In Memory
Taikakuun Kuutti nukkui pois 2. kesäkuuta 2007 osittain vanhuuden, osittain myös pienten rasitusvammojen takia. Kuutilla oli jo pitkään ollut hieman rassaavia jalkavaivoja, jonka takia kisausta ei voinut jatkaa. Nyt tämä hieno ori on taisvaslaitumilla

Nimi:     Taikakuun Kuutti "Kuutti"
Rotu:     Suomenhevonen
Sukupuoli:     Ori
Syntynyt:     24.11.2005 (VHKR)
Säkäkorkeus:     152cm
Väri:     Tummanpunarautias
Rekisterinumero:     VH-8665
Kasvattaja:     Taikakuun Kartano
Omistaja:     Mitja K., Minettu
Koulutus:     ko Vaativa B, re 90cm, me 80cm

Kisakalenteri


Taikakuun Kuutti, tunnetummin Kuutti, on perinyt luonteensa selkeästi vanhemmiltaan. Vanhempiensa tapaan Kuutti on erittäin rauhallinen ja kiltti herra. Jossakin tapauksissa Kuuttia voisi luulla ruunaksi luonteensa vuoksi. Ori on erittäin huomaavainen ja kunnioittaa ihmisiä. Kuuttia harvoin näkee temppuilemassa. Vaikka Kuutti joskus innostuu, se ei siltikään lähde käsistä. Tammat saavat oriin aina joskus repeämään liitoksistaan, mutta sehän on ihan selkeä juttu. Ratsuna Kuutti on yksi upeimmista. Sen liikkeet ovat erityisen pehmeät ja niihin on helppo samaistua. Ratsuna Kuutti sopii lähes kaiken tasoisille ratsastajille. Aivan aloitteleville Kuuttia ei kuitenkaan suositella.

Karsinassa Kuutti on erityisen rauhallinen ja valpas. Pienikin kolahdus tallissa saa sen korvat hörölle. Kun se kuulee esimerkiksi ulko-oven aukeavan, se työntää päänsä ulos ja on ensimmäisenä tervehtimässä uutta tulokasta. Karsinan oven yli se kerjää mm. herkkuja ohi kulkevilta ihmisiltä. Erityisesti omenista Kuutti pitää. Kuutti ei viihdy tallissa yksin vaan se tarvitsee aina seuraa. Seuran tulee olla joko viereisessä karsinassa tai jopa Kuutin karsinassa. Me pidämme Kuutin karsinassa pientä koirapehmolelua jota Kuutti saattaa tekemisen puutteessa retuutella. Ruoka-ajoista Kuutti ei tingi. Se hermostuu heti kun se huomaa ruoan olevan myöhässä.

Hoitaessa Kuutti käyttäytyy rauhallisesti ja varsin mallikelpoisesti. Se seisoo rauhallisesti paikoillaan ja hamuilee heinän jämiä karsinan purujen joukosta. Joskus tuntuu, että ori ei huomaa laisinkaan kun sitä harjataan. Kuutti kutiaa hieman mahan alta, joten se kannattaa ottaa hieman varovaisemmin. Muuten Kuuttia saa harjata melkoisen varomattomasti ja vahvasti. Kuutti nauttii vahvasta harjauksesta. Joskus tuntuu siltä, että oriilla ei ole tuntoa laisinkaan. Pään Kuutti antaa nätisti harjattavaksi. Kuutilla on mukavan paksu harja jota hoitajan on aina mukava selvitellä sormin. Kaviot nousevat ylös yllättävän helposti. Joskus jopa liian aikaisin. Pienikin harjan veto jalassa saattaa saada aikaan sen, että Kuutti nostaa kavionsa vaistonvaraisesti ilmaan. Varusteiden kanssa ei ole suurempia ongelmia. Satulavyön kiinnittämistä Kuutti saattaa jonkun verran vastustella, mutta mitään vahvaa vastarintaa se ei järjestä. Suitset Kuutti hyväksyy erinomaisesti ja samoin kuolaimet sujahtavat oriin suuhun kuin vettä vaan.

Ratsastaessa Kuutti on varsinainen enkelihevonen. Sen liikkeet ovat pehmeitä ja miellyttäviä ratsastajaa katsoessa. Se ei myöskään ole laiska. Joskus vauhtia löytyy vähän liikaakin. Erityisesti esteillä se pistää parastaan lähinnä vauhdissa, ei niinkään itse esteellä. Käynnissä Kuutti saattaa hieman ”nukahtaa” jos ratsastaja ei ole mukana. Kuutin raviaskeleet ovat reippaita ja lennokkaita. Laukka nousee Kuutin kanssa erityisen helposti ja yleensä se on peräti oikea. Kuutti on kyllä erittäin mukava ratsu, mutta se tarvitsee erityisen hyvät ja selkeät avut ollakseen tuo satumaiden enkeliratsu. Siksi Kuutti tarjoaa haastetta jokaiselle. Kiltteytensä vuoksi Kuutti sopii vaikkapa talutusratsuksi. Esteitä Kuutti hyppää mielellään vaikka ei olekaan mikään estehirmu. Pienet esteet ylittyvät lennokkaasti. Kuutin kanssa on helppo opetella esteiden alkeita. Ensin täytyy kuitenkin katsoa, saako Kuutin pysymään rytmissä. Se saattaa nimittäin hieman innostua.

Kilpailutilanteessa Kuutti käyttäytyy rauhallisesti eikä ota turhia paineita. Se tekee kaiken mielellään hyvin säännöllisesti rytmitettynä eikä se halua säheltää. Tietenkin ulkonäkö on tärkeä asia kilpailuissa ja tämän Kuutti tietää varsin hyvin. Se osoittaa kyllä mieltään, mikäli hoitaja ei ole sen mielestä hoitanut Kuuttia kunnolla. Harja täytyy toki olla hienoilla leteillä ennen esiintymistä. Suorituksen aikana Kuutti kuuntelee ratsastajaansa hieman tarkemmin kuin kotona ja se reagoi pienimpäänkin apuun. Siksi kannattaa olla melko rauhallinen apujen kanssa, ettei käy huonosti. Palkintojenjaon aikana Kuutti saattaa olla hieman levoton ja saattaa hypätä jopa pystyyn.


       
© Manzikka.

           
© Laura S
Kuvissa oikeasti sph-o Raja-Hurrikaani (KTK II)


  Oopperan Kummitus
  sh, 152cm, prt
  Unohtumaton   Epäusko
  Unelma
  Taruolento YLA2   Mysteeri
  Taru
  Horrosmaan Sorentsiina
  sh, 153cm, tprn
  Serokei   Humu
  Sarianna
  Ikuisuuskoodi   Vappuri
  Innotar


Kuutin isä on punarautias kouluorii Oopperan Kummitus. Oopperan Kummitus on kisannut pelkästään kouluratsastuksessa ihan mukavalla menestyksellä. Sijoituksia on kertynyt ihan mukava määrä. Näyttelyissä ori ei ole kisannut. Ennestään orilla on muutama jälkeläinen. Kuutin isänisä on suvuton ori, Unohtumaton. Oopperan Kummituksen tavoin Unohtumaton oli erittäin hieno kouluhevonen. Unohtumaton jouduttiin lopettamaan jalkavaivojen vuoksi. Urallansa se kisasi pelkästään koulussa ja sijoittui muutamia kertoja. Kuutin isänemä on erittäin kaunis tamma Taruolento. Myös Taruolento painottuu kouluun. Koulustarttien lisäksi Taruolento on startannut muutamia kertoja myös esteillä ja kentässä ilman suurinta menestystä. Taruolento on palkittu YLA2 palkinnolla.

Kuutin emä, Horrosmaan Sorentsiina, on tummanruunikko yleispainotteinen tamma. Horrosmaan Sorentsiinalla kisataan kaikissa lajeissa, mutta eniten esteillä ja koulussa. Tamma on kahminut melkoisen hyvin sijoituksia useasta lajista. Kuutin emänisä Serokei, joka puolestaan on kisannut uransa aikana lähinnä esteillä. Serokeilla ei ole muita jälkeläisiä kuin Horrosmaan Sorentsiina. Näyttelyissä Serokei ei ole tiedettävästi käynyt. Kuutin emänemä on erittäin hieno tammaneito, Ikuisuuskoodi. Ikuisuuskoodin kilpailu-urasta emme tiedä juuri laisinkaan. Ikuisuuskoodin ainut jälkeläinen on Horrosmaan Sorentsiina. Ikuisuuskoodi on väritykseltään puhtaan kaunis punarautias.


28.03.2006     t.     Taikakuun Eloisa (e. Taikakuun Eleganssi)
07.11.2006     t.     Rällättäjätär (e. Humun Aida)

Astunut 00.00.0000     Tytön
Astunut 00.00.0000     Tytön


Kaiken materiaalin © Mitja K.
Kopiointi ehdottomasti kielletty!