video1 --> Az egész film .rm formátumban. Ezt nézd meg utoljára szerintem.
.......................................
video2 --> A rajzfilm betét .mpeg formátumban. Jó nagy, de megéri letölteni, elég nagy ritkaság.
.......................................
video3 --> A film eleje, az egyetlen akciójelenet Hannal a fõszerepben, és a mozi legvége egyetlen nagy .mpeg fájlban. 
.......................................
video4 --> Az egyetlen Darth Vader jelenet a filmben, ami eredetileg a Csillagok Háborújában lett volna látható. Picike kis .mov fájl, megéri letölteni.
.......................................
video5 --> Mos Eysley-i életképek. Eredetileg ezek a képek is a Csillagok Háborújához készültek. Ez is .mov formátum, Quick Time jó ha van hozzá.
.......................................
audio1 --> Carrie Fisher énekel a jól ismert Star Wars fõtéma dallamára. Kizárólag erõs idegzetûeknek!
..
. .... A Star Wars Holiday Special nem más, mint egy közel másfél órás tévéfilm, melyet az amerikai CBS tévétársaság 1978 november 17.-én este vetített le. A mûsorban szerepel az elsõ SW film összes sztárja (Alec Guinnes-t kivéve), és bár George Lucas nem ért rá a produkcióval foglalkozni a Birodalom visszavág munkálatai miatt, azért a történetet még õ maga írta. 

A csodával határos hogy ez szösszenet megmaradt az utókor számára is, hiszen a dolog annyira gagyira sikeredett, hogy Lucas többször is kijelentette: Legszívesebben az összes létezõ másolatot saját kezûleg égetné el rituálisan. (Egyébként már az is mák, hogy ezt annak idején valaki felvette, hiszen akkoriban azért még a nagy Amerikában sem volt minden háztartásban videomagnó) A Holiday Special legjobb 10 perce az a rajzfilmes betét, amiben elõször tûnik fel Boba Fett - csaknem két évvel a Birodalom visszavág elõtt.

....
.. Akár egy normális SW filmben: Threepio & Leia...
..
.
. .... A filmben Chewbacca Han Solo segítségével megpróbál hazajutni szülõbolygójára a Khasyyyk-ra, hogy családjával tölthesse a wookie-k legnagyobb ünnepét, az "élet napját", mindeközben pedig láthatjuk, ahogy Chewie hozzátartozói aggódva lépnek video-kapcsolatba az összes Star Wars szereplõvel, hogy nem tudják-e merre kószál a családfõ, miért nincs még otthon. 

Nagyjából ezzel össze is foglaltam a történetet, aminek a szempontjából szinte semleges, hogy közben a wookie-családot zaklatják a birodalmiak is, és újra láthatjuk például a Mos Eysley-bõl jól ismert kocsmát, és annak törzsközönségét. A film végén természetesen megérkezik a Falcon, és végre megkezdõthet az ünnepség is, ahol Leia hercegnõ még egy dalt is elénekel a Star Wars fõtémájának dallamára, ami - azt hiszem ezt bátran kijelenthetjük - valamennyi SW film abszolut mélypontja.

....
.. Az aggódó család Leiával beszélget, miközben az asszony a családfõ bekeretezett fényképét szorongatja... No comment.
Chewie végre megünnepelheti szerettei körében az "élet napját"...
.
.
. .... A filmben láthatjuk Chewie-t (Peter Mayhew), feleségét, fiát, és édesapját is. Itt van nekünk Han (Harrison Ford) is, sõt Leia hercegnõvel (Carrie Fischer) is találkozhatunk, aki itt még mindíg a jól ismert "fejhallgató-stílusú" frizurát viseli. 

Feltûnik néhány percre Luke is, bár elég nehéz felismerni, ugyanis az õt alakító Mark Hamill néhány héttel a felvételek elõtt autóbalesetet szenvedett, és arcán meglehetõsen csúnya hegek keletkeztek, ezeket pedig a rá kent fél kiló sminkkel próbálták eltûntetni. Néhány perc erejéig feltûnik még a híres robot páros, R2-D2 és C3-PO is. 

Darth Vader is színre lép ugyan, de nem költöttek ám David Prowse (Vader) szerepeltetésére, hanem egyszerûen elõvettek egy kis kivágott jelenetet a Csillagok Háborújából, és újraszinkronizálták azt. Ebben a bizonyos jelenetben Vadert és egy tisztet láthatjuk, amint a Halálcsillag folyósóin kószálnak, a tiszt pedig éppen jelenti, hogy most vizsgálják át Mos Eysley-t. Az eredeti filmbõl a képsor kimaradt, így átmenthették a Holiday Special - ba. Vader egyébként ott van abban a bizonyos rajzfilm-betétben is, igaz csak 2 mondat erejéig. 

Szerepel még néhány birodalmi rohamosztagos, Mos Eysley kocsma közönsége, egy Kashyyyk-i kereeskedõ, aki a Chewie család jó barátja, néhány akkori popsztár (például a Jefferson Starship, nagyon kemény videotrükkökkel a hetvenes évek végérõl, lefordulsz a székrõl ha meglátod!!), és a már említett rajzfilmben maga Boba Fett is.

....
.. Chewie apuka egy X-szárnyúval játszadozik
Mark Hamill összetört arca alig látszik ki a rákent fél tonna smink mögül
Vader abban a jele- netben, melyet ere- detileg az ANH-ban láthattunk volna
A birodalmi erõk nem hagynak fel a Chewbacca család molesztálásával
A film egyetlen akciójelenete: Han legyûri az egyik birodalmi rohamosztagost
Ismét együtt a Mos Eysley-i kocsma törzsközönsége. Még a zenekar is újra rázendít
.
.
. .... Kritikán aluli, és akármit is írok én itt most le, hidd el, semmi sem tud felkészíteni téged ehhez fogható csalódásra. Borzalmas zenei betétek, kukás forgatókönyv, halálosan unalmas cselekmény, és a vizuális effekteket tartalmazó felvételek mind-mind a Csillagok Háborújából vannak kicsórva.

Néhány helyen a weben árulnak ugyan video- másolatokat, melyeknek az ára kb 10-15 dollár, de nem javaslom ezek megvételét, hacsak nem vagy fanatikus gyûjtõ, akinek mindenre szüksége van amin rajta van a Star Wars felirat. Az egyetlen dolog amiért talán mégis érdemes megnézni a filmet, az nem más, mint az a bizonyos 10 perces animációs betét, melyben a figurák párbeszédeit természetesen az eredeti színészek hangján hallhatjuk.

....
.. A Holiday Special fõcíme. Aki nem akar nagyon kiábrándulni, kapcsolja ki a monitort, amikor ezt a feliratot meglátja
A film plakátja. Ez is elég nagy ritkaságnak számít, a rajta lévõ képek is elsõsorban az ANH-ból vannak kiollózva
.
.
. .... Lucas a Jedi visszatérben eredetileg az Endor hold helyett a wookie-k bolygójára akarta helyezni a végsõ csatát, és az ewokok helyett is wookie-kat láthattunk volna. Azt hiszem nem kétséges, hogy az Ewokok házai ebbõl a filmbõl származtathatók, hiszen Chewie családjának lakóhelye jócskán hasonlít ezekre, és ugyanúgy a fák tetejére épült, mint az Endori lények kunyhói. Meg aztán a fiatal wookie is meglehetõsen emlékeztet egy ewokra. A Holiday Special-hoz az itt látható látványterveket egyébként ismét Ralph McQuarrie készítette, csakúgy mint az egész klasszikus trilógiához.

Az animációs betét elején láthatunk egy figurát egy pillanatra a felkelõk ûrhajóján, ahogy valamiféle mûszerek fölé hajol. Ne mondja senki, hogy nem emlékeztet a késõbbi Ackbar admirálisra. (Öltözék, a fej két oldalán elhelyezkedõ nagy halszemek)

Szintén a rajzfilmben láthatjuk elõször a Falcon légzsilipét, mely késõbb a Birodalom visszavágban pont így néz majd ki.

Boba Fett. Senkinek sem kell bemutatni, szintén itt szerepel elõször.

A hírhedt Star Wars betûtípust is itt láthatjuk elõször. (Sok cikkben írják le, hogy Lucas annyira ügyelt  arra, hogy egy tökéletesen idegen környezetet teremtsen a SW filmekben, hogy egyikben sem láthatunk álltalunk is használt írásjeleket. Nos ez nem igaz, gondoljunk csak a Csillagok Háborújára, és ott is arra a jelenetre, amikor Ben kikapcsolja a vonónyalábot. A kapcsoló mellett tisztán olvasható a "power" felirat.)
 

....
.. Jobbra Chewbacca kisfia. Kiköpött ewok nem?
Ralph McQuarrie (Õ készítette a klasszikus filmek látványterveit is) festménye a Chewie család házáról
És ugyanez a ház belülrõl, McQuarrie elképzelése szerint. Kívülrõl akár ewok-kunyhó is lehetne
Pre-Ackbar Admirális... Szerintem egyértelmû a párhuzam.
Boba Fett elegánsan távozik hátirakétája segítségével, a Falcon légzsilipén keresztül.
A korábban soha nem használt Star Wars betûtípus.
.
.
Csekk da videoz!
Vissza a fõoldalra