VMware Communities > VMTN > Desktop > VMware Fusion > Discussions
Actions
5 Replies Last post: Oct 28, 2007 2:55 AM by scritch
Reply

Ubuntu 7.10 (and other) mouse/display: Problem and solution

Oct 26, 2007 10:23 PM

Click to view nospamboz's profile Enthusiast nospamboz 43 posts since
Jan 10, 2007
I think I've figured out the mouse and display problems that are being
experienced with Ubuntu 7.10 and maybe other Linux distributions.
It's basically an Xorg version problem stemming from lots of sources.

One source is that Xorg has apparently changed their version numbering
scheme. If you run the command "Xorg -version" in Ubuntu 7.04, you get:

X Window System Version 7.2.0
Release Date: 22 January 2007
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.2

But in Ubuntu 7.10, you get:

X Window System Version 1.3.0
Release Date: 19 April 2007
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 1.3

This change is confusing vmware-config-tools.pl in VMware Tools.
Moreover, the code in vmware-config-tools.pl that makes all Xorg
versions above 7.0 equivalent is not consistent.

Here's how to fix it. The line numbers refer to those in vmware-config-tools.pl
that comes with Fusion 1.1 RC (build 61385).

After you've installed VMware Tools, as root you have to "chmod u+w" the
file "/usr/bin/vmware-config-tools.pl" so you can edit it. Make the following changes.

Line 4961:
Change
$major = $1;
to
$major = $1 eq 1 ? 7 : $1;

Line 5130:
Change
} elsif ($major == 7 && ($minor >= 0 && $minor <= 2) &&
to
} elsif ($major == 7 &&

Line 5135:
Change
if ($minor eq 2) {
to
if ($minor ge 2) {

Save the new version, then run it (/usr/bin/vmware-config-tools.pl). Then restart X or reboot.

I hope the final release of Fusion 1.1 addresses these issues.
Reply Re: Ubuntu 7.10 (and other) mouse/display: Problem and solution Oct 26, 2007 11:32 PM
Click to view Pelodark's profile Novice Pelodark 8 posts since
Oct 26, 2007
I am having a display problem and load failure when I start Ubuntu 7.10 and using Leopard (for the first time tonight). Prior to the Leopard upgrade Ubuntu 7.10 started up just fine. I get the following error:

The display server has been shut down about 6 times in the last 90 seconds. It is likely that something bad is going on. Waiting for 2 minutes before trying again on display <colon>0.

Any hints?
Reply Re: Ubuntu 7.10 (and other) mouse/display: Problem and solution Oct 27, 2007 1:24 AM
Click to view mykmelez's profile Enthusiast mykmelez 63 posts since
Jul 29, 2007
Yup, this worked great for me. Thanks for the tip!
Reply Re: Ubuntu 7.10 (and other) mouse/display: Problem and solution Oct 27, 2007 4:45 AM
in response to: Pelodark
Click to view rcardona2k's profile Virtuoso rcardona2k 2,890 posts since
Oct 20, 2005
You should start a new discussion than reply to a configuration tip (or did this happen only after apply the configuration tip?)

BTW, nospamboz your tip worked great for me too! I noticed the X mismatch, but I was waiting for VMware to figure out the details. Gutsy's rendering has improved nicely. Thanks :)
Reply Re: Ubuntu 7.10 (and other) mouse/display: Problem and solution Oct 28, 2007 12:03 AM
Click to view Mainstay's profile Lurker Mainstay 4 posts since
Dec 22, 2006
This worked for me as well. Specifically, it addressed the issue of mouse artifacts and scrolling.
Reply Re: Ubuntu 7.10 (and other) mouse/display: Problem and solution Oct 28, 2007 2:55 AM
Click to view scritch's profile Novice scritch 7 posts since
Jul 25, 2007
It fixed my problem too. Thanks a lot.