Annonse

søndag 23. desember

sist oppdatert: 05:21

Powered by Sesam

Gerhardsen angret utfallet mot Haakon Lie

Einar Gerhardsen angret på at han tok ordet på landsmøtet i Arbeiderpartiet i 1967 og tok et oppgjør med partisekretær Haakon Lie. Dette skrev Gerhardsen i et personlig brev til Lie våren 1985. Brevet offentliggjøres i boken som Rune Gerharsen har skrevet om sin far, og som ble sluppet tirsdag.

TRYGVE MONSENFørst publisert: 22.10.02 | Oppdatert: 22.10.02 kl. 19:17
Del på Facebook Skriv utTips en venn Abonner på Aftenposten
Annonse

Striden på landsmøtet ble en av de mest omtalte politiske hendelsene i Arbeiderpartiet etter krigen. Det vakte oppsikt da Gerdhardsen på det første landsmøtet som var åpnet for pressen, kritiserte sin kampfelle Haakon Lie for den måten han håndterte folk på. Den gang var Lie foreslått gjenvalgt, men Gerhardsen visste at det var en kampanje på gang for å få valgt en annen enn mannen som Gerhardsen hadde hentet inn til stillingen i 1945.

Rune Gerhardsen tror på farens versjon av hva som skjedde etter at Gerhardsen gikk ned fra talerstolen. "Jeg skal knekke deg som en lus", var setningen som Haakon Lie skulle ha sagt til Gerhardsen, ifølge Rune Gerhardsen.

- Aldri ferdig med innlegget

I brevet til Haakon Lie nesten 18 år senere skriver Gerhardsen følgende:

"Når jeg skriver til deg nå er det for å si deg at jeg aldri er blitt ferdig med det innlegget jeg holdt på landsmøtet i 1967. Jeg var en av dirigentene og satt ved siden av Nils Langhelle på dirigentplassen, da jeg nevnte for ham at jeg hadde tenkt å forlange ordet. Nils Langhelle ga meg ofte gode råd. Klok og sindig som han var. Denne gangen sa han ingen ting. Hadde han uttrykt noe i retning av tvil, hadde jeg ikke tatt ordet. Men jeg mener ikke å løpe fra det jeg gjorde. Det var mitt ansvar. Og mitt alene. Jeg har lenge for meg selv vært klar over at jeg ikke skulle ha tatt ordet og sagt det jeg sa. Det er dette jeg gjerne vil ha sagt deg."

Brevet er undertegnet "Gode hilsener Einar".

Rune Gerhardsen skriver at det kom aldri noe svar på brevet, og at dette overrasket Einar Gerhardsen. Var ikke tiden kommet til forsoning? spør Rune Gerhardsen, som legger til at han tror at faren også var skuffet.

- Som i gamle dager

Da Einar Gerhardsen kom på sykehus den siste tiden han levet i 1987, besøkte blant andre Jens Chr. Hauge og Haakon Lie den 90 år gamle tidligere statsministeren. Vel to år etter at brevet ble skrevet, snakket Lie og Gerhardsen sammen.

I en kommentar til utgivelsen tirsdag sier Haakon Lie at han spesielt husker en setning Gerhardsen sa til Haakon Lie på sykehuset:

"Dette er som i gamle dager, Haakon".


Del på Facebook Skriv utTips en venn Abonner på Aftenposten

Søk etter artikler, eller søk på nettet med Sesam

Søk i skattelistene her

Fyll inn minst ett av feltene, og trykk søk.
Her finner du et mer avansert søk.
Annonse
Annonse