Tekstikoko

Pallohiili

[Raili Leino, Tekniikka ja Talous, 04.12.2007]

Fullereenit kiinnittyvät helminauhaksi

[Kuva: Raili Leino]

Espanjalaistutkijat ovat löytäneet välittäjämolekyylin, joka tarraa kiinni hiiliatomeista muodostuneeseen fullereenipalloseen. Välittäjämolekyyli sitoo fullereenit toisiinsa kuin helminauhan.

Fullereeni eli pallohiili on 60 hiiliatomista muodostunut pallo, joka rakennekuvissa näyttää jalkapallolta. Niitä on vaikea saada reagoimaan minkään toisen aineen kanssa, mikä on sekä hyvä että huono asia. Ne ovat äärettömän pysyviä, mutta toisaalta niitä on vaikea käsitellä.

Madridilaisen Universidad Complutensen tutkija Nazario Martín on ryhmineen kehittänyt sähköisesti aktiivisen välittäjämolekyylin, joka tunnistaa fullereenit ja tarttuu niihin. Välittäjämolekyylissä on 11 renkaan muodostama rakenne, joka tarttuu fullereeniin pinsettien tavoin.

Tutkijat ovat nähneet atomivoimamikroskoopin kuvissa parhaimmillaan 35 molekyylin mittaisia fullereenihelminauhoja. Välittäjän renkaat asettuvat tarkalleen fullereenin vastaavien hiilirenkaiden päälle, ja kummankin molekyylin renkaiden elektronit muodostavat sidoksen molekyylien välillä.

Tietyissä olosuhteissa elektronit voivat myös siirtyä toisen molekyylin renkaasta toisen molekyylin renkaaseen. Tämä ominaisuus saattaa tehdä fullereenihelminauhoista mielenkiintoisen optoelektroniikan komponenttien materiaalin.

Aiemmin verkkopalvelussa

Tekstikoko

Kommentoi artikkelia

*Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia