www.mediaclub.cg.yu
www.medijaklub.cg.yu---------------------------
Prognoza vremena za Podgoricu
---------------------------


home

Ljubo Lazarevski, bivsi podoficir KNOJ otkriva:
DRAZA MIHAJLOVIC POGUBLJEN I SAHRANJEN U BLIZINI BIJELOG DVORA

   raza Mihailovic, sa jos devet osudjenika streljan je u 1.30 sati posle ponoci 18. jula 1946. godine, u bagremovoj sumi, na 150 do 200 metara od Belog dvora, u blizini danasnje Ortopedske bolnice "Banjica". Sahranjeni su na istom mestu u tri rake", svedoci za Danas o tajni staroj vise od pola veka Ljubo Lazarevski, u to vreme podoficir KNOJ, a sada vojni penzioner u Bajinoj Basti.
   Ovaj sedamdesetctvorogodisnjak, nekada pripadnik Prvog samostalnog bataljona KNOJ, obezbedjivao je zatvore, jedno vreme bio cuvar kabineta Aleksandra Rankovica u Ulici kneza Milosa br. 45, sprovodio je kako navodi "ratne zlocince" iz inostranstva, bio cuvar zatvorenika u zgradi Stara uprva, u Djusinoj ulici, gde je danas Rudarski fakultet. Sluzbovao je 20 godina u Generalstabu JNA, a potom je penzionisan. Za sebe tvrdi da je svedok pogubljenja prvog coveka ravnogorskog pokreta i cetnickog generala i da je njegova prica o tome "konacno skidanje tajne o mestu pogubljenja i sahrane Draze Mihailovica". Rodjen je pre 74. godine u selu Filipovci u okolini Kratova u Makedoniji, a nakon sluzbovanja u Beogradu, penzionerske dane provodi u Bajinoj Basti, odakle mu je supruga kojom se vencao 1948. godine. "Kao pripadnik KNOJ, 1946. godine sluzbovao sam u Beogradu. Posto milicija jos nije postojala, KNOJ je obezbedjivao sve drzavne zgrade i sve zatvorenike, koji su bili u Beogradu. Pripala mi je cast ili necast da budem pratilac na sudjenju ali i tokom pogubljenja Draze Mihailovica i jos devet osudjenika.

Prvi susret sa Drazom

   Drazu sam prvi put video 1. juna 1946. godine kada mu je sa jos jedanaestoricom pocelo sudjenje u sali Gardijskog doma u Topcideru, a koje je trajalo svakodnevno, subotom i nedeljom, pre i posle podne, do 13. jula. Kao pratilac bio sam prisutan sudjenju svih 45 dana", govori za Danas Lazarevski, u razgovoru koji je vodjen u restoranu "Evropa" u Bajinoj Basti.

   "Draza Mihailovic, sa jos devet osudjenika streljan je u 1.30 sati posle ponoci 18. jula 1946. godine, u bagremovoj sumi, na 150 do 200 metara od Belog dvora, u blizini danasnje Ortopedske bolnice "Banjica". Sahranjeni su na istom mestu u tri rake", svedoci za Danas o tajni staroj vise od pola veka Ljubo Lazarevski, u to vreme podoficir KNOJ, a sada vojni penzioner u Bajinoj Basti.

   "U Topcideru je pripremljeno bilo 12 soba. Nas 11 pripadnika KNOJ cuvali smo po jednog od osudjenika, smenjujuci se u njihovim sobama na dva sata, dok su Drazu cuvali oficiri OZNA. Nas zadatak je bio da ih uvek drzimo na oku, da ih cuvamo, da ne bi izvrsili samoubistvo. Pratili smo ih do WC, ne dozvoljavajuci im da zatvore vrata. Pored Draze sudjeno je Radoslavu Radicu, Milosu Glisicu, Dagomiru Jovanovicu, Tanasiju Dinicu, Veliboru Jonicu, Djuri Djokicu, Kosti Musickom, Bosku Pavlovicu, koji su zajedno pogubljeni, a u odsustvu Zivku Topalovicu i nekom Jovanovicu, cijeg se imena ne secam. Sudjeno je i Kosti Komunudi i jos jednom, kojeg se takodje ne secam. Nismo smeli da sa njima razgovaramo. Neki su od njih cutali, ali je vecina tvrdila da nisu krivi i nadali se oslobadjajucoj presudi ili vremenskoj zatvorskoj kazni. Za razliku od njih, Dragi Jovanovic je otvoreno govorio o svojim delima, pa je u jednom trenutku rekao da mu komunisti ne mogu nista i da se on kao komandant banjickog logora "dovoljno napio komunisticke krvi". Sa Drazom su iskljucivo razgovarali specijalni islednici i advokat. To je strogo bilo zabranjeno oficirima OZNA. Bili smo bez oruzja, ali je u hodniku sa strojnicom bio strazar, koji je povremeno virio i prisluskivao kroz otvor na vratima sta se desava, da slucajno neko od cuvara nije zaspao", govori bivsi podoficir KNOJ, dodajuci da "optuzeni nisu bili maltretirani, da im je hrana dopremana iz oficirske menze OZNA" i da su neki od cuvara "pozeleli da se menjaju sa njima" zbog "dobre hrane".

Priprema za egzekuciju

   Presuda Vrhovnog vojnog suda je izrecena 15. jula u 13 sati. Kosta Komunudi i jos jedan cijeg se imena ne secam osudjeni su na vremenske kazne, a ostali na smrt. Poslepodne im je naredjeno a pisu zalbe, ali ih je sutradan Prezidijum Narodne skupstine FNRJ odbio pa nam je naredjeno da Drazu i ostale provezeme u Djusinu ulicu, danasnju zgradu Rudarskog fakulteta, gde je trebalo da se obaveze pripreme za egzekuciju. Oko ponoci 17. jula zatvorski berberin, na hodniku je brijao vezanog Drazu. Bio je osisan do glave, a oci su mu bile pune suza. Te noci svi su bili obrijani, osisani i presvuceni u beli ves. Naredjenje za pokret dobili smo oko jedan sat posle ponoci, a ispred zgrade bila su parkirana tri vozila, nalik danasnjim "maricama". Njih desetoro, sa Drazom, bili su u tri grupe, sa lisicama na rukama, i dodatno vezani medjusobno lancima. U vozilu su bile dve klupe. Sa jedne strane sedeli su osudjenici, a sa druge mi cuvari. Niko nam nije rekao gde idemo, niti smo mi smeli to da pitamo, ali smo znali da su im zalbe odbacene i naslucivali razlog naseg pokreta. Sve vreme u vozilu je bila tisina...

Streljanje nad rakama

   "Vozili smo se dvadeset minuta. Prosli smo Ulicom kneza Milosa zatim pored Hajd parka, a potom smo prosli kroz kapiju Belog dvora. Vozila su prosla nekih 100-200 metara stigli smo do prokrcene povrsine od jednog ara, osvetljene reflektorima. Na sredini su bile tri sveze iskopane rake, veoma duboke, ali uske. Na tom prosirenju zatekli smo 10 do 15 oficira OZNA, prepoznao sam javnog tuzioca Milosa Minica. Bio je tu lekar i fotograf, ali ne i pukovnik Mihajlo Djordjevic, predsednik suda. Kasnije su govorili da nije hteo da dodje, a neki su tvrdili da se te veceri razboleo.

Arhivski film

   "Svake godine, do 1990. pred 29. novembar, gledao sam sebe u vestima na televiziji, u arhivskom filmu, o sudjenju Drazi Mihailovicu. Uz svakog optuzenog bio je po jedan cuvar, a ja sam onaj treci ili cetvrti od kraja."

Draza u Londonu?

   Dve-tri veceri posle pogubljenja, Radio London je javio da je Draza Mihailovic izrucen engleskoj vladi u Londonu, sto je bila laz, jer sam bio ocevidac pogubljenja. Medjutim, po Drazinom drzanju na sudu, kada je u najvecoj meri negirao krivicu ili tvrdio da se ‘ne seca’, ponasao se kao ‘vuk u jagnjecoj kozi’, moguce je bilo da mu je neko obecao da ce biti postedjen, da ga nece streljati, pa se, mozda iz tog razloga nije suprotstavljao sudu.

Enigma Zujovic

   U svojim knjigama, neki autori tvrde da je streljano ukupno devet, a ne deset osudjenika. To nije tacno. Dovezli smo 10 osudjenika i predali ih oficirima, koji su ih postavili nad rakama. Pretpostavka je da je deseti osudjenik bio neki Zujovic, bliski rodjak Sretena Zujovica, tadasnjeg politicara, pa je mozda postedjen ili je pusten nakon streljanja ovih devetoro osudjenika. Drazu i ostale predali smo tim oficirima, koji su ih postavili iznad raka. Vladala je grobna tisina, a nama su potom naredili da se vratimo, da je nas deo zadatka izvrsen. Medjutim, vojnici koji su upravljali vozilima, pravili su se nevesti, prilikom okretanja, pravdajuci se malom povrsinom za manipulisanje. Hteli smo da vidimo sta ce se dogoditi. Kroz prozorcic "marice" video sam kako im prilazi lekar i pregleda ih. Cuo sam skljocanje oruzja, a potom komandu "Puni, nisani, pali!" Usledila je rafalna paljba iz automatskih pusaka, a potom pojedinacna pistoljska. Nisam video ko je pucao, niti bilo kakvu vojnu jedinicu. Verovatno su je sklonili, kada smo mi dosli. Draza i ostali streljani sahranjeni su u te tri rake, 200 metara od Belog dvora. Pri povratku svi smo cutali, a nismo ni smeli da komentarisemo ono sto smo videli. Jednostvno doveli smo ih i predali odboru za egzekuciju".

Tajna cuvanog stratista

   Mesto, na kojem su pogubljeni, smisljeno je odabrano i bilo je idealno za tu nameru. U taj kraj nije bilo moguce uci ili njime proci bez dozvole. Sve je bilo blokirano, jer je u blizini ziveo general Ivan Gosnjak, Titova desna ruka, a do njega u vili Jefto Saslic, nacelnik 12. Uprave Armije, koje je u ravni UDBA u civilnoj organizaciji. Po zakonu, za grobove, kako je sud utvrdio "izdajnika" nije se smelo saznati, pa se tajna, na ovakvom mestu mogla sakriti decenijama, jer je ono bilo izuzetno obezbedjeno, a suma bi se godinama obnovila", govori za Danas Lazarevski, dodajuci da mu se nedavno jedan pukovnik Garde, Titov intendant, poverio da mu je bilo sumnjivo zbog cega je to mesto sledecih 10 do 15 godina stalno obezbedjivao vojnik strazar, a da on nije znao zbog cega se cuva taj deo sume.

Bio sam prisutan

   Da se pogubljenje dogodilo, kao sto neki tvrde, na Adi Ciganliji, u Marinkovoj bari ili negde drugde, na Kosmaju, ljudi bi to primetili. Palili bi svetla, cula bi se pucnjava, neko bi naisao ili bi kasnije pronasao sveze humke i sve bi se ubrzo otkrilo. Ovako u blizini veoma cuvanog i obezbedjenog Belog dvora tajna je bila dugovecna", govori Lazarevski i dodaje: "Prica da je Draza maljem ubijen na Adi, gde je bio zatvor za osudjene cetnike, nije tacna i potekla je od tih cetnika i njihovog udruzenja u Parizu, a netacne su i ostale tvrdnje da je pogubljen u Marinkovoj bari ili negde drugde."

Razlozi za otkrivanje tajne

   Na pitanje Danasa zbog cega je cutao proteklih godina, ovaj bivsi podoficir KNOJ kaze: "Kao vojnik, ali i po zakonu, nisam mogao o tome da govorim, bar pedeset godina. Drugi razlog je sto su 1990. posle raspada Jugoslavije, pocele price i pisanija, ciste izmisljotine, radi novca. To mi je dozlogrdilo pa sam progovorio. Da sam o tome ranije pricao, ko bi mi verovao? Rekli bi mi pa zar bas ti da se nadjes na licu mesta? Zar nije bilo nekog poverljivijeg? Sve sto sam vam rekao mogu da potvrde moji prijatelji, takodje u to vreme pripadnici KNOJ, koji su bili cuvari i pratioci osudjenih. To su Jacim Andjelovski, Ljubomir Petrovic iz Sela Filipovci, Vitomir Vitevski i Kuzmin Petrovski iz Lesnova kod Kratova u Makedoniji. Ne znam da li su svi zivi, jer su stariji od mene, ali znam da je Jacim ziv. Od raspada Jugoslavije nisam se cuo sa njima. Razlog za moje svedocenje je i taj sto pogubljeni imaju svoje potomstvo i zbog cega ne bi saznali gde su im streljani dedovi, ocevi, braca. Drazin sin je nedavno umro, ali mu je cerka koliko znam ziva, a ima i unuka gradonacelnika Beograda. Valjda ce se neko od njihovih potomaka zainteresovati za sudbinu svojih predaka."

Zasto Minic cuti

   U toku sudjenja Milos Minic, ponasao se kao svaki javni tuzilac, zastupao je optuznicu. Prepoznao sam ga kasnije na mestu gde su Draza i ostali streljani, ali zasto on o tome danas ne govori. Sudija Djordjevic nije ziv, pa bi Minic bio veoma znacajni svedok celog dogadjaja. Zasto se ne otvore arhive i ne pronadju presude i zapisnici sa pogubljenja Draze Mihailovica? Sve sto je napisano u novinskim feljtonima i knjigama, napisano je zbog novca, na osnovu prepricavanja, po sistemu ‘rekla-kazala’, ali pre mene, niko nije svedocio da je pogubljenje video."

Nenad Kovacevic

Preuzeto iz "Danas"

Uzice, 19. novembra

navrh.GIF (544 bytes)

- - - - - - - - - - - - - - 

-ARHIVA-

Saopstenje Crnogorske pravoslavne crkve:
SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA NASTAVLJA DA RASPIRUJE SUKOBE


STA SE STVARNO DOGODILO NA KOSOVU

DA LI JE ZASTRASUJUCE PSIHOTRONSKO ORUZJE UPOTRIJEBLJENO
U BEOGRADU

Agencija SENSE objavila nezvanicne informacije
MEDLIN OLBRAJT I MILO DJUKANOVIC MIRE DJINDJICA I DRASKOVICA?

Istrazivanje "Za i protiv amnestije" pokazalo:
GRADJANI NAKLONJENI AMNESTIJI

Vlade Divac preko interneta odgovarao na pitanja kosarkaskih zaljubljenika iz cijelog svijeta:
JUGOSLAVIJA IMA PONOS

Prica o mobilnim telefonima:
GSM

Pop fenomeni – Betmen:
ZORA SUDNJEG DANA

Zdravstveno stanje hrvatskog predsjednika:
TUDJMAN PRIKLJUCEN NA APARATE ZA ODRZANJE ZIVOTA

Jugoslavija sampion Evrope u korupciji:
BIZNISMENI NA UZICI

Skupstina Srbije najavljuje nove izbore:
S VJETROM U LEDJA

Londonski nedeljnik “Obzerver”:
TUDJMAN U TERMINALNOJ KOMI?

Pod sloganom
"Crna Gora u svijetu kao globalnom selu",
u petak veliki hepening
u Podgorici:
INTERNET NA ULICI

JUL trazi odgovornost Savezne vlade:
SEZONA LOVA NA MOMIRA

-ARHIVA-

Sajt je optimizovan
za IE 4.+ i NN 4.+,
u rezoluciji
800x600, 16K

za sve tehnicke probleme kontaktirajte webmaster - a

home - top
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

|dnevne vijesti| |zanimljivi clanci| |izjave politicara| |komentari| |kultura|
|knjiga utisaka| |linkovi|
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kliknite na banner


� mediaclub. All rights reserved.
webmaster