Annonse:

Annonse:

Manga tilbud fra Outland

Annonser:

Alle Apple produkten, alt tilbehøret - Et klikk unna: Apple Store

* = Krever at man er pålogget bruker Linken åpnes i Pop-Up

Linken åpnes i Pop-Up = Linken åpnes i eget Pop Up-vindu. NB: Alle eksterne linker åpnes i egne vinduer.

  • NTF
  • Tegneseriemuseet
  • Serieteket
  • Superhelter i Norge
  • Andeby Online
  • Abonner på Bild & Bubbla
  • Dongery
  • Jippi
  • Serietørene - Nettverk av formidlings- og undervisningstjenester om og med tegneserier

Carl Barks USA

Født: onsdag, 27. mars 1901
Død: fredag, 25. august 2000
Carl Barks

DEN GODE TEGNEREN

Mange mener at Carl Barks var en av det tyvende århundres mest betydningsfulle fortellere.

Carl Barks (f. 1901) ble født i Merrill, Oregon 27. mars 1901. Som 17-åring flyttet han til San Fransisco for å bli avistegner, men reiste to år senere skuffet hjem. Mens han arbeidet som tømmerhugger og senere ved jernbanen, kom han omsider på trykk i mannfolkbladet The Calgary Eye-Opener med vitse- og pin up-tegninger.

Da Disney i 1935 etterlyste tegnere til sine filmer, sendte Barks en søknad med blant annet tegninger rundt den planlagte filmen om Snøhvit og de syv dvergene. Han arbeidet først som tegner, og deretter som manusforfatter. Sammen med Jack Hannah (senere kjent for Familien Flint) laget han en rekke storyboards med blant andre Donald, og dette førte ham over i tegneseriemediet. Hans debutserie Pirat-gull (Donald Duck Finds Pirate Gold, 1942) tegnet han sammen med Hannah etter et manuskript som var skrevet ut i fra et ubrukt storyboard (ikke laget av Barks), serien har således lite dialog og tegningene et animasjonspreg.

Året etter begynte Barks å skrive og tegne serier fast. Mellom 1942-65 laget han flere hundre historier, i alt 6 371 seriesider med Donald. Det var Barks som i stor grad skapte Andeby-universet. Han ble ikke kreditert for seriene, men de skilte seg ut og han fikk kallenavnet "den gode tegneren". Barks laget også andre serier som Bruno Bjørn og Andy Panda.

Etter at han sluttet å lage seriene har Barks’ navn blitt kjent blant serielesere, og han har laget et hundretalls maleri med endene som blant fansen omsettes for tusener av dollar. På 90-tallet rakk han også å skrive et par Donald-historier.

Barks er en oppfinnsom historieforteller, og en dyktig dramaturg. Kollega Will Eisner fastslår: "For meg er Carl Barks tegneseriens H. C. Andersen. Hans verk vil bestå." (Fanzine TEGN 1994). Seriene har vært med og formet vestlige serieleseres fantasi, og Barks er også trukket frem som en av undergroundserienes viktige impulser. Selv sier han: "Det jeg anser mest viktig med mitt arbeid er dette: Jeg fortalte det som det er. Jeg fortalte mine lesere at de slemme personene har en liten bit godhet inne i seg, at de god personene har mye dårlig inne i seg, og at det er lite du kan være sikker på; ingenting vil alltid være rosenrødt... Når Donald blir kastet rundt omkring, forsøkte jeg skildre det på en slik måte at ungene vil se at det kunne hende med dem. I motsetning til superheltseriene, hadde mine historier paralleller i menneskelige erfaringer." (Dortort 1995)

Barks døde i august 2000, 99 år gammel.


Linker

Carl Barks samlede verk Norsk
 - 

Egmont Serieforlagets side om Carl Barks samlede verk

Sproing Norsk
 - 

Oversikt over vinnere av NTFs Sproing-pris


Se også:


Historier

Serieskaper på:


Figurer som er skapt av Carl Barks

Bestefar B
B-Gjengen
Borgermester
Fetter Anton
Frøken Vable
Gulbrand Gråstein
Hakkespettene
Hekla Heks
Hetti Letti og Netti
Lille Hjelper
Magica fra Tryll
Nabo Jensen
Nasse
Onkel Skrue
Petter Smart
Raptus von Rupp
Rikerud


Søk etter personer:

Etternavn/Alias starter med:
Nasjonalitet:
Kjønn:

Tegneserier.no er levert av Tegneseriemuseet i Norge

mandag, 15. oktober
Det er 121 besøkende. Det er 1 pålogga brukere.

Annonse:

Seriebutikken

Copyright © 2001 - 2007 Tegneseriemuseet i Norge. All rights reserved.

Tegneserier.no er utviklet av TTV.