa esteille eikä se aristele turhia. Yleensä se kuitenkin kuumenee, ja kisoissa varsinkin uusinnat voivat olla rasittavia, kun joutuu pidättelemään voimiensa takaa tätä ponia. Maastossa Aku on reipas, mukava eikä säiky oikein mitään. Liikenteessä saattaa hieman hermostua ja steppailla, mutta pysyy kuitenkin käsissä, jos ei vaistoa ratsastajan mahdollista epävarmuutta.

luonteen © Petra H.JÄLKELÄISET

päivä tamma varsa omistaja
s. 06.02.2005 Ruiskaunokin Kastehelmi c-t. S.S. Chocolate Heart -
s. 17.02.2005 Forbidden Angel SZ rp-t. Lumivuon Kementári -
09.05.2005 Fionne Fay c-t. SGA Trala -
s. 25.05.2005 Silver's Vivianne c-o. Owain LP -
s. 25.06.2005 Horizon's Julia c-o. Oliver Bustle -

kuvien @ Heini H.