Maamiinat säilytettävä


Suomen liittyminen maamiinat kieltävään Ottawan sopimukseen edellyttäisi korvaavien asejärjestelmien käyttöönottoa. Maamiinat on suunniteltu korvattavan rypälepommeilla, mutta nyt kansainvälistä kieltoa suunnitellaan myös rypälepommeille. Helsingin Kansalliset Nuoret ry (HeKa) vaatii, ettei Suomen puolustusta rakenneta epävarmojen asejärjestelmien varaan, vaan että Suomi säilyttää maamiinat osana puolustustaan.

Ottawan sopimus perustuu miinojen siviiliväestölle aiheuttamaan haittaan monissa kehitysmaissa. Ratkaiseva ero Suomen ja esimerkiksi monien sissiliikkeiden välillä on kuitenkin miinojen merkintä: Suomessa osattiin jo yli 60 vuotta sitten kirjata miinakentät kartalle, niin ettei siviiliväestölle aiheutunut haittaa. Suomalainen miinanraivauskalusto on nykyäänkin erittäin arvostettu mm. muiden rauhanturvaajamaiden keskuudessa.

Rauhan aikana suomalaiset miinat eivät ole maastossa, vaan Puolustusvoimien varastoissa. Sotatilassa miinat ovat puolestaan ylivoimainen asejärjestelmä Suomen kaltaisessa maassa, jolla on pitkät rajat puolustettavinaan mutta vain vähän puolustajia. Jalkaväkimiinojen etuna on myös niiden psykologinen vaikutus: kun vihollinen tietää maassa mahdollisesti olevan miinoja, se pelkää jokaista askeltaan.

Suomen oloissa maamiinat ovat turvallisempia siviiliväestölle kuin rypälepommit, joiden riski jäädä räjähtämättöminä maastoon on paljon suurempi. Viimeaikoina maamiinojen säilyttämisen mahdollisuutta ovat väläytelleet esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz ja puolueen puheenjohtaja Jyrki Katainen.

Lisätiedot:
pj. Wille Rydman, 050-5167661, wille(ät)charmi.fi www.kansalliset.fi

Helsingin Kansalliset Nuoret ry (HeKa) on Kokoomuksen Nuorten Liiton Helsingissä toimiva paikallisyhdistys.


Toiminnassa mukana: