DDR

Halonen toimi DDR:n hyväksi luultua aktiivisemmin

11.09. - 22:26 (Luotu: 19:18)

Osallistuja. Tarja Halosen allekirjoitus on 20.4.1972 pidetyn DDR:n tunnustamiskomitean vuosikokouksen osallistujalistan ensimmäisenä. Halonen valittiin toiselle kaudelle komitean hallitukseen.

Tunnustamiskomitea: Halosen ryhmä vastusti presidentti Kekkosen ulkopolitiikkaa

Presidentti Tarja Halosen toiminta entisen Itä-Saksan hyväksi DDR:n tunnustamiskomiteassa oli tähän asti tiedettyä aktiivisempaa. Komitea vastusti Suomen virallista ulkopoliittista linjaa ja levitti itäsaksalaista propagandamateriaalia.

Halonen myös valittiin yhtenä komitean edustajana presidentti Urho Kekkosen luo vetoamaan DDR:n puolesta. Ulkoministeri Keijo Korhonen on kuvannut komitealaisia Suomen virallisen linjan "selkään ampujiksi".

Alma Median Helsingin toimitus kävi läpi tunnustamiskomitean asiakirjat. Kymmenestä hallituksen kokouksesta ja vuosikokouksesta, joista länsäolotiedot ovat tallella, Halonen oli mukana seitsemässä.

Presidentin osallistumista komitean työhön ei ole tutkittu akateemisesti. Hannu Lehtilän kirjassa Yksi meistä Halonen sivuutti asian toteamalla, että kokouksia oli "yksi tai kaksi vuodessa, eikä sillä siis ollut paljon käytännön toimintaa".

"Nyt on ääri ja laita saavutettu!"

Yleinen käsitys Halosen roolista komiteassa perustuu professori Seppo Hentilän taltioimaan kertomukseen, jonka mukaan Halonen tuli komitean jäseneksi "yllättäen ja sattumalta". Asiakirjat kuitenkin kertovat aktiivisesta työstä DDR:n hyväksi.

Komitean hallitus kutsuttiin koolle huhtikuussa 1972 puhelimitse Länsi-Saksan hallituskriisin vuoksi. Halonen oli paikalla. Komitea edellytti Suomen "aloittavan välittömästi neuvottelut DDR:n hallituksen kanssa".

Toukokuussa 1972 komitea oli tuskastunut siitä, että DDR:n tunnustaminen viipyi. Päätettiin luonnostella kirje presidentti Kekkoselle. Halonen valittiin delegaatioon presidentin puheille.

Kirjeen mukaan mikään ei saisi "estää nimenomaan Saksan demokraattisen tasavallan saattamista tasa-arvoiseksi muiden kansakuntien joukkoon". Kymmenen päivää aiemmin syntyneessä luonnoksessa käytetään kovaa kieltä: "Herra Tasavallan presidentti, eikö nyt jo ole aika katsoa tosiasioita silmiin ja tehdä näkemästämme se johtopäätös, mitä tosiasioista on tehtävä?"

Luonnos päättyy sanoihin: "Nyt on ääri ja laita saavutettu". Loppukaneetti on kuitenkin pyyhitty yli.

Luonnokseen on tehty käsin muutoksia ja huomautus: "Nämä on lähinnä lievennyksiä vanhan herran omanarvontunnolle".

Nuori Halonen kävi presidentin puheilla juhannuksena 1972. Juhani Suomen Kekkos-elämäkerran mukaan presidentti "julmistui", kun komitea tilaisuuden jälkeen väitti presidentin olevan komitean linjoilla. Kekkonen vaati ulkoministeriötä laatimaan oikaisun.

Propagandafilmejä "vapaasta" DDR:stä

Halosen läsnäollessa suunniteltiin DDR.n tunnustamiseksi järjestettyjä "tunnustamisviikkoja". DDR:n kulttuurikeskukselta päätettiin pyytää viikkojen järjestämistä varten "lisäaineistoa". Kyse oli propagandamateriaalista.

Suomeen tilattiin esimerkiksi DDR:n demokratiasta kertova elokuva Kansanedustajat. Esittelytekstin mukaan "Kansan edustajat ovat DDR:ssä toiminnastaan välittömästi vastuussa valitsijoilleen. Demokratiaa toteutetaan Saksan demokraattisessa tasavallassa kansan laajana osallistumisena maansa hallitsemiseen". Elokuvaa näytettiin ilmaiseksi eri puolilla Suomea.

Presidentin kansliasta kerrottiin tiistaina, että Halonen on kertonut työstään komiteassa Yksi meistä -kirjassa. Jatkokysymyksiin ei vastattu.

Katja Boxberg

Taneli Heikka

Alma Media, Helsinki

Kerro kaverille
Vastaanottajan sähköpostiosoite
Oma sähköpostiosoitteesi
Viesti
 

Kommentoi

Hoh hoijaa, aamulehti on nyt kerta kaikkiaan jämähtänyt johonkin 70-luvulle... pakko kai jatkaa, kun tie on valittu.
Oliskohan näistä asioista voinut uutisoida räväkästi jo silloin, kun olivat ajankohtaisia?
Onnittelut Aamulehdelle suoraselkäisestä journalismista.

Olette Suomen Anna Politkovskaja ja Andrei "Sasa" Litvinenko.

Teidän takia jaksaa uskoa huomiseen!
Miksei tämä tullut aikaisemmin esille, jo presdentinvaalin aikana? Nyt alan ymmärtämään, miksei niitä stasi-listoja ole haluttu julkaista.
Tälläinen meillä on nyt presidenttinä.Tätä taustaa vastaan ymmärtää Lipposen ärähtelyt. "Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa", kuten vanha sanonta kuuluu. Taitaa olla demareiden joukossa sekasortoa.Tiitisen lista julkisuuteen.
nimimerkki Eteläsuomalainen
Jo on aikakin aloittaa Halosen tekemisten käsittely mediassa.
Olen odottanut tätä aloitusta DDR:n loppumisesta saakka.
Aamulehti käy kovaa kampanjaa Halosta vastaan, kuten pressanvaalien aikaan.
Heti Häkämiehen Venäjä-puheen jälkeen AL uutisoi kissan kokoisin kirjaimin etusivullaan, miten Halosella oli puhe ollut jo viikon ja tämä olisi voinut vaikuttaa asiaan etukäteen, sen sijaan että kommentoi puhetta jälkeenpäin. Sitten kun joku toinen media selvitti, että asia oli jäänyt kansliapäällikön pöydälle, AL ei tietenkään laittanut tätä etusivulle vaan hautasi sisäsivuille STT:n lyhyen jutun, jossa mainittiin asiasta. Ja heti perään tämä uusi ajojahti!

Nyt kuulemma Iltalehti on korjannut AL:n ylilyöntejä. Täytyy tsekata.
Eiköhän aamulehden kannattaisi ottaa historiasta selvää ennen kuin alkaa kokoomuksen äänitorveksi natokiimassaan. Suomi tunnusti Itä -ja Länsisaksan samaan aikaa kuten muutkin valtiot. Halosen toiminta oli normaalia toimintaa mihin ei liity mitään salattavaa. Jos Almamedia osaisi Ojalan laskuoppia niin 2+2+2=6 eli kuten Halonen on sanonut 1-2 kertaa vuodessa. Eiköhän normaaliin politiittiseen kanssakäyminen kuulu yhteydenpito muihin valtioihin , mikä poikkeaa kotiryssätoiminnasta, mitä harjoitettiin Neuvostoliittoon päin hyvinkin aktiivisesti myös oikeiston puolelta. Voisitteko myös puuttua näihin ilmiselviin valtiorikoksiin, ettekä käyttäisi journalismia omien poliittisten tarkoitusperien saavuttamiseksi.
Värväsikö nuori kgb-upseeri Putin Halosen, Halosen tehdessä DDR-vierailuja?
Todella noloa toimintaa Aamulehdeltä. Häkämies on onnettoman puheensa johdosta ollut pienoisissa vaikeuksissa ja Aamulehti päätti antaa ihmisille muuta puheenaihetta.

Tehkääpä kirjoitus myös Kokoomuksen DDR-suhteista. Kokoomus ei vastustanut Itä-Saksaa silloin, kun se vielä oli olemassa. Nyt, kun DDR on ollut kuolleena kohta jo vuosikymmeniä, Kokoomus uskaltaa sitä jo vastustaakin ja heitellä kiviä toisten niskaan.