nl | fr RSS


Maak van Knack je homepage

RSS

Koning wil dat Leterme onderhandelingen hervat

20/08/2007 09:19

Nu ook koning Albert er niet in geslaagd is de regeringsformatie recht te trekken, gaat formateur Yves Leterme de komende dagen opnieuw contacten leggen met de oranje-blauwe gesprekspartners, met het oog op het heropstarten van de regeringsonderhandelingen. Leterme gaat hen een "schema" voorleggen.

Dat schema moet, indien de betrokken partijvoorzitters ermee akkoord gaan, leiden tot een hervatting van de gesprekken, zo berichtte persbureau Belga zondagavond.

Nadat er donderdagavond een breuk was ontstaan tussen de Vlaamse en Franstalige onderhandelaars over de communautaire standpunten, besliste koning Albert II vrijdag, nadat hij Leterme in audiëntie had ontvangen, zelf een aantal politieke contacten te leggen. Meteen werden de onderhandelingen opgeschort.

Diezelfde dag nog werden CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen en zijn MR-collega Didier Reynders ontvangen. Zaterdag was het de beurt aan voorzitters Bart Somers (Open Vld) en Joëlle Milquet (CDH). Zondagnamiddag kwam opnieuw Leterme in audiëntie. Maar ook de tussenkomst van de koning bleef zonder concreet resultaat.

Schema

De koning vroeg Leterme wel nieuwe politieke contacten te leggen alvorens de regeringsonderhandelingen opnieuw aan te vatten. De formateur zelf stelde dat hij een schema zal uitwerken en voorstellen, dat moet leiden tot een hervatting van de onderhandelingen.

De vraag is of het voorleggen van een "schema" zal volstaan om de zaken te stroomlijnen. Bart De Wever (N-VA) merkte zondagavond op dat men zich de vraag kan stellen wat Leterme anders kan doen, "gezien dat alle bruggen vakkundig zijn opgeblazen". Gewoon de onderhandelingen hervatten, lijkt hem ondenkbaar, want dan zit je binnen de kortste keren in hetzelfde scenario.

Vanuit het liberale kamp laat MR-voorzitter Reynders horen van Leterme concrete en evenwichtige voorstellen te verwachten. Ook bij Open Vld zegt men dat het aan de formateur is een initiatief te nemen en voorstellen te doen.

Notaris

Mogelijk probeert Leterme met zijn "schema" tegemoet te komen aan kritiek die de voorbije weken de kop opstak over zijn werkmethode. Ook valt te horen dat hij zich wat minder als een notaris zou moeten gedragen en vaker concrete voorstellen of pistes op tafel zou moeten leggen. Een Franstalige onderhandelaar liet noteren dat Leterme "de Vlaamse ploeg moet verlaten om scheidsrechter te worden".

Zondagavond leek het er alvast niet op dat de verschillende standpunten over de mogelijkheid om een staatshervorming door te voeren waarvoor een tweederde meerderheid nodig is, waren veranderd. Wel is duidelijk dat de oranje-blauwe gesprekspartners nog steeds met elkaar verder willen.


Meer artikels over:

formatie - Belgische politiek - Yves Leterme - Koning Albert

Reageer

reactie(s) op "Koning wil dat Leterme onderhandelingen hervat"

De koning vroeg Leterme nieuwe politieke contacten te leggen alvorens de regeringsonderhandelingen opnieuw aan te vatten. - © Belga

Dossier: Koningshuis

KoningshuisIs Prins Filip een geschikte troonopvolger? Rond zijn bekwaamheid rijzen steeds meer vragen. Tegelijk gaan er stemmen op om de rol van het koningshuis te herbekijken. Een dossier over het verleden en de toekomst van de Belgische koninklijke familie.

Lees meer

Mail naar een vriend Print deze pagina

Copyright © 2006 Roularta Media Group N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze informatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. Klik hier voor de gebruiksvoorwaarden van toepassing op deze site. Het gebruik van deze site betekent dat u akkoord gaat met deze gebruiksvoorwaarden.

Deze website is auteursrechtelijk beschermd. Wenst u artikels te scannen, digitaal op te slaan, te drukken, meermaals te kopiëren of commercieel te gebruiken ? Contacteer Ann Soete, 051-266 570, soete.ann@roularta.be . Meer info over uw rechten: www.presscopyrights.be.

nieuwsbrief
nieuwsbrief archief