Het Belgische Koningshuis
Home | Ontstaan | Figuren | Actualiteit | Links

'Belager' koning Albert komt er goedkoop vanaf

 

AANVAL

Juan Fernandez-Krohn verzet zich wanneer een politieagent zijn aanval op koning Albert verhindert.

De roemruchte belager van de paus, ex-priester Juan Fernandez Krohn (52), kreeg zopas 4 maanden voorwaardelijk en 500 euro boete voor weerspannigheid aan de politie. Juan Fernandez Krohn stormde op 17 mei 2000 op koning Albert af met een Spaanse strijdkreet. Een alerte agent kon hem op 20 meter van de vorst vloeren. Die pakkeman verwondde daarbij zijn knie. Krohn stelde dat hij eigenlijk op de Spaanse Koning Juan Carlos had gemikt. Die was op bezoek en zou volgens Krohn verantwoordelijk zijn voor een ongeval waarbij Krohn's broer omkwam.

"Maar ik ben bijziend en viel de verkeerde vorst aan", zo luidde het. In ieder geval werd Krohn niet vervolgd voor de aanslag, slechts voor weerspannigheid aan de politie. Dat gaf hij ook toe. Hij moet de bewuste agent 275 euro en de stad Brussel 880 euro schadevergoeding betalen.
    Rechter Leclercq sprak Krohn vrij van een brandstichting in de gebouwen van Heri Batasuna, de politieke vleugel van de Baskische terreurgroep ETA, op 12 december 1996. Krohn had de aanslag opgeëist, maar hij "deed dit alleen maar om in de krant te komen, maar hij had de aanslag niet echt gepleegd", zegde hij en de rechter geloofde hem. Rechter Leclercq verwees naar de "manisch-depressieve en paranoïde persoonlijkheid" van Krohn. "Maar hij is geen psychopaat, hij verbeterde zijn gedrag en heeft spijt". Vandaar de lichte straf.
    Krohn ging in 1982 in het Portugese Fatima paus Johannes Paulus II te lijf met een bajonet. Als ex-priester en aanhanger van de latijnse missen van monseigneur Lefèbvre vond hij de paus te links. De mislukte aanslag leverde Krohn zeven jaar cel op. De man week uit naar België en kwam hier ook in aanvaring met het gerecht omdat hij als beginnend advocaat de toenmalige stafhouder Carre een vuistslag had toegediend en antisemitische vlugschriften verspreidde in de advocatenzaal van het paleis.
Hans Cardyn


top