Try-Out-theater is een gezelschap van 15 acteurs: 15 expertises, 15 invalshoeken, 15 persoonlijkheden. Onder professionele leiding zijn we opgeleid om in te spelen op het brede scala van reacties en acties van de leerlingen die de hoofdrol overnemen van de acteur.

Ien van Nieuwenhuijzen
Artistiek leider en regisseur van Try-Out.
In mijn leven lopen twee rode draden: communicatie en theater.
Sinds 1985 maak ik forumtheater en geef ik communicatietrainingen met technieken van het forumtheater. Ik word alleen maar enthousiaster over de mogelijkheden en effecten van deze methode. Mijn leerschool heb ik gehad bij Augusto Boal. Ik heb ervaring met zeer uiteenlopende doelgroepen, qua leeftijd, sekse, cultuur en opleidingsniveau.

Sonja Scheffers
Ondersteuning van de zakelijk leider/productie.

Anne Nusselder
Terwijl ik in Liverpool tikte aan een essay over Augusto Boal, kwam de functie van zakelijk leider voor dit gezelschap op mijn pad. In Liverpool verdiepte ik mij zowel praktisch als theoretisch in forumtheater. Een vorm van theater die mij greep en waarvan ik zeer benieuwd raakte of deze zou 'werken' bij een heus theatergezelschap. Bij Try-Out krijg ik de kans om dit vanuit een zakelijke kant te bezien. Hierbij maak ik dankbaar gebruik van mijn kennis uit mijn studie met als specialisatie Kunstbeleid - en Management aan de Universiteit Utrecht. De beweging die in forumtheater zit spreekt mij enorm aan. En die beweging komt vanuit mensen zelf! Een graag gezien beeld door mij.

Gusta Semmelink
Vaak zijn problemen zo ingewikkeld dat kant en klare antwoorden en oplossingen die voor iedereen zouden lukken gewoon niet bestaan. Terwijl de meeste trainingen en handboeken nou juist dáárop gericht zijn. Bij interculturele interacties en communicatie, bijvoorbeeld, of andere vraagstukken die samenhangen met de vele facetten van onze multiculturele samenleving. In mijn werk als consulent en trainer bij Meander (Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling in Alphen a/d Rijn) is die multiculturele samenleving mijn werkterrein. Forum Theater is voor mij een fantastische vorm gebleken om betrokkenen juist zelf te laten stoeien met de (interculturele) situaties waar ze in het dagelijks werk of leven in vastlopen, en zelf ook te laten ontdekken wat hun individuele oplossingen kunnen zijn.

Lotte Huijing
Ik ben in aanraking gekomen met forumtheater toen ik op zoek was naar een stageplaats voor mijn studie Humanistiek. Ik verlangde naar een plek waar mijn passies voor drama en voor mensen bij elkaar konden komen en die heb ik onder andere in forumtheater gevonden. Op dit moment ben ik binnen en buiten mijn studies (Humanistiek en Docerend theatermaker) bezig met interactief theater, (morele) educatie, regisseren, presenteren en het aanwenden van drama ter bevordering van persoonlijke expressie. De kracht van forumtheater zit voor mij in het activeren van de toeschouwer. Niet alleen achterover zitten, maar ervaren en proberen in de gespeelde situatie.

Anke Balt
Als onderwijskundige ben ik gefascineerd door hoe mensen leren en altijd op zoek naar creatieve vormen om bij mensen leren op gang te brengen. De afgelopen jaren heb ik veel gewerkt met risicojongeren. Door op zoek te gaan naar hun belemmeringen in het leren en die samen weg te nemen, krijg je hun ontwikkeling vaak in een stroomversnelling. Bij toeval ontdekte ik vorig jaar het forumtheater. Omdat theater een hobby van me is, ben ik me er verder in gaan verdiepen. Al gauw ontdekte ik dat forumtheater veel meer is dan theater: het is een manier om mensen te laten reflecteren, maar vooral te laten ervaren. Leren door doen, door uitproberen, door te kijken wat voor effect jouw gedrag heeft op de situatie en wat je daaraan kan en wil veranderen.
Mijn hart ligt bij jonge mensen voor wie dingen niet altijd vanzelfsprekend zijn. Forumtheater is bij uitstek een middel om hun perspectief te verbreden en om ze te laten zien en ervaren wat ze allemaal wl kunnen.

Frank Kupper
Theater gebruiken om samen met elkaar iets aan jezelf en de wereld te veranderen. Dat is wat ik zo fascinerend vind aan forumtheater. Het mooie van forumtheater vind ik dat je het écht samen met het publiek doet: iedereen doet mee of kan dat in ieder geval. Ik kwam in aanraking met interactief theater doordat ik in 2000 aan improvisatietheater ben gaan doen. De eerste jaren voornamelijk met theatersport. Later ben ik samen met een paar vrienden andere impro-vormen gaan ontwikkelen. Op dit moment spelen we door het hele land met onze eigen impro-cabaretshow. Naast Try-Out werk ik op dit moment op de Vrije Universiteit. Daar werken we aan manieren om als samenleving oplossingen te vinden voor maatschappelijke en morele problemen op het gebied van nieuwe technologie. Ook daar gaat het om de interactie: samen vooruitkomen door te leren over jezelf en anderen.

Esther van de Kamp
Ik kwam voor het eerst in aanraking met forumtheater toen ik als regie-assistente meewerkte aan het forumtheaterstuk: “de Liefde”. Deze voorstelling ging over seksualiteit bij vluchtelingenjongeren. Ik was meteen helemaal weg van de methode. Sindsdien lees ik erover, heb ik er cursussen in gevolgd en geef ik workshops waarin ik forumtheater als werkvorm gebruik. Daarnaast ben ik trainingsacteur en werk ik als begeleider van verstandelijk gehandicapten.

Remko van der Drift
Forumtheater combineert op een unieke wijze verschillende aspecten uit mijn (werk)leven: ik werk als leidinggevende bij de Kindertelefoon en ben als acteur en trainer werkzaam met allerlei vormen van improvisatietheater. Bij de Kindertelefoon gaan we uit van een open manier van communiceren met kinderen en jongeren. Niet boven, maar naast hen gaan staan en ze op deze manier hun eigen oplossing laten kiezen. Deze aanpak vind ik ook terug in de methodiek van forumtheater; het is niet belerend en gaat respectvol om met het publiek.

Franziska Hammeran  

Fikria Harrouch