Donald Duck verslaat uitvinder!

donderdag 1 juni 2006

In de Donald Duck van deze week wordt een stripverhaal herhaald uit 1949. Hierin lichten oom Donald en zijn neefjes met succes een schip door pingpongballetjes.

Op 4 november 1964 vroeg de Deen Karl Kroyer octrooi aan op het lichten van schepen met behulp van polystereen balletjes, die door een buis in het ruim van het schip werden gepompt.

De aanvraag is echter nooit verleend, omdat het principe al beschreven stond in ... de Donald Duck! Zo blijkt maar weer dat fictie, mits het de uitvinding in detail beschrijft of laat zien, ook schadelijk voor de nieuwheid kan zijn. Voor het verlenen van een octrooi moet de uitvinding namelijk voldoen aan drie vereisten: nieuwheid, industriĆ«le toepasbaarheid en inventiviteit.

Meer informatie

In 2004 werd het principe van de drijfkracht van pingpongballetjes opnieuw getest door de 'Mythbusters' van Discovery Channel. Na acht uur en 27.000 balletjes kwam het schip naar boven.

De op deze pagina gepubliceerde informatie wordt niet meer onderhouden sinds vrijdag 1 juni 2007. Verantwoordelijk voor deze informatie was Octrooicentrum Nederland. Deze webpagina moet beschouwd worden als archief. U kunt er geen rechten aan ontlenen.