Offside
Aktuellt nummer
Artiklar/Provläsning
Se alla nummer
Shop / Köp lösnummer
Prenumerera
Aktiviteter
Aktuella tävlingar
Nästa nummer
Ställen att köpa Offside
Om Offside
Annons & marknad
Stora reklamtävlingen
Försäljning för
ungdomslag
Kontakta oss
Registrera din epost för att få vårt nyhetsbrev:Offside nr:8/2006

Omfriserad fotbollshistoria, Lazio, Torino, Buffon, Juninho, Allsvensk guldjakt, Manchester UnitedBeställ nu!Pris: 39kr


Obs! Varan du beställer hamnar i varukorgen i menyn till vänster.
Bakgrundsfakta till Token från TorsbyVärmlandsserien
Sven-Göran vann aldrig VM eller EM trots tre försök. Han är dock den enda engelska förbundskaptenen som kvalificerat sig till tre raka slutspel.

Ismannen
Många tror att det var de engelska sportjournalisterna som kom på smeknamnet »The Ice Man«. I själva verket var det italienska sportjournalister som började använda smeknamnet – av två olika anledningar. Den främsta anledningen var att han kom från ett kallt Sverige. Den andra var att han alltid var så lugn. Det var efter Sven-Görans första presskonferens som engelsk förbundskapten som de engelska journalisterna använde smeknamnet »The Ice Man« – eftersom han besvarade frågorna på ett utomordentligt iskallt sätt.

Rottneros IK
1997 skrev Sven-Göran Eriksson på ett kontrakt med Blackburn Rovers och skulle därmed bli Ray Harfords efterträdare. Men kort därefter ångrade han sig och istället blev Roy Hodgson tränare i klubben. Ryktet säger, precis som Petter Karlsson och Jennifer Wegerup skriver i boken »Sfinxen från Torsby« att det mest handlade om att »snobben Svennis hade svårt för kolrök, duggregn och usla grillkorvar«.

Brukets röst
När det blev klart att Sven-Göran skulle bli Englands förbundskapten i januari 2001 ställde sig många frågande till beslutet. En utländsk förbundskapten för första gången i engelsk fotbollshistoria skapade rubriker. Jeff Powell, skribent för Daily Mail, skrev:
»So, the mother country of football, birthplace of the greatest game, has finally gone from the cradle to the shame. We've sold our birthright down the fjord to a nation of seven million skiers and hammer throwers who spend half their lives in darkness.«

5-1-seger
5-1-vinsten i VM-kvalet mot Tyskland 2001 på Olympiastadion var förmodligen Svennis höjdpunkt som engelsk förbundskapten. Inte nog med att England tog revansch från 1-0-förlusten på Wembley några månader tidigare, England vann även sin första match mot Tyskland sedan VM-finalen 1966. Tyskland tog en tidig ledning i matchen genom Carsten Jancker, men ett hattrick av Michael Owen och ett mål vardera från Emile Heskey och Steven Gerrard, gjorde att England blev det andra laget i historien som vunnit mot tyskarna i Tyskland. 1985 besegrade Portugal Tyskland i Stuttgart med 1-0. 

10 bästa i Värmland
När Sven-Göran blev engelsk förbundskapten låg England på sjuttonde plats på FIFA:s världsranking, vilket var det sämsta sedan 1996. Under Svennis fem år som förbundskapten placerade sig England samtliga år bland de tio bästa. Efter sommarens VM i Tyskland låg England på en femteplats.

Väderflicka på TV4
Ulrika Jonsson var bara 20 år gammal när hon fick sitt första jobb som väderflicka. Sedan dess har hon varit programledare för Gladiatorerna, Good Morning Britain, Miss World och Eurovisionsschlagerfestivalen. Ulrika har tre barn, varav ett med fotbollsspelaren Stan Collymore. Ulrika och Sven-Göran träffades i december 2001 och det tog inte lång tid förrän den nitton år äldre Sven-Göran fattade tycke för Ulrika. Triangeldramat mellan Sven-Göran, Nancy Dell´Olio och Ulrika ledde till de första tidningsrubrikerna i Svennis karriär som handlade om annat än fotboll.

Gun på Bäckhammars kansli
Några dagar efter Englands sorti från EM i Portugal kom kalldusch nummer två för Sven-Göran. Den engelska tabloidpressen läckte ut att Sven-Göran och det engelska fotbollsförbundets sekreterare, Faria Alam, haft en kärleksaffär. Sven-Göran dementerade ryktena och engelsk media började använda begreppet »Svengate« för att beskriva skandalen. Efter ett tag bekräftade FA att Sven-Göran och Faria haft en affär. Faria sparkades sedermera från sin tjänst.

Klubb med rätt ambitioner
Det är snart fem månader sedan Sven-Göran avgick som engelsk förbundskapten. Nu börjar han längta tillbaka till hetluften. Nyligen pratade svensken med en reporter från Sky Sports:
– Det är första gången i mitt yrkesliv som jag gått arbetslös så länge. Nu hoppas jag att det rätta jobbet kommer snart. Vilket lag det blir spelar inte så stor roll, har de bara de rätta ambitionerna och erbjuder en spännande utmaning så är jag intresserad.

When the Saints Go Marching In.
»När änglarna marscherar in« är en svensk tolkning av den amerikanska gospeln »When the Saints Go Marching In« – förmodligen publicerad första gången 1896. IFK Göteborgs supportrar, Änglarna, har gjort låten till sin egen.

Roy
Som tränare för Halmstad vann Roy Hodgson Allsvenskan två gånger – 1976 och 1979. Tillsammans med Bob Houghton, som tränade Malmö FF i slutet av 70-talet, tog han svensk fotboll från tysk liberotaktik till brittiska fyrbackslinjer med zonförsvar och press med understöd. Sven-Göran har flera gånger berättat att det var just Bob och Roys fotbollsfilosofi som gjorde att han blev så framgångsrik med IFK Göteborg.

Olle Nordin
Olle Nordin var kanske IFK Göteborgs mest lojala spelare och förväntades av många att försvara Sven-Göran när stormen runt omkring honom blåste som starkast. Det var nämligen inte alla IFK-supportrar som uppskattade det nya spelsystemet och Sven Göran fick motta svidande kritik från journalister och diverse »experter«. Även styrelsen började undra om de gjort rätt val. Värmlänningen var kanske bara en dålig kopia på Roy och Bob? När journalister frågade Olle Nordin om vad han tyckte om Sven-Göran blev det tyst. En tystnad som tolkades på ett sätt som inte var i Sven-Görans favör.

Sönderklippt kalsong
Glenn Hysén har berättat om hur spelarna i IFK Göteborg klippte sönder kalsonger och slängde in dem i duschen. Samt om hur han gjorde samma sak första veckan när han kom till Fiorentina: »I Blåvitt hade man tiopack tubsockar från B&W för 25 spänn. I Italien var det Gucci och Armani. Tusen spänn kallingen. Så det skämtet var inte så populärt.«

Svyska modellen
Den svengelska modellen, eller den engelska skolan, blev ett epitet som förknippades med en rak 4-4-2 uppställning med press med understöd, offsidefällor och löpstarka mittfältare. Den nya fotbollsfilosofin blev den raka motsatsen till den »tyska modellen« som Georg »Åby« Ericsson och Lars »Laban« Arnesson förespråkade. Den tyska taktiken innebar man-mot-man-markering medan man i den »svengelska« modellen använde zonmarkering. Skeptikerna till det nya systemet var många då det ansågs tråkigare.

Östers titlar i Europa
Öster var ett av de mer framgångsrika lagen i Sverige i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Växjölaget vann SM-guld 1978, 1980 och 1981. Hade det inte varit för Sven-Görans intåg i IFK Göteborg hade möjligtvis Öster fortsatt att regera inom svensk fotboll.

Labans triumf
Lars »Laban« Arnesson blev svensk förbundskapten 1980 efter framgångarna med Öster. Laban lyckades dock aldrig ta Sverige till ett stort mästerskap och avgick som förbundskapten 1986. Kritiker menar att han inte följde med i utvecklingen och att det hade varit bättre om man tagit efter den »svengelska modellen«.

Olje-Nancy
Nancy Dell´Olio, eller Annunziata Dell’ Olio som hon egentligen heter, var en italiensk fastighetsjurist som Sven-Göran träffade på ett spa i Toscana 1998. Nancy var och är ett stort Lazio-fan och paret förälskade sig trots att Nancy fortfarande var gift.Tillbaka


WWW.OFFSIDE.ORG PRENUMERATIONSÄRENDEN
Pris 349 kronor per år, 7 nummer
Titel Data AB 112 86 Stockholm
08-617 23 80
www.prenservice.se
OFFSIDE PRESS AB
Östra Hamngatan 45
411 10 Göteborg
031-711 98 82
031-774 22 10 (fax)
SHOP
Patrik Nolberg
031-13 79 85
shop@offside.org
CHEFREDAKTÖR
OCH ANSVARIG UTGIVARE
Mattias Göransson
mattias.goransson@offside.org