Početna strana
Testovi i prikazi
MikroVesti
Forum
Novi broj časopisa Mikro
Arhiva časopisa Mikro
Marketing
Pretplata
Kontakt
PRETRAGA
TRAŽI
Napredna pretraga
MIKROVESTI
Udruženje RIAA izvojevalo prvu sudsku pobedu  
Univerzitet Kalifornije organizovao predavanja na Internet portalu YouTube  
NTT DoCoMo prikazao mobilni telefon sa e-papirom  
Microsoft iduće nedelje objavljuje zakrpe za Windows i Word  
Nagrađeni finalisti takmičenja Imagine Cup 2007  
Arhiva MikroVesti
Izaberite kako želite
da primate MikroVesti
Besplatne MikroVesti
IZDVAJAMO
IT Globus
Nagradna igra
WEB REKLAME
ITJobs
MIKROVESTI
četvrtak, 01. Februar 2007.
Proizvodnja jeftinih računara u Keniji
Kenijska vlada je početkom ove godine pokrenula projekat za sklapanje jeftinih računara koji će se prodavati u mnogim afričkim zemljama.

Kenijska Komisija za komunikacije (Communication Commision of Kenya, CCK), postigla je sporazum sa kompanijama Lenovo Group, Sahara Computers i Mecer PC o isporuci prvih 150 računara, koji treba da budu sastavljeni do 7. februara u pogonu Madaraka. Predstavnici kenijske vlade saopštili su da osnivački ulog za ovaj projekat iznosi oko 300.000 dolara.

Prvi računari poslužiće kao potvrda koncepta projekta, i biće izloženi u međunarodnom konferencijskom centru Džomo Kenijata u glavnom gradu Kenije, Najrobiju.

Očekuje se da će računari koštati oko 450 dolara, a u proizvodnji će biti primenjen model koji je prvi put viđen na Tajvanu, gde su proizvođači motivisani da prave računare po datim specifikacijama, i u skladu s tim izdaju i odgovarajuće sertifikate. U projekat su uključeni i najveći kenijski univerziteti - Univerzitet u Najrobiju, Poljoprivredno-tehnološki Univerzitet Džomo Kenijata i Univerzitet u Stratmoru. Nakon što proizvođači sastave prvih 150 računara, studenti ovih univerziteta će biti obučeni da sastavljaju buduće računare.

Računari će biti zasnovani na procesorima Celeron radnog takta 2,8 GHz, imaće 256 MB radne memorije, čvrsti disk kapaciteta 80 GB i 15-inčni LCD monitor. Kenijska vlada je već ukinula poreze na dodatu vrednost na računare i komponente, da bi motivisala svoje sunarodnike da kupuju računare.

Dugoročna ideja projekta je da se na univerzitetima obuči veliki broj studenta da sastavlja računare. Ukoliko projekat uspe, Kenija će biti prva zemlja u istočnoj i južnoj Africi u kojoj će se sastavljati računari i koja će možda, u budućnosti, izgraditi fabriku za sklapanje PC računara. (B.S.)
broj komentara (0) | upišite vaš komentar
Pet novih inovacija iz laboratorije IBM-a
Predstavnici naučno-istraživačke ustanove IBM Labs, organizovali su u laboratoriji kompanije, u San Hozeu u Kaliforniji, prezentaciju "Sledećih pet u pet" (Next Five in Five) na kojoj su saopštili da će u narednih pet godina dovršiti razvoj pet novih tehnologija i ponuditi ih za komercijalnu upotrebu.

U pomenute inovacije spadaju: tehnologija za jezičko prevođenje u realnom vremenu, medicinske usluge preko Interneta, upotreba nanotehnologije za dobijanje pijaće vode, trodimenzionalni Internet i tehnologija koju su IBM-ovi stručnjaci nazvali "napredna tehnologija prisustva" (advanced presence technology).

"Ne radi se o ekscentričnim pronalascima, već o praktičnim inovacijama, koje treba da olakšaju život njihovih korisnika", izjavio je Džorž Pol, potpredsednik IBM-a.

Predstavnici IBM-a demonstrirali su aplikaciju za prevođenje sa engleskog na arapski jezik u realnom vremenu, koju trenutno isprobavaju američki vojnici u Iraku. Fraza koja se želi prevesti sa engleskog jezika izgovara se u mikrofon, da bi se na ekranu prenosivog računara prikazao engleski tekst, a odmah zatim i prevod na arapskom jeziku. Aplikacija je još uvek u fazi razvoja, tako da posetioci prezentacije nisu mogi da čuju kako se prevedena fraza izgovara na arapskom jeziku. "Prevođenje u realnom vremenu ima i svoju poslovnu upotrebu, pošto će kompanije koje posluju na globalnom nivou na ovaj način lakše komunicirati sa svojim partnerima u stranim zemljama", kaže Džordž Pol

Inovacija iz oblasti medicine koju su predstavnici IBM-a prikazali, omogućiće lekarima da nadgledaju pacijente koji se nalaze kod svojih kuća. Podatke o zdravstvenom stanju pacijenta prikupljaće senzori koji će se nalaziti u njegovom domu, a do lekara će stizati uz pomoć brze veze sa Internetom.

IBM-ova istraživanja u oblasti nanotehnologije će, prema rečima Džordža Pola, dovesti do pronalaska materijala od nanočestica ugljenika, koji će služiti kao filter i omogućiti trenutno prečišćavanje vode.

Što se tiče trodimenzionalnog Interneta, Džordž Pol se poslužio primerom Zabranjenog grada u Pekingu. "Turisti koji ne mogu da ga posete, moći će preko Interneta da posmatraju trodimenzionalnu prezentaciju Grada", izjavio je Pol. Po njegovim rečima 3D Internet će takođe moći da se koristi u poslovne svrhe, jer će unaprediti međusobnu saradnju između radnika iste kompanije koji se nalaze u različitim zemljama, ili omogućiti kompanijama koje se bave prodajom da formiraju trodimenzionalne mrežne verzije stvarnih prodavnica.

Predstavnici IBM-a su poslednju inovaciju koju su prikazali, nazvali "napredna tehnologija prisustva" (advanced presence technology). Ta tehnologija će omogućiti vlasnicima mobilnih telefona sa podrškom za sistem GPS da primaju poruke, primera radi, o rasprodajama ili ponudi iz jelovnika, za vreme dok prolaze pored prodavnica ili restorana. Džorž Pol je izjavio da će posetioci muzeja uskoro moći da upere svoj mobilni telefon sa digitalnim fotoaparatom u pravcu neke slike ili skulpture, da bi na ekranu telefona dobili podatke o autoru umetničkog dela, godini kada je to delo nastalo itd.

Džorž Pol je na kraju prezentacije dodao da sve prikazane inovacije nisu sasvim nove, ali da verno prikazuju napore IBM-ovih stručnjaka da razviju praktične, komercijalne tehnologije. Po njegovim rečima, kompanija će i dalje obavljati osnovna istraživanja novih tehnologija, ali će nastojati da proširi saradnju sa univerzitetskim naučno- istraživačkim centrima i laboratorijama velikih kompanija, kao što je to na primer, laboratorija HP Labs kompanije Hewlett-Packard. (G.B.)
broj komentara (0) | upišite vaš komentar
Novi superkompjuteri iz IBM-a
Američka Nacionalna okeanska i atmosferska uprava (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) saopštila je da je postigla dogovor sa kompanijom IBM o izgradnji dva superkompjutera koji treba da pomognu naučnicima u što boljem predviđanju pojavljivanja uragana.

Predstavnici Uprave su saopštili da će superkompjuteri biti sposobni da dostignu brzinu od 14 teraflopsa (biliona operacija u pokretnom zarezu u sekundi), što će im omogućiti da dnevno obrade više od 240 miliona globalnih vremenskih opažanja. U supekompjuterima će se nalaziti 160 IBM-ovih servera iz serije System p575, u kojima se nalazi po 16 procesora Power5+ čiji je radni takt 1,9 GHz; za smeštanje podataka biće zadužen IBM-ov sistem za čuvanje podataka DS4800 čiji je kapacitet 160 terabajta (TB).

"Novi superračunari su od ključne važnosti za naš rad", kaže Stiven Lord, direktor Centra za modeliranje životne sredine u Vašingtonu. "Pre svega, oni će biti tri puta brži od računara koje sada koristimo, što će nam omogućiti da produžimo vremenski period za koji pravimo prognozu. U 1995. godini, mogli smo da prognoziramo pojavljivanje uragana u naredna tri dana, dok ćemo to sada moći za period od pet dana", dodaje Lord.

Po rečima Stivena Lorda, poslovanje trećine američkih kompanija na neki način zavisi od vremenskih prilika. To su, pre svega, kompanije iz oblasti poljoprivrede, turizma, transporta, istraživanja nafte itd. "Tim kompanijama su od presudne važnosti izveštaji Nacionalne okeanske i atmosferske uprave, koja osim prognoza o pojavljivanju uragana, objavljuje i podatke o temperaturi okena, visini talasa i jačini vetra", kaže Lord. Osim meteoroloških podataka, dva nova superkompjutera će obrađivati i podatke koje će im prosleđivati šest satelita iz projekta COSMIC, koji se nalaze u Zemljinoj orbiti, a zaduženi su za osmatranje jonosfere.

Izgradnja dva nova superkompjutera za potrebe američke Nacionalne okeanske i atmosferske uprave je deo devetogodišnjeg ugovora koji je ta organizacija sklopila sa IBM-om. Na osnovu odredbi ugovora, Uprava izdvaja 25 miliona dolara godišnje za potrebe izgradnje novih računara, sistema za čuvanje i arhiviranje podataka i troškove IBM-ovih administratora.

Osim dva sistema za američku Nacionalnu okeansku i atmosfersku upravu, IBM će izgraditi i jedan superkompjuter za čuvenu nemačku naučnu instituciju Udruženje Maks Plank. Superkompjuter zasada nosi radno ime "System p", a kada 2008. godine bude dovršen, biće sposoban da dostigne brzinu od 100 teraflopsa (biliona operacija u pokretnom zarezu u sekundi), što je 20 puta brže od računara na kome trenutno rade naučnici Udruženja. "System p" će se koristiti u projektima iz oblasti nanotehnologije i istraživanja svemira.

Predstavnici IBM-a su izjavili da će se u superkompjuteru namenjenom Uduženju Maks Plank nalaziti novi procesori iz serije Power6. Ti procesori će biti i "srce" nove generacije IBM-ovih servera iz serije eServer, koji će početi da se pojavljuju iduće godine.

Cena superkompjutera "System p" nije objavljena. (G.B.)
broj komentara (0) | upišite vaš komentar
iPod shuffle u novom ruhu
Kompanija Apple je početkom ove nedelje saopštila da će njen MP3 plejer iPod shuffle odsada biti dostupan sa maskama u boji. Pored standardne srebrne, kupci će moći da biraju između plave, ružičaste, zelene i narandžaste boje.

Filip Šiler, Appleov potpredsednik za marketing, kaže da se kompanija odlučila na ovaj potez zbog zahteva mladih korisnika koji prate modu i kojima su estetski detalji veoma bitni

Inače, iPod sa diskom kapaciteta 1 GB košta 80 dolara, na njega se može smestiti do 240 pesama, a kapacitet baterije omogućava 12 sati reprodukcije muzike. Ako se plejer poveže sa Macintoshem ili PC računarom, muzičke numere se automatski mogu prebaciti u računar pomoću programa iTunes i njegove funkcije AutoFill.

Ukoliko je u pitanju Macintosh potreban je operativni sistem Mac OS X v10.3.9 i program iTunes 7.0.2; kada se radi o PC računaru, potrebni su Windows 2000 sa instaliranim servisnim paketom 4 (SP4), ili Windows XP Home ili Professional sa instaliranim servisnim paketom 2 (SP2), program iTunes 7.0.2 i priključak USB 2.0. (V.K.)
broj komentara (0) | upišite vaš komentar
Majkl Del ponovo na čelu kompanije Dell
Dve i po godine nako što je upravljanje kompanijom prepustio Kevinu Rolinsu (koga je, uzgred budi rečeno, sam odabrao), Majkl Del se vraća na mesto glavnog izvršnog rukovodioca kompanije Dell.

Naime, Kevin Rolins je prošle nedelje podneo ostavku na mesto glavnog izvršnog rukovodioca i mesto člana Upravnog odbora kompanije. Tokom njegovog rukovođenja, kompanija je izgubila titulu najvećeg svetskog proizvođača računara (sada je to kompanija Hewlett-Packard) i našla se na udaru američke Komisije za hartije od vrednosti i berzanske poslove (Securities and Exchange Commission, SEC), koja ispituje neke knjigovodstvene nepravilnosti u njenom radu.

Suočen sa Rolinsovom ostavkom, Upravni odbor Della je zaključio da "nema kvalifikovanije osobe koja bi mogla da vodi kompaniju od osobe koja je u protekle 23 godine bila najzaslužnija za njen razvoj". Na osnovu odluke Upravnog odbora, pored funkcije glavnog izvršnog rukovodioca, Majkl Del će zadržati i mesto predsednika Upravnog odbora. (G.B.)
broj komentara (0) | upišite vaš komentar
Wikipedia u sudnicama u SAD
Prema navodima iz članka objavljenog u listu Njujork Tajms, besplatna mrežna enciklopedija Wikipedia, sve više postaje glavni izvor podataka važnih za rad američkih sudija.

U članku je objavljen pregled sudskih odluka, koji pokazuje da su se sudije američkih sudova u 2004. godini, prilikom donošenja više od 100 presuda, pozvale na podatke iz Wikipedie. U taj broj ulazi i 13 odluka prvostepenog Apelacionog suda, dok sudije Vrhovnog suda SAD, izgleda, još uvek ne koriste podatke iz popularne mrežne enciklopedije.

Da podsetimo, enciklopedija Wikipedia (www.wikipedia.org) se sastoji od članaka čiji autori su, ustvari, korisnici enciklopedije. Osim što može priložiti svoj tekst, svaki posetilac mrežne enciklopedije može menjati sadržaj ili čak brisati odrednice iz enciklopedije, bez obzira da li je osoba koja to radi poznavalac oblasti na koju se odrednica odnosi.

Uprkos činjenici da se Wikipedia nalazi među 20 najpopularnijih lokacija na Internetu, njena reputacija je više puta dovedena u pitanje. Naime, otkriveno je da pojedini prevaranti unose pogrešne podatke, ili da neke stranice enciklopedije jednostavno sadrže netačne podatke. U 2005. godini jedan američki pisac je lažno optužen da je bio umešan u atentat na Džona Kenedija i njegovog brata Roberta, kao rezultat "šale" izvesnog mladića iz Nešvila, u američkoj državi Tenesi.

Pojedine američki univerziteti brane se od mogućih posledica korišćenja Wikipedie na taj način što svojim studentima zabranjuju da citiraju tekstove iz enciklopedije u svojim akademskimm radovima, ili da koriste enciklopediju kao primarni izvor podataka.

Uprkos upozorenjima mnogih pravnih stručnjaka u SAD, koji ukazuju na opasnost od korišćenja nepouzdanih izvora, Wikipedia je izborila svoje mesto u američkim sudovima. U članku u Njujork Tajmsu se navodi da veliki broj sudija i drugih službenika američkih sudova koristi Wikipediju kako bi, primera radi, pronašli značenje pojedinih žargonskih izraza. (G.B.)
broj komentara (0) | upišite vaš komentar
Arhiva MikroVesti
© 2005 - 2007 | Mikro | Zabranjeno kopiranje materijala bez odobrenja časopisa Mikro