ARHIVA               

BROJ 157
21. 02. 2005.

Srpska književnost 19. vijeka (24)

Djelo Đure Daničića

Đura Daničić je bio ozbiljan srpski filolog 19. vijeka. Iako je bio pobornik Vukove reforme, on se ozbiljnije od Vuka bavio jezikom, doduše kabinetski a ne terenski. Objavio je djela kao što su Rječnik iz književnih starina srpskih , Srpski akcenti i Rat za srpski jezik i pravopis , a načinio je i prevod Starog zavjeta . U svom djelu je pokazao veću širinu u lingvističkom rezonovanju od isključivog Vuka Karadžića i prihvatio dotadašnje srpskoslovensko jezičko nasljeđe kao legitimno, i po prirodi stvari prethodeće stanju u pisanom i govornom jeziku kakvo je tada bilo među Srbima


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Đokićeve malverzacije naftom

Policija Brčko Distrkita još uvek sprovodi internu istragu kako bi utvrdila ko je od policajaca prilikom pretresa prostorija firme "Inermarket", koja je vlasništvo Petra Đokića, po nalogu ovog mafijaša uklonio delove automata preko kojih se vršilo ilegalno telefoniranje preko Interneta, kojim je Telekom Srpske oštećen za 700 hiljada konvertibilnih maraka.

" U vezi s Vašim upitom obavještavamo Vas da Jedinica za profesionalne standarde policije Brčko Distrikta BiH, po nalogu šefa policije, u konkretnom slučaju sprovodi unutrašnju istragu o eventualnim propustima pripadnika policije, ali istraga još nije završena, tako da nismo u mogućnosti dati Vam odgovore na ova postavljena pitanja", stoji u pismenoj izjavi koju je za Patriot dao Milenko Milićević, šef policije Brčko Distrikta.

Patriot je više puta pisao o kriminalnim radnjama Petra Đokića, ali je nakon slučaja " Telekom" prvi put pokrenuta istraga.

Ranije je Đokić teško oštetio budžet RS kada je zloupotrebio funkciju predsednika Narodne skupštine RS, koju je u to vreme obnašao, i naredio Republilkoj upravi carina da od Privredne banke Brčko ne naplati garanciju od 1,5 miliona KM, koju je ta ustanova izdala za špeditersku kuću "Ratišped”. I Nova banjalučka banka imala je teških nevolja dok je Đokića naterala da počne otplaćivati kredit od 180.666,04 konvertibilne marke, koji je podigao za svoju firmu "Intermarket".

Ni poslovi sa naftom nisu bili mrski Đokiću. Tako je on, svojevremeno, dok je bio na čelu Parlamenta RS, naterao Branu Ponjarac, tadašnjeg direktora Poslovnog centra " Energopetrola " u Banjaluci, da posluje sa firmom PO "Import" iz Zvornika, čiji je vlasnik Dragan Stevanović, koji je blizak rođak Petra Đokića.

Poslovanje se odvijalo po "Đokićevim ekonomskim principima": Brana Ponjarac je Stevanoviću isporučivala " Petrolovo " gorivo, a on ga je prodavao, pare stavljao u džep, a " Energopetrolu " nije ništa plaćao. I sve tako dok dug nije narastao na celih 320 hiljada KM glavnice, a Brana Ponjarac smenjena. Ako se ovoj sumi doda i 200 hiljada maraka kamate, jasno je kakvu su štetu Ponjarac i Đokić učinili.

Protiv Brane Ponjarac podignuta je optužnica, a Đokić joj pokušava "olakšati muke" tako što iz dana u dan poziva sve relevantne adrese u Banjaluci i zahteva da se Ponjarčevoj pomogne da izbegne zasluženu kaznu.

Naravno da Đokić ne telefonira samo radi Brane Ponjarac već i radi sebe, jer nije nerealno da se i on nađe na optuženičkoj klupi zbog ovog kriminala.

Možda im olakšavajuća okolnost bude to što je firma Đokićevog rođaka po svemu sudeći fiktivna.

Zahvala i ispravak

Dr Radojka Pra štalo, predsjednik Udruženja građana "Bolji život" i jedan od autora feljtona " Reforma školstva na RS način", koji je u posljednja tri broja objavljivan u Patriotu , obratila nam se sa sljede ćim pismom:

"Zahvaljujem u ime Udruženja 'Bolji život' i u ime autora što ste imali hrabrosti da objavite naš članak-feljton. Vjerujem da ste imali pritisaka, ali ste im odoljeli, za razliku od revizora, sudova i tužilaštava, koji su podlegli pritiscima autokrata. Drago mi je da ima bar jedan medij gdje se mogu objektivno i argumentovano kritikovati katastrofalno loši vlastodršci, iako sam svjesna da duboko apatično stanovništvo niti šta više čita niti se za šta interesuje. Potpuno se predalo i čeka 'sudnji dan'. A on nije daleko. Pogotovo ne za RS", navodi dr Praštalo.

Ona se obratila našoj redakciji želeći i ispraviti dvije greške koje su omaškom objavljene u ovom feljtonu. Nakon što je objavljen prvi nastavak feljtona o reformi obrazovanja, reagovao je bivši ministar prosvjete i kulture RS Gojko Savanović. U dopisu koji je poslao našoj redakciji naveo je da je podnio tužbu za klevetu i narušavanje ugleda njemu i ministarstvu na čijem je čelu bio.

"S obzirom na Savanovićeve prijetnje sudom i s obzirom na to da su se u tekstu feljtona potkrale dvije sitne greške, molila bih vas da u sljedećem broju objavite sljedeći ispravak:

U Patriotu od 31. 1. 2005. godine na str. 33 piše da je Savanović završio zanat u VISOKOM, a trebalo bi da piše: u VAREŠU.

U Patriotu od 7. 2. 2005. piše da su predavanja o sidi spriječena u GRADIŠCI, a trebalo bi da piše: u PRIJEDORU.

Takođe obavještavamo javnost: ako je zaista istina da je Savanović podigao protiv nas tužbu, kako on izjavljuje u Patriotu od 7. 2. 2005, izražavamo svoje veliko zadovoljstvo zbog činjenice da ćemo bar negdje imati priliku da predočimo dokaze o tačnosti svih navoda iz feljtona 'Reforma školstva na RS način', objavljenog u Patriotu ", navela je dr Radojka Praštalo.

Davidović se odriče zločinaca iz "Toplane"

Drago Popović, direktor banjalu čke gradske "Toplane", koja, sudeći po njenoj efikasnosti, uopšte ne zaslužuje ime koje nosi, došao je do samog kraja svoje karijere. To je sasvim jasno s obzirom na to da je kritike na njegov rad nedavno uputio i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović. On se baš u "pravi čas" – na pola treće propale grijne sezone – sjetio da u "Toplani" nešto ne štima, a da odgovornost za to pada, prije svih, na Gradsku upravu, koja je svih tih godina štitila kriminalizovano rukovodstvo ovog preduzeća sa Dragom Popovićem na čelu. Zato je Davidović odlučio pribjeći svom starom isprobanom metodu – kada kriminalno ponašanje njegovih saradnika premaši sve granice tolerancije i zaprijeti da bi i njega moglo odvući pod udar zakonskih sankcija, gradonačelnik se odriče saradnika i dodatno ih optužuje. Na isti način na koji se sada odnosi prema Popoviću, Davidović se ranije okomio na svoje bliske prijatelje, ranije službenike Gradske uprave Nadu Gligorić i Vladu Glamočića. U trenutku kada je ovo dvoje privodila policija (Gligorićka je još u pritvoru) Davidović je zadovoljno obrisao znoj s čela. Namjera mu je očito da uradi isto i kada u martu Glavna služba za reviziju javnog sektora RS objelodani izvještaj o reviziji koju već sprovodi u "Toplani". Time će krug biti zatvoren.

Gradska uprava, koja je od pet imenovala tri člana (sada bivšeg) Upravnog odbora toga preduzeća, za problem zvani "Toplana" optuživala je Vladu RS, koja je većinski vlasnik ovog preduzeća. Vlada je uzvraćala istom mjerom prebacujući lopticu gradu, koji je po zakonu obavezan organizovati poslovanje ovakvog komunalnog preduzeća. Sve to nije nimalo ugrijalo Banjalučane, koje je Popović optuživao za to što ne plaćaju grijanje – koje i nemaju.

Da neredovno plaćanje grijanja nije pravi razlog zbog čega se najveći broj stanovnika Banjaluke i ove zime smrzava, govori i to što je prošle nedjelje grijanje po nalogu Drage Popovića isključeno i redovnim platišama u naselju Mali Logor. Bila je to dobra prilika i za snalažljivog Davidovića, koji se, tobože, sažalio nad mukama stanovnika ovog naselja, pa oštro apelovao na Popovića da im pusti grijanje. Prava istina je naravno to da Davidovića, kao ni svih predhodnih godina, nisu ganule muke građana već aktivnosti onih koji istražuju kriminal u "Toplani", u kojoj glavnu riječ vode ili su vodili njemu i njegovom partijskom šefu odani kriminalci.

Falsifikati sve bolji

"S. Đ. (1985) iz Lopara 17. 02. 2005. godine platio je rakiju kupljenu od susjeda B. B. (1932) novčanicom od 100 evra za koju je naknadno ustanovljeno da je falsifikovana. Kako je naveo, tim falsifikatom nepoznato lice mu je platilo drva koja mu je on prodao. Operativni rad na slučaju je u toku.

J. H. (1986) i njena sestra N. H. (1981), obje iz Bijeljine, 15. 02. 2005. godine pokušale su da stave u opticaj falsifikovanu novčanicu od 200 KM u trgovini "Intereks" u Bijeljini. U toku je utvrđivanje porijekla falsifikata i odgovornosti lica", stoji u saopštenjima CJB Bijeljina.

Ovo su dva slučaja pronalaska falsifikovanih novčanica na području CJB Bijeljina, otkrivenih u kratkom vremenskom periodu posljednjih dana. Da je promet falsifikovanim novcem u porastu, svjedoče i dvije tematske konferencije za štampu, na kojima je portparol bijeljinskom CJB Dragan Perić, "bez namjere da izazove bilo kakav strah", upozoravao građanstvo i pravna lica na obilježja, serijske brojeve falsifikovanih novčanica i znake po kojima je moguće prepoznati lica koja takav novac stavljaju u promet. "Zbog povećanog broja distribucije lažnih novčanica CJB Bijeljina će u narednih tridesetak dana izdati brošuru u kojoj će štampati uputstva i upozorenja. Lica koja se bave rasturanjem lažnog novca obično dolaze sa strane. Iz drugih gradova ili čak drugih zemalja. Obično su u žurbi. Kupuju skupe stvari i plaćaju krupnim apoenima za koje se mora vratiti kusur. Ne pitaju za cijenu i često su predmet prevare poljoprivrednici koji na pijaci nemaju mogućnost provjere ispravnosti novčanica. Dešava se da pri tome ostanu i bez stoke ili druge robe koju prodaju i bez novca koji vrate kao kusur", kaže Perić. Međutim, poznati su, kaže, i drugačiji primjeri, kada je zahvaljujući opisu ili zapisanim registarskim oznakama automobila nađen i rasturač novca i prevarom uzeta roba. Perić, koji je sredinom osamdesetih godina radio kao inspektor za falsifikate, kaže da se metodologija falsifikovanja novca u mnogome promijenila i da moderni uređaji stvaraju prilične pobleme u borbi protiv falsifikata. "Nažalost, kriminalci čak i fotokopijama na boljim kopirnim apartima i na papiru lošijeg kvaliteta pokušavaju prevariti naivnije građane. Međutim, u posljednje vrijeme se pojavljuje lažni novac na papiru prilično visokog kvaliteta, koji je laicima teško prepoznati i razdvojiti od pravog", upozorava Perić.

U Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala CJB Bijeljina upozoravaju da je upravo kvalitet papira, naročito novčanica za koje se potragom putem Interpola saznaje da najvjerovatnije potiču sa prostora istočnoevropskih zemalja, vrlo sličan kvalitetu presovanog pamuka na kojem se štampaju originali i da zato treba obratiti pažnju na druge karakteristike novčanica kao što su serijski brojevi, određene anomalije u izradi, a najprije na karakterističnu boju pod aparatom za provjeru novčanica. "Novčanice za koje se iskaže sumnja da su falsifikovane CJB Bijeljina šalje u Banjaluku na vještačenje, a nakon toga se preduzimaju drugi neophodni koraci u obavještavanju banaka, drugih pravnih lica i građana o eventualnoj pojavi novih falsifikovanih novčanica", kaže jedan od inspektora u ovom odjeljenju.

Iako je dolar na svjetskom nivou najzanimljiviji za falsifikovanje, na području Evrope se najčešće susreću falsifikati evra. Najčešći apoeni neispravnih novčanica nađenih na području CJB Bijeljina su 50, zatim 100 i 200 KM, te 50 i 100 evra. Mjesta na kojima se najčešće puštaju u promet su pijace i maloprodajni objekti u dane vikenda i poslijepodnevnih sati. Lica koja ga rasturaju najčešće nisu sa područja opštine Bijeljina. Iz CJB Bijeljina upozoravaju prodavce da obavezno izvrše provjeru novčanica navedenih apoena pod aparatom za provjeru ispravnosti, a ukoliko se radi o većim sumama novca, da ispravnost provjere u najbližoj banci. Ukoliko primijete bilo šta sumnjivo, mogu obavijestiti policiju.

Počela borba protiv globalnog zagrijavanja

Svijet će napokon početi borbu u cilju zaustavljanja globalnog zagrijavanja, rekao je japanski premijer Junićiro Koizumi prilikom prošlosedmične ceremonije koja je održana u Kjotu povodom zvaničnog stupanja na snagu sporazuma koji predstavlja svjetski plan za borbu protiv globalnog zagrijavanja.

Protokol iz japanskog grada Kjota usvojen je 11. decembra 1997. godine, ali on do prošle sedmice nije stupio na snagu jer ga prije nije potpisao dovoljan broj država. Kada je to u oktobru prošle godine odlučila uraditi Rusija, stvari su se promijenile i čekalo se samo da ruski parlament ratifikuje tu odluku. Do sada je sporazum potpisala 141 zemlja. Među potpisnicama nisu Sjedinjene Američke Države, iako se ova zemlja smatra za jednog od većeg zagađivača životne sredine .

Međunarodni sporazum o klimatskim promjenama ima za cilj smanjenje emitovanja gasova koji izazivaju efekat "staklene bašte". Usljed tzv. efekta "staklene bašte" dolazi do promjene klime na Zemlji jer povećano emitovanje ugljen-dioksida u atmosferu grije planetu. Lednici se tope, raste nivo mora, dešavaju se različite klimatske promjene. Pesimistične prognoze kažu da poremećaj klime prijeti da dovede do istrebljenja hiljada vrsta biljnog i životinjskog svijeta do 2100. godine.

Zbog situacije koja bi i te kako mogla postati alarmanta, sporazumom je predviđeno da do 2012. godine visokoindustrijalizovane zemlje smanje emisiju štetnih gasova (ugljen-dioksida, metana, azotnog oksida i tri gasa koja sadrže fluor) u atmosferu za 5,2 odsto u odnosu na 1990. godinu.

To bi moglo pomoći da se trend otopljenja u sljedećim decenijama uspori.

Bivši potpredsednik Vlade Srbije strahuje za svoju bezbednost

Igranka sa Čedinim obezbeđenjem

Koliko je zatrovano stanje u Srbiji, a naročito među beogradskim medijima, najbolje svedoči podatak da ofanzivnog Čedu niko ne pita za Šilerovu, imovinsko stanje, druženje sa surčinskim gangsterima... Ako se neko možda i usudi, "objektivni" analitičari ga dočekuju drvljem i kamenjem – "žuta štampo", "ratni huškaču", "Miloševićev vampiru".EU za rekonstrukciju PIF-ova

U petak je u Banjaluci promovisan novi projekat Evropske unije čiji je cilj, bar tako je re čeno, jačanje kapaciteta privatizaciono-investicionih fondova (PIF-ova) u oba bh. entiteta.

"Fondovi se moraju rekonstruisati portofolio, jer je njihovo vlasništvo previše usitnjeno, nema jakih vlasnika i podsticaja za prave investitore", rekao je tim povodom Đuzepe Nardeli, rukovodilac ovog projekta. On je istakao i da je smanjanje više PIF-ova neophodno kako bi se postigla koncentracija vlasništva. Nardeli je istakao i da fondovi što prije treba da prodaju svoje akcije u preduzećima koja nemaju perspektivu, a zadrže udio u boljim fimama u kojima bi sa partnerima mogli postati većinski vlasnici.


Intervju: Rafi Gregorijan, kopredsedavajući Komisije za reformu odbrane u BiH

Mandat Komisije nije da ukine entitetske vojske

Mandat koji ima Komisija za reformu odbrane ne obuhvata pitanje šta će se desiti sa entitetskim vojskama. Ukoliko sve strane, odnosno predstavnici sva tri konstitutivna naroda, žele da na dnevni red Komisiji stave to pitanje, ja nemam ništa protiv toga da se o tome razgovara


KUD "Sretenje" ukras Rogatice

U utorak 15. februara Kulturno-umjetničko društvo "Sretenje" iz Rogatice proslavilo je svoju krsnu slavu, Sretenje Gospodnje, i dvije godine postojanja društva. Proslava je počela veče ranije koncertom u Sportskoj dvorani "Mladost". Osim domaćina, koji su izveli nekoliko koreografija, nastupili su gosti iz Zelenike – KUD "Ilija Kišić", a prisutne su veoma uspješno zabavljali i doajen narodne i izvorne pjesme Nedeljko Bilkić i njegov mlađi kolega Jovan Perišić. Iako je ulaz naplaćivan, priredbu je posmatralo blizu hiljadu Rogatičana, tako da mjesta za sjedenje nije bilo, pa je jedan broj građana razigrane, lijepe, mlade ljude posmatrao stojeći. A bilo je i igre i pjesme i gusala…


Inicijativa za promjenu obilježja Republike Srpske

Inicijativa SDA – haosom do "bosanske" nacije

Zagovornici ideje o promjeni obilježja entiteta svjesni su da do međunacionalnog dogovora o obilježjima koja bi predstavljala sva tri naroda, neće lako doći. U takvoj situaciji mogao bi reagovati jedino visoki predstavnik, koji bi nametnuo obilježja koja ne predstavljaju nijedan narod. Znamenja koja u sebi sadrže tradicije onoliko koliko i nacija koja se još nije rodila, mogla bi odgovarati samo toj novoj – bosanskoj naciji.

Osim toga, da im je zaista stalo do uspostavljanja pune konstitutivnosti sva tri naroda na cijeloj teritoriji BiH u skladu sa ustavnim odredbama, Tihić i politička opcija koju predstavlja založili bi se za popunjavanje institucija u Federaciji (prije svega Vijeća naroda Parlamenta u tom entitetu) srpskim predstavnicima na način na koji je to urađeno u RS


Promjene u Ustavnom sudu BiH

Odlazak međunarodnih sudija je prioritet

Na pitanje kako ocjenjuje " sugestiju " Ešdauna da još nije vrijeme da se međunarodne sudije povuku iz ove institucije, Novaković kaže da će o tome odlučiti Parlament. " U razgovoru sa gospodinom Ešdaunom ja sam bio bliže drugoj varijanti – da nije toliko sporan rok u kojem će se međunarodne sudije povlačiti iz Ustavnog suda, koliko je sporan njihov mandat. Mislim da postoje odluke u kojima oni mogu da učestvuju u njihovom donošenju i u raspravi o njima, ali smatram da bi o nekim stvarima trebalo da odlučuju samo domaće sudije. Naravno, to je sada stvar mogućih kombinacija "


Bijeljinski građevinci na sudu

Zidanje Skadra na bijeljinskim kanalima

Najnoviju optužnicu, u slučaju “zgrada na kanalu”, kako se popularno u Bijeljini zovu ovi objekti, prema Gruhonjićevim riječima, još uvijek nije potvrdio Osnovni sud, zbog čega ne želi da iznosi više detalja. “Optužnica je predata sudu i sud treba da je potvrdi da bi postala javna. Tek nakon toga može početi proces. Sud je taj koji određuje i raspored ročišta. Za ovo krivično djelo je zaprijećena kazna do dvije godine zatvora”, kaže Gruhonjić ne odbijajući ni mogućnost uslovne kazne. Zasada, kako je rekao, nije bilo pokušaja nagodbe optuženih sa tužilaštvom


Brčanske igre budžetom

Kamate pod istragom

Kao odgovor na jedno od poslaničkih pitanja postavljeno početkom decembra 2004. godine Vlada je sredinom istog mjeseca dala tabelarni pregled otvorenih računa po bankama, količinom sredstava na pojednim od njih i kamatnim stopama. Iz nje se vidi da ukupno oročena sredstva na period od trinaest mjeseci u šesnaest banaka koje posluju na području Brčkog i BiH iznosi 88 miliona maraka. Ni u jednoj od njih oročena suma nije bila ispod milion maraka. Tako je u Hipo banci bilo 10 miliona (ne računajući 6,5 miliona Fonda stanovanja i Fonda održavanja), u UPI banci 12 miliona, u Rajfajzen banci 15 miliona, u Zagrebačkoj banci 15 miliona, u Pavlović banci 5,5 miliona, u Razvojnoj banci 10 miliona, Bobar banci 2,5 miliona, Novoj banci 1 milion, Vakufskoj 1 milion, Pro-kredit 5 miliona, Tuzlanskoj 5 miliona, ABC banci Sarajevo 2 miliona, Zepter banci 2 miliona i Novoj banjalučkoj banci 2 miliona


U RS nema zabilježenih slučajeva oboljelih od meningokokne sepse

Mjesta za paniku nema

Kada se sve okvirno sagleda, kada se u obzir uzme stanje u našem zdravstvu i zemlji uopšte, ne može se ni zamjeriti neupućenima za njihovo nepovjerenje i zabrinutost. To ne znači da se smije odustati od preciznog objašnjenja o bolesti jer samo se na ovaj način mogu blagovremeno spriječiti i liječiti eventualna oboljenja i opasnosti od daljih zaraza


Zapisi o Crnoj Gori, Staroj Hercegovini i Srbiji (arhimandrita Nićifora Dučića)

Borbe Dobrovoljačkog kora Ibarske vojske (26)

Javorska je vojska znala iz đeneralovijeh dnevnijeh naredaba za bojeve pred Novom Varoši i na Radojni; za uspjehe, osvojene redute i održanu pobjedu nad turskom vojskom; te je i to izazvalo življu simpatiju narodne vojske i bratske usklike i pozdrave. Pored vojničkoga marša i pjevanja, proizvodile su u vojsci veseo utisak kako velika korska zastava, koja je nošena za komandantom, tako bataljone i četne, koje se lepršaju kroz vojsku


Politika i perverzija

Rasplet (2)

Razrešenje situacije oko njegove ostavke i istog čina Branka Dokića, ministra saobraćaja BiH, jeste problem koji Ivanić mora razrešiti u nekoliko narednih dana. Nije nerealno da i ovde, kao i sa formiranjem nove Vlade RS (PDP nije ušao u Vladu), dođe do kompromisnog rešenja, odnosno da se desi da Ivanić ostane pri ostavci, a da Dokić svoju povuče. To bi lideru PDP-a dalo mogućnost da u narodu nastavi gajiti imidž doslednog i principijelnog političara koji je ostao pri svojim stavovima "uprskos svim pritiscima", a da istovremeno ne ugrozi rad Saveta ministara, čime bi zadovoljilo i htenja međunarodne zajednice.

Naravno da ova varijanta isključuje mogućnost da novi ministar inostranih poslova bude iz redova PDP-a, što opet otvara priliku SDS-u da dodatno proširi svoju kolekciju visokih funkcija


Afere:

Dodik i Pavić privatizuju opštinu Prijedor

Pre ove sednice došlo je do oštrog sukoba između Milorada Dodika i Nade Ševo, tadašnjeg načelnika opštine i visokopozicioniranog funkcionera SNSD-a. Ševo je zahtevala da se ispoštuju zakonski propisi i dozvoli " CDEB " gradnja, ali je Dodik bio oštro protiv toga. Na kraju je tadašnja načelnica odustala od svojih stavova, a Dodik je među odbornicima izlobirao da prekrše zakon i glasaju protiv. Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je svađi između Nade Ševo i Dodika prisustvovao i Vojo Janjoš, vlasnik komapnije " Janjoš " . Otvoreno pitanje je šta je tu radio gospodin Janjoš i sa kakvim pravom se on meša u rad opštine Prijedor?! Takođe je upitno otkud Miloradu Dodiku pravo da odlučuje o tome ko će u tom gradu da otvara trgovačke centre a ko ne. Razlozi su više nego jasni. Janjoš je svoju izdašnost ptrema SNSD-u naplatio ukidanjem konkurencije


OUN u funkciji SAD (1)

OUN – iznevjerena očekivanja

Situacija je dodatno pogoršana poslije eliminacije sa svjetske političke scene glavnog antagoniste SAD – Sovjetskog Saveza. Od tada UN predstavlja "međunarodni servis" SAD, koje koriste svoju poziciju ne samo radi nametanja svjetskog mira po svojim rješenjima nego radi promocije "novog svjetskog poretka", što je u stvari drugi naziv za njihovu globalnu strategiju i novu vojno-političku doktrinu


Predsednik Srbije posetio Kosovo i Metohiju

Tadić na grobu malog Mikija

Na brdu iznad sela, kod crkve koja je minirana, ali su je Cerničani kasnije obnovili, predsednik Tadić je pustio suzu iznad groba Miloša Petrovića. Mali Miki ubijen je 2000. dok se igrao sa dedom ispred seoske prodavnice. Imao je četiri godine i tri meseca. "Zapucali su iz mraka, preko rečice koja deli selo. Metak ga je pogodio u čelo. Mrdale su mu ručice i nogice još 15 minuta. Zbog sinovljevog groba ja ću ostati ovde", zagledan u nebo izgovorio je Milošev otac Ljubiša, direktor škole, u jezivoj tišini koju je parao zvuk helikoptera.

“Hoće da nas istrebe, ali ne znamo zašto. Bili smo ranije dobre komšije, vraćali ih kad su počeli da beže zbog bombardovanja. Ne shvatam tu bezdušnost. Pa, ljude su žive minirali u kući, u šest sati uveče. Blagica Vasić je poginula, deca su čudom preživela. Bog ih je spasao”, kaže Milivoje Nisić, čija tri sina u školu idu pod pratnjom UMNIK-a, jer im je kuća u albanskom delu sela


Pojedini delegati u Vijeću naroda RS štite stranački, a ne nacionalni interes

Najbolji primjer da Vijeće naroda Republike Srpske pojedini delegati u njemu ne koriste (samo) kao mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa nekog od konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj jeste istupanje Ramiza Salkića, predsjednika kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, koji je po formiranju nove Vlade RS najavio da će ovaj klub osporiti njeno imenovanje.


Identitet žrtava pronađenih u Sijekovcu još uvijek nerazjašnjen

Posmrtni ostaci pedeset devet žrtava, od kojih je osamnaestoro djece, koji su u avgustu mjesecu prošle godine ekshumirani u Sijekovcu, još nisu identifikovani.

Kao što je poznato, niti jedna komisija za traženje nestalih lica u BiH ne potražuje toliki broj djece sa područja Posavine. Tako se o identitetu