Annonse

En moderne dansk design- stjerne

Aftenposten ForbrukerTrend og Interiør
Annonse
Foto: THOMAS PETRI

Louise Campbell har designstudio, tegnestue og atelier midt i hjertet av København. Den gamle kustallen er fra 1700-tallet, og bærer preg av et kreativt kaos. - Dansken i meg roper på minimalisme, mens briten i meg krever at jeg omgir meg med tonnevis av smukke, men ubrukelige ting. ( Foto: THOMAS PETRI ) 

En moderne dansk design-
stjerne

Hennes møbler og lamper spås en status som fremtidens designklassikere. Selv leier Louise Campbell en gammel byleilighet i indre København.

HEIDI BORUDFørst publisert: 05.01.08 | Oppdatert: 05.01.08 kl. 02:12
Foto: THOMAS PETRI

Lintøyskapet er kjøpt på loppemarked. Lampen Fatso er Campbells egen design, satt i produksjon av louispoulsen.dk ( Foto: THOMAS PETRI ) 

Foto: THOMAS PETRI

Barneværelset til Gustav (8) er innredet som leiligheten ellers: hvite vegger, sparsomt møblert og små tablåer med postkort, bilder og selvfølgelig noen leker. Lagringsplass er det i eskene. ( Foto: THOMAS PETRI ) 

Foto: THOMAS PETRI

Louise Campbells designerkollega Søren Ulrik Petersen har laget spisebordet, Louise selv har designet lampen Collage (www.collage.louispoulsen.com). Rundt bordet sees Hans J. Wegners klassiske Y-stoler. - Wegners Y-stol er tett på den perfekte stol, sier hun. ( Foto: THOMAS PETRI ) 

Foto: THOMAS PETRI

Den hvite, papirklipplignende stolen virker florlett, men er tung som en vaskemaskin. Stolen ble laget til konkurransen "En stol til kronprins Frederik". Campbell vant ikke konkurransen, men stolen har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Den har blant annet fått en fast utstillingsplass på MoMa - Museum of Modern Art i New York. Stolen "Prince" er satt i produksjon av danske Hay, koster ca. 13 000 kroner, og kan kjøpes blant annet hos Tannum Møbler i Oslo. ( Foto: THOMAS PETRI ) 

Foto: THOMAS PETRI

Louise Campbell har grønne fingre. Vinterstid har hun urter og blomster samlet på et lite blomsterbord i arbeidsværelset. ( Foto: THOMAS PETRI ) 

LOUISE CAMPBELL

Foto: Thomas Petri

Født 1970 i København

Flyttet 15 år gammel til London med sin engelske mor og bodde i Notting Hill.

Utdannet innen kunst og møbeldesign fra The London College of Furniture og fra Danmarks Designskole i København, som hun kaller verdens beste lekeplass.

Kom tilbake til København i 1993.

Hennes store forbilde er den danske møbelsnekkeren og designeren Nanna Ditzel (1923- 2005), som igjen har banet veien for Campbell.

Har mottatt Statens Kunstfonds treårige arbeidslegat.

Ble høsten 2007 tildelt den anerkjente svenske Bruno Mathsson-prisen.

Aschehoug forlag ga høsten 2007 ut boken Louise Campbell, i serien DANSKE DESIGNERE. Verkets hovedredaktør er Louisianas direktør Poul Erik Tøjner.

Hennes møbler og lamper er satt i produksjon av internasjonalt orienterte firmaer som Louis Poulsen Lightning AB, Zanotta, HAY, MUUTO og Holmegaard.


LES MER

louisecampbell.com

aschehoug.dk

louispoulsen.dk

hay.dk

royalcopenhagen.com

zanotta.it

ddc.dk

muuto.com

Annonse
Hun ligner en alv, der hun beveger seg stille i leilighetens skjeve, lette og lyse rom. Det passer bare helt perfekt at de hjemmesydde gardinene er laget av farmors antikke blondeservietter. Her er barnetegninger, postkort og billedkunst om hverandre - alt sirlig plassert i små tablåer. Hun dyrker kontrastene - det stramme og rene, og det høyst personlige uttrykket. Her er en feminin aura, men også mange moderne streker.

- Jeg liker altfor mange ting. Det finnes ikke den ting jeg ikke samler på. Jeg elsker postkort, museumsbutikker og loppemarkeder. Jeg reiser mye, og jeg samler underveis, sier Louise Campbell.

Hun synes det gjelder å more seg mens man jobber, og er en flittig arbeidsmaur som elsker sitt arbeid og sitt kreative kaos.

Hun ber om å få tenne en sigarett, serverer mandariner, te og kaffe, og setter seg ned i en av sine nyinnkjøpte, klassiske Wegner-stoler (Y-stolen).

- Tenk, nå er også jeg blitt voksen nok til å sette pris på Wegner, sier Louise Campbell, 37 år gammel og allerede en verdenskjent designer med kometkarrière. Hun produserer tett i tett, og ideene hviler aldri. Hennes møbler og lamper er satt i produksjon av internasjonalt orienterte prestisjefirmaer.

Flere nyheter, blant annet lamper og stablestoler, ser dagens lys i løpet av denne våren. Dessuten lanserer Royal Copenhagen et fullstendig porselensservise med nytt musselmønster - et resultat av tre års arbeid fra Campbells hode og hender.

Moderne nomade.

Siden hun flyttet hjemmefra, har hun bodd 17- 18 steder. Nå er hun og sønnen Gustav (8 år) nyinnflyttet i en gammel Københavner-leilighet. Hun leier leiligheten, og sier hun putter alle sine penger inn i firmaet.

- Men her kan jeg leie så lenge jeg vil.

Fredelig

Leiligheten på 102 kvadratmeter ligger midt i det indre København, det er fredelig, og i den store bakhagen vanker både kaniner og katter. Louise synes det er super beliggenhet for Gustav. Leiligheten rommer to stuer, to soveværelser, kjøkken og bad, og passer perfekt for mor og sønn og de to kattene Mary og Jim.

- Det er fantastisk stille her, og jeg har hele min radius i indre by. Jeg har forsøkt å bo i Tisvildeleje, men det er bare ikke meg. Det var helt katastrofe. Det er et deilig sommehusområde, men hele året . . . nei.

- Omstendighetene gjør at jeg er nødt til å være strukturert, selv om jeg er kaotisk innrettet, og jeg må starte hver dag med å narre min hjernemuskel.

Tegner uavbrutt.

Hun starter dagen i tegnestuen (i en gammel kustall) i Gothersgade klokken 9.00, henter sønnen klokken 16.00 og fortsetter igjen arbeidet foran computeren når sønnen er i seng.

Hun tegner skisser uavbrutt og overalt - på tegneblokker, servietter, fyrstikkesker og emballasje.

- Jeg undrer meg meget over hvorfor vi voksne vokser fra nysgjerrigheten - er det mon tro voksenverdenens største tragedie? spør Campbell. Selv er hun både nysgjerrig og stadig utforskende.

- Intet er umulig før det motsatte er bevist, sier hun med et smil.

Danmarks hollender.

Alle vil ha en bit av multikunstneren for tiden. Hun skilte seg raskt ut i mengden, og ble tidlig omtalt som en "lysende poetisk begavelse". Selv virker hun ganske uberørt av det hele - av ros og hederlig omtale. Også av fornemme, faglige utmerkelser og priser, samt imponerende kundelister. Hun snakker heller om at hun virkelig har sansen for guttene i Norway Says. - Dem liker jeg godt.

Hun omtales som Danmarks hollender, forstått på den måten at hun som møbelarkitekt og designer er evig eksperimenterende, og samtidig har stor kommersiell suksess. Det samme sies om nederlandsk møbeldesign anno 2008 - som Campbell føler seg sterkt i slekt med.

Samtidig er det kanskje hennes danskbritiske bakgrunn som er i ferd med å bli hennes varemerke. Hun er halvt dansk og halvt britisk, og utdannet i begge landene.

- Jeg har i meg både det danske minimalistiske uttrykket og det mer detaljrike britiske. Det er blitt et arbeidsredskap for meg å dyrke detaljene. Nå tør jeg det, men det er egentlig ganske nytt for meg.

Arven fra ikonene.

I motsetning til mange andre unge, danske designere, vil ikke Campbell være med på påstanden om at dansk designs store klassikere har skygget for senere generasjoner.

- Jeg synes tvert imot at de gamle klassikerne har banet veien for oss unge, sier hun. - De har gitt oss en stafettpinne, og de har vist oss at det er mulig å komme meget, meget langt med design hvis talentet og viljestyrken er der, sier hun. Nå nevnes Louise Campbell selv i samme åndedrag som designikonenene Arne Jacobsen, Hans J. Wegner og Poul Henningsen.

- Jeg har hatt det hell at jeg kom utenfra - jeg kom fra noe helt annet i London. Det har vært en fordel for meg, og dessuten er jeg vant til å få motstand. Jeg har jobbet mye med utstillingsprosjekter, og det har tatt lang, lang tid å komme dit jeg er i dag.

Hun sier det har skjedd store endringer innenfor selve produksjonsapparatet av møbler og lamper.

- Det handler om at de tunge elefanter innenfor dansk industri virkelig har vært med på å gi noen yngre, danske designere mer global oppmerksomhet. Det er et stort skritt.

- Hvor henter du selv inspirasjon?

- Alt kan inspirere meg på en god dag, og intet på en dag hvor jeg savner overskudd. Jeg beundrer dem som bare gjør akkurat som de vil. Jeg blir motivert og inspirert av designere som går sin egen vei. Nanna Ditzel (1923- 2005) er min skytsengel og mitt store forbilde. Hun så meg tidlig, og det er jeg enormt takknemlig for, sier Campbell.

 

Søk etter artikler, eller søk på nettet med Sesam


Søk med Sesam


Annonse

Oppussingsguide

Guide: Kjøp, salg & leie

Nyttige verktøy

Flere guider

 
Skriv ut
 
Tips Forbruker.no

tips@forbruker.no

tlf: 22 86 40 30

Annonse

Siste 5 tester

Philips Wake-up LightÅrets julegave?Elektronikkbransjen kåret demringslampen til Philips til årets julegave. Vår testpilot er ikke like begeistret.1399,-
Annonse

På forsiden nå:

Gjeldskø på nyåret

45 prosent økning i antallet lånesøknader i januar og februar, ifølge Bank2.Les saken

 Foto: Snare Knut

Rekordhøye priser

Sjekk hva som pregey "hytteåret 2007". Les saken

 

Insektmoro med brodd

Hjelp bien Barry med å stikke av fra den monotone tilværelsen i bikuben.
Les saken

1001 reisetips

Aftenposten lanserer ny reisetjeneste på nett. Les saken

 
Annonse
Annonse
Annonse