14.12.2007.
Izvor: PRESS

DRVENFILM

Emir Kusturica i Voja Brajović najavili su prvi filmski festival „Kustendorf" u Drvengradu na Mokroj Gori

ELITNI FESTIVAL... Voja Brajović i Emir Kusturica

U selu Drvengrad na Mokroj Gori od 14. do 21. januara biće održan prvi „Kustendorf film festival", manifestacija čiji je osnivač, programski selektor i direktor Emir Kusturica.

U beogradskom „Medija centru" festival su najavili Kusturica i ministar kulture Voja Brajović. Festival će otvoriti Nikita Mihalkov i njegov film „12", a ovom režiseru biće posvećena i programska celina „Velika retrospektiva". U okviru programa „Savremene autorske tendencije" biće prikazan pobednički film Kanskog festivala „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana" Kristijana Munđijua, „Na ivici raja" Fatiha Akina i druga ostvarenja. Prateći program činiće muzički događaji, od nastupa Beogradske filharmonije do „Nervoznog poštara" i „No smoking orkestra".

U takmičarskom delu festivala, za nagradu zvanu „Zlatno jaje", boriće se studentski filmovi iz 12 zemalja.

- Zbog velikog poverenja koje imamo u Kusturicu, izdvojena su sredstva iz budžetske rezerve - naveo je Voja Brajović, iznevši podatak da je za festival izdvojeno 4.000.000 dinara.

Festival je, prema rečima Kusturice, predviđen za 150 do 300 ljudi, studenata, istaknutih autora i ljubitelja filma i zamišljen kao manifestacija „na kojoj nema mesta za masovne proizvode". Potencijalni gosti festivala ostali su uskraćeni za jasnu informaciju da li će obični građani bez veza u filmskom svetu moći da prisustvuju projekcijama u sportskoj hali u Drvengradu.

N. Kostić

©2006 NPC International • Kraljice Marije 1/14 (27. marta 69/14) • redakcija@novinepress.co.yu