13.03.2008

- Hold dere unna Al-Shabaab

somaliere demonstrerer (Foto:Lise Åserud /Scanpix)

Somaliere demonstrerte for Alliance for the reliberation of Somalia inne i Tinghuset i Oslo i forbindelse med fengslingsmøtet for den terrorsiktede somalieren.

Foto:Lise Åserud /Scanpix

- Det er ikke tvil om at den somaliske organisasjonen Al-Shabaab driver med terror, sier sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste, Jørn Holme. Han råder norsk-somaliere til ikke å støtte dem.

Av
Øyvind Bye Skille
. Publisert 08.03.2008 08:34 .

Tre norsk-somaliere ble forrige uke siktet for å finansiere terror etter å ha sendt penger til denne organisasjonen.

Det somaliske miljøet i Norge hevder Al-Shabaab er en frigjøringsorganisasjon, men Holme sier gruppens aksjonsformer er helt uakseptable.

- Nesten medvirkning til drap 

Jørn Holme (Foto:Sara Johannessen/Scanpix)

Jørn Holme

Foto:Sara Johannessen/Scanpix

- De angriper sivile med terrorvirkemidler som granater og selvmordsbombere. Å støtte en slik organisasjon er nærmest medvirkning til drap. Derfor kan vi ikke tolerere at noen sender penger til organisasjonen i Somalia, sier Jørn Holme til NRK. 

Organisasjonen som tre norsk-somaliere er siktet for å sende penger til, skal ha tatt på seg ansvaret for flere angrep der sivile liv skal ha gått tapt. Ifølge PST driver organisasjonen en nettside der de legger ut informasjon om sin virksomhet.

Mange somaliere sier de vil støtte en frigjøringskamp i hjemlandet, en kamp mot etiopisk okkupasjon. PST-sjefen sier at de ikke går etter en frigjøringskamp, men etter terroren utført av gruppen Al-Shabaab:

- Man kan ikke bruke terror mot sivile selv om man driver en frigjøringskamp. Et barn har rett til å vokse opp like mye her i Oslo som i Somalia. Derfor kan vi ikke akseptere angrep mot sivile verken her eller der.

- Ikke ute etter hawala-systemet 

Det er vanlig at innvandrere i Norge sender penger til sine hjemland. Somaliere og andre grupper kan ikke bruke vanlige banker for å overføre penger til konfliktfylte områder. Systemet som brukes kalles hawala.

Systemet er et tillitsbasert pengeoverføringssystem og er enda ikke legalisert etter norsk lov. PST understreker likevel at de ikke er ute etter bruken av hawala-systemet.

- Vi etterforsker ikke bruken av hawala. Det vi etterforsker er finansiering av konkrete terrorhandlinger. I den sammenheng mener vi at Al-Shabaab er en terrororganisasjon som norsk-somaliere bør la være å støtte, sier Jørn Holme.

- Trenger ikke bekymre seg

Politiets sikkerhetstjeneste og sjef Jørn Holme har merket seg det sterke engasjementet i det somaliske miljøet og forstår at de reagerer.

- Jeg forstår at det er tungt når noen i miljøet blir fengslet. Jeg vet likevel at det store antallet nordmenn med somalisk bakgrunn ikke støtter Al-Shabaab eller annen terror. Så når mer informasjon kommer ut, tror jeg nok at norsk-somaliere kan slappe av med god grunn.

- Det er heller ikke slik at vi etterforsker eller overvåker noen fordi de er somaliere, muslimer eller fordi de kjører Volvo eller går i Levis-bukse. For oss er det ikke interessant hvilken religion folk har, eller hvor i verden de har sine røtter. Det som er interessant for oss er det lille antallet mennesker i verden som faktisk befatter seg med terrorhandlinger, sier Holme.

(NRK)

Siste innenriks

Siste Distrikt

Siste utenriks

Siste økonomi

Siste Kultur

Siste sport

Tips en venn

Søk levert av

Distrikt

Her kan vi vise nyhetene og værvarslet fra de stedene du måtte ønske.

Innstillinger [Mer info]

Valget blir stående til du eventuelt velger nye steder. Tjenesten krever ingen registrering.

Topplister - Skatt

Sjå topplistene for alle fylke, kommunar og postnummer.

Opphavsrett NRK © 2008 - Telefon: 815 65 900 - E-post: info@nrk.no