1941

Familjen flyttar till en stor ljus lägenhet med utsikt över Vasaparken, där Astrid sedan bor kvar fram till sin död. På somrarna bor familjen i Furusund tillsammans med Stures föräldrar.

 

 
 

En vinterdag ligger Karin sjuk i lunginflammation, och hon ber sin mamma att berätta om Pippi Långstrump. Och Astrid börjar berätta den ena befängda historien efter den andra om en flicka med röda flätor och fräknar som bodde i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst...

"Namnet var så förryckt att sagan blev därefter."

 


Karin

 
1944

Astrid råkar ut för en halkolycka och blir sängliggandes i en vecka. Det är nu hon börjar skriva ner alla historier om Pippi Långstrump som hon tidigare berättat för Karin och hennes kamrater. Det skulle bli en present till Karin på hennes 10-årsdag. En kopia av manuskriptet skickar hon till Bonniers förlag.

"Inte för att jag en sekund trodde att de skulle vilja ge ut det i bokform, men i alla fall! Jag var själv rätt uppskakad av Pippi, och jag minns att jag slutade mitt brev till förlaget: 'I förhoppning att ni inte alarmerar barnavårdsnämnden.'"

ur "Astrid Lindgren – en levnadsteckning"
av Margareta Strömstedt

I september vinner Astrid Lindgren andra pris i det nystartade förlaget Rabén & Sjögrens flickbokstävling med tonårsromanen Britt-Mari lättar sitt hjärta. Läs mer.

Stärkt av erkännandet ger sig Astrid på nytt i kast med Pippi-manuset. Resultatet blir en genomgripande omarbetning, där allt som riktar sig till vuxna över barnens huvuden har tagits bort.

 

 

1945

Rabén & Sjögren utlyser ännu en tävling, denna gång är temat böcker för barn i åldern 6-10 år. Astrid Lindgren skickar in den omarbetade Pippi Långstrump, och vinner denna gång tävlingen.

Pippi Långstrump får ett övervägande positivt bemötande. Kritikerna lovordar och publiken gläds. Boken säljer slut och nytrycks gång på gång.

Flickboken Kerstin och jag kommer ut.

 

1946

Första boken om Mästerdetektiven Blomkvist kommer ut.

 

 
1947

Astrid Lindgren börjar arbeta som förlagsredaktör och ansvarig för barnboksavdelningen på Rabén & Sjögren. Hon arbetar på förlaget på eftermiddagarna, och har på så vis förmiddagarna fria att skriva på.

Boken Alla vi barn i Bullerbyn kommer ut. Astrid hade skickat in manuset till förlagets manustävling år 1945 (tillsammans med Pippi Långstrump). Trots att det då inte fick något pris köptes det in för utgivning.

 

 
1948

Astrid gör sin första resa till Amerika. Hon har fått i uppdrag av Damernas värld att skriva kåserier. Astrid tar starkt intryck av det förtryck mot de svarta som råder, och kåserierna kommer att trots sin lätta ton färgas av detta.

 

 
1949

Boken Nils Karlsson-Pyssling kommer ut. Läs mer.

Pippi Långstrump ges för första gången ut på ett tyskt förlag, Verlag Friedrich Oetinger. Läs mer.

 

 

1950

Astrid belönas med Nils Holgersson-plaketten för Nils Karlsson-Pyssling.


Hans Rabén och Astrid Lindgren

Böckerna Kajsa Kavat och Kati i Amerika utkommer. Den sistnämnda är en samling av de kåserier som hon skrev under sin egen resa till Amerika 2 år tidigare.

Sonen Lars gifter sig.

 

 
 

<< 1924 – 1940