Hop til indhold

Anders Krab-Johansen

Torsdag, 25. oktober 2007 kl. 20:38 / demokrati, ny alliance, nyheder, politik, samfund, valg, velfærd

Fogh hæmmes af bred koalition

15 kommentarer | Rapportér/anmeld | Send til en ven

Anders Fogh Rasmussen får en svær valgkamp. Selv om alt tegner til, at han igen kan kalde sig statsminister efter næste valg, kan valgkampen paradoksalt nok ødelægge det hele. For Fogh er hæmmet af, at han skal omfavne Naser Khader fra Ny Alliance uden at vise Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard ryggen. Det er nærmest en fysisk umulighed.
Mens de andre partiledere har frit løb i valgkampen, er Fogh tvunget til at formulere sig mudret om især udlændinge og skat. Han skal nemlig undgå de sager, hvor Ny Alliance og Dansk Folkeparti optræder som modpoler i dansk politik.
Det er ikke nogen nem opgave. Hele oppositionen ved, at det er Foghs blødeste punkt, at han risikere at skulle arbejde med en ustabil koalition efter valget. Og både Naser Khader og Pia Kjærsgaard ved, at deres indbyrdes konflikt kan bruges til gensidig profilering.
Valgkampens første døgn har vist, at både afviste asylansøgeres forhold og skatten er højt på dagsordenen. Ny Alliance vil lette livet for de afviste asylsøgere, det vil Dansk Folkeparti ikke.
Ny Alliance vil have skatten markant ned i toppen, det vil Dansk Folkeparti ikke.
Indtil nu har Fogh undveget at forholde sig til en situation, hvor han får brug for både Ny Alliance og Dansk Folkeparti for at blive statsminister i en tredje periode. Indtil nu har svaret været, at det behøver han ikke forholde sig til, før vælgerne har talt. Det vil Fogh utvivlsomt gentage de næste 18 dage, hvis han kan slippe af sted med det.
Spørgsmålet er, om Ny Alliance kan stille sig tilfreds med henholdende svar. Naser Khader vil helst pege på Fogh som statsminister, og han har derfor lovet, at Venstre-formanden får første chance til at danne regering med hans stemmer. Men Ny Alliances leder skal allerede i valgkampen have en sikker pejling på, at han kan levere bedre forhold for asylsøgerne og laver skat til de arbejdende danskere efter valget. Hvis ikke, kan vælgere blive i tvivl om, hvorvidt formålet med Ny Alliance kun er pladser i Folketinget, profilering af en række kendte danskere og adgang til magtens cirkler. Det er ikke nok.
Allerede før valget blev udskrevet havde Fogh fanget, at der skulle leveres en godbid til Ny Alliance. I tirsdags lovede Fogh, at regeringen vil flytte afviste asylsøgere med børn uden af asylcentrene. Det var et signal fra Fogh til Naser Khader om, at Ny Alliance vil få regeringen til at ændre kurs.
Men Pia Kjærsgaard er ikke tilfreds. Hendes modsvar har været et nej til asylplanen, og dernæst angreb på Ny Alliance. Valgkampen blev således skudt i gang med en udstilling af uenighed i den borgerlige lejr.
Dermed er vi tilbage ved Anders Fogh Rasmussens problem. For han kan ikke udstikke klare løfter i denne valgkamp. Fogh er tvunget til at føre valgkamp med runde slogans som ”en fast og fair udlændingepolitik”. Men den slags gentagelser af gamle sætninger interesserer ikke medierne, og de fleste vælgere hører det formentlig som politisk støj.
Det er ikke umuligt, at Fogh kan køre valgsejren hjem på rutinen og på det faktum, at oppositionen stiller med en urutineret statsministerkandidat i socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt. Seks år med økonomisk opsving er et solidt udgangspunkt for en valgsejr. Men det kan også blive for støvet. Valggrundlaget fra Venstre indeholder – gab – løfter om frihed, velfærd, integration og et bedre klima.
Det er med garanti emner, hvor Fogh kan få støtte fra både Ny Alliance og Dansk Folkeparti. Men det er så defensivt, at valgkampen med garanti vil komme til at handle om noget andet. Den værst tænkelige situation for Anders Fogh Rasmussen er, at dagsordenen bliver nøjagtigt de temaer, som han prøvede at undgå med et hurtigt valg. Valget kom nu, fordi der er udsigt til ustyrlige overenskomstforhandlinger, et indgreb overfor kommunernes skatteforhøjelser og en aflysning af den lovede afstemning om EU’s nye traktat.
Hvis Anders Fogh Rasmussen ikke vil tabe valget, er han tvunget til at opfinde en ny dagsorden. Fokus skal flyttes væk fra konflikten mellem Ny Alliance og Dansk Folkeparti, og dagsordenen skal være offensiv. Opgaven er ikke let, og derfor bliver valgkampen svær for Fogh.15 kommentarer

Skriv kommentar
1. nautico 25-10-2007 20:50Rapportér/anmeld
Fogh og de andre politikere behøver ikke opdigte eller finde på valgsloganer, de kan blot vælge at være ærlige for en gangs skyld, og stoppe med at lytte til faske spindiktorer som f.eks dig!
2. v_for_vogter 25-10-2007 20:55Rapportér/anmeld
Bloogere imod Fogh forener eder! Lad ikke Fogh sætte dagsordenen!
3. natashaenetoft 25-10-2007 21:01Rapportér/anmeld
Nu har jeg slugt News siden igår omkring kl 12.... Adskillige gange udtalte du dig - rigtigt opfattet, hvis du mener, dette intet har med oplægget at gøre.... - Men når du udtaler dig, fornemmer jeg en modvilje, for den stadig nuværende regerings forsættelse....!?

Sagt med andre ord - du virker en KENDE interesseret i Helle T./regeringsskifte.....

Håber jeg har opfattet det forkert....?? (!)

/Natasha
4. askimo 25-10-2007 21:40Rapportér/anmeld
Det kan jo næsten kun være defensiv kamp. Velfærd og økonomisk opsving - resultater Fogh og co har formået at skrive store rapporter om.

Nej, vælgerne vil se de menige medarbejderes opsving i de dagligdagen. De vil ej se skattelettelser hos de højtlønnet med mest hos sig selv.

Social og sundhedsmedarbejderne vil anerkendes som hårdtarbejdende medarbejdere der tjener de hårde skattekroner. Derfor var der landsdækkende strejker.

Ja Fogh er i defensiven, klart. Offensiven - hvor så konkret ? Hos Helle´s uerfarne politiske liv? Hos Thornings-Smidts friske blod ind til borgen ?

Deres asylpolitik eller skattepolitik ? Hvor kan Fogh være offensiv overfor madam for-det-meste-af-tiden-enlig-mor?
5. kallin88 25-10-2007 21:45Rapportér/anmeld
Det er udmærket, at Anders Fogh bliver udfordret. Han bør nok opgive samarbejdet med Dansk Folkeparti, hvis han skal have en levende chance for at fortsætte.

Jeg er enig i, at der stilles større krav til samarbejdet, hvis Ny Alliance og eventuelt De Radikale skal gå med i en ny rege-ring. Men under alle omstændigheder vil det være befriende at slippe for Dansk Folkeparti og den ulækre/småborgerlige politik, som VK(O)-regeringen har stået for.
6. grobdlug 25-10-2007 23:37Rapportér/anmeld
Det er naturligvis langt mere op ad bakke for Anders Fogh, når han samtidig med, at han skal forsøge at holde både DF og Ny Alliance om bord, også kan konstatere, at hovedparten af alle de journalister, der dækker valgkampen, har en udpræget "slagside", idet de har umådelig svært ved at skjule deres forkærlighed for oppositionen. :0(
7. nautico 25-10-2007 23:48Rapportér/anmeld
Jeg fatter ikke hvordan folk kan blive forblændet af Gucci-tøsen Helle Thorning Schmidt!

Hendes spindoktorer er jo de samme, som hjalp Anker Jørgensen og Nyrup Rasmussen med at køre Danmark i sænk tidliger, og forgældede Danmark til langt over Skagens Gren!

Danske mænd tænker vel ikke kun med en obskøn legemelsdel?
8. aarejensen 26-10-2007 03:40Rapportér/anmeld
Hej Anders,
Jeg er positivt overrasket over at Venstre hoforgan også kan være kritisk. Uanset hvem man stemmer på står det klart at regeringen VOK ikke længere kan foresætte som hidtil.

Anders Fogh Rasmussen er ikke kendt for - eller har ikke vist evne til - at skaffe brede forlig på de store områder. Kommunalreform, skat, Irak listen er lang. Det gode spørgsmål er om ikke Pia Kjærsgård får ret, når hun siger at vi får to valg indenfor kort tid, ved mindre at Ander Fogh venter på en plads som EU formand.

Tak for en nuanceret vurdering. Det er sørgeligt at "Nautico" har et så forstenet syn på regeringen, at vedkommende er villig til at finde det bedste argument frem - nemlig at socialdemokrater ikke kan klæde sig ordenlig uden at være til grin. Flot gået!
9. k_jak_84 26-10-2007 12:27Rapportér/anmeld
Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår frygten mod, at der evt. skal komme et hurtigt nyt valg, hvis ikke VKO får flertal igen. Det er i mine øjne en styrke, at have et bredt parlamentarisk grundlag, da beslutningerne på den måde bliver noget mere nuancerede, men selvfølgelig også mere spændende. Lad os få en regering der kan arbejde til højre og venstre, og oveni det en ny statsminister, da Fogh ikke har vist at han kan arbejde begge veje..
10. nautico 26-10-2007 12:56Rapportér/anmeld
For min skyld kan de klæde sig som idioter, bare de selv betaler, mn det er jo det, der er problemet! Det gør de ikke de sender regningen til os fpr et liv i sus og dus!
11. grobdlug 26-10-2007 22:12Rapportér/anmeld
#9 Undertiden har disse "brede" forlig dog den svaghed, at de bliver ligesom en dej, der er trukket ud i alle sider, så det endelig resultat går helt ud af facon...

Hvis alle politiske synspunkter skal repræsenteres i samme lov, bliver det uvægerligt en "dans på stedet".
12. krab.tv2 28-10-2007 23:04Rapportér/anmeld
Kære Natasja og andre.
Stort set alle partier i Folketinget synes, at jeg er for hård ved dem. Det tager jeg som et positivt tegn på, at det kan lade sig gøre at have et kritisk syn på alle partier.
Og nej, jeg har ingen dagsorden i retning af, at der skal eller ikke skal ske et regeringsskifte efter valget den 13. november.
13. v_for_vogter 28-10-2007 23:05Rapportér/anmeld
DF er dømt yt!
14. natashaenetoft 30-10-2007 02:45Rapportér/anmeld
#12 - Tak, det glæder mig. - forstår dog ikke alle partierne - da jeg ikke mener din skarpe tunge har skåret HT, eksempelvis.....

/NatasHa...
15. nautico 30-10-2007 10:41Rapportér/anmeld
Det er altid de svageste og deres børn det går ud over, også i en Socialdmokratisk ledet regering! Det har vi jo set tidligere, og de fleste af de sociale uretfærdige love, er jo arv fra Socialdemokratiske forlig under Nyrups ledelse!