Syksyn Uneton on ylläpidossa/vuokralla Kirveltäjässä, kotiinlähtöpäivämäärästä ei tietoa toistaiseksi
Tamman omat sivut TÄÄLLÄ

Virallinen nimi:  
  Syksyn Uneton
Kutsumanimi:  
  Uni
Rotu:  
  Suomenhevonen
Syntymäaika:  
  10.11.05
Sukupuoli:  
  Tamma
Säkäkorkeus:  
  153cm
Koulutustaso:  
  ko. HeA, re. 110cm
Painotus:  
  Yleispainotus
Kasvattaja:  
  Cirith / Yave
Omistaja:  
  Sirja


Kuulumisia:
2.9.2007, Hei taas pitkästä aikaa! Elokuunlopun harjoitusestekisat sujuivat hienosti, ja nappasimme yhden ruusukkeenkin mukaamme! Samoin eilisen estevalmennus ei olisi voinut paremmin mennä, vilkaise ihmeessä valmentajan kommentti hieman alempaa! Nyt keskitytään jonkin aikaa ihan vaan kotona treenailemaan valmentajan antamien kotiläksyjen mukaisesti.

15.8.2007, Onpas aika kulunut! Mitään erikoisempaa ei meille kuulu, Uni voi hyvin ja on pirtsakka, elo-syyskuussa starttaamme muutamissa kilpailuissa ja käymme estevalmennuksessa.

31.1.2007, Hyviä uutisia :) Tammikuun koulukisoista napattiin yksi sijoitus, sekä yksi voitto, huikeilla prosenteilla 67.135%! Tästä on hyvä jatkaa :)

19.1.2007, tässä tammikuun lopulla tulemme kiertämään Unen kanssa muutamat koulukisat, ihan harrastusmielellä, saapa nähdä kuinka sujuu.

2.12.2006, Se on joulukuu nyt! Uni on mukavassa vedossa, ja sen kanssa on kiva touhuilla kaikennäköistä. Neiti on vähän pulskassa kunnossa, mutta eihän se näin talvella haittaa? ;D

9.11.2006, Harkinnassa varsottaminen, saapas nähdä mihin päädytään.

7.11.2006, Unen vointi on huomattavasti parantunut, ja se nauttii täysin siemauksin lumivaipasta ja kirpeistä pakkasista tammalaumassa. Pääasiassa olemme laiskotelleet ja tehneet rentoja maastolenkkejä pääasiassa ilman satulaa isommalla porukalla, ja Uni on ollut aivan mainio :)

15.10.2006, Syysflunssaa tai jotakin on havaittavissa monilla Kirveltäjäläisellä, myös Unella. Tamma on väsähtäneen oloinen, joten olen antanut sen lepäillä rauhassa. Jospa tämä tästä kunhan lumi tulee maahan ja tämä pimeys loppuu

4.10.2006, Tamma on toiminut viimepäivät kuin unelma, hirmuisen valpas ja pirtsakka, ei silti mikään pöljä. Ihania ruskaretkiä on tehty paljon, kenttävääntö on jäänyt vähän vähemmälle, kun maastossa on ollut niin mukavaa :D

21.9.2006, Uni alkoi eilen aristaa etusiaan, epäilisin että kengityksen kanssa on jotain häikkää, kun tamma kengitettiin toissapäivänä. Kengittäjä pääsee tutkimaan neidin koivet vasta ensi viikolla, joten siihen asti tamma saa lomailla.

8.9.2006, Aivan ihana päivä <3 Aamulla paistoi aurinko, niin päätin ottaa Unen oikein kunnolla puhdistettavaksi, jynssäsin tammaa kaaauan, selvittelin jouhet ja tekaisinpa vielä letinkin häntään. Kun sh-tamma Jasminin hoitaja pelmahti paikalle, kysäisin, josko häntä kiinnostaisi lähteä hoitsullaan maastoon meidän seuraksemme. Tyttö oli innoissaan, ja satuloimme tammat pikavauhtia, ja hyppäsimme selkään. Päätimme kiertää haamuvuoren ja käydä hyppäämässä maastoesteitä, kun tien pohja tuntui hyvältä. Ravailimme, laukkailimmekin vähän, ja tammat tuntuivat tulevan keskenään hyvin toimeen. Kun maastoesteet häämöttivät näköpiirissä, innostui Uni suunnattomasti, mutta pientä tempoilua lukuunottamatta se ei sikaillut mitään. Annoin sille pohkeita, ja kiidimme kaikkien viiden maastoesteen yli huimaa vauhtia. Kun Jasminkin oli suoriutunut esteistä kunnialla, ravailimme jonkun aikaa tallille päin, ja kävelimme pitkin ohjin loppumatkan.

21.8.2006, Uni on viettänyt kesälomaa kisarepeämän jälkeen muiden suokkitammojen kanssa. Tamma on hyvässä kunnossa, ja olen liikutellut sitä kevyesti pari kertaa viikossa. Tamma lomailee vielä jonkun tovin, jonka jälkeen alan taas ratsastamaan sitä aktiivisemmin.

26.6.2006, pikkuvarsa on nyt lähtenyt uuteen kotiinsa Sedonaan Vibajan ja Veikan hellään hoivaan. Uni tuntuu olevan hitusen uupunut, mutta samalla jokseenkin helpottunut, että varsa kasvoi normaalisti, ja tamma saa nyt levätä. Yhteinen kisauramme on lähtenyt mukavasti käyntiin, olemme olleet pääasiassa tuloksien puolessa välissä. Pientä hapuilua, mutta ei mitään suuria epäonnistumisia, olen oikein tyytyväinen. Lisäksi toki ilahduttaa ensimmäisten kenttäkisojemme voitto, kymmenen kovan vastuksen joukosta nousimme kärkeen jo kouluosuudessa, mutta maasto-osuudella korjasimme potin kotiin ;)

20.6.2006, tänään on ollut todellakin jännittävä päivä. Uni kävi iltakuuden maissa levottomaksi ja kiersi karsinaansa ympäri. Ajattelin, että jään yöksi talliin valvomaan, mutta ihme kyllä, tamma varsoi jo iltakahdeksan maissa, muiden hevosten mutustellessa iltaheiniä. Ja voi minkälainen otus sieltä syntyikään <3 Pienenpieni tammavarsa, joka nimettiin emänsä mukaan Unikeiju KIR:iksi, uusi omistaja päätti lempinimen olevan Uni kuten emälläänkin, joten meillä Kirveltäjässä varsaa kutsutaan Uni Junioriksi. Varsa on kaunis rautias, pienellä tähdellä varustettuna. Luonteeltaan pikkuneiti on hitusen ujo, mutta samalla tavattoman utelias.

13.6.2006, Huomenna on Unen suuri päivä, kun se saa oriseuraa ;) Neidin kunto on ollut sen verran hyvä, että olen ilmoitellut sitä muutamiin kisoihin, ensimmäisenä suuntaamme 16.6 CCR:n järjestämiin estekisoihin, josta matka jatkuu noin kymmeniin eri kisoihin. Menemme pääasiassa helppoja luokkia tamman kunnon mukaan, stressiä kisaamisesta ei oteta.

11.6.2006, Uni voi hyvin, olemme käyneet kolmena päivänä peräkkäin lammessa kahlailemassa ja seisoskelemassa, ja se tuntuu tekevän neidin jaloille oikein hyvää, nestettä ei ole ollenkaan, ja jalat ovat normaalilämpöiset. Jokaisen lampireissun yhteydessä ollaan käyty metsässä kävelemässä, ensin satulan kanssa, ja tänään ilman satulaa. Neiti ei ole vedestä moksiskaan, ja ollaankin kerralaan aina vedessä väh. 15min, tänään oli kaveri mukana, niin meni vieläkin kauemmin - ja hevoset tykkäs ;)

6.6.2006, nyt löytyi neidille oriseuraa, 14.6 lemmenyötään viettävät Uni ja Taikakuun Elmeri, joka on todella valloittava KTK I ori.

5.6.2006, Tänään kiipesin ekaa kertaa neidin selkään. Ensin nappasin sen laitumelta, ja vein sen sisälle viileään talliin. Harjailin sitä antaumuksella kauan - kaikki muut työt olin jo tehnyt. Tutkiskelin neidin kavioita, ja ajattelin kutsua kengittäjän vuolemaan ne parin päivän kuluttua, olivat vähän pitkän oloiset. Hain varustekaapista Unen satulan ja suitset, ja satuloin sen kaikessa rauhassa. Neiti käyttäytyi kokoajan oikein mallikkaasti. Talutin Unen kentälle, ja kiristin vyön ennen kuin hyppäsin selkään. Uni vaikutti innokkaalta, ei olisi malttanut seistä aloillaan sitä aikaa kun laitoin jalustimet sopiviksi. Ratsastelin pitkin ohjin käyntiä ja ravia vartin verran, ennen kuin otin ohjat. Teimme ihan perus kouluharjoituksia käynnissä, pohkeenväistöjä ja sensellaista, noin vartin verran. Lopuksi kävelimme pitkin ohjin vielä pitkän tovin. Mummeli oli oikein mukavana, ja rapsuttelin sitä pitkään ratsastuksen jälkeen, ennen kuin päästin sen takaisin laitumelle. Olen myös alkanut mietiskelemään tammalle oriseuraa, omista oreista [linkki=http://koti.terrieri.net/kirveltaja/leiskaus.html]Erakko[/linkki] vaikuttaisi hyvältä, mutta taidan katsastaa vielä muidenkin oritarjonnan ennen päätöksen tekoa.

1.6.2006, Uni on mukavasti kotiutunut meille Kirvikseen. Se viettää aikaa laitumella muiden tammojen kanssa, ympäri vuorokauden. Katoksessa niitä näkee harvoin, suurimman osan ajasta tammat ottavat yhdessä aurinkoa ja mutustelevat heinää. Olen käynyt joka päivä talullelemassa Unta, ja jalat tuntuu hyviltä.

25.5.2006, Uni matkusti eilen Kirveltäjään. Se oli matkan jäljiltä väsyneen oloinen, mutta katseli silti uteliaasti ympärilleen. Päästin sen pienen kävelytyksen jälkeen karsinaan huilaamaan heinien kanssa, ja kävin vielä jutustelemassa sille ennen kuin suljin tallin. Suuri osa tallin hevosista on yötä päivää laitumella, mutta oli tammalle tallissa pari kaveria. Keskiviikkoaamuna päästin Unen tarhaan ensin kaksin Supun kanssa, ja kun heillä näytti sujuvan ilman ongelmia, päästin myös Tirsan ja Hipan niiden seuraksi. Aluksi tammat kahinoivat puolisen tuntia, mutta rauhoittuivat yllättävän nopeasti. Tirsa juoksutti Unta välillä, mutta sen suurempia kahinoita ei syntynyt, joten uskalsin jättää tammat porukassa tarhaan. Tammat tarhailivat koko päivänn yhdessä, ja iltapäivällä kävin nappaamassa Unen kiinni. Laitoin sille päitset päähän, ja vein sen hoitopuomille. Harjailin sen kunnolla ja selvittelin hännän ja harjan. Hain tallista juoksutusliinan, ja kävin juoksuttamassa sitä varttitunnin verran kentällä. Sen jälkeen menimme pienelle kävelylle, neiti käveli oikein rauhallisesti löysällä narulla vierelläni. Kiertelimme laidunten lähellä, ja annoin tamman nuuskia muidenkin tammojen kanssa. Kävimme myös pienellä maastokävelyllä. Kävelyn jälkeen kokeilin tamman jalat, jotka tuntuivat hyviltä ja kuivilta. Laitoin tammat vielä yöksi talliin, mutta aioin seuraavana päivänä päästää ne yhdessä laitumelle, missä ne saisivat olla pääasiallisesti ympäri vuorokauden.

Luonnetta:
Uni muutti Kirveltäjään toukokuun lopussa. Se on sairaslomalla jalkavamman takia, joten se viettää aikaa Kirveltäjässä pääasiassa lomaillen muiden tammojen kanssa tammalaitumella. Myös pari varsaa se tulee meilläoloaikanaan saamaan.

Hoitaessa Uni on erittäin kiltti. Se rakastaa kun joku harjailee sitä tai pitää muuten sitä hyvänänsä ja ottaa sen aina huomioon. Satulan ja suitsien laitto onnistuu hyvin, paitsi joskus Unen on pakko tehdä sen verran kiusaa, että se pullistaa mahaansa oikein todenteolla, ettei vyö menisi millään kiinni. Muuten tämä tamma on oikein sympaattinen :) Taluttaessa Uni on myös kiltti ja kävelee sinne minne taluttaja sen vain vie. Kisapaikallakin Uni on rauhallinen eikä koohella sinne tänne. Kuljetusautoon lastaaminen onnistuu aina hyvin ja sen takia ei siis tarvitse varata ylimääräistä aikaa.

Ratsastettaessa Uni on aivan käsittämättömän ihana! Se on innokas oppimaan uutta. Uni menee koulua He B:n tasolla, joten ihan mukavasti kotitarpeiksi ollaan koulua opiskeltu. Ravissa Unen liikkeet ovat tasaiset, tarmokkaat ja matkaavoittavat. Laukka taas on pyörivää ja ihanteellinen. Esteitä Uni tykkää hypätä vaikka kuinka ja paljon, tuskin kyllästyy koskaan. Irtohypytyksessä se on hypännyt 130cm, mutta kuitenkin ratsastajan kanssa sen kanssa hypätään tällä hetkellä 110cm luokkia, jotka riittävätkin meille oikein hyvin tämän mamman kanssa. Kapasiteettia kyllä varmasti löytyisi 120cm luokkiin asti. Uni on esteillä varma ja innokas. Välillä saattaa tuntua että se karkaa käsistä. Riemupukkejakin saattaa radalla näkyä :) Unen kanssa voi lähteä maastoon yksinkin, eli se ei välttämättä tarvitse siellä kaveria. Se menee kyllä ihan minne vain. Joskus pensaissa saattaa olla Unen mielestä "pieni vihreä mies", jota täytyy pelätä. Muuten se on maastossa varma ratsu
 t. Syksyn Uneton
 i. EL Valon-Varjo
 ii. Vir MVA Ch H.M. Nopsa
 ie. Auringonpaisteen Illuusia
 e. Aittalan Taika
 ei. Pieni Leijonamieli
 ee. Tikkunekku


c. inah

Arvostelut:Jälkeläiset:
17.8.2006, o. Vilkutin KIR (i. Kannibaali MÅ)
20.6.2006, t. Unikeiju KIR (i. Taikakuun Elmeri)Tiivistelmä kisauksista:
Kilpailukalenteri löytyy Unen Omilta sivuilta
Estekilpailuista 11 sijoitusta, koulukilpailuista 3 sijoitusta, westernkisoista 10 sijoitusta

1.9.2007, Ässä, estevalmennus Ryhmä 1, 40-50cm, valmentajan kommentti:
Wau, tässä ryhmän todellinen ilopilleri! Alkuverryyttelystä jo huomasi, miten tamman nautti ratsuna olemisesta. Sait sen kulkemaan nätisti lämmittelyesteissä, ja myös radalla, mutta radalla näytitte myös se kaikkein iloisimman puolen; pukkeja satei välillä että voisi muille jakaa :D Ratsastat tammalla täydellisyyttä hipoen, pehmeä käsi ja Unen herkkyys vievät teidät pitkälle. Muista kuitenkin pidättää enemmän ennen estettä, jottette kiidä sen läpi kiitolaukalla. Hyvää työtä!

30.8.2007, Abbey Road, lk. HeB sij. ?
30.8.2007, Abbey Road, lk. HeC sij. ?
30.8.2007, Dimma, harjoitusestekisat, lk. 100cm, sij. 6/10
30.8.2007, Dimma, harjoitusestekisat, lk. 90cm, sij. 3/9
31.1.2007, Hoarfrost, KRJ, lk. KN Special, sij. 45/50, 56.301%
31.1.2007, Hoarfrost, KRJ, lk. HeB, sij. 1/50, 67.135%
28.1.2007, Yave, KRJ, lk. HeB, sij. 10/40
28.1.2007, Yave, KRJ, lk. HeC, sij. 5/40
25.7.2006, dew, He B / 90 cm / 80 cm, sij. 17/28
22.7.2006, dew, lk. Avoin hevosparivaljakko, peruttu
19.7.2006, dew, lk. HeA, sij. 42/59
19.7.2006, dew, lk. KN Special, sij. 15/33
13.7.2006, dew, lk. HeA, sij. 22/74
13.7.2006, dew, lk. KN Special, sij. 18/58
27.6.2006, Tuulirinne, lk. 60-70cm, sij. 17/18
27.6.2006, Tuulirinne, lk. 40-50cm, sij. 2/17
?.?.2006, Kaksin Kaakkoon, lk. 90cm, sij. 13/18
?.?.2006, Kaksin Kaakkoon, lk. 60-80cm, sij. 23/24
30.6.2006, Loimela, lk. HeC, sij. 24/30
22.6.2006, Kipittäjä, ERJ, lk. 60-70cm, sij. 5/45
22.6.2006, Kipittäjä, ERJ, lk. 40-50cm, sij. 20/45
24.6.2006, CCR, lk. 60-70cm, sij. 14/22
24.6.2006, CCR, lk. 40-50cm, sij. 18/23
22.6.2006, CCR, lk. He C / 50 cm / 40 cm, sij. 1/10
19.6.2006, CCR, lk. KN Special, sij. 11/23
19.6.2006, CCR, lk. HeC, sij. 11/21
16.6.2006, CCR, lk. 60-70cm, sij. 9/21
16.6.2006, CCR, lk. 40-50cm, sij. 15/21

design M.M. 2005-2006