Naar inhoud
Naar zoekfunctie
Naar menu
Naar subnavigatie
 
 

Het Olympisch Stadion

Typisch Amsterdams

7 december 2006
 - 
Johanneke Helmers

Het bestuur van stadsdeel Zuid stemde in 1995 unaniem voor sloop van het Olympisch Stadion. Er zou zo ruimte komen voor 1250 woningen. Het stadion staat er echter nog steeds. En meer, het is volledig gerestaureerd en herbergt vele bedrijfjes en sportverenigingen.

Olympisch Stadion

Een ongeluk met een instortende tribune op sportpark Oud-Roosenburgh maakte in 1911 duidelijk dat er een nieuw stadion zou moest komen. Architect Harry Elte ontwierp een stadion geïnspireerd door de Beurs van Berlage. In dit bakstenen gevaarte pasten 24.700 toeschouwers. In 1914 opende het stadion zijn deuren. De eerste interlands zorgden direct voor uitverkochte stadions en de zwarte markt deed zijn intree. Kaartjes voor 75 cent werden doorverkocht voor maar liefst vier gulden.

Olympische Spelen

Marathontoren

Toen duidelijk werd dat Amsterdam de Olympische Spelen van 1928 mocht houden vond men het oude stadion te klein. Jan Wils kreeg de opdracht een nieuw stadion te bouwen voor 40.000 toeschouwers.

De Spelen zouden echter ook op zondag worden gehouden en dat ging de Nederlandse overheid te ver. De regering weigerde de subsidie. Een spontane inzamelactie onder het Nederlandse volk redde toen de Spelen en het stadion kwam er toch. 17 dagen voor de opening van de Olympische Spelen vond de opening van het stadion plaats.

Olympische gebouwen

Van de Olympische gebouwen is nu alleen het stadion nog over. Op de plaats van het zwemstadion, de schermzaal en het gebouw voor de krachtsport staan nu de garages en kantoren van Citoën. Ook het eerste stadion, dat tijdens de Spelen werd gebruikt als bijstadion werd in 1929 gesloopt. Daar liggen nu de Argonauten- en de Jasonstraat.

Weer te klein

Olympisch stadion

Met 40.000 plaatsen bleek het Olympisch Stadion na verloop van tijd toch weer te klein. In 1934 kondigde Rotterdam de bouw aan van een stadion voor 65.000 toeschouwers, de Kuip. De schrik zat er goed in. Dit betekende namelijk dat de interlands, die de meeste inkomsten voor het stadion verzorgden, voortaan naar de Kuip zouden gaan.

Om in elk geval de helft van de interlands binnen Amsterdam te houden werd een betonnen aanbouw toegevoegd. Dit zorgde voor een capaciteit van 60.000 man. Niet mooi, maar het Olympisch Stadion kon de concurrentie weer aan.

Amsterdam ArenA

Tot het jaar 1987. Toen besloot de gemeenteraad tot de bouw van de Amsterdam ArenA. Deze zou het Olympisch Stadion overbodig maken. Pleidooien om het stadion op de Rijksmonumentenlijst te krijgen hadden succes. In 1988 kreeg het een plaats op de lijst en werd sloop afgewend.

Olympisch StadionMaar het stadion was in erbarmelijke staat en moest grondig worden opgeknapt. Daar was heel veel geld voor nodig. Het publiek zou mee moeten betalen om zo het draagvlak aan te tonen voor behoud van het stadion. Dat lukte. Zo werd het Olympisch Stadion het stadion voor atletiek zodat de ArenA daar geen plaats voor hoefde in te ruimen. Dat scheelde daar weer geld.

Monumentenstatus

Ironisch genoeg werd in de aanvraag voor de monumentenstatus van het stadion twee keer meer tekst besteed aan de betonnen aanbouw dan aan het originele stadion. Bovendien werd bij de restauratie deze aanbouw als eerste verwijderd. Maar het maakt de fans van het stadion allemaal niets uit. Hún stadion is gered en heeft een serieuze rol in het dagelijks leven van Amsterdam.

Geraadpleegde literatuur

Het Olympisch Stadion
Tijs Tummers en Bert Sorgedrager
Lubberhuizen 2000

Zoeken
ZoekZoek