Rudnik

Stara Planina
Sjenica-Pešter

Sjenica se nalazi u kotlini Grabovičke reke, na prostranoj Pešterskoj visoravni (900-1.200 m), koja je okružena vencima kraških planina (Jadovnik, Zlatar, Ozren, Giljeva, Žilandar i Golija).Smeštena je na putnom pravcu Novi Pazar-Prijepolje, a do Sjenice se može doći i putnim pravcem od Požege, preko Golije, odnosno Ivanjice i Kušića. Sjenica je jedno od najviših mesta u Jugoslaviji, nalazi se na 1.030 m nadmorske visine.

Peštersku visoravan i okolne planine karakterišu šumsko-travni pejzaži, specifični kraški oblici reljefa, izvori hladne vode, svež vazduh, bogatstvo divljači. Zahvaljujući prostranim pašnjacima na Pešterskoj visoravni razvijeno je stočarstvo, a čuveni sjenički sir, mleko, pršuta i jagnjad poznati su širom zemlje.

Pešter krase četiri bistre reke (Uvac, Vapa, Jablanica i Grabovica), koje formiraju prelepo jezero. Kristalno čiste reke i jezero bogati su ribom (potočna pastrmka, mladica, skobalj, klen). Na samom izvoru reke Vapa nalazi se ribnjak kalifornijske pastrmke.

Konfiguracija terena, idealna nadmorska visina i obilje ozona pogoduju razvoju zdravstveno-rekreativnog turizma, kao i pripremama sportskih klubova. Turisti mogu da posete obližnje Tubičku i Ušaćku pećinu, a brojne šume bogate su visokom i niskom divljači.

Omiljeno izletište Sjeničana su Borići, mesto udaljeno 1,5 km od Sjenice, okruženo četinarskom šumom. Hotel "Bor" nudi udoban smeštaj, domaće specijalitete, a zimi je gostima na raspolaganju ski staza, sa ski liftom dužine 300 m. U okolini Sjenice na lokaciji Babinjača nalazi se uređena staza za skijaško trčanje, a takmičari ski kluba iz Sjenice su najuspešniji skijaši trkači u našoj zemlji.

Informacije i smeštaj:

Informacije i smeštaj Adresa   (020)Faks (020)
Hotel "Bor" (**)Milovana Jovanovića bb, 36310 Sjenica741 242741 268 www.sjenica.co.yu