Referendum burgemeester Utrecht Referendum Senioren-
complex Vathorst zoekt naam
Vathorst
AD.nl - 24 uur per dag het laatste nieuws
maandag 08 mei 2006

Sekte wordt actief in Nederland

Door NILS DE KRUIJFF
UTRECHT - De Amerikaanse sekte Miracle of Love (MOL) is bezig om vanuit Utrecht voet aan de grond te krijgen in ons land.
afbeelding vergroten Kalindi is de huidige leider van de MOL. BRON INTERNET
afbeelding vergroten Het pand aan de Lange Nieuwstraat werd onlangs door Miracle of Love gehuurd van de Stichting Sophia. De Stichting wist niets van de achtergrond van hun huurders. FOTO RUUD VOEST
Vanuit een pand aan de Lange Nieuwstraat in het centrum van de stad worden nieuwe leden gerekruteerd. Vrijdagavond is er weer een kennismakingssessie. Vrienden en familieleden van MOL-leden waarschuwen voor het gevaar van deze beweging, die zich als meditatieclub presenteert.
Leden van MOL kunnen hun identiteit verliezen. Deskundigen noemen MOL een gevaarlijke sekte die mensen subtiel inpalmt om ze vervolgens geestelijk en financieel leeg te zuigen. MOL-leden die erin geslaagd zijn uit de beweging te stappen, hebben gemiddeld twee jaar therapie nodig om erbovenop te komen. MOL gebruikt dwingende beïvloedingstechnieken en psychische trucs om leden heel geleidelijk afhankelijk te maken van de organisatie. Leden zouden worden aangespoord om banden met familie of vrienden te verbreken. MOL-leden steken zich dikwijls in de schulden om dure meditatiesessies, oplopend tot 1200 euro, te volgen in onder meer Californië, waar de leider Kalindi zetelt.
Deze Amerikaanse vrouw wordt in de organisatie gezien als de leider die de cyclus van leven en dood op aarde kan beëindigen. Het doel van MOL-leden is om rein en puur bij God te arriveren. Volgens de Nederlandse sektedeskundige Drenth-Bruintjes, die als therapeut enkele uitgetreden leden van de sekte behandelt, is de Miracle of Love een gevaarlijke sektarische beweging. ,,Omdat bij hen ‘thuis’ staat voor God en leven na de dood en omdat de leden daar dag en nacht mee bezig zijn, veronderstel ik dat Miracle of Love een destructieve signatuur heeft. En in dat geval acht ik een einde zoals bij Heraven’s Gate, waar 44 leden collectief zelfmoord pleegden, niet uitgesloten.’’ Wereldwijd heeft MOL naar schatting 500 leden. Onbekend is hoeveel daarvan in Nederland wonen. Miracle of Love gaat niet in op herhaalde verzoeken van deze krant om te reageren.


 
REACTIES  Deze discussie is gesloten - het is niet mogelijk om op dit artikel te reageren

Mijn GOD!wat een oordelen.ik mediteer zo nu en dan bij deze organisatie(een aantal jaar)en wordt verder nergens toe gemanipuleerd overigens(en woon NIET in een commune ofzo)en het bevalt zeer goed. Het is een buitengewoon liefdevolle groep mensen en dat wekt argwaan-blijkbaar-in deze cynische(zie jullie reacties)wereld.Het verbaasd mij dat al die vuilspuierij klakkeloos voor waar wordt aangenomen

Michelle - Utrecht - 17/02/07 - 17:28:53

Ik weet niet of jullie het door hebben, maar hier reageren bijna alleen mensen op die min of meer al high zijn van een of ander overtuiging. Als die organisatie zo ok is moeten zij het niet zo vervelend vinden als er binnen het pand gefilmd wordt. wees eens open bloemen mens en verlicht ons allen er is toch niets waarvoor je je schaamt. en voor degene die het over manipulaties van de kerk hebben. zeg ik het volgende;elke overtuiging/levenstijl heeft zo een eigen manipulatie om de mens bij te staan in het leven en het vooruitzicht op de dood. Dit is niet perse positief of negatief. Maar laten we niet doen alsof de ene beter is dan de andere. zeg liever ik wordt het liefst voor de gek gehouden door een zweverig kliekje waar ik de gehele dag ongestoord en zonder gene mag janken. bovendien is "gewoon van god houden" wel erg makkelijk gedacht. komt je zeker goed uit zo een instelling.

sonia - utrecht - 28/05/06 - 02:36:25

@Albertsma
gelukkig, je ziet nog schoonheid, misschien is dit een mooi voorbeeld voor je van een stukje ongerepte natuur? enne... is ook in Nederland te vinden hoor, koop een paar bossen bloemen voor je vrouw dan ben je een stuk goedkoper uit...

a - amersfoort - 10/05/06 - 14:28:34

@ Didi
Ik geloof ook in God. Maar ik heb wel belangstelling voor schaarsgeklede bloemenmeisjes! Wist je dat de commerciŽle omroepen (sbs6, rtl4, rtl5, etc) 's nachts ook reclame maken voor Kalindi? Om volgeling te worden kun je bijvoorbeeld sms-en met "postcode-trampolinespringen" en dan kun je even met Kalindi praten... Het leven is mooi! Ik hoop dat ik straks, na dit leven, dankzij Kalindi mag wandelen naast God... Ik denk dat ik op voorhand ga scheiden van mijn vrouw en Kalindi in mijn armen sluit, opdat ik God in Diens kielzog blablablablabla... Mijn vrouw heeft mij nog nooit verrast met een bloemen-niemendalltetje... Ik wil trouwen met Kalindi!

Albertsma - Weesp - 09/05/06 - 21:19:57

ik sluit mij ook aan bij ei ik vind ook dat alle religie sectes zijn better gewoon van god houden zonder de kerken , is maar een pot manipulatie

didi - zwolle - 09/05/06 - 20:09:36

ik geloof in god maar heb total geen belangstelling voor de kerk. en de manipulaties

didi - hardenberg - 09/05/06 - 19:55:47

@ Connaiseurs
Even serieus: Die schaarsbebloemde mevrouw op de foto (zie boven), is dat mevrouw Kalindi? En zo ja, kun je daar nou lid van worden?

Albertsma - Weesp - 09/05/06 - 18:38:21

"Wereldwijd heeft the Miracle of Love 500 leden"... Mijn Miracle of love heeft een lid: Mijn echtgenote! Dus beter gezegd: Mijn vrouw heeft een MOL... En die kost haar geen 1200 eurie om die te bestuderen! Trouwens: Leven na de dood is een "contradictie in termines". Kletskoek dus... Wanneer gaan we zelf eens nadenken?

Albertsma - Weesp - 09/05/06 - 18:13:38

Wat jammer toch, dat er vaak zo uitgesproken word gereageerd. Ik mis de nuance:
1. Een groep het kenmerk sekte geven, wil niet zeggen dat ze slecht zijn, alleen dat ze gezamelijk een persoon/idee aanhangen.
2. Als een sekte destructief is, is dat wel een probleem. Dat is hier wel zo (psychische schade, verbereken familiebanden etc.).
3. Tot slot: of een sekte destructief is of niet, hangt totaal NIET af van wat ze geloven (godsdienstvrijheid, weet u nog), maar (a) van hoe de groep zich gedraagt en (b) van wat ze van haar leden qua gedrag verlangt (geld, tijd, aanbidding, afbreken van familie- en vriendenbanden en opgeven eigen mening & identiteit = volledige overgave).
(c) Qua Bronnen: Google maar eens op "Kalindi". Moet je in de diverse Message boards en het uitgebreid journalistiek onderzochte Pacific Sun Artikel eens zien wat voor ellende veel van die mensen in MoL door moe(s)ten.
(d) Tot slot: was het maar waar dat alleen "domme" mensen voor dergelijke groepen vallen. Helaas is de werkelijkheid anders.
(e) Was het maar zo zichtbaar dat ze een sekte zijn, als je er voor het eerste mee in aanraking komt. Dat is het namlijk helemaal niet.

Inge van Alphen - Utrecht - 09/05/06 - 17:52:41

De godsdienst is er alleen maar om mensen iets wijs te maken. Gewoon elke keer de hersens spoelen. Ikzelf ben niet gelovig, wil niet in een hokje geplaatst worden.

ronald - ede - 09/05/06 - 17:12:09