Boyanov Si. hokejski arhiv

Boyan`s  Si. ice hockey archive

  

Zgodovina SLO hokeja     Svetovna prvenstva     SLO Legende     YU prvenstva     SLO prvenstva     SLO-časovna lestvica    

Alpska/Inter liga     Zgodovina IIHF     Svetovni&olimpijski prvaki     NHL-časovna lestvica     HK Komenda   

               
    SLO hokej portali     
 

 Klubske spletne strani
HDD ZM Olimpija 
HK Acroni Jesenice
HK Slavija 
HK Alfa 
HK Triglav
HK Bled
HK Maribor
 
 
 in druge... 
LJ Trim liga
MB hokejska liga
 
HK Ljubljana
    Mednarodni hokej        
IIHF
Eurohockey
NHL
DEL

    Evropske lige     
Avstrija Češka

Rusija

Švedska
Finska Slovaška
Nemčija V.Britanija
Italija Francija
Hrvaška Švica
Ukrajina Belorusija
Poljska Latvija
Madžarska Srbija&Č.gora
Danska Norveška
Nizozemska Belgija
Španija Romunija
   
    Severnoameriške lige       

NHL

AHL

CHL

ECHL

CFHL

NAHL

IHJMQ

CHA

CHL

OHL

NCAA

USHL

AWHL

USCHO
UHL ACHL
USA hockey USA junior

 Kanada

 

    Hokej po  svetu      
Japonska  
Južna Koreja
Avstralija
Nova Zelandija

Južnoafriška Republika

Združeni arabski emirati

Hokej v Aziji

   

 

 

 

 

 

 

english

  /  

RAZVOJ HOKEJA....              

Hokej na ledu je najhitrejša moštvena igra. Na ledu (z drsalkami na nogah, seveda) igrata moštvi s po  6 igralci (3 napadalci, 2 branilca, 1 vratar). Igra se 3x20 minut. Zmaga moštvo, ki večkrat zabije plošček skozi vrata. 

Hokej naj bi se razvil iz igre bandy, ki se je prvič pojavila v Angliji leta v 19. stoletju, ta pa iz igre katero so igrali severnoameriški indijanci. Nekaj podobnega so baje igrali v srednjem veku tudi v Holandiji, igra se je imenovala colver. Najverjetneje pa je na razvoj hokeja vplivalo še nekaj različic iger na ledu. 

Po pravilih hokeja na ledu je bila prva tekma odigrana že 3. marca leta 1874, z leseno ploščico, leta 1908 pa so v Parizu ustanovili mednarodno zvezo za hokej na ledu - IIHF (International ice hockey federation).

Leta 1910 je bilo prvo prvenstvo Evrope v Švici, kjer je zmagala Anglija, leta 1924 je bilo v Chamonixu, v okviru zimskih olimpijskih iger, tudi prvo uradno svetovno prvenstvo, kjer je zmagala Kanada.

....IN V SLOVENIJI

Začelo se je leta 1928,  pravi hokej po kanadskih pravilih pa so igrali samo v Ljubljani pri SK Ilirija.

Ker Ilirjani niso imeli nasprotnika, so si ga organizirali sami v Kamniku in z njim igrali 7.2.1929 (po nekaterih podatkih 1932). To je bila prva uradna hokejska tekma v Sloveniji in tu se začne slovenska hokejska zgodovina. Zmagali so Ilirjani z rezultatom 15:1 (ejga, Kamničani naj bi edini gol dosegli z glavo).
Ker SK Ilirija ni našel v Jugoslaviji nobenega enakovrednega nasprotnika, si je zanj našel KAC iz Celovca, s katerim je 21.2.1932 odigral svojo prvo medklubsko tekmo in obenem tudi prvo mednarodno hokejsko tekmo v Jugoslaviji in jo izgubil z 12:1.
Med redkimi domačimi prireditvami tega časa je najbolj omembe vreden hokejski turnir na blejskem jezeru pred hotelom Toplice leta 1934, kjer so poleg Ilirije igrali še WEV z Dunaja, VSV iz Beljaka in FTC iz Budimpešte.
Leta 1937 je bila ustanovljena Jugoslovanska Zveza za drsanje in hokej na ledu. Ilirija naj bi v letih 1937 in 1938 po sklepu Zveze osvojila naslov državnega prvaka brez ene same tekme, ker v Jugoslaviji ni imela pravega nasprotnika. Prvo uradno državno prvenstvo v Jugoslaviji je bilo 9.1.1939 v Zagrebu. Igral se je turnir na katerem so zmagali igralci Ilirije (nastopila so še 3 moštva iz Zagreba).

...reprezentanca

Leta 1939 je Ilirija nastopila kot državna (Yugoslovanska) reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Zurichu, kjer je zasedla predzadnje, 13. mesto.
Svojo prvo mednarodno zmago je Jugoslavija dosegla isto leta na turnirju v Bukarešti, kjer je premagala Nizozemsko s 4:2.

Leta 1968 je reprezentanca Jugoslavije (večinoma hokejisti Jesenic in Olimpije) osvojila 1. mesto v skupini B (9. na svetu), vendar se zaradi zmanjšanja skupine A, v to ni uvrstila.  Zopet so 9. mesto osvojili l. 1973 na SP skupine B, l. 1974 pa so bili na SP skupine B v Ljubljani 2.(oz. 8. na svetu), za reprezentanco ZDA. Kasneje so sledile stalne selitve med skupinama B in C in leta 1991 Slovenci zadnjič nastopijo pod zastavo Jugoslavije.

Za Yugoslovansko reprezentanco je nastopilo skupno 144 slovenskih hokejistov (67,7%) od skupaj 213.

Slovenska reprezentanca začne svoje nastope leta 1992 v kvalifikacijah za skupino C, kjer ostane kar nekaj let, saj je ta skupina zaradi nastopa številnih reprezentanc s področja nekdanje Sovjetske zveze izredno močna.  Leta 1998 nastopi v skupini B, in se leta 2001, z zmago na SP Divizije I (skupina B) v Ljubljani, uvrsti na SP skupine A!!!!!!  V elitni diviziji ostane 2 leti, na svetovnem prvenstvu 2003 pa osvoji 15. mesto in izpade.

...klubska tekmovanja

Prvo uradno državno prvenstvo v Jugoslaviji je bilo 9.1.1939 v Zagrebu. Igral se je turnir na katerem so zmagali igralci Ilirije (nastopila so še 3 moštva iz Zagreba).

Leta 1940, tik pred drugo svetovno vojno, je začelo nastajati novo središče na Jesenicah.    Hokejskima kluboma v Ljubljani in na Jesenicah so se  po II. sv. vojni postopoma pridružili novi (in tudi ugašali): v Tržiču, Celju, Mariboru, Kranju, Brežicah, Velenju, Prevojah, Vevčah, Zalogu, Kranjski Gori in na Bledu.

Jeseniški hokejisti so prvi naslov osvojili 1957 in ga osvajali neprekinjeno vse do leta 1971. V tem času so dobili kar 163 tekem in le 4 izgubili. V `60. letih se uvaljavi tudi nova ljubljanska ekipa Olimpija in rivalstvo med tema tekmecema privablja številne gledalce na hokejske tekme še danes.   Olimpija l. 1972 prekine jeseniška zmagoslavja.  Konec `80. let, podobno kot po drugi svetovni vojni,  srbski in hrvaški klubi, okrepljeni s slovenskimi hokejisti, prekinejo zmagoslavja slovenskih klubov. 

Slovenski klubi so osvojili kar 33 naslovov državnih prvakov (Jesenice 23, Olimpija 8, Ilirija 2) v 46.-tih prvenstvih.

V sezoni 1991/1992 se je pričelo 1. državno prvenstvo samostojne Slovenije.

Danes je v Sloveniji registriranih le nekaj čez 200 članskih hokejistov oz. okoli 1000 hokejistov vseh starosti in spolov.

V DP igra 8 klubov: HDD Olimpija,Ljubljana, HK Jesenice, HK Slavija,Ljubljana-Zalog, ŠD Alfa,Ljubljana-Vevče, HK Triglav,Kranj, HK Mariborski Lisjaki,Maribor, HK HIT Kranjska Gora in HS Olimpija, Ljubljana; morda kmalu (ponovno) tudi HK Bled in  HK Celje.
 

 
 
 

Zgodovina HK Triglav, Kranj

Zgodovina IIHF
 
 
 

 
 

Counter  od jan.2001 

zadnja sprememba 11.05.2007

   

 

 
 

 

 

  

     
© Boyan65 | 2000 -2005 | All rights resereved
1